REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
NAJNOVŠIE PRÍSPEVKY VO FÓRE   
Pavol123 dňa 18.2. 17:27
Juraj dňa 12.2. 17:48
Pavol dňa 8.1. 16:52

NAJNOVŠIE SNEHOVÉ SPRÁVY   
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 
25.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
10 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 

Záznamov: 1-10 z celkom 235   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

| 29.1.2021 | Jozef Mecele | Čítané 1808x | 2 príspevky v diskusii
Uskutoční sa 48.roč. Bielej stopy 2021?
Organizátori z TJ Biela stopa rozhodnú do 10. februára 2021

Osud tohtoročného 48. roč. Bielej stopy 6. - 7. marca 2021 v Kremnických vrchoch je v tejto zložitej epidemiologickej situácii neistý. Organizátori z TJ Biela stopa oznamujú na svojej webstránke:

Oznam
Vzhľadom na vývoj pandémie koronavírusu oznamuje organizačný výbor Bielej stopy bežeckej verejnosti, že konečné rozhodnutie o konaní pretekov Biela stopa 2021 oznámi najneskôr do 10.februára 2021.

Aj keď výborné snehové podmienky na Skalke a kilometre upravených tratí nabádajú lyžiarov, aby sa zaregistrovali na preteky, prosíme pretekárov aby počkali s registráciou do rozhodnutia o konaní pretekov, nakoľko v súlade s propozíciami pretekov sa v prípade nekonania pretekov z objektívnych príčin štartovné nevracia.

https://www.bielastopa.sk/

Foto: Pred štartom 37 km a 25 km voľne, 47. roč. Bielej stopy, marec 2020, foto: Ivan Čillík

     
  Informácie | 17.1.2021 | Jaroslav Murgaš | Čítané 869x | 1 príspevok v diskusii
Dobre vedieť.
Pravidlá bežkovania

Pravidlá pri bežkovania.

https://zaaresbb.sk/sport/pravidla-pohybu-na-bezkach

Dodal by som ešte aby bežkári nestály pod strmými zatáčkami a viedli debatný krúžok.

A hlavne: Bežkári si tykajú, lebo sú "pozitívny"!
     
Informácie | 16.1.2021 | Karol Kováč | Čítané 3522x | 4 príspevky v diskusii
Bežecké lyžovanie a pandémia Covid-19
STOP pre cezpoľných!

Priatelia bežkári, váhal som, či je vhodné v súčasnej situácii vyjadrovať svoj názor k aktuálnemu stavu a opatreniach zameraných na zamedzenie šírenia vírusu SARS Cov2 ale nedokážem mlčať.
Uvedomujem si, že každé verejné prezentovanie názoru v tak citlivej otázke môže vyvolať nesúhlasné reakcie a útoky za to, že si to vôbec dovoľujem. Ctím si však slobodu prejavu a tak neočakávam, že so mnou musia všetci súhlasiť.
V bežkárskej komunite to však najmä na sociálnych sieťach v súčasnosti vrie pre opatrenia, ktoré vychádzajú z Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 808 z 31. decembra 2020, ktorým bol nariadený zákaz vychádzania denne v čase od 05:00 do 01:00 nasledujúceho dňa.

Zo zákazu vychádzania bolo udelených 19 výnimiek a jednou z nich je:
12. pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu, v prípade hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy a Košíc v rámci územia mesta, a cestu späť.

Z opatrenia a znenia tejto výnimky je jasné, že bežkári žijúci v oblastiach, kde nie je sneh môžu zabudnúť na to, že sa počas vrcholiacej sezóny dostanú k svojmu športu.
Bodka.
Tu by sa dalo (malo?) skončiť.
Naša vláda rozhodla tak to rešpektujme (chcel som to napísať zrozumiteľnejšie ale neodvážim sa).

Najskôr ešte chcem prezentovať svoj postoj k pandémii a situácii u nás či vo svete aby ma niekto nepriradil do skupiny ľudí, kam nepatrím. Pretože na Slovensku je to už raz tak, buď si za alebo proti. Buď si čierny alebo biely. Buď si s nami alebo proti nám.
Takto to v reálnom živote nikdy nemôže fungovať.

