REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
NAJNOVŠIE PRÍSPEVKY VO FÓRE   
Pavol123 dňa 18.2. 17:27
Juraj dňa 12.2. 17:48
Pavol dňa 8.1. 16:52

NAJNOVŠIE SNEHOVÉ SPRÁVY   
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 
25.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
10 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 

Záznamov: 1-10 z celkom 235   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Informácie | 21.2.2019 | Štefan Oravec | Čítané 3587x | 0 príspevkov v diskusii
Deti a bežky. Kedy a ako?
6 tipov pre rodičov začínajúcich bežkárov

Tiež máte doma deti a radi by ste ich priviedli k bežkovaniu? Patrí medzi najzdravšie športy a pokiaľ už mladé nádeje zvládneme vytiahnuť spred obrazoviek smartfónov a počítačov do prírody, sme na dobrej ceste. Lenže, ako začať, keď nemáme žiadne informácie a na čo si dať pozor? Prečítajte si našich 6 tipov.

1. Začnime v ideálnom veku
Často sa stretávame s otázkou, kedy je najideálnejší čas postaviť deti po prvý krát na bežky. Každé dieťatko je fyzicky a mentálne inak zdatné. Avšak vo všeobecnosti môžeme povedať, že vek vhodný na prvé zoznamovanie sa s bežkami môže byť už od cca 4 až 5 rokov. Existujú pohybovo nadané detičky, ktoré to zvládnu aj skôr – okolo 3 rokov, a tiež detičky, ktoré potrebujú svoj čas dozrieť a je zbytočné stavať ich na bežky skôr, ako začnú so školskou dochádzkou. My rodičia si svoje deti poznáme najlepšie a je dobré vnímať ich možnosti. Pokiaľ sa dieťatko po prvý krát postaví na bežky neskôr, vôbec to nevadí, dôležité je, že samé chce.

2. Nepodceňme výstroj a výbavu
Je veľmi dôležité, aby sme prvé bežkovanie hneď neznechutili nepríjemnými fyzickými pocitmi. Oziabanie na nožičky, vypínajúce viazanie, zima na krk, alebo omrznuté rúčky nebudú práve vysnené zážitky nášho malého zverenca. Dnes sa už našťastie výstroj a športové oblečenie pre deti podstatne zlepšuje. Tepelná a vode odolná úprava topánočiek, ktoré držia nôžky v teple, vode odolné rukavičky, šupinky na sklznici zabraňujúce podšmyknutiam, cenovo dostupná funkčná bielizeň zo supermarketov, to všetko sú veci, ktoré prispievajú ku komfortu a celkovému pozitívnemu zážitku dieťatka z bežkovania. Snažme sa mu do rozumnej miery tento komfort zabezpečiť.

TIP: Topánky, palice a lyže na prvé bežkovanie dieťaťu nemusíme kupovať nové. Nájdime si v okolí upravovaných bežeckých tratí kvalitnú požičovňu, porozprávajme sa s jej majiteľom a nechajme si poradiť. Vezmime dieťatko so sebou, aby bolo aj samé pri výbere svojej výstroje. Omnoho lepšie sa s ňou takto stotožní.

3. Pomaly ďalej zájdeme
Pri začínajúcich malých bežkároch je veľmi dôležité neodradiť ich našimi prehnanými požiadavkami, našou nervozitou, tlakom, či nebodaj krikom. Prvé zážitky na bežkách by mali byť pre deti v prvom rade zábavou! Nechajme dieťatko najskôr chodiť bez lyží iba v bežkových topánkach, aby sa zoznámilo s novou obuvou. Po obutí lyží si zvoľme terén podľa možností s mäkším nižším popraškom. Chyťme ho za ruku a skúsme spoločne len kráčať, nech si samé hľadá na lyžiach rovnováhu. Ak už prejaví záujem, nechajme ho trošku pochodiť aj samé, ale ostaňme blízko, aby cítilo podporu a prípadnú pomoc so vstávaním po páde. Môžeme skúsiť dať mu paličky, aby sa mohlo opierať, prípadne ho na paličke potiahnuť hore menším kopčekom a podržať ho na nej pri pomalom zjazde. Ak je k dispozícii stopa, ktorú deti chápu ako „koľajnicu“, nechajme ho, aby si vyskúšalo aj pohyb v nej. Nebuďme smutní, ak dieťa na prvý krát zvládne stáť na bežkách len zopár minút. Aj 5 minút môže byť fyzicky na nespevnené členky a svaly na nôžkach na prvý krát dosť. Opäť to vyskúšame ďalší deň.

TIP: Na prvé zoznamovania dieťatka s bežkami vezmime so sebou aj boby, klzáky, alebo inú zábavu a nechajme ho, nech si slobodne vyberá a strieda aktivity podľa vôle. Ide o to, aby bežky začalo brať za takú prirodzenú súčasť hier, ako sánkovanie, či naháňačky s kamarátmi.

