REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
WORLDLOPPET - EUROLOPPET - SKITOUR
Ostatné bežkárske preteky a súťaže
Worldloppet.com Euroloppet.com SkiTour.cz
Euroloppet | 5.11.2018 | Karol Kováč | Čítané 1349x | 0 príspevkov v diskusii
Gsiesertal-Lauf: Jedna myšlienka - jedna vízia - množstvo emócií
Pozvánka na podujatie Euroloppet

V uplynulých rokoch sa objavili na štarte Gsiesertal Lauf viaceré veľké mená bežeckého lyžovania, z ktorých sa mnohí stali aj ich víťazmi. Medzi nimi boli nórsky olympijský víťaz a majster sveta Anders Aukland, majster sveta Michail Botwinow, talianski olympijskí víťazi Silvio Fauner a Giorgio di Centa a Ole Einar Björndalen, ktorý je osemnásobný olympijský víťaz ako najúspešnejším biatlonista všetkých čias. Iné legendy ako Björn Dahlie (osemnásobný víťaz v olympijských hrách) a kazašský Wladimir Smirnow, nedokázali vyhrať Gsiesertal. Nórsky Gloersen Anders Nostdahl, majster sveta z Falunu 2015, je víťazom preteku vo voľnom štýle v roku 2017. Víťazmi v roku 2018 sa stali Rus Jewgeni Dementjew (zlatá medaila Torino) v klasickom preteku a Talian Stefano Gardener vo voľnom štýle.

Samotný Gsiesertal sa môže pochváliť vynikajúcim rekordom: Už od prvého preteku v roku 1984 podujatie nebolo nikdy zrušené. Na túto skutočnosť je veľmi pyšný prezident Walter Federer a organizačný výbor. V čase, keď celý alpský región trpí chronickým nedostatkom snehu, samotní organizátori spolupracujú s turistickou radou, aby pripravili bežecké trate v celom údolí, čo je úsilie, ktoré veľmi oceňujú fanúšikovia z celého sveta.

S viac ako 2 300 účastníkmi sa počet účastníkov každý rok vyrovná počtu obyvateľov v údolí. Do tohto času sa podujatia zúčastnilo už 64.599 účastníkov zo všetkých kútov sveta. V niektorých ročníkoch sa podujatia zúčastnili lyžiari až zo 40 krajín, ktorí si vychutnali unikátny Gsiesertal Lauf .
Účastníci si môžu vybrať, či budú súťažiť na tratiach s dĺžkou 30 km alebo 42 km buď klasickou technikou alebo vo voľnom štýle. Tí ktorí nechcú súťažiť s časom si môžu zvoliť trasu "Just for Fun" na trase pretekárskych okruhov. Od roku 2016 sa v programoch objavuje aj "TeamRun 90 km", v ktorom súťažia 3 priatelia, z ktorých každý preteká na 30 km trati voľným štýlom. Deti z celého sveta pretekajú na trati s dĺžkou 3 alebo 5 km - "Mini Gsieser".

42 km trasa spája tri hlavné dediny údolia Gsieser na severovýchode južného Tirolska s Taisten. Zo Sv. Martina vedie cesta z údolia smerom na Pichl a potom na Taisten (obec Welsberg / Taisten), naspäť potom trať vedie okolo St. Martina až po St. Magdalénu na konci údolia aby sa vrátila do cieľa v St. Martine. Hoci trasa vedie údolím takmer po rovine, 200m stúpanie smerom na St. Magdalénu na trati 42 km je najťažším úsekom. Všeobecne povedané, toto je miesto, kde sa rozhoduje o výsledku pretekov.