Pandémia, ktorá zasiahla celý svet je veľmi vážny problém, situácia u nás je ešte vážnejšia. Najmä, čo sa týka stavu zdravotníctva, jeho preťaženie a limity, ktoré sú už na hrane.
O tom, že je potrebné zo strany štátnych orgánov prijímať opatrenia niet pochýb. Opatrenia by mali byť zmysluplné, také aby zabránili šíreniu vírusu.
Takže nepopieram vážnosť situácie a potrebu prijímať adekvátnych opatrení.

Pandémiu tu máme už takmer rok. Denne sa zahlcovaní množstvom informácií z médií a sociálnych sietí na túto tému. Vieme teda už veľmi veľa o tom čo vírus spôsobuje, ako sa šíri a čo všetko je potrebné robiť aby sme sa vyhli nákaze, neochoreli a nešírili vírus ďalej.
Ľudia sú však často nepoučiteľní a veľká časť z nich verí hoaxom a dezinformáciám a tak sú medzi nimi takí, ktorí dokonca existenciu vírusu popierajú alebo spochybňujú účinnosť opatrení na zabráneniu šírenia pandémie.

Vo všetkých krajinách sa prijímajú rôzne obmedzenia a opatrenia pre zvládnutie aktuálnej situácie.

Pozrime sa do susedných krajín, aké obmedzenia platia pre individuálne športovanie vo voľnej prírode do ktorého patrí aj bežecké lyžovanie.

V Českej republike je zavedený systém PES, kde pri jeho najvyššom stupni, v ktorom sú teraz je zákaz vychádzania v nočných hodinách, individuálne športovanie v exteriéri je obmedzené na 2 osoby na jednom športovisku, žiadne obmedzenia presunov z okresu do okresu a tak tento víkend sa očakáva po bohatej nádielke snehu invázia bežkárov na horách. Iste budeme súhlasiť, že pod jedným športoviskom v tomto zmysle nemôžeme chápať celé pohorie. V médiách vidíme reportáže z oblastí, ktoré usmerňujú ako sa počas víkendu správať, o tom ako budú fungovať požičovne bežiek (zjazdovky sú zatvorené)...

V Rakúsku platí zákaz vychádzania po celý deň ale výnimku majú cesty spojené s psychickou a fyzickou regeneráciou. Bežkárske strediská sú v prevádzke, dokonca premávajú lanovky a vleky.

Porovnajme to so situáciou u nás.

Máme zákaz vychádzania počas dňa od 05:00 do 01:00 nasledujúceho dňa. Povolený pobyt v prírode ale len v rámci okresu alebo územia mesta Bratislavy a Košíc.
Aj u nás na horách sú výborné snehové podmienky a preto sa ľudia vyrojili v rámci okresov na zasnežené kopce.
A médiá?
Plné reportáží a článkov ako nedodržiavame lockdown. Polícia zablokovala prístupy do stredísk a kontroluje vozidlá, či nie sú náhodou z iného okresu. Ani hranice nie sú azda chránené dôslednejšie. Dozvedáme sa o nezodpovednom správaní ľudí, pretože si dovolili využiť výnimku a išli do prírody. Ak sa náhodou niekto zo susedného okresu pokúša dostať na upravenú bežkársku trať (BA-Pezinská Baba), polícia ho nekompromisne otočí, prípadne pokutuje. Takto hnusobu určite rýchlo porazíme.

V prvej vlne v období veľkonočných sviatkov toto opatrenie, ktoré sleduje zníženie mobility malo opodstatnenie, lebo malo zabrániť cestovanie po celej krajine za príbuznými, dávalo to zmysel.

V súčasnej dobe má zabrániť mobilite pri ceste do prírody za individuálnym športom.
A pritom vieme, že vírus sa najlepšie šíri pri blízkom kontakte ľudí vo vnútorných priestoroch s nedostatočným odstupom a nezakrytými dýchacími cestami.
Šírenie vírusu v prírode pri športovaní s dodržaním základných pravidiel o rozostupe a prekrytí tváre, je takmer nemožné.
Toto všetko vieme aj my, obyčajní ľudia, ktorí nie sme odborníci v infektológii.
Vedia to aj kompetentní, no napriek tomu prijali takéto opatrenie.
Hľadáme logiku v tomto opatrení?
Ja ju nevidím!

