REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Poradňa Bežkára | 23.10.2013 | Karol Kováč | Čítané 25625x | 0 príspevkov v diskusii
Ako začať s bežeckým lyžovaním, čo budem potrebovať ako si vybrať výstroj
Rady pre začínajúcich bežkárov

Keďže je zimná sezóna predo dvermi a naše stránky navštevujú aj bežkári začiatočníci alebo dokonca ľudia, ktorí chcú s bežeckým lyžovaním iba začať, rozhodol som sa v tomto článku priniesť základné informácie prečo bežkovať a ako začať.

Sám som s bežeckým lyžovaním začal pomerne neskoro. Dá sa povedať, že už v zrelom veku. Dnes si vyčítam, že som sa tomuto športu nezačal venovať oveľa skôr. V našich končinách je normálne, že so zjazdovým lyžovaním začínajú už deti v predškolskom veku ale stretnúť takéto deti v bežeckej stope je ešte stále pomerne zriedkavé. Pritom vybavenie pre rekreačné bežecké lyžovanie vychádza lacnejšie ako zjazdárske. Navyše som presvedčený, že bežecké lyžovanie je pre ľudský organizmus prospešnejšia aktivita pre zdravý vývoj a v zimnom období najideálnejší šport.


Takže prečo bežkovať.

Iste nikto nepochybuje, že pre zdravý vývoj detí a zdravý životný štýl všetkých vekových skupín je športovanie v dnešnej pretechnizovanej dobe nevyhnutnosť. V našich klimatických podmienkach pri striedaní ročných období je preto potrebné hľadať aktivity, ktoré je možné vykonávať v každom čase. Som z generácie, ktorá zažila obrovský boom v oblasti rozvoja cykloturistiky a inline korčuľovania. To isté sa dá povedať aj o zjazdovom lyžovaní. Nie je tak vzdialená doba, keď bol bicykel používaný len ako nutný dopravný prostriedok a kolieskové korčule bol skôr výstrelok. Ani v zimnom období nebolo na Slovensku toľko zjazdárskych stredísk ako dnes. V súčasnej dobe nie je problém stretnúť i seniorov ako sa preháňajú na bicykloch či kolieskových korčuliach. Aj bežecké lyžovanie urobilo na Slovensku pokrok. Samozrejme, že sa nemôžeme porovnávať s alpskými krajinami, kde sú nepomerne lepšie prírodné podmienky na pestovanie zimných športov ale aj u nás sa už bežecké lyžovanie pohlo k väčšej masovosti. Pomaly pribúdajú nové oblasti s upravovanými bežeckými stopami aj v našich horách. Server Bežkár.sk vytvoril priestor pre prezentáciu týchto stredísk a aj z jeho obsahu je vidieť, že je to tak. K tradičným oblastiam ako je Štrbské pleso či Skalka v Kremnických vrchoch alebo ďalším menším strediskám pribúdajú nové. Najnovší projekt Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrály je toho dôkazom, ako sa to dá robiť. Svoje strediská majú i ďalšie športové kluby v oblastiach ako napr. Pezinská Baba, Kojšovská hoľa či Levočské vrchy. Ďalšie oblasti v ktorých sa dá bežkovať na upravených tratiach sú pri zjazdárskych strediskách ako Donovaly, Martinské hole, Ždiar... Príkladom ako môže aj nadšený jednotlivec prispieť k zlepšovaniu podmienok pre bežecké lyžovanie je Peter Mosný alias Frenky. Najskôr vyznačil a upravoval a v podstate aj založil trasy na Zochovej chate. Pre dosť nevhodné snehové podmienky hľadal uplatnenie v inom stredisku. Nejaký čas upravoval trate na Martinských holiach a aktuálne zakotvil v Mengusovciach.
Za priaznivých snehových podmienok sú teda aj u nás možnosti, kde je možné zabehať si na upravovaných tratiach. Tak isto pribúdajú aj aktuálne informácie o podmienkach na bežkovanie. Navyše na turistické behanie na lyžiach si často vystačíme aj so základnou podmienkou, teda s dostatočnou vrstvou snehu. Behať sa dá i v blízkosti obydlí na lúkach, turistických chodníkoch, poliach. Spolu s pobytom na čerstvom vzduchu v prírode je bežecké lyžovanie vhodný šport na udržiavanie si kondície a zdravého životného štýlu. Beh na lyžiach zaťažuje prakticky všetky svalové skupiny a v kopcovitých terénoch aj prispieva k výraznému spaľovaniu nadbytočných kalórií, odbúravaniu tukov a pomáha udržiavať si ideálnu postavu. Aj základné vybavenie pre rekreačného bežkára stojí menej prostriedkov ako vybavenie zjazdára, nie sme odkázaní na vleky a lanovky, ktoré nás na kopec vytiahnu. Vybehneme tam vlastnými silami.