Gsieser je tiež jedinečný svojimi pevnými koreňmi a solidaritou medzi miestnymi obyvateľmi v údolí. Všetkých 17 amatérskych športových skupín sa podieľa na organizácii a 450 dobrovoľníkov zabezpečuje, aby účastníkom podujatia nič nechýbalo.
K rysom pretekov patrí krajina v údolí s výhľadom na Dolomity a nielen to, kuchyňa je rovnako vynikajúca. Každý rok najlepší kuchári v údolí, spolu s 30 pomocníkmi zabezpečujú 7 občerstvovacích staníc na trase a jedlo po pretekoch v spoločenskom stane v St. Martine. Najvyšším bodom ponuky gurmánov je jablkový závin, ktorý meria ohromujúci 250 metrov, menej by nestačilo. Nie je náhoda, že počet účastníkov a hostí už roky prekračuje počet lôžok, ktoré sú v oblasti k dispozícii.

Nemôže byť väčšia reklama na jedinečnosť tohto podujatia ako skutočnosť, že sa aj škandinávski nadšenci bežeckého lyžovania čoraz vo väčšom počte vracajú do údolia Gsieser .

GsieserTal Lauf sa koná každoročne tretí víkend vo februári. Pretek klasickou technikou sa uskutoční v sobotu, zatiaľ čo nedeľa je vyhradená pre preteky vo voľnom štýle.

Informácie o pripravovanom podujatí a fotografie nám poslal pán Franz Steinmair z organizačného výboru GsieserTal Lauf


     
Worldloppet | 17.3.2018 | Ľuboš Halgaš | Čítané 1741x | 0 príspevkov v diskusii
ENGADIN SKIMARATHON oslávil 50 rokov
Najväčšie preteky voľnou technikou

Engadin Skimarathon sú po Vasovom behu druhé najväčšie preteky pre bežcov na lyžiach a zároveň najväčšie preteky voľnou technikou. V Engadinskom údolí môže štartovať až 13000 pretekárov, štartuje sa vo vlnách.
V tomto oslavnom ročníku bol o preteky veľký záujem, a tak boli vypredané už pred plánovanou uzávierkou. Prihlásilo sa 14200 pretekárov zo 67 krajín. Dokonalá švajčiarska organizácia fungovala. Všetko bolo skvele pripravené. Len počasie sa s nami zahrávalo. V deň pretekov pred štartom pršalo, snežilo a potom sa výrazne oteplilo. Pri čakaní v koridore na štart sme celkom rýchlo premokli. Počas pretekov na 42 km trati sme zažili niekoľko krát sneženie, drobný dážď, vietor, hmlu, bolo aj zamračené no a v závere zasvietilo slniečko. V cieli nás detičky obdarili krásnymi medailami, do ktorých bolo možné vygravírovať cieľový čas. Ponúkli nám tekuté občerstvenie a niečo sladké na zahryznutie. Vrecia na korbách vojenských nákladiakov čakali na svojich majiteľov. Prezliecť sa bolo možné v malom stane alebo pod slnečným nebom.
Návrat bol organizovaný, vlakom a následne autobusom. Všetko bolo naplánované so švajčiarskou presnosťou. Zo Slovenska sa zúčastnilo 36 pretekárov (info z výsledkovej listiny).

Link na fotky :
http://lubos28.rajce.idnes.cz/ENGADIN_2018/

     
Worldloppet | 28.2.2018 | Ľuboš Halgaš | Čítané 1733x | 1 príspevok v diskusii
45.FINLADIA-HIIHTO 2018
100 KM na lyžiach voľnou technikou