Nie, nevyzývam k nedodržiavaniu opatrení ale vyzývam k zmysluplným opatreniam, ktoré sú potrebné a môžu situáciu zlepšiť. Takto veľkej časti verejnosti bránime v zdravom pohybe v prírode, spôsobujeme škody na zdraví a psychike ľudí. A to si kompetentní neuvedomujú.

Čo nám teda v tejto situácii zostáva? Vziať čelovky a ísť si zabehať na upravené trate v čase od 01:00 do 05:00.

Na fotkách smutný pohľad do jedného z najnavštevovanejších a najrozsiahlejších stredísk bežeckého lyžovania na Slovensku, Skalku v Kremnických vrchoch. Kamery Bielej stopy a penziónu Guldiner zobrazujú vyľudnený štadión Rudolfa Čillíka v sobotu dopoludnia.


     
  Nízke Tatry - Donovaly | 9.1.2021 | Peter Brečka | Čítané 1393x | 1 príspevok v diskusii
Donovaly
A aj o nás

Na Donovaloch odstránili popadané stromy a prvý krát v tejto sezóne upravili trate. Trate zodpovedajú tejto prvej úprave, miestami ešte málo pevné, ale začiatok to je.

V tejto náročnej dobe sa musíme vzájomne podeliť o prírodu, veľa z nás prírodu vyhľadáva a každý v nej robí tie aktivity, ktoré sú mu blízke. A tu sa ukazuje problém, keďže pohyb v prírode je spojený aj so vzťahom k samotnej prírode a aj k ľuďom. Zo zablatených lúk v okolí miest a obcí sa ťaháme do snehu, sánkovať sa, prechádzať, bežkovať alebo sa len tak hrať s deťmi. Opäť sa potvrdzuje, že vnímanie iných, tolerancia, ústretovosť či všeobecné pochopenie je nie bežné. A valcujú tí, ktorých je viac. Bežkári sa prepletajú pomedzi chodcov, ktorí často pochodujú traja –štyria vedľa seba a na prípadné prosby bežkárov reagujú povýšenecky. A prirodzene, že sa objaví aj ostrejšia reakcia bežkárov, ktorí chcú mať nerozdupanú aspoň klasickú stopu. A keď sa k tomu pridajú skútre ako dnes na Donovaloch, tak je z pohody stres.

Mali by sme chápať, že počas všeobecného obmedzenia by sme sa mali v prírode všetci slušne pomestiť. Je to miesto, kde dokážeme upevniť fyzické a duševné sily. Stačí, aby si chodci uvedomili, že ak by neboli upravené bežkárske trate, tak by sa v prírode pohybovali veľmi ťažko, okrem tých najodolnejších. A teda by tam ani neboli. Stačí ísť krajom trate v zástupe a trochu okolo seba sledovať dianie, bežkári uberú z rýchlosti a slušne chodcov obídu bez toho, aby im pred nosom šermovali palicami.

Keď boli lyžiarske strediská otvorené, tak sme boli v priestore viac rozptýlení a ku konfliktom až tak nedochádzalo. Neboli sme slušnejší, len nás bolo menej na jednom mieste. Je čas si toto všimnúť a poučiť sa zo všetkej tej vzájomnej nevraživosti od začiatku pandémie.

Lebo bude to len tak, ako si to sami spravíme.

     
Nízke Tatry - Donovaly | 31.12.2020 | Peter Brečka | Čítané 1211x | 0 príspevkov v diskusii
Donovaly
Úprava tratí

Donovaly opäť posledné medzi poslednými.

Ale vlastne medzi ktorými poslednými, keď iní okolo majú upravené trate aspoň čiastočne, alebo niektoré úseky?
A prečo posledné, veď ešte neupravilo ani meter?

Takže opravujem: Donovaly si nevšimli tých 40 až 50 cm snehu, dnes už aj sadnutého a chladom stuhnutého. Kedy teda budú aspoň posledné spomedzi iných?

