REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
WORLDLOPPET - EUROLOPPET - SKITOUR
Ostatné bežkárske preteky a súťaže
Worldloppet.com Euroloppet.com SkiTour.cz
Bežecké preteky | 21.1.2020 | Matus Jancik | Čítané 1243x | 0 príspevkov v diskusii
Lukáš Olejár a Mária Danielová sa zapíšu na putovné Štrbské bežky
Svetového deň snehu na Štrbskom Plese oslávili aj speváci zo skupiny No Name

Kvalitne pripravené trate, výborné zázemie športového areálu na Štrbskom Plese aj bohatý program prilákal na lyžovačku 307 súťaženia chtivých bežcov na lyžiach. V nedeľu 19. januára 2020 sa uskutočnil už siedmy ročník podujatia Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou Igora a Ivana Timkovcov z hudobnej skupiny No Name, ktorí sa opäť postavili na štart 5 kilometrovej trate. Pretekalo sa na približne 1900 metrovom okruhu voľnou technikou s hromadným štartom a tri okruhy najrýchlejšie odbehol Lukáš Olejár z ŠK Ski Ružomberok s časom 14:06,98 min. O 13 sekúnd zaostal Jakub Šiarnik z KBL Jasná Liptovský Mikuláš a tretie miesto s časom 14:29,96 min. obsadil Maxim Mejtský z ŠKP KBL Martin. V ženskej kategórii bola najlepšie pripravená Mária Danielová zo Štrby s časom 15:51,95 min., ktorá je v Sport Rysy klube spolu s druhou Paulínou Chudíkovou, ktorá na Máriu stratila 1:04 min. Tretia dobehla domáca pretekárka Margaréta Sokolová s časom 17:11,14 min. reprezentujúca klub KBL Jasná Liptovský Mikuláš. Na putovné štrbské bežky sa tento rok zapíšu Mária Danielová a Lukáš Olejár. Pretekalo sa aj na kratšej trati, na jednom takmer dvoj kilometrovom okruhu s hromadným štartom a ten najrýchlejšie absolvoval Adrián Barbierik z BM Liptov Team (4:57,03 min.) a česká pretekárka Lucie Plevová z klubu Biatlon Ostrava (6:05,13 min.).

Hromadným štartom predchádzal už tradičný 700 metrový SnowKidz kros šprint, na ktorom pretekári museli zvládnuť 9 prekážok a prekľučkovať pomedzi odstavenú pásovú techniku. Slalom, podliezanie, rôzne otočky a odšľapy najrýchlejšie absolvovali Lukáš Olejár s časom 2:14,80 min. a Mária Danielová s časom 2:29,07 min. Túto atraktívnu disciplínu si vyskúšalo 108 bežcov. Štrbské bežky sú podujatím, ktoré majú v obľube celé rodiny a tí najmenší lyžiari si mohli bezplatne vyskúšať papučkové bežky. Aj deti do 10 rokov si mohli vyskúšať, aké je to stáť na štartovej čiare a za absolvovanie 300 metrovej trate s prekážkami si odniesli jednu zo svojich prvých medailí. Unikátnu účastnícku medailu v cieli získali všetci bežci.

Aj tento ročník prebiehal počas oslavy Svetového dňa snehu “World Snow Day”, ktorý zároveň prebiehal v 45 krajinách celkovo na 363 podujatiach s podporou medzinárodnej lyžiarskej asociácie FIS. Štrbské bežky organizoval Športový klub Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľali 45 dobrovoľní rozhodcovia zo Štrby, ktorí v decembri zorganizovali aj 47. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach a v marci pripravujú Majstrovstvá Slovenskej Republiky v behu na lyžiach. Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR a je súčasťou celoročného kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

Výsledky, účastnícke listy a cieľové video
https://pretekaj.sk/sk/podujatia/strbske-bezky-2020

Článok s fotografiami a videami
https://www.skstrba.sk/novinky/strbske-bezky-2020/

     
Euroloppet | 16.1.2020 | Karol Kováč | Čítané 1844x | 0 príspevkov v diskusii
47. ročník Bielej stopy preložený pre nepriaznivé snehové podmienky na marec
Biela stopa race is postponed to march 7. – 8. 2020

Organizačný výbor BS dnes uverejnil na sociálnej sieti nasledovný oznam:

Vzhľadom na dlhodobú predpoveď počasia, bez sneženia a súčasná – malá hrúbka snehovej pokrývky na bežeckých tratiach, organizačný výbor pretekov musel v záujme zdravia pretekárov prijať rozhodnutie o preložení pretekov z 25. – 26.1 na 7. – 8. 3. 2020.