Čo potrebujeme na to, aby sme mohli tento krásny zimný šport vykonávať.
V prvom rade je to chuť a vôľa. Ak nám toto nechýba, tak si musíme odpovedať na niekoľko základných otázok:

1.Kam budem na bežky chodiť. Najťažšie to majú tí, ktorí žijú na nížine v južnej časti Slovenska.

2.Ďalej by sme si mali postaviť otázku v akom rozsahu chcem túto aktivitu robiť.

3.Aký bežecký štýl chcem preferovať.


Po zodpovedaní týchto otázok si budem musieť zaobstarať potrebné vybavenie. Pokúsim sa v krátkosti vysvetliť, čo všetko budem potrebovať vzhľadom na odpovede na otázky vyššie.


Odpoveď na 1. otázku má vplyv na to aby som si uvedomil, že v našich klimatických podmienkach je dĺžka bežkárskej sezóny závislá od nadmorskej výšky a preto často bude treba za snehom cestovať. S tým treba počítať. V nížinách Slovenska sa v niektorých rokoch nedali bežky použiť vôbec. Ak by som sa chcel venovať tomuto športu aspoň 3 mesiace v roku, tak s vyhovujúcimi podmienkami môžem počítať od nadmorskej výšky cca 800 metrov. Je logické, že ak budem mať možnosť bežkovaniu sa venovať intenzívnejšie, zakúpim si aj kvalitnejšiu výstroj. Na otázku kam, je myslené aj do akého terénu. Či to budú neupravené turistické trasy alebo upravované okruhy. Od tejto odpovede závisí aj profil bežiek. Pre turistické bežkovanie sú vhodné širšie bežky a výlučne pre klasický štýl, pretože pre voľný štýl ( skejt, korčuľovanie ) sú potrebné upravované trate. Na upravené trate do bežeckej stopy sú vhodnejšie užšie a ľahšie bežky.


V odpovedi na 2. otázku si definujem či sa chcem behu na lyžiach venovať ako turista na presun z jedného miesta na druhé pri spoznávaní krás zimnej prírody, či si chcem prostredníctvom tohto športu aj udržiavať a zvyšovať kondíciu alebo sa postupne chcem dostať k tomu aby som absolvoval diaľkové behy ako napr. Biela stopa a iné preteky. Aj v prípade, že sa chcem v tomto športe dostať na súťažnú úroveň medzi amatérmi, neodporúčam si hneď zaobstarať pretekársky výstroj. Aj v tomto prípade si najskôr musím vycibriť techniku, získať istotu a tak aj absolvovať niekoľko sérií pádov na lacnejších lyžiach... Iné je okrem bežiek, palíc a topánok aj oblečenie na turistiku a iné na súťažné bežkovanie. Turista si vystačí s jedným párom lyží niekoľko rokov, možno aj cez 10 ale výkonnostne zameraný bežkár spotrebuje za 10 rokov niekoľko párov lyží. Keďže tento článok je zameraný viac pre začínajúcich bežkárov, budem sa ďalej venovať im. Odpoveď na túto otázku má teda znova vplyv na objem prostriedkov, ktoré budem potrebovať na zaobstaranie si výstroja ale aj na typ bežiek a ostatného materiálu, ktorý k bežkovaniu budem potrebovať.