     
Kremnické vrchy - Skalka | 31.12.2020 | Karol Kováč | Čítané 1683x | 0 príspevkov v diskusii
Bohatá snehová nádielka na horách stredného Slovenska
Ťažký, mokrý sneh spôsobuje veľké problémy pri úprave tratí

Tak sme sa dočkali.
Konečne nám na horách v polohách nad 1000 m n. m. nasnežilo. Žiaľ, ťažký, mokrý sneh láme stromy a konáre. Je preto veľmi ťažké udržiavať trate pre bežkárov prejazdné. Vysoké je aj nebezpečenstvo pádu ďalších stromov, preto treba naozaj zvážiť, kam sa na bežkách vyberieme. Aj keď už nesneží, na stromoch sa ťažký sneh drží. Buďme preto maximálne opatrní.
Veľmi náročná je situácia aj v Kremnických vrchoch. Stroje upravujúce trať majú problémy dostať sa cez spadnuté stromy, ktoré musia byť z tratí odstraňované. V hlbokom snehu je to veľmi náročná robota. Počas uplynulých dní napadlo v tejto oblasti aj viac ako pol metra snehu, najmä v hrebeňovej časti.
Ľudia, ktorí sa snažia upraviť pre nás trate majú náš obdiv za neskutočné nasadenie. Teraz si zvlášť uvedomujeme, že nie len naša vďaka ale aj príspevky na úpravu tratí môžu pomôcť v ich úsilí, ktoré okrem osobného nasadenia sú potrebné aj na zabezpečenie chodu techniky.

Vďaka ZaARES Banská Bystrica, Cyklosanté, Kordícky Hrebenák, Biela stopa Kremnica a všetkým ostatným, ktorí idú v tejto situácii na doraz.

Želám nám všetkým do nového roka všetko najlepšie, veľa zdravia a radosti v zasnežených horách. Správajme sa zodpovedne a verme, že bude lepšie.

Fotografie sú od upravovateľov tratí pre ilustráciu, aký ťažký je boj s prírodným živlom.


     
Informácie | 28.12.2020 | Michal Vojtas | Čítané 1573x | 0 príspevkov v diskusii
Verejná zbierka na spustenie nových bežkárskych tratí v Nízkych Tatrách ide do finále!
Čertovica bude novým centrom bežkovania v Nízkych Tatrách na strednom Slovensku

Sedlo Čertovica v Nízkych Tatrách ponúka ideálne podmienky na vytvorenie bežkárskych tratí. Priemerná nadmorská výška viac ako 1000 m n.m. je garanciou prírodného snehu minimálne počas dvoch mesiacov v roku a desiatky kilometrov udržiavaných lesných ciest ponúkajú nekonečné možnosti. Pomôžte občianskemu združeniu Horské Spoločenstvo už túto zimu pripraviť profesionálne bežkárske trate s kilometrami zážitkov. Podľa získanej finálnej sumy plánujeme pripravovať trate na skate a, ak rozpočet dovolí, aj klasickú stopu.

ZBIERKA

Verejná zbierka na technické zabezpečenie sa ukonči na konci roka 2020 a prispieť je možné na platforme:

https://www.startlab.sk/bezkarsketrate

Po minulej sezóne máme za sebou testovací ročník, kedy sme sprístupnili 15 kilometrov bežkárskych tratí pomocou staršieho ratraku, ktorého limity nám nedovoľujú pripraviť seriózne trate do ďalších sezón. Ratrak sme viac času opravovali, ako na ňom jazdili a aj tak sme ho presvedčili iba na zatáčanie do jednej strany.

Aj napriek provizórnemu režimu sme sa nevzdali a záujem verejnosti nás povzbudil v ďalšom snažení.

Našim cieľom je od tejto zimnej sezóny pre vás pripravovať profesionálne a bezpečné bežkárske trate v unikátnom prostredí Nízkych Tatier.

Vzhľadom na ťažké vysokohorské podmienky potrebujeme adekvátne technické vybavenie, ktoré dokážeme zabezpečiť len s vašou pomocou. Pomôžte nám kúpiť ratrak.

Odmenou pre Vás budú, okrem zážitkových a bežkárskych odmien, ktoré za podporu získate, aj nádherné výhľady na Horehronie, Vysoké a Nízke Tatry. Pokojné chvíle plné oddychu si užijete počas prechádzok na menej náročných tratiach aj s celou rodinou.

Aktívni a náročnejší športovci si prídu na svoje na dlhších tratiach s väčšími prevýšeniami s redším vzduchom.