4. Motivujme a zabávajme v prvom rade
Pri prvých zoznamovaniach s bežkovaním je dobré dieťatko vhodne motivovať. Vyberajme miesto na výučbu, v ktorého blízkosti sú zaujímavé ďalšie lákadlá. Kopec na sánkovanie, prítomnosť ďalších detí, preliezka, alebo bufet s teplým čajom, kde sa dá zohriať a dať si za odmenu niečo dobré. Deti milujú vhodne pripravené výzvy. Zvládanie malých prekážok, hľadanie pokladov alebo zbieranie predmetov ich dokáže nadchnúť tak, že zabudnú, že majú obuté na nohách bežky. Deti sa potrebujú učiť úplne inak, ako my dospelí, a to predovšetkým zábavnými hrami. Už popri nich si zlepšujú rovnováhu a spevňujú svaly.

5. Buďme príkladom
Mnohí z nás si povedia, že keď už nešportujeme sami, dáme na šport aspoň svoje deti. Privedieme ich „niekam“, k „niekomu“, očakávame, že sa „niečo“ naučia, zatiaľ čo my si dáme kávu, alebo odbehneme na nákupy. Využime tento čas aktívne spolu s nimi aj my. Spoločne trávený čas rodičov s deťmi pri rovnakej aktivite je v dnešnej dobe čoraz väčšou vzácnosťou. Ak už bežky ovládame, bude to pre nás ľahké, ak nie, bude zábavné učiť sa hýbať na bežkách spoločne. Dieťatko uvidí, že nie je samé, kto padá, a nie je jediné, kto prekonáva samé seba.

6. Nevzdajme to po prvom neúspechu
Asi najdôležitejšie pravidlo, na ktoré je dobré myslieť. Ak sa dieťatku bežky na prvý krát nepáčili, porozmýšľajme, buďme aktívni a prejavme záujem. Opýtajme sa, čo by mu pomohlo. Možno sa dozvieme, že ide o úplnú maličkosť, ktorú vieme nabudúce odstrániť.

Článok nájdete aj na: https://www.kurzybezkovania.sk/l/deti-a-bezky-kedy-a-ako-6-tipov-pre-rodicov-zacinajucich-bezkarov/

     
Euroloppet | 20.2.2019 | Karol Kováč | Čítané 1603x | 0 príspevkov v diskusii
36. Gsiesertal Lauf - EUROLOPPET
Reportáž z pretekov v Južnom Tirolsku - Taliansko

V dňoch 16. - 17. februára sa v doline Gsiesertal/Gran Fondo ValCasies, konal už 36. ročník podujatia v diaľkových behoch na lyžiach EUROLOPPET - GsieserTal Lauf. Podujatie sa pýši tým, že počas svojej histórie neboli preteky ani raz zrušené kvôli nevhodným snehovým pomerom. Organizátori dokázali za každých podmienok usporiadať podujatie vďaka intenzívnej snahe vyrobiť dostatok technického snehu, ktorý začínajú vyrábať hneď od začiatku sezóny.

V tomto roku bola však prírodná nádielka snehu dostatočná a tak trate boli perfektne pripravené. Počasie bolo parádne, v noci prituhlo a ráno teplomer ukazoval každý deň nášho pobytu teplotu okolo -8 stupňov, cez deň bolo na slnku ako na jar a teplota stúpala vysoko nad bod mrazu. Napriek tomu trate zostali tvrdé a takmer neboli miesta, kde by sneh bol mäkký. Takáto situácia bola aj počas pretekov v sobotu a v nedeľu. V sobotu boli na programe preteky klasickou a v nedeľu voľnou technikou. Organizátori pripravili po oba dva dni trate perfektne, no namazať lyže bolo predsa len umenie. V miestach, kde sa ešte nedostalo slnko bol sneh studený, na slnečných miestach zasa teplejší. Mnohí sme preto nedokázali pripraviť lyže na sklz tak, aby na celej trati kĺzali ideálne. Napriek tomu sme si pretek užili na veľmi dobre upravených tratiach a výborne zorganizovanom podujatí.

Na tomto podujatí je špeciálne to, že záujemca o štart sa prihlasuje na pretek, kde si vyberie iba štýl ale neurčuje si dĺžku trate, ktorú chce absolvovať. Je to výborná vec, pretože rozhodnutie o dĺžke, ktorú chce pretekár absolvovať je len na ňom a môže ho urobiť na 30. km, keď zamieri do cieľa alebo odbočí na trať v dĺžke ďalších 12 km a absolvuje tak dlhšiu trať 42 km. Škoda, že si takýto systém neosvojili ďalší organizátori, kde sú takéto možnosti ako napr. na Bielej stope, kde sa do druhého kola prechádza tiež cez štadión.