Od odpovede na 3. otázku zasa závisí aký typ bežiek si budem musieť zaobstarať, pretože lyže na klasický štýl sa odlišujú od bežiek na voľný štýl( skejt, korčuľovanie). Aj keď na trhu sú aj tzv. kombi lyže, ktoré ale postačujú len na rekreačné použitie pre oba štýly. Ak sa neviem rozhodnúť, odporúčam zaobstarať si takéto a ak sa môj názor ustáli, potom si zaobstarám lyže pre konkrétny štýl.

Všeobecne sa uvádza, že lyže na klasiku by mali byť dlhšie o 20 až 25 cm ako je telesná výška a skejtové lyže ( voľný štýl ) o 10 až 15 cm. Skutočnosť je však trochu iná. Vplyv na dĺžku lyží má aj hmotnosť bežkára. Ťažší bežkár potrebuje dlhšie lyže a znova tu hrá úlohu aj upravenosť tratí, kde klasické lyže by mali byť trochu dlhšie vo voľnom neupravenom teréne. Dlhšia lyža sa mi do snehu bude zabárať menej a naopak v upravenej stope ľahšie ovládnem kratšiu a užšiu lyžu. Pri klasických lyžiach je dôležitá dĺžka bežiek aj z dôvodu potreby mazania - voskovania. Lyža totiž neprilieha k stope celá ale jej stred je trochu klenutý aby mohla plniť funkciu efektívneho odrazu pri stúpaní a naopak pri zjazde aby stúpací vosk lyže nebrzdil. Pre nanášanie stúpacích voskov je potrebné zmerať si tzv. mazaciu komoru. Je to časť lyže pod nohou bežkára. Zmeriame ju tak, že sa na obe lyže postavíme na rovnú podložku a tenkým papierom nám asistent zmeria miesto od ktorého bodu po ktorý majú lyže medzeru od podložky. Ak pri postavení na lyže nedokážeme vložiť kancelársky papier, lyže sú pre nás príliš krátke alebo mäkké. Mazacia komora býva spravidla od päty topánok až cca 20 až 30 cm pred špičku topánok. O voskovaní stúpacími voskami a na sklz sa zmienim nižšie.

Lyže pre voľný štýl sú kratšie, majú menej ohnutú špičku a profil je prispôsobený tomu, že sa pri behu odrážam od hrán bežiek. Keďže pre voľný štýl potrebujeme upravenú trať, tu hrá úlohu len kvalita upravenej trasy. Podľa toho si vyberáme lyže tvrdšie, mäkšie alebo volíme štruktúru sklznice. Ale to už zachádzam v téme mimo rozsah tohto článku. Pre začínajúceho bežkára postačuje ak vie, že si má zaobstarať skejtové lyže správnej dĺžky.


Podľa odpovedí na položené otázky a vysvetlení k nim som rozdelil začínajúcich bežkárov do niekoľkých skupín v ktorých by ste sa mohli identifikovať a nájsť si potrebné informácie.


A)
Budem bežkovať len príležitostne ak budú v mojom okolí vhodné podmienky, bývam v nížinatej oblasti kde je sneh len do niekoľko týždňov v roku. Nepočítam, že budem často za snehom cestovať.