TRASY

Plánované trasy v celkovej dĺžke viac ako 40 kilometrov, budú vzdialenosťou a prevýšeniami vhodné pre všetky kategórie bežkárov:

V závislosti od snehových podmienok chceme sprístupniť trate už počas nadchádzajúcej zimnej sezóny 2020/2021. Ako prvú spustíme 6 kilometrovú nenáročnú vyhliadkovú hobby trať Čertovica - Útulňa Líška - Záver Líškovej doliny - a späť s panoramatickými výhľadmi.


Vyhliadková jazda do obce Jarabá je 9 kilometrová "zjazdárska" trať s klesavým charakterom (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Letisko - Horná Jarabá - Kyslá), na konci ktorej uvíta bežkárov chata Jarabatá.

Za optimálnych snehových podmienok pripravíme aj náročnejšie trate. Sem patrí 20 kilometrový okruh (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Rázcestie nad Bukovinkou - Čučoriedky - Letisko - Sedlo za Lenivou - Čertovica) a prepojenie s bežkárskymi traťami "Pohanské" nad obcou Mýto po Ďumbierom po magistrále, ktorá sa tiahne 16 kilometrov hrebeňom (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Letisko - Šanské - Pohanské).

Prepojenie s obcou Braväcovo na Horehroní zabezpečí južná 15 kilometrová trasa (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Rázcestie nad Bukovinkou - Leňušská dolina - Braväcovo)


Ideálny východiskový bod na trate je horské sedlo Čertovica, v blízkosti turistickej značky Čertovica motorest (1229 m n. m.), kde sa nachádza aj turistická ubytovňa Domček Horskej Služby, ktorý bude slúžiť aj ako zázemie pre požičovňu bežkárskeho vybavenia.

Tešíme sa na sneh bohatú zimnú sezónu.
Ďakujeme!

Pre ďalšie informácie alebo podporu v roku 2021 nás kontaktujte:
https://www.startlab.sk/projekty/1750-bezkarske-trate-na-certovici
https://www.facebook.com/bezkarsketratecertovica
horskespolocenstvo@gmail.com

     
Kremnické vrchy - Skalka | 2.12.2020 | Matej Libič | Čítané 2178x | 2 príspevky v diskusii
Sezóna môže začať, čakáme na sneh a mráz
Informácie pred zimnou bežkárskou sezónou 2020/2021

Záhradnícke a rekreačné služby zodpovedajú za úpravu bežeckých tratí vo východnej časti Kremnických vrchov, v Starohorských vrchoch a za prevádzku Areálu zimných športov na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici. Radi by sme preto informovali o novinkách a zaujímavostiach, ktoré môžu bežkári očakávať v nadchádzajúcej zimnej sezóne.