Minulý rok Fínsko oslavovalo 100 rokov existencie a tak sa pri tejto príležitosti v roku 2017 prvýkrát bežalo 100km klasicky. A pre veľký úspech v roku 2018 zopakovali 100km voľne. To bola výzva. Deň D bol určený 25.februára 2018. Tieto preteky boli pre nás vrchol sezóny. Na konci novembra sme zabezpečili letenky a ubytovanie. Už sa stačilo len pripravovať.
Do Lahti sme dorazili súčasne s arktickým vzduchom. Sobotní klasikári bežali v celkom slušnom mraze - 20°C. Nám sa na nedeľu oteplilo na ranných -13°C. Štart bol o 7.00 hod za umelého osvetlenia na štadióne v komornej atmosfére bez divákov – ešte spali 😊. Po asi 5 km zhaslo i osvetlenie trate. Počas behu bolo možné sledovať východ slnka a následne pribúdanie oblakov. Jemné sneženie i celkom silné sneženie. Počasie nás bavilo striedaním. To zapríčinilo i zhoršený sklz bežiek. Po prvom kole bolo možné prezuť bežky za nové ale my sme neboli pripravení. Tak sme odbehli celé preteky na jedných bežkách. V druhom kole nás dobehli bežci štartujúci o 10.00hod, ktorí bežali 50km voľne. Mal som dojem, že stojím na mieste, tak rýchlo prebehli okolo. Trať bola zvlnená s krátkymi výbehmi. Na 90 km som si spomenul na Vasaloppet. To by som bol v cieli a v ľahšom profile. Tu ma však ešte čakali tri ostré výbehy. Na 98 km som bol rád, že som sa spúšťal z kopca do priestoru cieľa. V cieli nám Fínky odovzdali medaile. Presunuli sme sa do haly, odložiť bežky, vybrať vrece s oblečením a dať si chutné jedlo. Večer bola k dispozícii i sauna. Všetko bolo skvele zorganizované. Bol to pekný zážitok.
V pondelok pred odletom sme stihli prehliadku mesta Helsinki a potom šťastne dorazili domov.

Link na fotky : https://lubos28.rajce.idnes.cz/45.FINLANDIA-HIIHTO_2018


     
Euroloppet | 23.2.2018 | Karol Kováč | Čítané 1689x | 3 príspevky v diskusii
Vydarený 35. ročník EUROLOPPET - Gsiesertal lauf
Reportáž z podujatia, ktoré sa konalo 17. a 18. februára 2018

Podujatie organizované v doline Gsiesertal / Val Casies v južnom Tirolsku sa pýši skutočnosťou, že od začiatku organizovania počas svojej 35 ročnej histórie nebolo ani raz zrušené. Na šiestich ročníkoch za sebou, ktorých som sa zúčastnil som zažil preteky za rôznych snehových podmienok. Pred dvoma rokmi sa celý pretek bežal na technickom snehu a mimo trate bola prakticky celá dolina bez alebo len s veľmi tenkou vrstvou snehu.
Organizátori venujú príprave tratí veľkú pozornosť už od prvých mrazov začiatkom každej zimnej sezóny a tak v čase konania pretekov, ktoré sa pravidelne konajú v polovici februára ich nezaskočí nedostatok prírodného snehu alebo teplé počasie.

V tomto roku ale boli snehové podmienky vynikajúce. V celej doline, kde sa preteky organizujú bolo viac ako pol metra snehu a trate perfektne pripravené. V čase nášho príchodu nás vo štvrtok ráno čakala aj poriadne nízka teplota, ktorá klesla až pod -18 stupňov. Cez deň sa však už príjemne oteplilo a bolo len niekoľko stupňov pod bodom mrazu, takže tréning na perfektne upravených tratiach bol príjemný.
Len pre zaujímavosť, v čase, keď na Slovensku sa objavila prvá lastovička vo vyberaní poplatku za upravené trate, tu sme za denný vstup zaplatili 8 €. Funguje to tak, že sa vyberiete na trate bez toho aby ste museli niekde v pokladni kupovať lístok. Takmer so stopercentnou istotou vás počas tréningu na trati zastaví označený kontrolór, ktorý vám predá denný lístok vo forme náramku, ktorý vám pripne na viditeľné miesto. Nikoho z nás ani nenapadlo snažiť sa vyhnúť miestam, kde kontrolóri väčšinou stoja. Trate sú perfektne upravené tak vieme za čo platíme.