- Skúste si zohnať bežky z bazáru alebo kúpte v hypermarkete bežkársky set aj s palicami. Dôležité je aby lyže mali viazanie kompatibilné s topánkami, ktoré si musíte kúpiť tiež. Zvyčajne majú v obchode aj príslušné topánky. Existujú najmenej 3 druhy viazaní, preto je potrebné dávať na to pozor. Lyže by mali byť na klasiku prípadne kombi. Niektoré lyže sa predávajú so sklznicou, ktorá má šupinky. Sú to drážky, ktoré z časti zabraňujú podklzávaniu lyží pri stúpaní do kopca a nenanáša sa na ňu stúpací vosk. Vaše bežky by mali byť cca o 20 cm dlhšie ako je vaša výška. V prípade ak máte nadváhu, pripočítajte k dĺžke cca ďalších 5-10 cm.

- Na voskovanie budete potrebovať stúpací vosk aspoň 2 druhy – na teplejší a studenší sneh, škrabku, korok a prostriedok na umytie sklznice. Postup voskovania popíšem nižšie.

- Na oblečenie si zaobstarajte tenšie športové nohavice pod ktoré si v prípade tuhších mrazov môžete dať dlhé spodky. Na vrchnú časť tela radšej viac vrstiev tenšieho oblečenia a bunda by tiež nemala byť príliš hrubá. Čiapka môže byť a rukavice si zaobstarajte tenšie ako sú na zjazdovky. Môžete použiť aj iné oblečenie, no počítajte s tým, že pri behu na lyžiach sa zahrejete a tak počiatočný pocit chladu sa pri pohybe stratí. Záleží to vždy ale od intenzity behu. Odporúčam spodné vrstvy oblečenia použiť z funkčných materiálov.
Výstroj pre vás by sa dal zaobstarať za cca 200 € bez oblečenia.

B)
Chcem sa bežkovaniu venovať intenzívnejšie a využiť celú zimu, som ochotný cestovať za podmienkami. Zameriam sa na turistické bežkovanie vo voľnej prírode a príležitostne aj na upravených trasách. Nechcem v behu na lyžiach pretekať, uprednostňujem klasický štýl.

- Kúpte si bežky na klasiku v športovom obchode kde by vám mohli aj trochu poradiť a zorientovať sa medzi značkami. Možno vám dokážu aj zmerať mazaciu komoru aby ste si boli istý správnou dĺžkou a tvrdosťou. Pre vás by boli vhodné i lyže s označením BACK-COUNTRY vhodné predovšetkým na neupravené trate vo voľnej prírode. Ak sú bežky bez viazania, tak viazanie si kupujte tiež pre klasickú techniku ( aj tu je rozdiel ). Najrozšírenejšie viazania sú s profilom NNN a SNS. Pozor, podrážka bežeckých topánok musí mať taký istý profil ako viazanie. S montážou viazania sa obráťte na servis alebo skúsenejšieho bežkára. Pre tých, ktorí si na to trúfnu platí, že treba dávať pozor aby ste lyžu neprevŕtali, aby ste použili správny priemer vrtáku a viazanie sa montuje tak aby oska prichytenia topánky bola v ťažisku lyže. Paličky sa kupujú v takej dĺžke aby vám siahali niekde po ramená až bradu. Pri telesnej výške 175 cm, to budú cca 145-150 cm palice. Kúpte si lacné, hliníkové s obyčajnými pútkami a s väčším, tzv. turistickým košíkom.

- Na voskovanie budete potrebovať stúpacie vosky na rôzne druhy a teploty snehu. Záleží na tom, koľko chcete investovať a ako sa naučíte správne lyže navoskovať. Minimálne by ste však mali mať 3 druhy stúpacích voskov podľa teploty snehu. Ďalej potrebujete korok, škrabku a prípravok na umývanie sklznice od starých voskov. Odporúčam aj kúpiť si sklzový vosk-glider na voskovanie sklzových častí lyže. K tomu budete potrebovať aj žehličku, plexi škrabku a nylónovú kefu. O voskovaní píšem nižšie. Tieto ďalšie potreby sú mimochodom potrebné aj na voskovanie zjazdových lyží. Vo vašom prípade by ako žehlička mohla slúžiť klasická na prádlo – vyradená. Tu ale pozor na teplotu, treba skusmo začínať na najnižšej tak, aby sa už vosk roztopil ale aby neprišlo k spáleniu sklznice. Na roztopenie vosku môžete použiť aj teplovzdušnú pištoľ ak ju už máte.