Počas jesene prebiehali intenzívne prípravy na nadchádzajúcu zimnú sezónu. Veľké problémy nám urobila októbrová snehová nádielka na horách, kedy ťažký sneh polámal veľké množstvo prevažne listnatých stromov. Mnohé trate boli úplne nepriechodné. Prepilovali sa tak trate medzi Šachtičkami a Donovalmi po hrebeni a zvážnica zo Šachtičiek popod Jelenskú skalu po Izbicu. Hlavne zvážnica sa po mnohých rokoch naozaj precízne prepílila a vyčistila. Dvaja pilčíci spolu s traktorom, ktorý kosil a mulčoval jej okraje ju spriechodňovali viac ako týždeň. Výsledok však stojí za to a počas zimy sa to určite odzrkadlí aj na kvalitnejšej úprave. Rovnaká kalamita bola aj v Kremnických vrchoch, kde sa trate tiež spriechodňovali aj za pomoci dobrovoľníkov niekoľko dní. Prípravy prebiehali aj v areáli kúpaliska, kde sa okrem kosenia realizovali aj orezy drevín pozdĺž okruhu, aby sa na nich nezachytával umelý sneh a neohrozovali bežkárov. Treba tiež poznamenať, že spolupráca s majiteľmi pozemkov, na ktorých sa trate upravujú, je aj naďalej dobrá a počas zimy nemáme hlásené žiadne obmedzenia z dôvodu ťažby dreva.
V sedle Tri kríže chceme od tejto sezóny zvýšiť bezpečnosť. Bežkári, ktorí poznajú toto miesto určite vedia, že je to jedno z miest, kde treba byť veľmi obozretní. Prenášanie bežiek skratkou, ich následné obúvanie, do toho strmý zjazd do sedla a strom takmer v strede trate sú kombinácia, ktorá neraz viedla ku krízovým situáciám aj pádom. Nebezpečný strom sme obalili ochranným matracom a osadili tabuľky upozorňujúce na potrebu spomalenia v zjazde. Pri prvej úprave chceme na miesto ešte osadiť oplôtky, ktoré zabránia tomu, aby bežkári, ktorí prenášajú bežky skratkou vchádzali priamo na trať v tomto nebezpečnom mieste, ale pokračovali ešte pár metrov súbežne a obúvali si bežky kúsok ďalej.
Do novej sezóny vstúpime s vynovenou technikou. Ide hlavne o nový veľký skúter s adaptérom, ktorý bol za takmer 40.000 € zakúpený ešte vo februári. Pre pandémiu sa však do terénu dostal iba raz. Využívať ho budeme prevažne v Areáli zimných športov na plážovom kúpalisku a na tratiach na Šachtičkách. Po pätnástich sezónach prevádzky sa generálnej opravy za viac ako 20.000 € dočkal aj ratrak PistenBully 100, ktorý upravuje trate v Kremnických vrchoch. Posilnili sme tiež zasnežovanie Areálu zimných športov. K dvom snežným kanónom pribudne v tejto sezóne tyčové snežné delo V3 od spoločnosti Technoalpin, s ktorou sme pred zimou nadviazali spoluprácu. Tyč nám bezplatne zapožičali a začiatkom decembra sme ju už aj úspešne otestovali.
Počas zimy tak budeme zabezpečovať úpravu takmer 70 kilometrov bežeckých tratí. V Starohorských vrchoch sú to trate Šachtičky – Donovaly po hrebeni a popod Jelenskú skalu, v Kremnických vrchoch trate Králiky – Skalka, Králiky – Hostinec, Králiky – Horné Pršany, Králiky – Kordíky, Králiky – Kordíky cez Kordícku zvážnicu a bežecká areál na Králikoch. Počas sezóny bude na kúpalisku v Banskej Bystrici opäť v prevádzke Areál zimných športov s upravovanou bežkárskou trasou. Jeho prevádzka je však závislá od množstva prírodného snehu, resp. od mínusových teplôt vhodných na výrobu dostatočného množstva technického snehu. Cieľom zostáva pripraviť kvalitnú trať v dĺžke 800 metrov najneskôr do začiatku vianočných sviatkov. V prípade priaznivého počasia sa predĺži na asi 1000 metrov a cieľom zostáva aj zasneženie plochy určenej na výučbu bežkovania. Po ročnej prestávke by sme chceli opäť organizovať aj bezplatné kurzy bežkovania, no všetko je závislé od počasia aj od pandemickej situácie.
<br><br>



     
Informácie | 27.11.2020 | Cyklo Santé | Čítané 3050x | 2 príspevky v diskusii
Ako je stredisko Skalka pripravené pred zimou.
Čo sa urobilo a čo sa chystá

Dovoľte mi z tohto miesta pozdraviť všetkých bežkárov a podať niekoľko základných informácií o tom, čo je nové na Skalke.
Približne od polovice leta sme začali s prepilovaním a kosením v časti tratí "Stredný a Horný Kiar". Sú to dva nádherné úseky , ktoré sa ale roky nedali využívať bežkármi. Som presvedčený, že pre mnohých to bude príjemné prekvapenie. Ďalej sa nám podarilo odvodniť, vydrenážovať a zasypať kamennou drťou hlboké jamy smerom od In line okruhu do Bystrického sedla. Vďaka tomu budeme môcť upravovať spomenutý okruh už pri minimálnej vrstve snehu. Týmto prácam sme venovali neskutočne veľa času, materiálu a tiež financií. A keď sme si mysleli, že je takmer všetko pripravené, prišla snehová kalamita. Opäť sme vyrazili na štandardné trate na Skalke a tiež na Južný okruh. Trvalo nám niekoľko dní, kým sa nám podarilo odstrániť všetky popadané a polámané stromy.
Ďalej by som rád informoval o tom, že bežecký areál sa asi DOČKAL!!!!
Po niekoľkých rozhovoroch a rokovaniach sa primátor A. Ferenčik dohodol s firmou Technoalpin o zapožičaní snežného dela na skúšobnú prevádzku. Je potvrdené, že snežné delo bude dovezené na Skalku v priebehu budúceho týždňa. Malo by sa napojiť na vodu z nádrží, ktoré sú zakopané pod štadiónom. Ak sa jeho prevádzka osvedčí, tak sa zainteresované strany dohodnú o jeho ďalšom používaní.
Čo sa týka úpravy tratí-všetku techniku máme pripravenú. Hneď, ako to bude možné, začneme upravovať, pretože verím, že bežkovať sa bude môcť.
Pred prichádzajúcou zimnou sezónou chcem všetkým zaželať pevné zdravie a veľa pekných zážitkov v bežeckej stope.
Roman Béreš Cyklo-Santé.