Profilovo je trať pomerne ľahká, najmä kratšia 30 km trasa má prevýšenie iba 280 metrov. Pri voľbe dlhšej trate sa pretekár rozhoduje, že absolvuje na ďalších dvanástich kilometroch stúpanie cca 240 metrov do Santa Maddaleny a celkové prevýšenie na dlhej trati je potom 570 metrov. Stále je to však malina s porovnaním prevýšenia na Bielej stope, ktoré je 1270 metrov. Aj z tohto je jasné, že profilovo je pretek v Taliansku neporovnateľne ľahší. Ak by to ale budilo dojem, že aj celý pretek je ľahký, tak vás chcem trošku vyviesť z omylu. Udržiavať vysoké tempo na rovine, či v miernom stúpaní dá tiež slušne zabrať a to najmä nám odchovaným v slovenských kopcoch ako sú Kremnické vrchy, či Štrbské Pleso. My sme si na svoje mohli prísť len v spomínanom stúpaní zo St. Martina do St. Maddaleny, kde na šiestich kilometroch sme prekonali výškový rozdiel spomínaných 240 metrov. A potom z nadmorskej výšky 1510 metrov je to do cieľa už len 6 km väčšinou v pomerne prudkom klesaní a ja som ich absolvoval za menej ako 15 minút. Mapka trate a profil je na obr. č. 2.

Na podujatí bolo v tomto roku pomerne dosť účastníkov zo Slovenska, kde sme počtom štartov vysoko prevýšili počet účastníkov z Česka ale aj Poľska. Celkovo po oba dni Slováci absolvovali 28 štartov (obr.č.3).

Ak ste sa ešte na tomto podujatí nezúčastnili, tak ho skutočne odporúčam. Výborná organizácia, možnosť výberu dĺžky trate až počas preteku, 100% spoľahnutie, že podujatie sa uskutoční aj pri nepriaznivých snehových podmienkach. V blízkosti je stredisko zjazdového lyžovania Kronplatz, či strediská biatlonu Antholz-Anterselva a bežeckého lyžovania v Toblachu-Dobbiaco. Účasť na podujatí je tak možné spojiť aj s inými aktivitami.

Výsledky pretekov z oficiálnej tlačovej správy, ktorú si môžete celú prečítať v angličtine tu: http://www.bezkar.sk/comu14-1_17feb_eng.docx

42 km CT muži: 1. Kardin Oskar Team Ragde Eiendom 1:51.05,7; 2. Brigadoi Mauro Team Trentino Robins. 1:51.41,7; 3. Ferrari Francesco Team Trentino Robins. 1:53.04,6; 4. Amhof Manuel Team Futura 1:53.43,0; 5. Eriksson Robert Björkfors GoIF 1:56.46,5

42 km CT ženy: 1. Kowalczyk Justyna Team Trentino Robins. 2:04.09,4; 2. Müller Franziska SC Immenstadt /Team . 2:21.56,5; 3. Patini Asia Società Sportiva Fo. 2:41.26,5; 4. Maccagnan Anna G.S. Castionese 2:49.36,8; 5. Evangelist Julia A-Grundlsee 3:03.00,5

30 km CT muži: 1. Busin Lorenzo Team Trentino Robins. 1:17.42,4; 2. Varesco Simone Team Trentino Robins. 1:17.53,1; 3. Cerutti Lorenzo Team Rossignol 1:20.20,0; 4. Kargruber Reinhard Team Futura 1:20.20,2; 5. Mich Riccardo Team Futura 1:20.33,2

30 km CT ženy: 1. Caminada Chiara Team Trentino Robins. 1:36.50,3; 2. Tanner Petra Skimarathon Team Aus. 1:39.48,7; 3. Simeoni Federica Sport Auer Obertill. 1:41.40,8; 4. Felderer Barbara A.S.V. 5V Loipe 1:43.59,9; 5. Huber Silvia ASV 5V Loipe Volksbank 1:46.05,4

42 km FT muži: 1. Chervotkin Alexey Team Futura 1:42.14,7; 2. Heikkinen Matti FIN 1:42.14,8; 3. Flaschberger Bernhard Skimarathon Team Aus.. 1:44.02,6; 4. Galassi Michael ITA 1:44.06,2; 5. Liederer Niklas Adidas XCS Team 1:44.27,1

42 km FT ženy: 1. Roponen Riitta Liisa FIN 1:53.02,8; 2. Saapunki Susanna National Team Finland 1:55.01,3; 3. Restagno Laura Sci club Valle Pesio 2:09.38,6; 4. Mulyukova Elena TriathlonTeam Moskow 2:10.28,7; 5. Slattery Sarah AUS-North Strathfield 2:14.39,3

30 km FT muži: 1. Blaßnig Clemens Fischer Racing Team 1:12.00,9; 2. Lentsch Urban Team TirolerOberland 1:12.01,1; 3. Tanel Matteo Team Trentino Robins. 1:12.03,4; 4. Klettenhammer Patrick Team Futura 1:12.05,2; 5. Amhof Manuel Team Futura 1:12.05,9

30 km FT ženy: 1. Jezersek Barbara Australia XC Team 1:19.09,9; 2. Schwingshackl Thea RG 5V Loipe 1:24.37,8; 3. Kuen Julia RG 5V Loipe 1:24.38,4; 4. Bolzan Lisa SC Orsago 1:28.42,1; 5. Marasca Isabel Nordic Team KSV 1:32.31,9

Ďalšie informácie o podujatí nájdete na stránke organizátora: https://www.valcasies.com/en/ , odkiaľ sú aj niektoré zverejnené fotky.