- O oblečení platí to isté ako v bode „A“. Ešte možno u vás, keďže plánujete intenzívnejšie bežkovanie, kúpte si aj oblečenie, ktoré budete používať takmer výhradne pri behu na lyžiach. Vždy platí pravidlo, že s oblečením to nepreháňať, pretože sa pri behu zahrejete a môžete sa potom nepríjemne potiť. Ani najmodernejšie funkčné materiály nedokážu úplne eliminovať nepríjemný pocit z potenia. Nepoužívajte tiež nepriedyšné materiály, pod ktorými by sa kondenzovala vlhkosť.
Výstroj bez oblečenia pre takéhoto bežkára je možné zaobstarať za cca 300 €.

C)
Chcem sa venovať bežeckému lyžovaniu naplno, okrem využívania stôp na upravených okruhoch využijem každú príležitosť zabehať si aj na turistických tratiach, preferujem klasiku. Nevylučujem, že by som chcel v budúcnosti aj v behu na lyžiach pretekať.

- Pre začiatok si vyberte značkové lyže na klasiku ale v nižšej „výkonnostnej triede“. Každý značkový výrobca vyrába bežky pre turistov ale aj pre pretekárov. Pre začiatok by som preto volil značku, ku ktorej si vytvorím vzťah ( možno ako ste si vytvorili vzťah k značke auta...) ale v lacnejšom prevedení, aby ste pri svojom začínajúcom bežkovaní napr. nepoškodili drahú sklznicu a nedajbože zlomili lyžu. Behám na lyžiach už dosť dlho ale zlomiť bežku som ešte nevidel, no človek nikdy nevie. Navyše plánujete aj behanie na neupravených tratiach a ak sa zdokonalíte, tento pár lyží môžete neskôr používať ako „kameňáky“ do horších snehových podmienok a na tréning. Dbajte na správnu dĺžku a tvrdosť lyží, aby ste dokázali už pri začiatkoch lyže správne navoskovať. Paličky si zatiaľ kúpte tiež lacnejšie s obyčajnými pútkami. Dĺžku palíc uvádzam v bode „B“. Paličky sa ľahko ohnú pri páde alebo sa dajú aj zlomiť. A lámu sa práve tie najdrahšie karbónové. Postupom času si kúpite ľahšie paličky s vypínaním pútka. Pri topánkach a viazaní odporúčam zvážiť pre aký profil sa rozhodnete. Budete si v budúcnosti kupovať ďalšie lyže a postupne aj topánky. Nechceli by ste potom pri svojich výletoch na hory nosiť v batohu dva rôzne páry topánok. Ak pri lyžiach a paličkách radím kúpiť na začiatok lacnejšie, pri topánkach sa môžete rozhodnúť pre drahšie modely. Obutie je základ pri všetkých športoch, ktoré robíte intenzívne. Dobré topánky môžu prežiť aj viac párov lyží. O montáži viazania píšem v bode „B“.

- Potreby na voskovanie vo vašom prípade už budú o niečom inom ako u predchádzajúcich bežkárov. Aj keď len začínate, môžete si kúpiť základné vosky a vybavenie, ktoré si budete postupne dopĺňať. Voskovacie potreby odporúčam ako v bode „B“, no tu by som už navrhoval zakúpiť si špeciálnu žehličku na zažehľovanie voskov. Je to investícia, ktorá sa vám vzhľadom na vaše plány oplatí. Postupne, ako budú rásť vaše skúsenosti a znalosti o správnom voskovaní si dokúpite i tekuté vosky-klistre, ďalšie vosky na rôzne parametre snehu, plastový kufrík aby ste mali všetko pohromade a možno aj zvierky alebo voskovací stojan na upnutie lyží.

