REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska





ZAaRES Banská Bystrica

Stránky mesta Kremnica


Skalka-meteostanica


Horská služba
Kremnické vrchy

tel.:Skalka +421948570111
Králiky:+421948570112
web: HS Kremnické vrchy
KREMNICKÉ VRCHY
Oblasť Kremnické vrchy zahŕňa trasy v oblastiach Skalka, Králiky, Krahule, Malachov, Turček, Tajov, Kordíky...
Príspevky na úpravu trati na Skalke vo výške 4€/os./deň si môžete zakúpiť v Relaxcentre, v CykloSanté, Na Hostinci a priamo pri vstupe na štadión. Zakúpením 30€ náramku získate vstup na upravené trate na celú sezónu. Príspevky pre Kordícky Hrebenák môžete vhodiť do kasičky na Kordíckej zvážnici

SNEHOVÉ SPRÁVY - Kremnické vrchy  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 
25.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
10 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 

Záznamov: 1-10 z celkom 157   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Kremnické vrchy - Skalka | 6.4.2018 | Viliam Michalech | Čítané 1438x | 0 príspevkov v diskusii
Pozvánka
Spoločný prechod na bežkách na poslednom snehu sezóny 2017/18 v sobotu 7.4.2018



PROGRAM
9,10 hod autobus na Skalku
9,30 hod Guldiner - ranny rituál - pivo, káva ....
10,00 hod Pekná vyhliadka - pre záujemcov aj grilovaná klobása zabezpečí dvojka Libor a Dano
12,00 hod Hostinec - ponúkni čo donesieš - koláč, slanina, prosuto ....
13,30 hod Toliar - pečené koleno a pitivo čo ponúkne Vierka
a to je záver
POZVANÍ SÚ
členovia MKL s rodinnými prislušníkmi ,členovia BS a priaznivci
zamestnanci mesta a IC podieľajúci sa na cestovnom ruchu na Skalke
výkonní upravovači tratí okolo Petra Hyžu a Romana Béreša
aktivny kremničania bežkujúci od včasného rána do neskorej noci
CIEĽ
podat minimálny športový výkon
vypiť pozostatky "domoviny" po dlhej zime
prisť domov bez ujmy na zdraví

S.Hrúza

Záujemcovia dajte vediet počet zúčastnených, aby som vedel koľko klobásy a kolien treba zabezpečiť na mail shruzik@gmail.com, alebo 0804 151 281



     
Kremnické vrchy - Skalka | 2.4.2018 | Jaroslav Murgaš | Čítané 2313x | 4 príspevky v diskusii
Pozvánka - rozlúčka so snehom!
Cabanka - guláš - pivo?

Ahojte bežkári!
OZKH plánuje v prípade dobrého počasia túto sobotu 7-4-2018 navariť v kotlíku niečo fajné a čapovať pivko na chate Cabanka "Kordícke sedlo". Výťažok z akcie bude venovaný na výstavbu cesty Tabla - Kordíky.
Pozvaný sú všetci fanúšikovia pohybu... Hurá na hrebenák! Akciu potvrdíme do piatku.<br><br> <br><br>

     
  Kremnické vrchy - Skalka | 18.3.2018 | Ján Murgaš | Čítané 2500x | 21 príspevkov v diskusii
Úprava bežeckých tratí - negatíva.
ako sme začínali

V osemdesiatych, deväťdesiatych rokoch sme ani nechyrovali o úprave bežeckých tratí. Na lyžiach (z banskobystrickej strany) sme vystúpali, či už na Tablu, do Kordíckeho sedla, na tunel, alebo králickou zvážnicou na hrebeň Kremnických vrchov. Sami sme si prešlapali stopu, vpredu sme sa striedali. Bolo to krásne romantické v panenskej prírode. Strmé úseky do Kordíckeho sedlo sa išlo "véčkom", takže aj nadol sme v pohode zlyžovali strmé úseky. Akonáhle pribudla korčuliarska technika, tak korčuliari začali po týchto trasách vystupovať v topánkach a výstupové trasy sa pravidelne ničili. Bežkári korčuliari začali robiť zle bežkárom klasikom. No čo už, taká je doba.
Ako všetci dobre vieme, v posledných rokoch sa upravujú pravidelne všetky bežecké trasy. Áno, je to krásne, pochvala všetkým, čo sa pre širokú bežkársku verejnosť takto obetujú.
Každé pre má aj svoje proti. Pravidelnou úpravou tratí je sneh neustále stláčaný, čím sa vytvorí tvrdý podklad, ktorý keď odvhlne a následne zamrzne, tak zrazu máte z upravenej trati doslova "betónku". Pokiaľ nenapadne nová vrstva snehu, tak veľakrát ide o zdravie bežkárov. Dnes bola Kordícka zvážnica toho príkladom.
     
Kremnické vrchy - Skalka | 15.3.2018 | Jozef Mecele | Čítané 1998x | 2 príspevky v diskusii
Na Skalke sa uskutoční Veľká cena Kremnica - FIS Continental Slavic cup
Počas pretekov budú pretekové trate pre verejnosť uzavreté

Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada na Skalke v sobotu a v nedeľu 17. - 18. marca 2018 medzinárodné preteky v behu na lyžiach dospelých a juniorov - Veľkú cenu Kremnice - FIS Continental Slavic cup.