     
Informácie | 15.2.2019 | Štefan Oravec | Čítané 1901x | 0 príspevkov v diskusii
Čo by ste mali ovládať, aby ste mohli ďalej cibriť techniku pre pokročilých


Pokiaľ už máte na bežkách čo-to nabehané, no stále cítite, že to nie je úplne ono, možno práve pre vás by bolo zaujímavé zistiť, kam sa môžete so svojou bežeckou technikou posunúť ďalej.

Ak máte zvládnuté základy bežeckého lyžovania - napr. absolvovali ste náš Kurz pre začiatočníkov, alebo ste samouk/čerpali ste z iných zdrojov, a:

- ovládate teoretický základ potrebný pre bežkovanie (rozumiete, prečo je podstatná tvrdosť lyže, kde je a ako pri klasickej technike funguje mazová komora, prečo je dôležitá výška palíc a správne nastavenie pútka na paliciach),
- ovládate správne základné postavenie, z ktorého vychádza pohyb na bežkách,
- dokážete na bežkách správne pracovať s ťažiskom
- ovládate prácu s palicami,
- dokážete stáť a trochu sa hýbať v jednooporovom postoji,
- zvládate plynulý zjazd z kopca v stope aj mimo stopy,
- dokážete správne zvolenou technikou výjsť kopec,
- ovládate základy súpažnej i striedavej techniky,
- ovládate striedavú prácu horných a dolných končatín (pravá ruka - ľavá noha a naopak),
- ovládate základné prenesenie hmotnosti na 1 lyžu,
- ak ste korčuliar, tak pri Skate technike ovládate základné = dvojkročné korčuľovanie (tzv. 2:1),
- a pokiaľ viete prejsť plynulo, je jedno akou rýchlosťou, aspoň 3km bežeckej trate v teréne so zjadzmi a výšľapmi,

gratulujeme vám, ovládate základ a to je predpokladom pre ďalšie rozvíjanie Vašej technickej zdatnosti, môžete pokračovať na Kurzoch pre pokročilých.

Na našom kurze pre pokročilých, napríklad už túto nedeľu 17.2. na Skalke pri Kremnici, vytvoríme podmienky pre:

- názornú ukážku nanášania stúpacieho vosku pri klasickej technike a označenie komory na stúpací vosk, ktorú zvládnete sami v domácich podmienkach - potrebné pomôcky, kde ich zakúpiť, ako voliť vosky, odporúčania pre starostlivosť o lyže,
- nácvik zaujímavých rovnovážnych cvičení na jednej lyži ako upevňovanie správneho základu pre jednooporový postoj potrebný pri oboch štýloch,
- nácvik práce s ťažiskom v trojrozmernej osi (prednozadná, bočná, vertikálna),
- cvičenia zamerané na zefektívnenie odrazu a postavenia v jednooporovom postoji,
- zlepšenie a predĺženie sklzu tak, aby ste nevkladali toľko úsilia na jazdu vpred (naučíte sa vhodné balančné a podporné cvičenia, ktoré môžete neskôr praktizovať aj sami),
- zlepšenie plynulosti pohybu pri zmenách rytmu/terénu a smeru pri pohybe na bežkách,
- ladenie zjazdových schopnosti a obchádzanie prekážok bez straty rýchlosti,
- zdokonalenie súpažnej techniky a nácvik základov jednokročnej súpaže pri klasickej technike,
- nácvik základov jednokročného korčuľovania (tzv. 1:1) a zdokonalenie postoja pri Skate technike.

Vaše schopnosti môžete spolu s nami posunúť na novú úroveň tak, aby ste sa na lyžiach dokázali viac voziť a nie len "makať". Dozviete sa nové informácie, aby ste dokázali veci vnímať opäť aj z iného uhla než na začiatku. Opäť si spolu s nami uvedomíte náročnosť, ale s ňou ruka v ruke aj krásu a silu tohto zimného športu. Skupinka bude menšia - cca 12 - 14 účastníkov. Tešíme sa na vás všetkých!

Prihlasovanie tu: https://www.kurzybezkovania.sk/kopia-termin-kurzov/
Celý článok si môžete prečítať tu: https://www.kurzybezkovania.sk/l/kurz-pre-pokrocilych-l2-level-2/

Tím www.kurzybezkovania.sk


     
Informácie | 31.1.2019 | Štefan Oravec | Čítané 4235x | 0 príspevkov v diskusii
Najčastejšie chyby pri bežkovaní. Robíte ich aj vy?
„Nepotrebujem kurz, bežkovať predsa viem.“ Alebo je to celé inak.

Kurzy bežkovania ponúkajú možnosť naučiť sa, alebo vylepšiť svoju techniku behu na lyžiach. Mnohí z vás si možno povedia: „Čo už sa len môžem na takomto kurze naučiť, veď je to ľahké, obujem si lyže a idem vpred.“ No nemusí to byť celkom pravda. Nie všetci máme rovnakú schopnosť osvojenia si správneho pohybu a veľmi ľahko skĺzame do zlých pohybových stereotypov, ktoré sa dlhodobým prevádzaním nesprávne fixujú. O to viac energie a úsilia si potom vyžaduje ich odstraňovanie a preúčanie.

Najčastejšie chyby

U samoukov pri klasickej technike (ďalej len Klasika) sa najčastejšie stáva že lyžujú, resp. kráčajú sunom, kde sú neustále obe chodidlá na zemi, špička predbieha koleno, nedokážu dostatočne pracovať s ťažiskom a preniesť váhu na sklzovú lyžu. Práve preto nie sú schopní si na lyži oddýchnuť a voziť sa. Každý samouk má palice len ako oporu, ktorá slúži len na udržanie rovnováhy.

U samoukov pri voľnej - korčuliarskej technike (ďalej len Skate) sa najčastejšie stáva, že lyžujú na vnútorných hranách lyží, kde im kolená a celé ťažisko tela neustále schádzajú dovnútra, prípadne jazdia na pätách, ďalej rýchlo padajú zo sklzovej fázy medzi obe lyže a nedokážu ju predĺžiť, na lyži si oddýchnuť a voziť sa. Pri práci s palicami dochádza k neúmerným rotáciám a vychýleniam, alebo naopak k nedostatočnému zapojeniu trupu/prílišnému kývaniu trupu, zbytočnému plytvaniu energiou, možnej svalovej únave a bolestiam ramien.

O čo je potrebné sa usilovať:

Základný postoj
Nácvik základného bežeckého postoja je veľmi dôležitý. Má nám zabezpečiť, aby sme sa na bežkách cítili istejšie, nemali sklon padať dozadu a vedeli lepšie odbúrať nerovnosti terénu, ale najmä vedeli využiť vlastnú váhu a gravitáciu k tomu aby sme sa posúvali vpred s čo najmenšou námahou. Existuje na to celý rad podporných cvičení.

Sklzová fáza
Základom pre správnu techniku bežkovania, či už hovoríme o Klasike alebo Skate, je naučiť sa takzvaný jedooporový postoj. Znamená to stáť stále len na jednej lyži pri striedavom spôsobe behu a vedieť prenášať váhu tak aby sme mali dostatočne krátku odrazovú časť a predlžovali sklzovú časť. Opäť podporné a balančné cvičenia dokážu veľmi pomôcť pochopiť zákonitosti.

Práca paží, práca s palicami
K riadnemu postoju a predĺženému sklzu sa pridáva aj adekvátne zapojenie a používanie palíc pri odraze a ich vypúšťanie. Od správneho zapnutia pútka ktoré má spĺňať funkciu prenosu sily, až po primeraný uhol a dĺžku zapichnutia palice a postavenia vrchnej časti palice t.j. ruky voči ramenu. Nie veľmi obľúbené, ale veľmi účinné podporné cvičenia existujú aj na toto.

Stúpania a zjazdy
Najzákladnejšou filozofiou pohybu na bežkách je užiť si pohyb vo voľnej prírode, ktorá, bohužiaľ ;) málokedy je úplnou rovinou. Vždy sa pred nami objavia strmšie alebo menej strmé stúpania a zjazdy, na ktoré musíme byť pripravení. I keď to nezvládneme v plnej rýchlosti, asi každý to chce vyjsť kopec a nevypľuť dušu, a zísť z neho bez pádu, bezpečne a bez kŕčovitého postavenia. Práve na to sa na kurzoch učíme rôzne spôsoby stúpania a schádzania, od tých najzákladnejších až po náročnejšie, tak aby sme s prehľadom mohli zdolať trať ktorá bude pred nami.

Zhrnutie a odporúčanie

Je to vlastne celkom jednoduché, no i tak to reálne ovláda len veľmi málo bežkárov. Pokiaľ nedostanú komplexnú informáciu a osobnú konzultáciu, ako by to malo vyzerať a hlavne prečo, nikdy sa to sami od seba nenaučia správne a nedokážu sa v tomto športe posunúť dopredu. Na kurzoch bežkovania vám nesľubujeme, že nespadnete, ani to, že budete ihneď po ňom jazdiť ako majstri sveta. Nemôžeme namiesto vás spraviť prácu, ani za vás „odmakať“ odstraňovanie zlozvykov, ktorú ste si predtým (rokmi) zle naučených pohybov osvojili. Budeme však spoločne s vami posúvať vaše limity primerane vašim schopnostiam a kondícii. Môžeme vám ponúknuť pohľad odborníkov, odporúčania a cenné rady, ktoré ak uplatníte, užijete si bežky oveľa viac ako doposiaľ. Dostanete základ, na ktorom budete môcť stavať. Preto ak máte chuť dozvedieť sa a vyskúšať si niečo nové, neváhajte a prihláste sa k nám na kurz bežkovania ešte túto zimu, aby ste tú budúcu už mohli nadviazať na získané poznatky a neustále sa zlepšovať.