- K oblečeniu platí to isté ako v bode „B“, ale vzhľadom na vaše plány sa zamerajte na oblečenie pre bežkárov, prípadne iné vhodné oblečenie, ktoré používate pri iných športoch. Základ je, aby oblečenie bolo priliehavé, „neplandalo“ na vás a nijako vám pri bežkovaní neprekážalo. Funkčné materiály sú základ. Čím vyššia bude predpokladaná intenzita behu, tým menej teplo sa obliekajte. Postupom času prídete na to, aké oblečenie vám vyhovuje a zistíte, že ak sa pri začiatku behania klepete od zimy, tak sa rýchlo zohrejete a nebudete sa zbytočne prehrievať. Tu si musí každý nájsť tú správnu mieru aby sa cítil pri športovaní v pohode. Rukavice musia byť primerane hrubé/tenké. Ruky musia byť tak isto v pohode ako nohy.
Výstroj bez oblečenia pre takéhoto začínajúceho bežkára je možné zaobstarať za cca 300 až 400 €.

D)
Som úplný začiatočník no chcel by som niekedy behať ako Bajčičák, či Kuzminová. Chcel by som sa naučiť behať voľným štýlom na upravených tratiach. Neviem, či korčuliarsky štýl vôbec zvládnem.

- Predpokladám, že ste si prečítali všetko, čo píšem vyššie a tak sa budem venovať len odlišnostiam. Pre vás platí v základoch to isté ako pre začínajúceho bežkára „typu C“. Aj keď máte vysoké ambície, začínať je treba s lacnejším výstrojom. Na rozdiel od klasika si kúpite skejtové lyže na korčuľovanie. Pri skejtových lyžiach je tiež dôležitá dĺžka a tvrdosť aby bola lyža dostatočne rýchla. Na začiatok stačí ak sa budete riadiť všeobecnými zásadami. Každý značkový výrobca uvádza tabuľky podľa ktorých si vyberieme správnu dĺžku lyží podľa hmotnosti. Viazanie na bežky je tiež odlišné od klasického. Odporúčam ak sa rozhodnete pre profil SNS kúpiť si pilot viazanie a k tomu samozrejme aj príslušné topánky. Pilot viazanie od obyčajného skejtového viazania sa odlišuje tým, že fixuje topánku k lyži na dvoch miestach. Na topánkach to uvidíme tak, že majú dve tyčky na podrážke, na viazaní je v strede pohyblivý háčik. Paličky pre skejtové lyžovanie sa kupujú dlhšie a mali by siahať až niekde medzi bradu a nos. Čiže oproti paličkám na klasiku sú o 5 až 10 cm dlhšie. Postupne ak budete zvládať techniku, môžete si kúpiť kvalitnejšie paličky s vypínacími pútkami a s malým košíkom.

- Voskovanie lyží na voľnú techniku sa od klasických bežiek odlišuje tým, že skejtové lyže sa voskujú len na sklz, keďže nepotrebujeme aby nás lyža pri stúpaní podržala. Práve naopak, aj pri stúpaní potrebujeme dobrý sklz. Zaobstaráme si teda vosky-glídre-parafíny a lyže nimi voskujeme po celej dĺžke. Tieto vosky sa odlišujú tiež podľa parametrov snehu na ktorom budeme behať. K voskovaniu potrebujeme žehličku, nylónovú a bronzovú kefu, flexi škrabku. Prípadne postupne si zaobstaráme aj zvierky alebo iný držiak lyží.