Preteky sa už tradične konajú po dva dni. V sobotu sa beží klasickou a v nedeľu voľnou technikou. Zaujímavosťou je, že účastník sa pri prihlasovaní rozhoduje iba v tom akým štýlom chce bežať. Teda či v sobotu klasikou alebo v nedeľu voľnou technikou. Pritom je možné absolvovať každý z pretekov v dvoch rôznych dĺžkach. Kratšia trať má vzdialenosť 30 km a dlhšia 42 km. Prvých 30 km je trať pomerne nenáročná s malým prevýšením a až záverečný úsek v dĺžke 12 km obsahuje pomerne strmé stúpanie, ktoré po zhruba polovici prejde do klesania až takmer do cieľa. Je teda na každom pretekárovi akú trať si zvolí. Po tridsiatich kilometroch môže zamieriť do cieľa alebo sa vydá na záverečný 12 km úsek so spomínaným stúpaním.

Ako som už uviedol v tomto roku boli snehové podmienky počas pretekov ideálne a počasie tiež. V sobotu bolo polooblačno, teplota okolo nuly, miestami zasvietilo aj slnko. V nedeľu k tomu ešte slabo posnežilo. Trať vplyvom sobotného večerného sneženia bola pomalšia ako pri tréningoch v predošlých dňoch a tak aj dosiahnuté časy boli o niečo horšie ako v roku 2017.
Tradične dobrá organizácia s už tradičným trochu dlhším čakaním na bohaté občerstvenie po pretekoch ale oplatí sa vystáť si šóru.

V tomto roku organizátori po dobehnutí udeľovali pamätné medaily. Vymenili ich tak za predtým udeľované odznaky. Sľúbená hviezda, aktuálny majster sveta z Lahti a víťaz Tour de Ski, Sergey Ustiugov na preteky v sobotu nakoniec nenastúpil a tak preteky na trati 42 km vyhral jeho krajan Yevgeny Dementyev . Nedeľné preteky voľnou technikou na trati 42 km vyhral domáci pretekár Gardener Stefano.

Podujatie je populárne aj u Slovákov, no nie všetci sa zúčastňujú pretekov ale prídu si zabehať na nádherných tratiach, ktorých je v okolí množstvo. Blízkosť Toblachu či zjazdárskeho raja Kronplaz láka skupiny, ktoré sem organizujú počas konania aj zájazdy autobusmi. Stretli sme bežkárov z Trenčína, ktorí si boli zabehnúť trasu z Cortiny do Toblachu.
Pretekári zo Slovenska sa podľa výsledkovej listiny zúčastnili počas dvoch dní v 14 štartoch.
My sme rozhodnutí o rok sa sem opäť vrátiť. Počasie garantovať nevieme ale to že sa preteky budú konať aj v roku 2019 je isté takmer na 100%.



     
Euroloppet | 16.2.2018 | Ľuboš Halgaš | Čítané 1532x | 0 príspevkov v diskusii
46. Int.KOASALAUF 2018
St.Johann in Tirol

V dňoch 10.až 11. februára 2018 sa konal pretek Koasalauf v rakúskom stredisku St.Johann in Tirol, beh klasickou i voľnou technikou, zaradený do série Eueroloppet.
V piatok pri prieskume trati sme stretli i Kateřinu Smutnu s trénerom, ktorý nám radil klasiku jazdiť na holých lyžiach, lebo trať je ohromná placka, len s úvodným kopcom. Jeho zverenkyňa to tak dala, veď bola celkovo druhá v sobotnej klasike. My sme vsadili na istotu odrazu.
Preteky začínali už v piatok večer štafetami na osvetlenom okruhu, zaujímavosťou bolo, že štafetoví bežci si ako štafetu odovzdávali - prezliekali tričkové štartové číslo. Pekne vidieť na fotkách v priloženom linku.
V sobotu sa bežalo klasickou technikou 50km,28km a 8km v komornejšej atmosfére. Sneh bol z noci premrznutý, ale pripadol jemný poprašok, ktorý komplikoval prípravu bežiek.
Nedeľa bola venovaná voľnej technike 50km,28km a 8km. Za väčšieho počtu štartujúcich i divákov. Na štarte svietilo ostré slnko. Bol až teplo. Boli sme radi, že prišli oblaky, ktoré zmiernili teplotný vzostup snehu. Bežali sme na rovinatej trati identickej so sobotnou.
V cieli bola šatňa i sprchy. V pripravenom stane na parkovisku bolo občerstvenie a následné vyhlasovanie výsledkov. Preteky boli super organizované. Odporúčam zažiť.
Ďakujem mojim spolu bežcom Jankovi, Tiborovi a Vladovi za super akciu.


Link na fotky :http://lubos28.rajce.idnes.cz/KOASALAUF_2018/

     
Euroloppet | 12.2.2018 | Karol Kováč | Čítané 1557x | 0 príspevkov v diskusii
Už tento víkend sa uskutoční 35. ročník Gsiesertal lauf
Odpočítavanie je spustené! Na štarte hviezdy z Ruska.

Aktuálne informácie pred začiatkom podujatia, ktoré sa uskutoční už tento víkend 17. a 18. februára.

Online registrácia je možná ešte do stredy 14.02.2018 (23.59 hod.). Neskôr je možné prihlásiť sa priamo na mieste od piatku do nedele.

Program pretekov:
Sobota, 17.02.2018: Štart Classic 10.10 hod.
Sobota, 17.02.2018: Štart MiniGsieser 15.30 hod.
Nedeľa, 18.02.2018: Štart Voľná technika 09.00 hod. (Pozor zmena oproti pôvodnému času)
Nedeľa, 18.02.2018: Rai Sport Live - priamy prenos v TV od 09.20 do 11.00 hod.

Program podujatia:
Počas celého víkendu je na programe okrem športových podujatí aj množstvom zábavy a kulinárskych špecialít. Podrobnosti nájdete v programe podujatia.

Hviezdy podujatia

Sergej Ustiugov, RUS, dvojnásobný zlatý medailista z Majstrovstiev sveta v roku 2017 v Lahti a víťaz Tour de Ski 2017 je jednou z najväčších hviezd sobotného preteku klasickou technikou.

Ruský olympijský šampión Jevgenij Dementyev je jedným z favoritov pre preteky voľnou technikou v nedeľu.

Do dnešného dňa sa zaregistrovali pretekári z 36 krajín zo všetkých kútov sveta, medzi ktorými nechýbajú ani účastníci z mnohých exotických krajín vrátane Nepálu, Pakistanu, Peru, Indie a Číny. Celkovo sa očakáva viac ako 2 300 účastníkov.

Mini-Gsieser: Podujatie pre mladých lyžiarov od 8 do 16 rokov sa uskutoční v sobotu 17. februára o 15.30 hod.

Euroloppet: držitelia Euroloppet pasu môžu využiť mnoho výhod.

Pozrite si video trate 35. ročníka: https://www.youtube.com/watch?v=SK5aXF9qxH4&feature=youtu.be

Aktuálne informácie nám poslal
pán Franz Steinmair z organizačného štábu podujatia
Gsieser Tal Lauf - Gran Fondo Val Casies


     
  Euroloppet | 27.1.2018 | Peter Brečka | Čítané 3145x | 19 príspevkov v diskusii
Biela stopa 2018
"Aj"

Citujem: "Ako sa vyjadril novozvolený predseda občianskeho združenia TJ Biela stopa, Slavomír Hrúza: ,,Aj tento rok je naším cieľom pripraviť kvalitné preteky a s pomocou mesta Kremnica a dobrovoľníkov sa nám to určite podarí.“

Toľko časť textu uverejnenom sa našom bežkárskom webe k príležitosti aktuálneho podujatia Biela stopa.

To "Aj" je vlastne také veľavravné, najviac hovorí o tom, že každý rok je to super a bude to "Aj" teraz a "Aj" akosi navždy.
Kto vymyslel "Aj" bol génius :-)))

Tak sa na to "Aj" skúsme pozrieť po odoznení dojmov zo soboty, po opadnutí adrenalínu, v už upokojenej duši pretekára.
"Aj" začína cca 2 km pred štadiónom na jednej zo zákrut, kde dvaja mladí muží ( ktorí mimochodom zrejme za nič nemohli ) oznámili, že ďalej sa ísť autom nedá. Čas 09:25. Osádka auta sa pozrieme na seba a konštatujeme, že tak veľa pretekárov tu už dávno nebolo, veď to nebude len "Aj", to dokonca bude "Ajjajáj".
Však čože, sme makači, berieme všetok vercajch a poďho hore, štart sa blíži! Pár voľných miest sporadicky sa objavujúcich po pravej strane cesty nás nemrzí, veď "Aj" my sme športovci.
Dobre zahriatí a už spotení ( a to sme ešte ani neodštartovali ) sa blížime k areálu a na dohľad máme to úplne horné parkovisko vľavo, veľká vyrovnaná prírodná plocha a na nej 9 áut, čas 09:40. Pýtam sa parkovčíka, pre koho je tá voľná plocha bez áut ( hneď mi príde na um, že možno príde cirkus ), odvetí mi, že pre autá. No to je novinka!! Ešte som sa dozvedel, že policajti stojaci autom pod prvým nižším parkoviskom ( tam sme ich naozaj videli ) to všetko vracali naspäť.

Rekapitulácia prvého "Aj"

Varianty:
Buď úplná neschopnosť organizátorov... To bolo stručné, však?

Druhé buď je možno o niečo zaujímavejšie, lebo ak v tomto prípade neplati "cherchez la femme " tak hľadajme čosi iné. Napríklad prachy, prašulky. Napríklad: Pustíme bežkárov, tých prvých, ktorí sa už pár dní trápia ako zaparkujú a vstanú skoro ráno, aby sa im ich sen splnil. Plnenie snov bežkárov je predsa našou prioritou! Potom to na nejaký čas odstavíme, nech ti ostatní lenivci parkujú popri ceste, však to vybehnú po tej primznej ceste ako nič!. Pustíme to, až keď zastanú v zákrutách a bude to tam komplikované, lebo potrebujeme hore dostať lyžiarov do zjazdárskeho areálu, tí nám prinášajú prašule, nie nejakí bežkári...
A že je pretek Bielej stopy, tú malú nepríjemnosť hravo rozbehajú...

Druhé "Aj":
Hromadný štart bez intervalov. Toľko sa o tom už v milosti popísalo! Raz to bolo a znova zas nie a potom znova áno. Čo viem, väčšina si intervaly pochvaľovala. Takže novinka pre rok 2018, "Ajjajáj" intervaly nie!

Tretie "Aj":
Ide sa pretekár nejesť, ale beda mu, ak nepozná Kremnicu! Pred mincovňou ani jedna tabuľka, že sa tam možno najesť. Stretli sme partiu, ktorá sa hladná vracala, lebo to nenašli. Vzali sme ich so sebou a zaviedli k plným hrncom.

Štvrté "Aj":
Zvoľte si vyhľadávanie výsledkov na stránke Bielej stopy, zadajte trať a kategóriu. Pokiaľ je na strane viac ako 25 pretekárov, tak sa ponúknu ďalšie strany. Ak kliknete na ďalšiu stranu, tak ten filter vypadne a všetky kategórie sa zmiešajú. Čo je na dalšej strane kategórie, ktorú si chcete celú pozrieť, to sa nedozviete. Takto to fungovalo v sobotu večer, 27.1.2018.

A sme na konci "Aj". A možno "Aj" nie. Lebo "Aj" je jednoducho okúzľujúce.

A čo tak text pred 46. ročníkom v roku 2019:
"Ako sa vyjadril predseda občianskeho združenia TJ Biela stopa, Slavomír Hrúza: ,,Aj tento rok je naším cieľom pripraviť kvalitné preteky a s pomocou mesta Kremnica a dobrovoľníkov sa nám to určite podarí.“



     
Euroloppet | 18.1.2018 | Karol Kováč | Čítané 1487x | 0 príspevkov v diskusii
45. ročník Gsiesertal lauf štartuje už o mesiac
Ideálne snehové podmienky pred podujatím v Južnom Tirolsku

Organizátor 45. ročníka Gsiesertal lauf informuje o nadchádzajúcom ročníku podujatia, ktoré sa uskutoční už o necelý mesiac 17. a 18. februára 2018.

Uverejňujem originál textu v angličtine, dolu preložený do slovenčiny.

This year is a truly exceptional winter. Conditions all along the entire 42 km trail could not be better!

Reduced early bird fees up until 31.01.2018.Participants from 26 countries have so far signed up. Take advantage of the reduced early bird fees up until 31.01.2018.

Pasta party: On Friday and Saturday from 6 pm to 9 pm, the marquee tent will be hosting the much-loved Pasta Party with live music. Euroloppet Pass holders receive a free meal and a drink. (Please present your EL-Pass)

The Mini-Gsieser is still very much in vogue. This special high point for adolescents from the age of 8 to 16 takes place on Saturday 17 February 2018 at 3,50 pm. In the past 24 years more than 4,900 adolescents have enjoyed the style of this special event in a class of its own. You can register here.

Catering: if you were to line up all of the apple strudel to be consumed with the Gsieser 5-star menu, it would be 250 metres in length!! But that‘s not all: at the seven catering outlets and for lunch there will be served 150 kg of citrus fruits, 200 kg of bananas, 120 kg of dried fruit, 8,000 servings of grape sugar, 4,000 portions of isotonic drinks, 1,000 litres of vegetable broth, 8,000 servings of fruit tea, 3,000 Marlene apples and a total of 350 kg of pork fillet.

Voľný preklad do slovenčiny.

Tento rok je skutočne výnimočná zima. Podmienky na celej 42 km dlhej trati nemôžu byť lepšie.
Znížené štartovné je možné už len do 31.1.2018. Prihlásení sú účastníci z 26 krajín. Využite zvýhodnené nižšie štartovné do 31.1.2018.

Pasta párty: V piatok a v sobotu od 18. do 21. hodiny sa bude konať v stane pre občerstvenie obľúbená Pasta párty pri živej hudbe. Držitelia Euroloppet pasov dostanú pri ich predložení jedlo a pitie zdarma.

Mini-Gsieser je veľmi populárny. Tento špeciálny pretek je vrcholom pre deti a dospievajúcu mládež vo veku od 8 do 16 rokov a uskutoční sa v sobotu 17.2. o 15:50 hod. V priebehu 24 rokov existencie tohto podujatia sa ho už zúčastnilo viac ako 4 900 účastníkov v tejto špeciálnej kategórii. Znovu sa môžete prihlásiť tu: http://www.valcasies.com/en/info-race/mini-gsieser

Jedlo a nápoje: Ak by sme spojili všetky jablkové štrúdle, ktoré budú podávané v rámci 5 hviezdičkového menu Gsieser, dĺžka by dosiahla až 250 metrov!! Ale to nie je všetko: na siedmich občerstvovačkách a na obed sa bude podávať 150 kg citrusových plodov, 200 kg banánov, 120 kg sušeného ovocia, 8 000 porcií hroznového cukru, 4 000 porcií izotonických nápojov, 1 000 litrov rastlinného vývaru, 8 000 porcií ovocného čaju, 3 000 jabĺk Marlene a celkovo 350 kg bravčového mäsa.

Brožúrku s ďalšími informáciami k podujatiu si môžete stiahnuť tu:
http://www.valcasies.com/files/GsieserTalLauf2018GranFondoValCasies.pdf

Na záver ešte dodám, že podujatie Gsiesertal Lauf od svojho vzniku ešte ani raz nebolo zrušené. Keďže sa ho pravidelne už niekoľkokrát po sebe zúčastňujem, môžem potvrdiť, že príprava a organizácia podujatia je skutočne na vysokej úrovni.
Odporúčam všetkým, ktorí sa tohto podujatia ešte nezúčastnili a chceli by skúsiť niečo nové.

Link na oficiálnu stránku podujatia: http://www.valcasies.com/


     
  Euroloppet | 30.12.2017 | Ivan Belička | Čítané 1174x | 0 príspevkov v diskusii
GsieserTalLauf
Ubytovanie

Ahojte! Hladám ubytovanie na preteky v Taliansku GsieserTalLauf pre štyroch,nie velmi ďaleko max.25km a za slušnú cenu.Vie mi niekto poradiť. Ďakujem
     
Worldloppet | 8.5.2017 | Ľuboš Halgaš | Čítané 1832x | 0 príspevkov v diskusii
Fossavatnsgangan,Iceland 2017
Úžasný zážitok na koniec bežkárskej sezóny

Na záver bežkárskej sezóny sme sa vybrali na ostrov Island, na jeho severozápadnu časť, do mestečka Ísafjordur. Tu sa konali bežkárske preteky zaradené do seriálu Worldlopette.
Po prílete nás privítalo klasické počasie: silný nárazový vietor a časté dažďové prehánky. Okolie letiska bolo bez snehu. Presunuli sme sa do miesta konania pretekov, do mestečka Ísafjordur vzdialeného od letiska v Keflaviku asi 450km.
Vo štvrtok sme boli skúšať miestne trate. Silno fúkalo, pršalo a bola hmla. Veľa sme nevideli. Trápili sme sa s dažďom a nárazmi vetra. Nevedeli sme si predstaviť, ako v takomto počasí budeme behať. Ešte že tam bol bufet a miesto na prezlečenie. Trať bola náročná profilom i kvalitou snehu. Absolvovali sme prezentáciu a párty pre držiteľov Worldloppet Master.
V piatok sme podnikli opäť cestu na tréning. Dažďové prehánky boli menšie, ale vietor sa stal našim stálym spoločníkom. Vo vyšších polohách pribudol i nový prachový sneh. Lyže nám dobre nestúpali, ale ani nejazdili z kopca. Bolo to frustrujúce pred prípravou lyží na preteky.
V deň pretekov nás prekvapilo slniečko a skoro jasná obloha. Na štart nás vyviezli autobusy organizátora. Vjazd súkromných vozidiel bol zakázaný. Trate boli po noci premrznuté, očakávali sme postupné otepľovanie. Domazali sme klistre a postavili sa do štartovacích koridorov podľa svojich ambícií na celkový čas. Na 50 km štartovalo päťsto pretekárov. S číslom 1 štartoval Peter Northug, bolo super vidieť takého pretekára v akcii. Počasie bolo prívetivé, slnečné s vetrom, na ktorý sme si už začali zvykať a čo je najdôležitejšie - nepršalo. Preteky mali zvláštnu atmosféru, skoro bez divákov okrem štartu a cieľa, ale s jazdiacimi skútrami. Bolo zakázané čokoľvek odhodiť mimo občerstvovacej stanice pod hrozbou penalizácie 15 min. Trať bola náročná profilom i rôznymi druhmi snehu, ale s krásnym záverečným 7,5km zjazdom do cieľa. Získali sme krásnu medailu a občerstvenie. Busom sme sa presunuli do športovej haly na vyhlásenie výsledkov a občerstvenie miestnymi špecialitami.
V nasledujúcich dňoch sme spoznali časť krásnej a rozmanitej prírody. Videli sme najznámejšie sopky, vodopády, gejzíry ,ľadovec, horúce pramene a zažili kúpanie v termálnom jazere. Počasie nám ukázalo svoju silu vetra a neustáleho dažďa a zároveň magický pokoj a krásu. Taký je Island.

Linka na fotky : http://lubos28.rajce.idnes.cz/Iceland_2017/

     

strana 3 4 5 6 7