Celý článok si môžete prečítať TU: https://www.kurzybezkovania.sk/l/najcastejsie-chyby-pri-bezkovani-a-ako-si-s-nimi-poradit/

Tešíme sa na vás!
https://www.kurzybezkovania.sk/


     
Euroloppet | 24.1.2019 | Matus Jancik | Čítané 2931x | 5 príspevkov v diskusii
Biela stopa - 26.-27. január 2019
Program, informácie pre návštevníkov

Blíži sa 46. ročník vytrvalostných pretekov v behu na lyžiach - BIELA STOPA. Sledujte informácie na www.bielastopa.eu

PROGRAM PODUJATIA
ŠTVRTOK 24. 1. 2019
16:00 – 20:00 prezentácia a výdaj štartových čísel, Mestské kultúrne stredisko Kremnica

PIATOK 25. 1. 2019
8:00 – 21:00 tréning na vyznačených tratiach, po zotmení na osvetlenej in line dráhe
14:00 štart Biela stopa Mini, Kremnica (miesto konania bude upresnené podľa snehových podmienok)
15:00 – 21:00 prezentácia a výdaj štartových čísel, Mestské kultúrne stredisko Kremnica

SOBOTA 26. 1. 2019
7:30 – 9:30 prezentácia a výdaj štartových čísel, Skalka
9:50 slávnostné otvorenie Bielej stopy, Skalka
10:00 štart Biela stopa 50KM Free style, Skalka
10:00 štart Biela stopa 25KM Free style, Skalka
18:00 slávnostné vyhlasovanie výsledkov, Kremnica – Kino Akropola

NEDEĽA 27. 1. 2019
7:30 – 9:30 prezentácia a výdaj štartových čísel, Skalka
10:30 štart Biela stopa 30KM Classic, Skalka
10:45 štart Biela stopa Junior, Skalka
Slávnostné vyhlasovanie výsledkov, Skalka

INFORMÁCIA PRE BEŽKÁRSKU VEREJNOSŤ
Počas pretekov Biela stopa 2019 bude obmedzovanie voľného pohybu lyžiarov nasledovné:

– v sobotu 26.1. bude pre ŚIROKÚ VEREJNOSŤ UZAVRETÝ Štadión R. Čillíka v čase od 6,00 hod do 15,00 hod., bežecké trate na severnom a južnom okruhu Bielej stopy budú vyhradené pre pretekárov v čase od 10,00 hod. do 15,00 hod.

– v nedeľu 27.bude pre ŚIROKÚ VEREJNOŤ UZAVRETÝ Štadión R. Čillíka v čase od 6,00 hod do 13,00 hod., bežecké trate len na severnom okruhu Bielej stopy budú vyhradené pre pretekárov v čase od 10,00 hod. do 13,00 hod. Trate na južnom okruhu (smer Hostinec) budú pre verejnosť voľné.

Prosíme nepretekajúcich lyžiarov a turistov, aby v uvedenom čase dbali na zvýšenú pozornosť na bežeckých tratiach, aby nedošlo k zrážkam a prípadným zraneniam. V nedeľu prebiehajú preteky klasickým štýlom, preto prosíme o neničenie bežeckej stopy. Pre zachovanie bezpečnosti dodržiavajte pokyny usporiadateľov. Za pochopenie ĎAKUJEME!

     
Bežecké preteky | 24.1.2019 | Pavol Tokár | Čítané 1445x | 1 príspevok v diskusii
Zlatá lyže NMNM 2019
Vysočina aréna v Novom Meste na Morave

Ahoj bežkári,
dovoľujem si podeliť sa s vami niekoľkými vetami o svoj zážitok na pretekoch Zlatá lyže 2019 vo Vysočina aréne v Novom Meste na Morave.
Behalo sa klasickou technikou na 14, 24 a 50 km.

