REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 23.2.2018 | Karol Kováč | Čítané 1692x | 3 príspevky v diskusii
Vydarený 35. ročník EUROLOPPET - Gsiesertal lauf
Reportáž z podujatia, ktoré sa konalo 17. a 18. februára 2018

Podujatie organizované v doline Gsiesertal / Val Casies v južnom Tirolsku sa pýši skutočnosťou, že od začiatku organizovania počas svojej 35 ročnej histórie nebolo ani raz zrušené. Na šiestich ročníkoch za sebou, ktorých som sa zúčastnil som zažil preteky za rôznych snehových podmienok. Pred dvoma rokmi sa celý pretek bežal na technickom snehu a mimo trate bola prakticky celá dolina bez alebo len s veľmi tenkou vrstvou snehu.
Organizátori venujú príprave tratí veľkú pozornosť už od prvých mrazov začiatkom každej zimnej sezóny a tak v čase konania pretekov, ktoré sa pravidelne konajú v polovici februára ich nezaskočí nedostatok prírodného snehu alebo teplé počasie.

V tomto roku ale boli snehové podmienky vynikajúce. V celej doline, kde sa preteky organizujú bolo viac ako pol metra snehu a trate perfektne pripravené. V čase nášho príchodu nás vo štvrtok ráno čakala aj poriadne nízka teplota, ktorá klesla až pod -18 stupňov. Cez deň sa však už príjemne oteplilo a bolo len niekoľko stupňov pod bodom mrazu, takže tréning na perfektne upravených tratiach bol príjemný.
Len pre zaujímavosť, v čase, keď na Slovensku sa objavila prvá lastovička vo vyberaní poplatku za upravené trate, tu sme za denný vstup zaplatili 8 €. Funguje to tak, že sa vyberiete na trate bez toho aby ste museli niekde v pokladni kupovať lístok. Takmer so stopercentnou istotou vás počas tréningu na trati zastaví označený kontrolór, ktorý vám predá denný lístok vo forme náramku, ktorý vám pripne na viditeľné miesto. Nikoho z nás ani nenapadlo snažiť sa vyhnúť miestam, kde kontrolóri väčšinou stoja. Trate sú perfektne upravené tak vieme za čo platíme.

Preteky sa už tradične konajú po dva dni. V sobotu sa beží klasickou a v nedeľu voľnou technikou. Zaujímavosťou je, že účastník sa pri prihlasovaní rozhoduje iba v tom akým štýlom chce bežať. Teda či v sobotu klasikou alebo v nedeľu voľnou technikou. Pritom je možné absolvovať každý z pretekov v dvoch rôznych dĺžkach. Kratšia trať má vzdialenosť 30 km a dlhšia 42 km. Prvých 30 km je trať pomerne nenáročná s malým prevýšením a až záverečný úsek v dĺžke 12 km obsahuje pomerne strmé stúpanie, ktoré po zhruba polovici prejde do klesania až takmer do cieľa. Je teda na každom pretekárovi akú trať si zvolí. Po tridsiatich kilometroch môže zamieriť do cieľa alebo sa vydá na záverečný 12 km úsek so spomínaným stúpaním.

Ako som už uviedol v tomto roku boli snehové podmienky počas pretekov ideálne a počasie tiež. V sobotu bolo polooblačno, teplota okolo nuly, miestami zasvietilo aj slnko. V nedeľu k tomu ešte slabo posnežilo. Trať vplyvom sobotného večerného sneženia bola pomalšia ako pri tréningoch v predošlých dňoch a tak aj dosiahnuté časy boli o niečo horšie ako v roku 2017.
Tradične dobrá organizácia s už tradičným trochu dlhším čakaním na bohaté občerstvenie po pretekoch ale oplatí sa vystáť si šóru.