     
Informácie | 26.11.2020 | Karol Kováč | Čítané 1944x | 7 príspevkov v diskusii
Bežecké lyžovanie a pandémia Covid-19
Ako bude vyzerať nadchádzajúca sezóna?

Pred blížiacou sa sezónou, ktorá je už predo dvermi si priaznivci lyžovania kladú otázky, ako a či vôbec sa budú môcť venovať v zimných mesiacoch svojmu obľúbenému športu. V médiách sa táto téma objavuje často.
Ešte väčšiu dilemu majú pred sezónou prevádzkovatelia lyžiarskych areálov. A to nielen u nás, situácia je v celej Európe neprehľadná.

Podľa najnovších informácií sa otváranie slovenských zimných stredísk bude koordinovať v rámci Európy a ich otvorenie sa predpokladá až 10. januára 2021.

Strašiakom pre autority, ktoré rozhodujú o tom, či strediská lyžovania otvoriť alebo nie, je známy prípad rakúskeho strediska Ischgl, ktoré sa stalo v uplynulej sezóne ohniskom šírenia koronavírusu.
Je preto pochopiteľné, že v jednotlivých krajinách sú opatrní v rozhodovaní, aby znova nenastalo nekontrolovateľné šírenie vírusu.

V prvej vlne boli aj u nás v marci lyžiarske strediská uzavreté. Žiaľ pod lyžiarske strediská boli zahrnuté aj strediská bežeckého lyžovania.

Od začiatku pandémie už ubehlo 9 mesiacov a o koronavíruse, jeho šírení a následkoch už vieme oveľa viac.Preto by sme mohli očakávať rozumné rozhodnutia a usmernenia ako a za akých podmienok lyžiarske strediská otvoriť a nie skratkovito prezentovať, že lyžiarske strediská môžu byť ohniskami nákazy tak ako sa k tomu dnes vyjadrujú niektorí politici - lebo Ischgl.

Dnes už vieme, že:

1. Pre šírenie vírusu sú najlepšie podmienky v uzavretých nevetraných priestoroch, kde sa zdržiava väčšie množstvo ľudí, ktorí sú spolu bez prekrytia dýchacích ciest a nedodržiavajú sociálny odstup. Čím dlhšie sa v takomto priestore zdržujeme, tým väčšie je nebezpečenstvo, že sa vírusom nakazíme. Teda aj v spomínanom rakúskom stredisku k šíreniu vírusu dochádzalo pri zhromaždeniach ľudí v uzavretých baroch či reštauráciách. Určite nie tým, že jeden zjazdár prefrčal vedľa druhého na svahu.

2. Ďalším komunikovaným nebezpečenstvom je mobilita ľudí, ktorá prispieva k tomu aby sa vírus mohol šíriť z jednej lokality do druhej.

3. Najohrozenejšou skupinou ľudí, pre ktorých je vírus najnebezpečnejší sú starší ľudia, obézni a ľudia, ktorí trpia na iné závažnejšie ochorenia. Čiže ľudia so zníženou imunitou a podlomeným zdravím.

Asi tiež rozumieme tomu, že odborníci v oblasti infektológie prijímajú také opatrenia, aby sme naše rozvrátené zdravotníctvo nedostali do kolapsu. Tomu sa dá rozumieť a mali by sme s tým súhlasiť. Zdôrazním, súhlasiť s tým o čom rozhodnú odborníci!
Toľko zdravotnícke okienko. Verím, že to veľká väčšina populácie aj u nás vie a že sa podľa toho aj správa. Chcel som to však zhrnúť aby som zdôvodnil moje názory, ktoré chcem prezentovať ďalej.

Keďže sme na serveri zameranom pre bežkárov, budem tu prezentovať svoj názor na to, čo si myslím o tom či je možné prevádzkovať strediská bežeckého lyžovania.

V kontexte toho, čo vieme po mesiacoch pandémie, ktoré som vyššie zhrnul do troch najdôležitejších bodov si myslím, že bežecké lyžovanie nemôže prispieť k zhoršeniu pandemickej situácie. Prirovnal by som to k horskej turistike, ktorá nikdy nebola zakázaná, naopak, pobyt v prírode sa aj z medicínskeho hľadiska odporúča. Nezachytil som žiadnu informáciu, že by bolo identifikované nejaké ohnisko nákazy napríklad z v lete preplnených Tatier. Tak prečo uvažovať o zatváraní bežkárskych stredísk?

Pri bežeckom lyžovaní sa stretáva množstvo ľudí v uzavretom a nevetranom priestore? Nie!

Pri bežeckom lyžovaní dochádza k zvýšeniu mobility? Áno, v takej miere ako pri ceste za turistikou alebo iných výletov do prírody, ktoré povolené sú. Avšak pri dodržaní základných pravidiel, ktoré sú povinní všetci rešpektovať aj pri návšteve obchodov, cesty do práce, k lekárovi, za príbuznými vieme riziko prenosu takmer vylúčiť.

Ako by sa teda dalo zdôvodniť to, že bude vydaný zákaz prevádzkovať bežkárske trate? Podľa mňa seriózny argument k tomu neexistuje. Iba pod zámienkou zníženia mobility? Nemôžeme predsa prinútiť ľudí zostať sedieť doma, zakázať im pohyb, aktívne žiť. S koronavirusom sa už naozaj naučme koexistovať. Dodržujme všetky hygienické opatrenia ale nezatvárajme ľudí do domáceho väzenia.

Pobyt v prírode na čerstvom vzduchu zvyšuje imunitu, pomáha predchádzať obezite a pohyb všeobecne prispieva k zlepšovaniu kardiovaskulárneho systému človeka. Dovolíme turistom voľne sa pohybovať v prírode ale zakážeme turistom-bežkárom pohyb na lyžiach na bezpečne upravených tratiach? To predsa nemá logiku. Tak verím, že prevládne zdravý úsudok a k takémuto zákazu nepríde.
Pri bežeckom lyžovaní sa netvoria rady na vleky a lanovky, nie sme nútení sedieť spolu s cudzími ľuďmi v kabínke lanovky alebo na sedačke.

Dokonca by bolo, podľa môjho názoru, možné za stanovených podmienok otvoriť aj zjazdárske strediská ak vylúčime všetky činnosti, ktoré s lyžovaním nesúvisia. Žiadne otvorené bary pri svahu a reštaurácie, žiadne zábavné podniky. Obmedzenie počtu ľudí na sedačkách a lanovkách, prekrytie tváre pri čakaní na lanovky a vleky. Tiež by mohli ubytovacie zariadenia poskytovať ubytovaným hosťom stravovanie vo svojich priestoroch tak, ako je to napríklad v Česku.

Nebráňme ľuďom v aktívnom pohybe, nevymýšľajme nezmyselné opatrenia len preto, že nie sme schopní cielené opatrenia aj následne kontrolovať a vymáhať ich dodržiavanie. Jedným z takýchto nezmyselných opatrení je povinné nosenie rúšok na voľnom priestranstve len preto, lebo je to tak jednoduchšie ako vysvetľovať, kedy je ich použitie potrebné aj vo vonkajších priestoroch.
Počas prvej vlny sme tak museli pri behu, či bicyklovaní mať prekryté dýchacie cesty. Dnes už našťastie pri športovaní platí výnimka.

Ja verím, že do bežeckej stopy sa dostaneme už čoskoro, musíme si však počkať na priaznivé snehové podmienky, ktoré sú zatiaľ v nedohľadne.
Teším sa na stretnutia v bielej stope a budem rád ak sa vyjadríte k tejto problematike v diskusii pod článkom.

Ilustračné obrázky sú výstrižky zo sme.sk, ta3.com, refresher.sk a 24hod.sk


     

strana 4 5 6 7 8