- Oblečenie na voľnú techniku sa neodlišuje od oblečenia pre klasiku. Je potrebné si zaobstarať postupne kvalitné oblečenie z funkčných materiálov. Voľná technika a najmä v športovom prevedení je fyzicky náročná a tak aj oblečenie treba prispôsobiť tomu, že telo sa dostatočne prehreje. Nechcem tvrdiť, že v klasickej technike je to ľahšie ale mne pripadá tento štýl fyzicky náročnejší. V žiadnom prípade sa však nemusíte obávať, že by ste korčuľovanie nezvládli. Sám som začal so skejtovým lyžovaním už v zrelom veku, keď som sa rozhodol hlavne z dôvodu náročnosti trafiť sa do správneho mazania na klasiku.
Výstroj bez oblečenia pre takéhoto začínajúceho bežkára je možné zaobstarať za cca 300 až 400 €.


Opísal som 4 kategórie bežkárov a myslím si, že väčšina sa budete vedieť zaradiť a využiť informácie, ktoré vám pomôžu začať bežkovať a postupne zažívať radosť z pohybu v nádhernej zasneženej prírode.


Ako sa starať o bežky - voskovanie

Zaobstarať si výstroj je dôležité a nevyhnutné. Nemenej dôležitou vecou je vedieť si lyže dobre pripraviť aby sme mali z bežkovania príjemný pocit a využili sme všetky prednosti tohto športu. Ak ste čítali pozorne, určite ste si všimli, že ak sa chceme vybrať na bežky musíme ich aj navoskovať. Nebudem tu rozvádzať úplne podrobne všetky detaily voskovania ale zameriam sa na základné informácie pre začiatočníkov. Ak som niekde v úvode spomenul, že sú dva štýly bežeckého lyžovania, tak platí, že pre každý štýl platí iný spôsob voskovania.


Voskovanie bežiek pre klasiku

Klasické lyže voskujeme tak, že stúpací vosk nanesiem do oblasti mazacej komory ktorú sme si zmerali už popísaným spôsobom. Vosk jednoducho nanesieme priamo z originálneho obalu z ktorého odstránime úzky pásik po celom obvode aby sa vosk mohol pritlačením na sklznicu zotrieť. Tento vosk potom rovnomerne rozotrieme korkom. Všetko je v oblasti mazacej komory.
Ostatné časti lyží voskujeme sklzovým voskom ( niekde označovaný ako glíder alebo parafín ). Nanášanie sklzového vosku robíme pomocou žehličky tak, že vosk priložíme na rozohriatu žehličku a roztápajúce kvapky nasmerujeme na lyžu. Pomocou tejto žehličky potom sklzový vosk rovnomerne rozžehlíme na sklznici. Pozor na teplotu žehličky! Každý vosk má uvedenú teplotu potrebnú na zažehlovanie. Pri vysokej teplote môžeme sklznicu spáliť a tak trvale poškodiť. Po zažehlení necháme vosk vsiaknuť do sklznice a vychladnúť aspoň pol hodinu. Potom vezmeme plexi škrabku a všetok prebytočný sklzový vosk zoškrabeme. Robíme to tak, že hranou škrabky pod uhlom asi 45 stupňov v smere sklzu teda od špičky k päte ťaháme po sklznici. Predstavme si to tak ako by sme lyžu hladili, to znamená že vrchná časť škrabky predbieha spodnú, teda tu, ktorou tlačíme na sklznicu v uhle cca 45 stupňov. Potom ešte tieto sklzové časti prekartáčujeme nylonovou kefou. Všetky pohyby robíme v smere sklzu, teda od špičky k päte. Nezabudnime na vyčistenie vodiaceho žliabku aby sme ho zbavili zatečeného vosku.
Zvyčajne sa vosky nanášajú v opačnom poradí. Teda najskôr navoskujeme sklzové časti a potom mazaciu komoru stúpacím voskom.

Tento popis voskovania a ošetrovania lyží je naozaj skrátený. Sklznica sa zvykne ešte pred voskovaním vykartáčovať bronzovým kartáčom, tak isto sa môže jemným brúsnym papierom zdrsniť mazacia komora ale to sú ďalšie techniky ku ktorým dospejete časom a ktoré sa používajú pri pretekárskych lyžiach.