V tomto roku organizátori po dobehnutí udeľovali pamätné medaily. Vymenili ich tak za predtým udeľované odznaky. Sľúbená hviezda, aktuálny majster sveta z Lahti a víťaz Tour de Ski, Sergey Ustiugov na preteky v sobotu nakoniec nenastúpil a tak preteky na trati 42 km vyhral jeho krajan Yevgeny Dementyev . Nedeľné preteky voľnou technikou na trati 42 km vyhral domáci pretekár Gardener Stefano.

Podujatie je populárne aj u Slovákov, no nie všetci sa zúčastňujú pretekov ale prídu si zabehať na nádherných tratiach, ktorých je v okolí množstvo. Blízkosť Toblachu či zjazdárskeho raja Kronplaz láka skupiny, ktoré sem organizujú počas konania aj zájazdy autobusmi. Stretli sme bežkárov z Trenčína, ktorí si boli zabehnúť trasu z Cortiny do Toblachu.
Pretekári zo Slovenska sa podľa výsledkovej listiny zúčastnili počas dvoch dní v 14 štartoch.
My sme rozhodnutí o rok sa sem opäť vrátiť. Počasie garantovať nevieme ale to že sa preteky budú konať aj v roku 2019 je isté takmer na 100%.






Diskusia k článku (3 príspevky)

len netreba zabúdať, že platy v Rakúsku sú minimálne dva-trikrát vyššie ako na Slovensku, takže tam je tých 8 eur na mieste. Potom tam sú perfektne upravené trate, my sme boli vo štvrtok na skalke a bežali sme po čerstvo napadnutom snehu na severnom okruhu, o tratiach aké sú v Rakúsku sa nám môže len snívať
pridal neznamy dňa 24.2. 17:47  
Pán neznámy, reportáž je o pretekoch ale vy si zasa vyberiete niečo do čoho treba rýpnuť. Nech sa páči.V Rakúsku, v Nemecku, v Taliansku... sa trate systematicky upravujú už dlhé roky, u nás len niekoľko rokov ale vy musíte porovnávať. Cena pohonných hmôt a cena strojov na úpravu tratí je tam rovnaká ako u nás. Ubytovanie v tomto stredisku zoženiete za polovičnú cenu ako hore na Skalke, cena potravín je rovnaká ako u nás. Áno snívať u nás môžeme o všeličom aj o tom aby sme si uvedomili, že nič nie je zadarmo. Ja som neporovnával výšku poplatkov a kvalitu tratí, len som informoval. A ešte sa vás opýtam, keď ste boli vo štvrtok behať na neupravených tratiach, chcel od vás niekto aby ste zaplatili poplatok za upravené trate?
pridal Karol dňa 24.2. 20:55  
Ako účastník 35. ročníka (nedeľňajšia časť voľnou technikou) môžem plne súhlasiť s Karolovým hodnotením a potvrdzujem že úroveň preteku je na veľmi vysokej úrovni. Dostatočná šírka koridorov na štarte, pohotová obsluha na občerstvovačkách, temperament fandiacich divákov aký zažijete len v Taliansku, samozrejme super upravené trate, no proste zážitok. Ale nie len to, už organizácia na parkovisku, či servis pre závodníkov po dojazde do cieľa, to všetko hovorí o tom, že za 35 rokov podujatia sa organizátori veľa naučili. Čo sa týka trénovania, tak ak niekto skutočne denne upravuje desiatky kilometrov tratí to už niečo stojí, je aj na mieste za to zaplatiť. Ja som sa neuvážene dal nahovoriť aj na zjazdovky na neďalekom Kronplatzi, čo som vzhľadom na veľké množstvo lyžiarov oľutoval už prvý deň. Cca 2 hod normálnej lyžovačky a potom už bolo všetko rozjazdené, v strmších pasážach zjazdoviek vydrané do ľadových platí. A cena za to? 55€ denný lístok. (za dvojdňový som dal 107€) p.s. ak okolnosti dovolia určite sa rád zúčastím 36. ročníka Gsiesertal laufu
pridal vrba dňa 25.2. 22:30