Termín bol určený s ohľadom na aktuálny kalendár pretekov Euroloppetu, kedy je jediný voľný víkend pre konanie pretekov na Skalke.

Prihlásení pretekári ostávajú v štartovnej listine, neprihlásení pretekári majú teraz príležitosť registrovať sa do 7. marca 2020.

O priebehu príprav pretekov a stave tratí na Skalke Vás budeme priebežne informovať na stránke BS, sociálnych sieťach.

Text v angličtine:

Warning !

Biela stopa race is postponed to march 7. – 8. 2020.

Due to the long-term weather forecast, without snowfall and the with current snow condition (low thikness) on the cross-country trails, the organizing committee of the race had to take the decision to relocate the race from 25 – 26 January to 7. – 8. March 2020.

This date was set with regard to the current Euroloppet competition calendar, when it is the only free weekend for Skalke events.

Registered competitors remain on the start list, unsigned competitors now have the opportunity to register by March 7, 2020.

We will keep you informed about the course of the race preparation and snow situation on cross-country trails at website and FB.

Stay tuned for future information.

     
Bežecké preteky | 8.1.2020 | Jozef Mecele | Čítané 1659x | 1 príspevok v diskusii
Na Skalke pri Kremnici sa uskutočnia Majstrovstvá Slovenska a Slovenský pohár v behu na lyžiach
Podujatie zorganizuje Mestský klub lyžiarov Kremnica - pobežia všetky kategórie

Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada na Skalke v sobotu a v nedeľu, 11. - 12. jan. 2020
MAJSTROVSTVÁ SR v behu na lyžiach – I. časť ACEROLA GRAND PRIX, preteky SLOVENSKÉHO POHÁRA v behu na lyžiach v kategóriách žiactva, dorastu, juniorov, dospelých a veteránov

Porgram:
Sobota, 11. jan.
10:00 - šprint klasicky mladšieho a staršieho žiactva
12:30 - šprint klasicky mladšieho, staršieho dorastu, juniorských kategórií a dospelých
Nedeľa, 12. jan.
10:00 - vytrvalostné preteky mladšieho, staršieho žiactva klasicky s intervalovým štartom, mladšieho, staršieho dorastu, juniorských kategórií, dospelých voľne s intervalovým štartom, veteránskych kategórií voľne s hromadným štartom

Propozície podujatia:
http://www.slovak-ski.sk/files/zavody/827/propozice_v.pdf

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 26.12.2019 | Matus Jancik | Čítané 1564x | 1 príspevok v diskusii
Medzi sviatkami sa uskutoční 47. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach
Informácie o programe a obmedzeniach na Štrbskom Plese

Štrbské Pleso má históriu bohatú na vrcholné podujatia v zimných športoch. Prvé majstrovstvá Československa v lyžovaní sa tu konali už v roku 1920. Na rovnakom mieste sa v rokoch 1935 a 1970 uskutočnili aj Majstrovstvá sveta a len nedávno, v roku 2015 aj Svetová zimná Univerziáda. Svoj kontakt so svetovou lyžiarskou špičkou udržiava Štrbské Pleso doteraz vďaka Tatranskému poháru v behu na lyžiach, ktoré sú každoročne v medzinárodnom kalendári FIS Slavic Cup.

Tohtoročné teplé decembrové počasie sa odzrkadlilo aj v kalendári medzinárodných pretekov. Tatranský pohár bol plánovaný v prvom decembrovom týždni, no už v decembri sa organizátori rozhodli presunúť preteky na náhradný termín 28.-29. decembra 2019. Nepriaznivé počasie neumožnilo zorganizovať ani druhé kolo Slavic Cupu, ktoré bolo plánované 14.-15. decembra v Zakopanom. Aktuálne na Štrbskom Plese opäť klesla teplota pod bod mrazu a mierne sneží a vďaka umelému zasnežovaniu sa pracovníkom Športového areálu podarilo pripraviť a udržať zjazdný približne 1200 metrový okruh, na ktorom denne trénuje množstvo športovcov prevažne zo Slovenska, Čiech a Poľska. Práce na tratiach pokračovali aj počas vianočných sviatkov a organizátori zo Športového klubu robia maximum, aby sa preteky uskutočnili v plánovanom programe.

V dvoj dňovom súťažnom harmonograme 47. ročníka Tatranského pohára sa opäť predstavia pretekári z okolitých európskych krajín. Obdobie okolo Nového roka patrí v svetovom pohári sérii pretekov Tour de Ski, na ktorých sa zúčastňuje iba absolútne bežecká špička a ostatní športovci venujú toto obdobie vrcholovej príprave práve v strediskách ako je na Štrbskom Plese. V sobotu 28. decembra sa o 9:30 hodine uskutoční kvalifikácia na šprinty voľnou technikou. Finálové rozbehy budú prebiehať od 11 hodiny. V nedeľu 29. decembra odštartujú ženy na 5 km a muži na 10 km preteky klasickou technikou s intervalovým štartom a súčasťou pretekov bude aj prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach dorastu a dospelých. Preteky sú určené pre pretekárov, ktorí majú licenciu FIS.

Preteky si vyžiadajú niekoľko obmedzení pre športujúcu verejnosť. Trate pre beh na lyžiach v Športovom areáli na Štrbskom Plese budú uzatvorené v piatok 27. decembra po 13:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 28.12. budú trate uzatvorené od rána do 14:00 a v nedeľu 29.12. do 13:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do 18:00. Trate na Štrbskom Plese sú denne upravované a od 16:00 do 18:00 je osvetlený šprintérsky okruh. Profil aktuálne upravenej trate je určený skôr skúsenejším bežcom na lyžiach. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú povzbudzovať aj slovenských reprezentantov.

Na podujatie sa pripravuje aj tím Národného lyžiarskeho centra, ktorý sa práve vrátil z pretekov OPA cup v rakúskom St. Ulrich am Pillersee. Štartovať budú aj juniorskí bežci, pripravujúci sa na Majstrovstvá sveta juniorov v klasickom lyžovaní, ktoré sa konajú v marci v nemeckom Oberwiesenthal a na Tatranskom pohári si zasúťaží aj štvorica už známych účastníkov Zimnej olympiády mládeže v Lausanne. Do Švajčiarska v januári cestujú dve dievčatá a dvaja chlapci: Kristína Sivoková, Timea Mazúrová, Denis Tilesch a Matúš Oravec. Seniorski reprezentanti Ján Koristek a Alena Prochádzková sa Tatranského pohára z dôvodu účasti na Tour de Ski nezúčastnia.

Už 7 rokov sa organizátori zo Športového klubu Štrba snažia ponúknuť lyžiarskej verejnosti preteky, na ktorých sa môžu zúčastniť všetci fanúšikovia bežeckého lyžovania bez ohľadu na ich vek a schopnosti. V nedeľu 19. januára 2020 sa na Štrbskom Plese uskutočnia verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky, ktoré sú pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na trati si z kapely prídu zapretekať aj bratia Ivan a Igor Timkovci. Zároveň v tento deň medzinárodná lyžiarska asociácia FIS organizuje oslavu Svetového dňa snehu World Snow Day, do ktorého sa zapojí okolo 500 podujatí vrátane Štrbských bežiek a oslavy budú prebiehať v 45 krajinách. Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Domáci klub na Štrbskom Plese organizuje aj marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach. Bližšie informácie sú zverejnené na www.skstrba.sk.




     
Euroloppet | 12.12.2019 | Karol Kováč | Čítané 1318x | 0 príspevkov v diskusii
Gsiesertal Lauf - Taliansko: Justyna Kovalczyk je pripravená obhájiť svoj titul
Newsletter z 13.12.2019

Celosvetové legendy Ole Einar Bjoerndalen NOR, Mikael BotwinoW RUS, Anders Nostdahl Gloersen NOR, Silvio Fauner ITA, Bioern Daehlie NOR, Anders Aukland NOR, Alexey Chervotkin RUS a Oskar Kardin SWE zvíťazili v niektorom z ročníkov Gsiesertal Lauf.

Poľská superstar Justyna Kowalczyk vyhrala preteky klasickou technikou v roku 2019 a už sa teší na obhajobu svojho titulu v nadchádzajúcom 37. ročníku pretekov.

Prihlášky na rok 2020 rýchlo pribúdajú. Už je prihlásených viac ako 1 400 účastníkov (z celkového počtu 2 500) - zaregistrujte sa online (1)

Majstrovstvá sveta v biatlone WCS Antholz 2020 sa konajú v tom istom termíne ako Gsiesertal Lauf.
Vzhľadom na to, že sa dve hlavné športové udalosti budú konať v tom istom čase, obidve organizácie ponúkajú hosťom spoločné akcie so špeciálnymi sadzbami.
Viac sa dozviete tu. (2)

Prvé bežecké trate sú otvorené od 10. decembra. Ak chcete zistiť, koľko kilometrov tréningových tratí je v prevádzke, navštívte našu webovú stránku.
Od svojho vzniku v roku 1984 nebol nikdy Gsiesertal Lauf zrušený!

Euroloppet: Staňte sa členom Euroloppet a využívajte výhody držiteľov preukazu Euroloppet (3).

Odkazy na internetové stránky:
(1) https://www.valcasies.com/en/register
(2) https://www.valcasies.com/en/cooperation-biathlon-antholz/
(3) https://www.euroloppet.com/de/euroloppet-pass.html

Newsletter nám zaslal Walter Felderer, President OC
Zdroj obrázkov: https://www.valcasies.com/en/

     
Euroloppet | 21.10.2019 | Karol Kováč | Čítané 1493x | 0 príspevkov v diskusii
Gsiesertal Lauf 2020
Newsletter z 27.10.2019

27.10.19 - Gsiesertal Lauf - Taliansko: Už viac ako 1 100 prihlásených

Prihlášky na preteky v roku 2020 sa rýchlo vypredávajú. Viac ako 1100 štartových čísel (z celkového počtu 2500) už bolo vypredaných - Zaregistrujte sa online na (1) https://www.valcasies.com/en/register

Nový dizajn webových stránok pre Gsiesertal Lauf
V posledných mesiacoch sme úplne prepracovali našu webovú stránku tak, aby bola modernejšia a užívateľsky príjemnejšia. Tešíme sa na Vašu návštevu:
(2) https://www.valcasies.com/en/

Oficiálne brožúry 2020 sú k dispozícii už teraz - Stiahnite si ich tu:
(3) https://www.valcasies.com/en/brochure/

Majstrovstvá sveta v biatlone WCS Antholz 2020 sú v rovnakom termíne ako Gsiesertal Lauf
Vzhľadom na to, že dve hlavné športové udalosti sa budú konať v tom istom termíne, obidve organizácie ponúkajú hosťom spoločné akcie so zľavou.
Viac sa dozviete tu:
(4) https://www.valcasies.com/en/cooperation-biathlon-antholz/

36 rokov Gsiesertal Lauf bez prerušenia predstavuje jedinečný rekord. A keďže 37. ročník bude určite pokračovať vo februári 2020, výroba umelého snehu sa začne začiatkom novembra, takže okolo 10. decembra môžeme otvoriť prvé bežecké trate.

Začiatočníci bežeckého lyžovania sa môžu prihlásiť do skupiny „Just for Fun“:
(5) https://www.valcasies.com/en/just-for-fun/
a pretekať pokojným tempom bez časovej kontroly. Odporúčaná vzdialenosť je 30 km pri klasickej aj voľnej technike.

V sobotu popoludní sa uskutoční tradičný „beh Gsiesertal KIDS“
(6) https://www.valcasies.com/en/mini-gsieser/
, ktorý predstavuje vrchol roka pre mladých vo veku od 8 do 18 rokov.

Internet Links:
(1) https://www.valcasies.com/en/register
(2) https://www.valcasies.com/en/
(3) https://www.valcasies.com/en/brochure/
(4) https://www.valcasies.com/en/cooperation-biathlon-antholz/
(5) https://www.valcasies.com/en/just-for-fun/
(6) https://www.valcasies.com/en/mini-gsieser/

Newsletter nám poslal:
Walter Felderer – President OC Gsiesertal Lauf


     
Worldloppet | 24.4.2019 | Lucie Klímová | Čítané 1298x | 0 príspevkov v diskusii
53. ČEZ Jizerská 50 zahájila registrace, čeká se na 200 000. závodníka
ČEZ Jizerská 50, největší český závod v běhu na lyžích, odstartoval registrace do svého 53. ročníku. Třídenní akce v Jizerských horách měla v letošním roce rekordní účast – 7 707 běžkařů. Překoná toto číslo?

Jen málo sportovních akcí se může chlubit tak bohatou historií a tolika účastníky. ČEZ Jizerská 50, která se každoročně koná jako Memoriál Expedice Peru 1970, proběhne od 7. do 9. února 2020 v Bedřichově. Už nyní je téměř jisté, že se při registracích do dalšího ročníku přehoupne celkový počet všech účastníků přes 200 000, což bude v českém sportu skutečný unikát. Pořadatelé chystají tradičně bohatý program a závody pro všechny výkonnostní kategorie.

Program odstartuje v pátek dětskými závody Mini Jizerské Pojišťovny VZP. Následovat budou závody Volkswagen Bedřichovská 30 volnou technikou a Nyč sport sprint. První závodní den nebude chybět přehlídka historických lyžníků a slavnostní zahájení s ohňostrojem a uctěním památky padlých horolezců z Expedice Peru 1970. 

V sobotu bude nachystána Hervis Jizerská 25 klasickou technikou a také závod firemních štafet. Na úplné začátečníky čeká desetikilometrový okruh klasicky pod patronací České televize. V sobotu večer se účastníci Jizerské 50 mohou těšit na ČEZ Energy fest za účasti známé kapely, který proběhne v Liberci. Vrcholem celé akce bude tradiční padesátikilometrový závod v neděli 9. února.

Pokud chcete být součástí legendárního běžeckého závodu, zaregistrovat se můžete už nyní, a to za nejnižší možnou cenu. Startovné pořídíte zde: https://www.sportid.cz/lp_jiz50/p7.

ČEZ Jizerská 50: 1 600 Kč
Volkswagen Bedřichovská 30: 1 100 Kč
Hervis Jizerská 25: 1 300 Kč
ČT Jizerská 10 individuální / rodinné: 600 Kč / 1 200 Kč
Nyč sport sprint: 300 Kč
Mini Jizerská Pojišťovny VZP: 250 Kč

V případě nemožnosti konání závodu z důvodu nedostatku sněhu dostanou závodníci díky spolupráci s hlavním partnerem akce, Pojišťovnou VZP, zpět 70 % ceny základního startovného.

     
Worldloppet | 13.3.2019 | Karol Kováč | Čítané 1410x | 0 príspevkov v diskusii
Engadin - Worldloppet
Reportáž zo skimaratónu od účastníka

Uplynulý víkend som sa zúčastnil na Engadinskom Skimaratóne, najmasovejšom voľnoštýlovom behu v kalendári Worldloppet. Na miesto som dorazil s niekoľkodňovým predstihom, čo sa ukázalo byť dobrou voľbou, pretože dejisko, široké údolie v okolí St. Moritz, leží v nadmorskej výške okolo 1 800, na čo si treba pár dní zvykať.
Okrem nedostatku kyslíka mi dych vyrazila aj nádherná scenéria, perfektne upravené trate a bezchybné fungovanie všetkého od dopravy, cez výdaj štartových čísel a občerstvenia až po počasie. Trať pretekov má veľmi ľahký profil, a tak som pod zámienkou obhliadky terénu absolvoval celý maratón už s dvojdňovým predstihom, aspoň som zistil, že ma nečaká nič náročné. Keď navyše Švajčiari zapli v deň D silný vietor do chrbta, bolo mi v cieľovom meste S-Chanf aj ľúto, že už musím zastaviť.
Kto by vzhľadom na vysoký počet účastníkom, okolo 14 tisíc, čakal nejaké logistické problémy, bude sklamaný, štartové číslo vám bez minúty čakania vydá tetuška vyzbrojená zázračným skenerom, na miesto štartu vás prepraví plynule fungujúca kyvadlová doprava, predštartovnej nervozity sa pohodlne zbavíte v jednej z tisícky mobilných toaliet a ani po štarte sa neocitnete v očakávanej zápche, jednotlivé vlny sa pokojne presunú na miesto štartu, kde si pretekári obujú lyže a postupne vybiehajú na trať.
Jediným miestom, kde sa štartovné pole zasekne, je stúpanie približne na 15 km, inak bežíte síce stále obklopený desiatkami spolubojovníkov, ale plynule. V cieli zase všetko klape ako hodinky, pár desiatok minút po dobehnutí už sedím vo vlaku, ktorý má špeciálnu zastávku priamo v priestore cieľa.
Švajčiari to majú dobre vymyslené, po takom zážitku má človek chuť na jediné, prísť o rok znova. A keď mi o dva dni dorazia do schránky fotky a dokonca aj video z trate s priamym linkom na prihlasovací formulár, neodolám a kliknem. Štartovné sa môže zdať vysoké, no zahŕňa okrem vstupu na bežecké trate aj spiatočný vlakový lístok z mesta Chur, kde stoja IC vlaky, až na miesto činu, čo samo osebe predstavuje zhruba polovicu sumy štartovného. Cesta týmto vlakom je navyše jedinečným zážitkom, trať je na zozname UNESCO a je plná vysokých mostov a tunelov. Ak sa ubytujete v niektorom z miestnych hotelov, počas pobytu máte nárok používať miestu dopravnú sieť bezplatne, a tak sa môžete vlakom alebo busom vracať z bežkárskych výletov alebo sa len tak previesť a kochať okolím, veď len pár kilometrov smerom do Talianska sa vlak vyšplhá na Berninapass do výšky takmer 2 300 metrov, jazdí každú hodinu, bez zubov a na minútu presne.

Autor reportáže:

Peter Potočný


     
Euroloppet | 20.2.2019 | Karol Kováč | Čítané 1603x | 0 príspevkov v diskusii
36. Gsiesertal Lauf - EUROLOPPET
Reportáž z pretekov v Južnom Tirolsku - Taliansko

V dňoch 16. - 17. februára sa v doline Gsiesertal/Gran Fondo ValCasies, konal už 36. ročník podujatia v diaľkových behoch na lyžiach EUROLOPPET - GsieserTal Lauf. Podujatie sa pýši tým, že počas svojej histórie neboli preteky ani raz zrušené kvôli nevhodným snehovým pomerom. Organizátori dokázali za každých podmienok usporiadať podujatie vďaka intenzívnej snahe vyrobiť dostatok technického snehu, ktorý začínajú vyrábať hneď od začiatku sezóny.

V tomto roku bola však prírodná nádielka snehu dostatočná a tak trate boli perfektne pripravené. Počasie bolo parádne, v noci prituhlo a ráno teplomer ukazoval každý deň nášho pobytu teplotu okolo -8 stupňov, cez deň bolo na slnku ako na jar a teplota stúpala vysoko nad bod mrazu. Napriek tomu trate zostali tvrdé a takmer neboli miesta, kde by sneh bol mäkký. Takáto situácia bola aj počas pretekov v sobotu a v nedeľu. V sobotu boli na programe preteky klasickou a v nedeľu voľnou technikou. Organizátori pripravili po oba dva dni trate perfektne, no namazať lyže bolo predsa len umenie. V miestach, kde sa ešte nedostalo slnko bol sneh studený, na slnečných miestach zasa teplejší. Mnohí sme preto nedokázali pripraviť lyže na sklz tak, aby na celej trati kĺzali ideálne. Napriek tomu sme si pretek užili na veľmi dobre upravených tratiach a výborne zorganizovanom podujatí.

Na tomto podujatí je špeciálne to, že záujemca o štart sa prihlasuje na pretek, kde si vyberie iba štýl ale neurčuje si dĺžku trate, ktorú chce absolvovať. Je to výborná vec, pretože rozhodnutie o dĺžke, ktorú chce pretekár absolvovať je len na ňom a môže ho urobiť na 30. km, keď zamieri do cieľa alebo odbočí na trať v dĺžke ďalších 12 km a absolvuje tak dlhšiu trať 42 km. Škoda, že si takýto systém neosvojili ďalší organizátori, kde sú takéto možnosti ako napr. na Bielej stope, kde sa do druhého kola prechádza tiež cez štadión.

Profilovo je trať pomerne ľahká, najmä kratšia 30 km trasa má prevýšenie iba 280 metrov. Pri voľbe dlhšej trate sa pretekár rozhoduje, že absolvuje na ďalších dvanástich kilometroch stúpanie cca 240 metrov do Santa Maddaleny a celkové prevýšenie na dlhej trati je potom 570 metrov. Stále je to však malina s porovnaním prevýšenia na Bielej stope, ktoré je 1270 metrov. Aj z tohto je jasné, že profilovo je pretek v Taliansku neporovnateľne ľahší. Ak by to ale budilo dojem, že aj celý pretek je ľahký, tak vás chcem trošku vyviesť z omylu. Udržiavať vysoké tempo na rovine, či v miernom stúpaní dá tiež slušne zabrať a to najmä nám odchovaným v slovenských kopcoch ako sú Kremnické vrchy, či Štrbské Pleso. My sme si na svoje mohli prísť len v spomínanom stúpaní zo St. Martina do St. Maddaleny, kde na šiestich kilometroch sme prekonali výškový rozdiel spomínaných 240 metrov. A potom z nadmorskej výšky 1510 metrov je to do cieľa už len 6 km väčšinou v pomerne prudkom klesaní a ja som ich absolvoval za menej ako 15 minút. Mapka trate a profil je na obr. č. 2.

Na podujatí bolo v tomto roku pomerne dosť účastníkov zo Slovenska, kde sme počtom štartov vysoko prevýšili počet účastníkov z Česka ale aj Poľska. Celkovo po oba dni Slováci absolvovali 28 štartov (obr.č.3).

Ak ste sa ešte na tomto podujatí nezúčastnili, tak ho skutočne odporúčam. Výborná organizácia, možnosť výberu dĺžky trate až počas preteku, 100% spoľahnutie, že podujatie sa uskutoční aj pri nepriaznivých snehových podmienkach. V blízkosti je stredisko zjazdového lyžovania Kronplatz, či strediská biatlonu Antholz-Anterselva a bežeckého lyžovania v Toblachu-Dobbiaco. Účasť na podujatí je tak možné spojiť aj s inými aktivitami.

Výsledky pretekov z oficiálnej tlačovej správy, ktorú si môžete celú prečítať v angličtine tu: http://www.bezkar.sk/comu14-1_17feb_eng.docx

42 km CT muži: 1. Kardin Oskar Team Ragde Eiendom 1:51.05,7; 2. Brigadoi Mauro Team Trentino Robins. 1:51.41,7; 3. Ferrari Francesco Team Trentino Robins. 1:53.04,6; 4. Amhof Manuel Team Futura 1:53.43,0; 5. Eriksson Robert Björkfors GoIF 1:56.46,5

42 km CT ženy: 1. Kowalczyk Justyna Team Trentino Robins. 2:04.09,4; 2. Müller Franziska SC Immenstadt /Team . 2:21.56,5; 3. Patini Asia Società Sportiva Fo. 2:41.26,5; 4. Maccagnan Anna G.S. Castionese 2:49.36,8; 5. Evangelist Julia A-Grundlsee 3:03.00,5

30 km CT muži: 1. Busin Lorenzo Team Trentino Robins. 1:17.42,4; 2. Varesco Simone Team Trentino Robins. 1:17.53,1; 3. Cerutti Lorenzo Team Rossignol 1:20.20,0; 4. Kargruber Reinhard Team Futura 1:20.20,2; 5. Mich Riccardo Team Futura 1:20.33,2

30 km CT ženy: 1. Caminada Chiara Team Trentino Robins. 1:36.50,3; 2. Tanner Petra Skimarathon Team Aus. 1:39.48,7; 3. Simeoni Federica Sport Auer Obertill. 1:41.40,8; 4. Felderer Barbara A.S.V. 5V Loipe 1:43.59,9; 5. Huber Silvia ASV 5V Loipe Volksbank 1:46.05,4

42 km FT muži: 1. Chervotkin Alexey Team Futura 1:42.14,7; 2. Heikkinen Matti FIN 1:42.14,8; 3. Flaschberger Bernhard Skimarathon Team Aus.. 1:44.02,6; 4. Galassi Michael ITA 1:44.06,2; 5. Liederer Niklas Adidas XCS Team 1:44.27,1