Parkovanie v stredisku konania svetových pohárov je bezproblémové. Hodina pred štartom je minimálny čas za ktorý sa stihnete zaregistrovať, prezliecť, navoskovať, odovzdať veci do úschovy, skočiť na toaletu a trochu rozcvičiť. Odporúčam skorší príchod. Hodina je na hrane. Stúpacie vosky a klistre sú pre mňa stále alchýmiou. Útechou môže byť, že niektorí borci jazdia aj závody CT na skejtových lyžiach bez stúpacieho vosku iba technikou súpaže.
Ťažko povedať, či je to ešte lyžovanie, alebo veslovanie na snehu. Taký je však vývoj. Severské univerzity preskúmali, že je to najefektívnejší spôsob ako sa dostať do cieľa. Ja som súpaž občas preložil diagonálnym krokom a obdivoval som zarytých bežcov, pre ktorých súpaž nie je ich "svet". O umiestnení však vtedy nemôže byť reč.
V tlačenici po štarte ako tradične si treba dať pozor na zrážku a pády, zlomené palice a lyže, prípadne vypichnutie oka. Všetko v prípade štartu z hĺbky poľa. Ak máte doprovod, je vhodné dohodnúť si záložne palice po prejdení úvodných zjazdov a tlačenice, ak by ste ich tam v kolízii zlomili.
Trate boli natiahnuté z lúky na lúku, pričom na každej lúčke sa krútili do hada a prešlo sa zase na susednú.
K turistom na trati som osobne zhovievavý. Ukryjú pred súpermi a ostatných bežcov tiež spomalia. Občas vás niektorý z nich môže celkom vhod potiahnuť.
Pred cieľom ešte pekné súboje o pár pozícií na strmých svahoch Vysočina arény a cieľ po 50tich kilometroch.
Počasie nádherné. Prekvapila ma iba slabá účasť Slovákov (v počte kusov ja a asi ešte jeden).
Darmo na Čechov sa nechytáme okrem iných športov ani v bežeckom lyžovaní.
Pre porovnanie, podobných akcií na úrovni Bielej stopy majú v Čechách 10 (Stopa pro život, Ski-tour.cz) a takí početne poloviční Slovinci tiež 10. (SlovenSkiMaraton.si)
Zázemie v aréne po pretekoch fajn. Na výber niekoľko jedál v cene štartovného pre mäsožravcov aj vegetariánov.
Ak bude budúci rok zase sneh, akciu vám odporúčam aj kvôli vzdialenosti zo Slovenska
Športu zdar

Pavol Tokár


     
Západné Tatry | 22.1.2019 | Peter Vrbičan | Čítané 1955x | 0 príspevkov v diskusii
Lyžiarsky pochod
Liptovská Kokava

Obec Liptovská Kokava Vás túto sobotu 26.1. pozýva na turistické podujatie "Lyžiarsky pochod na bežkách" (viac info v priloženom letáku)

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 21.1.2019 | Matus Jancik | Čítané 1757x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky Štrbské bežky opäť absolvovali členovia hudobnej skupiny No Name a viac ako 300 bežkárov
V komentári nám napíšte ako sa vám páčilo

V nedeľu 20. januára 2019 sa v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese uskutočnil šiesty ročník verejných pretekov v behu na lyžiach. Na Štrbské Pleso opäť pricestovali aj Ivan a Igor Timkovci zo skupiny No Name, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou tohto podujatia. V areáli bežeckého lyžovania sa vystriedalo sneženie s polojasným počasím a skvelú atmosféru, ale aj vysokú športovú úroveň vytvorilo viac ako 300 pretekárov zo všetkých kútov Slovenska a z Českej republiky. Na preteky sa prihlásili bežci, ktorí bežkujú prvý rok, ale aj skúsení pretekári, ktorých môžete vidieť aj na medzinárodných pretekoch. O hudobno zábavný program sa postarala skupina Bravo.

Presne na nedeľné poludnie si 88 pretekárov vyskúšalo novú prekážkovú trať SnowKidz kros šprint, ktorú tvorilo 9 rôznych prekážok ako slalom, skok, rôzne obraty a odšľapávanie. 800 metrová trať preverila obratnosť aj skúsenejších lyžiarov a najrýchlejšie ju prešiel Pavol Štrba (ŠKP Banská Bystrica) v čase 2:23,1. Len dve sekundy stratil jeho tréner Branko Michalech a aj tretie miesto si odniesol Bystričan Róbert Štrbák. Ženský šprint vyhrala Barbora Klementová (KL Nováky) s časom 2:28,8 pred žiačkou Vanesou Ruskovou (ŠKP B. Bystrica) a Paulínou Chudíkovou (SportRysy Club).

Súčasne so šprintom do bielej stopy naskočilo aj 20 najmenších detí, ktoré si mohli bezplatne požičať detské bežky. Malá prekážková trať bola pripravená aj pre deti do 10 rokov a 50 z nich si spolu s najmenšími odnieslo drobné sladkosti a pamätný odznak.

Najviac bežcov sa tešilo na preteky s hromadným štartom a organizátori opäť pripravili 2 a 5 kilometrovú trať pre voľný spôsob behu s možnosťou využiť stopu pre klasickú techniku. Dvojkilometrovú trať najrýchlejšie odbehol Marek Dutko (BKL Lipa) s časom 6:10,6. Druhý najlepší čas obsadil Peter Mráz (KBL Jasná LM) a tretí bol Miloš Mydliar (MB Liptov Team). Ženské preteky najrýchlejšie zvládla Liliana Baculíková (ŠKP BB) s časom 6:59,1. Druhá skončila Paulína Chudíková (SportRysy Club) a tretia Vanesa Rusková (ŠKP BB).