Na mazanie stúpacej (mazacej) komory sa používa najmä na teplé a vlhké snehy aj tekutý vosk – klister. Ten sa nanáša priamo z tuby v tenkej vrstve a rozotiera stierkou.

Všeobecne je mazanie stúpacími voskami hotová veda a trafiť ten správny vosk je niekedy umenie. Rozhoduje teplota snehu, jeho štruktúra, teda či je to prašan s ostrými ihličkami, zmrznutý sneh po predchádzajúcom oteplení, ktorý má guličkovú štruktúru alebo mokrý sneh pri plusových teplotách. Preto je dobré mať so sebou vždy rôzne stúpacie vosky a náradie pre odstránenie nevhodného vosku aby sme mohli lyže prevoskovať podľa potreby.

Po sezóne lyže očistíme od zvyškov starých voskov a sklzové časti navoskujeme sklzovým voskom ale ten už nesťahujeme ale necháme na sklznici. Zabránime tak vysušovaniu sklznice.


Voskovanie bežiek na voľný štýl

Bežky na voľný štýl sa voskujú po celej dĺžke sklznice sklzovým voskom. Vosk sa nanáša pomocou žehličky ktorou vosk roztápame a nakvapkáme na sklznicu. Žehličkou potom tento vosk do sklznice zažehlíme. Dávame pozor na teplotu žehličky aby sme nespálili sklznicu. Vosk necháme vsiaknuť a vychladnúť. Potom vosk stiahneme škrabkou tak, ako som popísal pri voskovaní klasických lyží. Sklznicu potom vykartáčujeme nylonovým kartáčom. Nezabudnime ešte pred sťahovaním vosku vyčistiť vodiaci žliabok na sklznici. Všetky pohyby po sklznici robíme v smere sklzu, teda od špičky k zadnej časti lyže.
Na sklznicu môžeme popísaným spôsobom naniesť i viac vrstiev. To sa odporúča ak máme v pláne prejsť dlhšiu trasu. Sklznica sa vždy musí dôkladne zbaviť prebytočného vosku. Ten by spôsoboval zachytávanie nečistôt a tak by spomaľoval sklz. Úlohou sklzového vosku je nasýtiť sklznicu, ktorá je potom klzkejšia.

Aj pri voľbe sklzového vosku prihliadame na teplotu a štruktúru snehu. Sklzové vosky bývajú vylepšované prísadami ako je flór v rôznych percentách, ktorý potom zlepšuje vlastnosti vosku. Tieto vosky sú aj drahšie a používajú sa hlavne pri pretekoch. Tak isto aj príprava pretekárskej sklznice vyžaduje ďalšie náradie a postupy.

Po sezóne nezabudnime lyže očistíť a navoskovať sklzovým voskom ale ten už nesťahujeme ale necháme na sklznici. Zabránime tak vysušovaniu sklznice.


To by bolo asi všetko čo by mal vedieť začínajúci bežkár. Samozrejme, že som v tomto článku nemohol obsiahnúť celú širokú problematiku týkajúcu sa vybavenia bežkára a starostlivosti o lyže ale zo základných informácií som snáď nezabudol na nič dôležité.
Napriek tomu sa môžete pod článkom v diskusii opýtať na čokoľvek, prípadne môžete niektoré moje tvrdenia poopraviť. Budem sa snažiť reagovať na všetky a doplniť tak informácie, ktoré vám v článku chýbajú alebo sú nepresné. Chcem ešte na záver podotknúť, že informácie, ktoré som tu uviedol som interpretoval tak ako som ich zozbieral z rôznych zdrojov a z vlastných skúseností. Na internete je pomerne dosť stránok, kde je možné nájsť ďalšie a určite aj podrobnejšie informácie k témam, ktoré sú v článku obsiahnuté. Budem rád ak tento článok pomôže každému, kto sa rozhoduje či a kedy začať s behom na lyžiach





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár