REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 26.12.2019 | Matus Jancik | Čítané 1564x | 1 príspevok v diskusii
Medzi sviatkami sa uskutoční 47. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach
Informácie o programe a obmedzeniach na Štrbskom Plese

Štrbské Pleso má históriu bohatú na vrcholné podujatia v zimných športoch. Prvé majstrovstvá Československa v lyžovaní sa tu konali už v roku 1920. Na rovnakom mieste sa v rokoch 1935 a 1970 uskutočnili aj Majstrovstvá sveta a len nedávno, v roku 2015 aj Svetová zimná Univerziáda. Svoj kontakt so svetovou lyžiarskou špičkou udržiava Štrbské Pleso doteraz vďaka Tatranskému poháru v behu na lyžiach, ktoré sú každoročne v medzinárodnom kalendári FIS Slavic Cup.

Tohtoročné teplé decembrové počasie sa odzrkadlilo aj v kalendári medzinárodných pretekov. Tatranský pohár bol plánovaný v prvom decembrovom týždni, no už v decembri sa organizátori rozhodli presunúť preteky na náhradný termín 28.-29. decembra 2019. Nepriaznivé počasie neumožnilo zorganizovať ani druhé kolo Slavic Cupu, ktoré bolo plánované 14.-15. decembra v Zakopanom. Aktuálne na Štrbskom Plese opäť klesla teplota pod bod mrazu a mierne sneží a vďaka umelému zasnežovaniu sa pracovníkom Športového areálu podarilo pripraviť a udržať zjazdný približne 1200 metrový okruh, na ktorom denne trénuje množstvo športovcov prevažne zo Slovenska, Čiech a Poľska. Práce na tratiach pokračovali aj počas vianočných sviatkov a organizátori zo Športového klubu robia maximum, aby sa preteky uskutočnili v plánovanom programe.

V dvoj dňovom súťažnom harmonograme 47. ročníka Tatranského pohára sa opäť predstavia pretekári z okolitých európskych krajín. Obdobie okolo Nového roka patrí v svetovom pohári sérii pretekov Tour de Ski, na ktorých sa zúčastňuje iba absolútne bežecká špička a ostatní športovci venujú toto obdobie vrcholovej príprave práve v strediskách ako je na Štrbskom Plese. V sobotu 28. decembra sa o 9:30 hodine uskutoční kvalifikácia na šprinty voľnou technikou. Finálové rozbehy budú prebiehať od 11 hodiny. V nedeľu 29. decembra odštartujú ženy na 5 km a muži na 10 km preteky klasickou technikou s intervalovým štartom a súčasťou pretekov bude aj prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach dorastu a dospelých. Preteky sú určené pre pretekárov, ktorí majú licenciu FIS.

Preteky si vyžiadajú niekoľko obmedzení pre športujúcu verejnosť. Trate pre beh na lyžiach v Športovom areáli na Štrbskom Plese budú uzatvorené v piatok 27. decembra po 13:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 28.12. budú trate uzatvorené od rána do 14:00 a v nedeľu 29.12. do 13:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do 18:00. Trate na Štrbskom Plese sú denne upravované a od 16:00 do 18:00 je osvetlený šprintérsky okruh. Profil aktuálne upravenej trate je určený skôr skúsenejším bežcom na lyžiach. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú povzbudzovať aj slovenských reprezentantov.

Na podujatie sa pripravuje aj tím Národného lyžiarskeho centra, ktorý sa práve vrátil z pretekov OPA cup v rakúskom St. Ulrich am Pillersee. Štartovať budú aj juniorskí bežci, pripravujúci sa na Majstrovstvá sveta juniorov v klasickom lyžovaní, ktoré sa konajú v marci v nemeckom Oberwiesenthal a na Tatranskom pohári si zasúťaží aj štvorica už známych účastníkov Zimnej olympiády mládeže v Lausanne. Do Švajčiarska v januári cestujú dve dievčatá a dvaja chlapci: Kristína Sivoková, Timea Mazúrová, Denis Tilesch a Matúš Oravec. Seniorski reprezentanti Ján Koristek a Alena Prochádzková sa Tatranského pohára z dôvodu účasti na Tour de Ski nezúčastnia.

Už 7 rokov sa organizátori zo Športového klubu Štrba snažia ponúknuť lyžiarskej verejnosti preteky, na ktorých sa môžu zúčastniť všetci fanúšikovia bežeckého lyžovania bez ohľadu na ich vek a schopnosti. V nedeľu 19. januára 2020 sa na Štrbskom Plese uskutočnia verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky, ktoré sú pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na trati si z kapely prídu zapretekať aj bratia Ivan a Igor Timkovci. Zároveň v tento deň medzinárodná lyžiarska asociácia FIS organizuje oslavu Svetového dňa snehu World Snow Day, do ktorého sa zapojí okolo 500 podujatí vrátane Štrbských bežiek a oslavy budú prebiehať v 45 krajinách. Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Domáci klub na Štrbskom Plese organizuje aj marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach. Bližšie informácie sú zverejnené na www.skstrba.sk.







Diskusia k článku (1 príspevok)

Odporúčam chodiť záujemcom o bežecké lyžovanie radšej do Čiech. Krásne lokality, super upravené trasy, pozitívna energia, vyhrievané stany, domáce jedlá, servis, lacné ubytovanie. Je mi to veľmi ľúto ale na Čechov nemáme po každej stránke. Preto chodievam len k nim. Je to naozaj skvelá voľba. Neoľutujete!
pridal sixao dňa 28.12. 12:53