Organizátori od prvého ročníka pripevňujú na staré drevené lyže štítky s víťazmi na najdlhšej trati a tento rok bežky ozdobia mená Peter Mlynár a Barbora Klementová. Peter Mlynár (ŠKP Vysoké Tatry) s časom 12:46,7 s 15 sekundovým náskokom zvíťazil nad Lukášom Olejárom z Popradu. Tretí dobehol Lukáš Nemčík z LK Metropol Košice s časom 13:29,3. Barbora Klementová (KL Nováky) si s časom 14:06,2 vytvorila náskok viac ako dve minúty nad Veronikou Holmíkovou (ŠKP BB) a tretie miesto obsadila domáca Margaréta Sokolová (ŠK Štrba) s časom 17:43,9. Spolu odbehlo 2 a 5 kilometrovú trať 151 pretekárov. Všetci pretekári získali účastnícku medailu a zároveň boli zapojení do tomboly o zaujímavé ceny.

Organizátorom pretekov boli Športový klub Štrba, obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa tento rok podieľalo 40 dobrovoľných organizátorov prevažne zo Štrby, ktorí v marci organizujú aj vrcholnú súťaž Slovenského pohára v behu na lyžiach – Majstrovstvá Slovenskej republiky a svoje skúsenosti ponúknu aj pri organizácii Zimnej Kalokagatie – olympiády detí a mládeže, ktorá sa uskutoční 12-13. marca na Štrbskom Plese.

     
Informácie | 16.1.2019 | Štefan Oravec | Čítané 2796x | 0 príspevkov v diskusii
Srdečne vás pozývame na kurzy bežkovania!
Naučte sa správne základy, alebo zlepšite svoju existujúcu techniku pod dozorom kvalifikovaných inštruktorov.

Určite ste si najmä v posledných troch rokoch všimli rapídne rastúci trend bežeckého lyžovania. Dokazuje to nielen nárast predaja bežeckých potrieb u predajcov, ktorí, naopak cítia pokles pri predaji zjadovej výstroje, ale i fyzický nárast počtu bežkárov priamo na tratiach a štadiónoch.

Mnohí bežci by s týmto športom chceli začať, ale nevedia ako a kde. A mnohí zas jazdia roky, ale stále sa nevedia posunúť, viac si beh užiť, menej sa natrápiť a zlepšiť svoju techniku.
Rozhodli sme sa reagovať na podnety ľudí, ktorí by sa bežkovať chceli naučiť od základov, ale aj tých pokročilých s cieľom zlepšiť sa, naučiť sa behať správne, skonzultovať a odstrániť prípadné chyby, či zefektívniť už existujúci štýl.

Pozývame Vás preto na kurzy behu na lyžiach pre dospelých. Zažite skvelý čas, užite si zábavu na snehu a vráťte sa do čias lyžiarskych zájazdov! Škola bežeckého lyžovania http://www.kurzybezkovania.sk bola založená v roku 2016, najskôr ako súčasť projektu BaseGym Banská Bystrica a je zameraná na kompletnú výuku behu na lyžiach.

Stretnete sa u nás s profesionálnym teamom inštruktorov, ktorí pôsobia, alebo pôsobili ako aktívni vrcholoví pretekári. Snažíme sa vyhovieť Vám tak, aby ste si odniesli čo najkrajšie zážitky a zamilovali si bežky rovnako, ako ich milujeme my.

Zameriavame sa na skupinové a individuálne kurzy behu na lyžiach. Bez problémov Vám pripravíme kurz bežkovania vo forme teambuildingu na mieru pre vašu firmu či partiu kamarátov. Vyučujeme prevažne na Skalke pri Kremnici, pri priaznivých podmienkach aj na Králikoch pri Banskej Bystrici, na Štrbskom Plese, alebo podľa dohody aj na inom mieste.

Aktuálne termíny, prihlášky, bližšie informácie, fotografie, videá a mnoho iného, nájdete na http://www.kurzybezkovania.sk.
Tešíme sa na vás!

     
Bežecké preteky | 16.1.2019 | Tomáš Willwéber | Čítané 1674x | 0 príspevkov v diskusii
1. ročník verejných pretekov v bežeckom lyžovaní - Renault Rezká Bežka
pod záštitou starostu obce Štrba pána Michala Sýkoru

Podujatie sa uskutoční dňa 23.02.2019 v areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. V spolupráci s našimi partnermi sme pripravili bohatý a zaujímavý celodenný športový program.

Dospelí budú pretekať voľnou technikou s hromadným štartom na vzdialenosť 5 km alebo v štafetách na 2 x 2,5 km. Pre deti je pripravený 700 m a 1400 m okruh. Podvečerným vyvrcholením podujatia (16:00) bude v žiare reflektorov šprintérska vyraďovačka na 1 km okruhu. Pre deti sú pripravené celodenné športové aktivity.

Pre pretekárov budú pripravené šatne na prezlečenie, úschovňa osobných vecí, bohaté občerstvenie v cieli a hlavne jedinečná medaila!!! V priestore podujatia môžete využiť aj servis a požičovňu lyží.

Registrovať sa je možné na http://bit.ly/RenaultRezkaBezka

Bližšie informácie o podujatí nájdete na www.rezkabezka.sk<br><br> <br><br>

     

strana 9 10 11 12 13