42 km FT ženy: 1. Roponen Riitta Liisa FIN 1:53.02,8; 2. Saapunki Susanna National Team Finland 1:55.01,3; 3. Restagno Laura Sci club Valle Pesio 2:09.38,6; 4. Mulyukova Elena TriathlonTeam Moskow 2:10.28,7; 5. Slattery Sarah AUS-North Strathfield 2:14.39,3

30 km FT muži: 1. Blaßnig Clemens Fischer Racing Team 1:12.00,9; 2. Lentsch Urban Team TirolerOberland 1:12.01,1; 3. Tanel Matteo Team Trentino Robins. 1:12.03,4; 4. Klettenhammer Patrick Team Futura 1:12.05,2; 5. Amhof Manuel Team Futura 1:12.05,9

30 km FT ženy: 1. Jezersek Barbara Australia XC Team 1:19.09,9; 2. Schwingshackl Thea RG 5V Loipe 1:24.37,8; 3. Kuen Julia RG 5V Loipe 1:24.38,4; 4. Bolzan Lisa SC Orsago 1:28.42,1; 5. Marasca Isabel Nordic Team KSV 1:32.31,9

Ďalšie informácie o podujatí nájdete na stránke organizátora: https://www.valcasies.com/en/ , odkiaľ sú aj niektoré zverejnené fotky.


     
Euroloppet | 24.1.2019 | Matus Jancik | Čítané 2931x | 5 príspevkov v diskusii
Biela stopa - 26.-27. január 2019
Program, informácie pre návštevníkov

Blíži sa 46. ročník vytrvalostných pretekov v behu na lyžiach - BIELA STOPA. Sledujte informácie na www.bielastopa.eu

PROGRAM PODUJATIA
ŠTVRTOK 24. 1. 2019
16:00 – 20:00 prezentácia a výdaj štartových čísel, Mestské kultúrne stredisko Kremnica

PIATOK 25. 1. 2019
8:00 – 21:00 tréning na vyznačených tratiach, po zotmení na osvetlenej in line dráhe
14:00 štart Biela stopa Mini, Kremnica (miesto konania bude upresnené podľa snehových podmienok)
15:00 – 21:00 prezentácia a výdaj štartových čísel, Mestské kultúrne stredisko Kremnica

SOBOTA 26. 1. 2019
7:30 – 9:30 prezentácia a výdaj štartových čísel, Skalka
9:50 slávnostné otvorenie Bielej stopy, Skalka
10:00 štart Biela stopa 50KM Free style, Skalka
10:00 štart Biela stopa 25KM Free style, Skalka
18:00 slávnostné vyhlasovanie výsledkov, Kremnica – Kino Akropola

NEDEĽA 27. 1. 2019
7:30 – 9:30 prezentácia a výdaj štartových čísel, Skalka
10:30 štart Biela stopa 30KM Classic, Skalka
10:45 štart Biela stopa Junior, Skalka
Slávnostné vyhlasovanie výsledkov, Skalka

INFORMÁCIA PRE BEŽKÁRSKU VEREJNOSŤ
Počas pretekov Biela stopa 2019 bude obmedzovanie voľného pohybu lyžiarov nasledovné:

– v sobotu 26.1. bude pre ŚIROKÚ VEREJNOSŤ UZAVRETÝ Štadión R. Čillíka v čase od 6,00 hod do 15,00 hod., bežecké trate na severnom a južnom okruhu Bielej stopy budú vyhradené pre pretekárov v čase od 10,00 hod. do 15,00 hod.

– v nedeľu 27.bude pre ŚIROKÚ VEREJNOŤ UZAVRETÝ Štadión R. Čillíka v čase od 6,00 hod do 13,00 hod., bežecké trate len na severnom okruhu Bielej stopy budú vyhradené pre pretekárov v čase od 10,00 hod. do 13,00 hod. Trate na južnom okruhu (smer Hostinec) budú pre verejnosť voľné.

Prosíme nepretekajúcich lyžiarov a turistov, aby v uvedenom čase dbali na zvýšenú pozornosť na bežeckých tratiach, aby nedošlo k zrážkam a prípadným zraneniam. V nedeľu prebiehajú preteky klasickým štýlom, preto prosíme o neničenie bežeckej stopy. Pre zachovanie bezpečnosti dodržiavajte pokyny usporiadateľov. Za pochopenie ĎAKUJEME!

     

strana 1 2 3 4 5