Sobota:
Šprint klasicky, 10:00 - kvalifikáciia, 12:00 - finále

Nedeľa:
Preteky voľne s hromadným štartom, muži a juniori 15 km, ženy a juniorky 10 km (10:00)

V čase konania pretekov budú pretekové trate pre bežkujúcu verejnosť uzavreté. Organizátori sa obracajú na návštevníkov Skalky, turistov, bežkárov, fanúšikov bežeckého lyžovania s prosbou, aby počas podujatia nevstupovali na lyžiarsku bežeckú trať, zvýšili svoju pozornosť, ohľaduplnosť, dbali na pokyny usporiadateľov, predišli kolíziám s účastníkmi pretekov a prispeli tým k zdarnému priebehu podujatia! Záujemcovia o bežkovanie môžu využiť iné trate na Skalke a v okolí.
Ďakujeme!

V sobotu sa uskutočnia preteky na lyžiarskom štadióne Rudolfa Čillíka a na šprintérskom 1,6 km okruhu v okolí štadióna, v nedeľu sa bude pretekať na tzv. FIS-ovom 5-kilometrovom okruhu so štartom a cieľom na štadióne Rudolfa Čillíka.

http://www.slovak-ski.sk/files/zavody/612/propozice_v.pdf
http://www.slovak-ski.sk/files/zavody/612/banner.pdf

     
Kremnické vrchy - Skalka | 10.3.2018 | Ivan Macko | Čítané 2527x | 5 príspevkov v diskusii
Chodci na tratiach
Vraj kade máme chodiť

Po obstojnom nábehu spoplatnenia bežkárskych tratí v Kremnických vrchoch, bude podľa všetkého potrebné riešiť aj problém čo s turistami vo vibramách. V sobotu 10.3. boli trate perfektné upravené, hoci oteplenie trochu znížil kvalitu snehu. V tento deň sa ale na tratiach z Králik na Hostinec ako aj zo Skalky pohybovalo viacero skupiniek pešiakov a namiesto bežiek som u takej jednej skupinky videl ako "občerstvujú" uprostred trate alkoholom. Samozrejme po kritike nasledovalo arogantné argumentovanie, "Kade máme chodiť?" takmer po celej trati bol vidieť hlboké stopy po "turistoch". Azda sa len z Hostinca nestane krčma pre turistov.


     
  Kremnické vrchy - Skalka | 26.2.2018 | Libor Trilec | Čítané 2525x | 10 príspevkov v diskusii
Bežkári na Skalke-čo nám chýba?
zlepšenie služieb pre bežkárov

Ahojte všetci,

K napísaniu tohoto článku ma priviedli osobné skúsenosti a postrehy z doterajších 33 tohoto sezónnych pobytov v stope v Kremnických vrchoch ( cca 640 kilometrov). Na začiatok chcem na okraj podotknúť, že v septembri minulého roka som utrpel po páde zo strechy veľmi ťažký úraz s rozsiahlymi vnútornými zraneniami a to, že som to prežil sami lekári považujú za malý zázrak. V marci ma čaká ma ešte jedna dosť náročná operácia, podmienkou ktorej je, aby som bol v čo najlepšej kondícii a pri sile. Z tohoto pohľadu úplne najdôležitejšiu a nenahraditeľnú úlohu pri mojej rekonvalescencii zohrali a zohrávajú dni, ktoré som strávil s bežkami na nohách. Tie umožnili termín tejto operácie posunúť z obvyklých 8-10 mesiacov od úrazu, na 6 mesiacov. Bežkovaniu teda vďačím za nesmierne veľa, veľa a ďakujem najvyššiemu, že " takhle miloval tenhle kraj".
A teraz direkt vecne k veci:
Pri mojich bežeckých potulkách po kremnických vrchoch vnímam svoj pobyt-pohyb komplexne, od štruktúry snehu, pocitov dobrého sklzu a pohodlného stúpania ( som výlučne CT klasik), nádherných pohľadov na okolitú prírodu, milých pozdravení oproti alebo okoloidúcich bežkárov, krásy snehových vločiek trblietajúcich sa v slnečných lúčoch i krásy počasia, keď pre hmlu vidno tak do 20 metrov. Mám rád, keď to môžem napáliť v kvalitnej stope a tak isto, keď sa môžem pobrodiť v "panenskom" x-centimetrovom prašane (smer Brestová, alebo na Slobodné). Po takto úžasne strávených niekoľkých hodinách prichádzam späť na štadión na Skalke a..............................................
Som príjemne zdravo spotený. Hovorím si, dám si čajík alebo iné v bufetíku, pookrejem, posedím s priateľmi i s neznámymi, otočím tvár do slniečka a pochytám bronzík. Lenže..........vonku je -10, -5, 0, +3......a mne začína byť chladno. Nechce sa mi hneď nasúkať lyže do auta a fujas matias preč. Vidím, niektorí majú pootvárané kufre na kárach a s drkotom dávajú zo seba dole mokré, vlhké vrstvy oblečenia a obliekajú suché. Komfort alias Ukrajina. Ja to riešim tým spôsobom, že na drzovku idem do neďalekého penziónu a na recepcii sa v teple rozložím a prezlečiem..akosi ma tie kočky tam tolerujú. Takže, to, čo mne úplne akútne chýba na štadióne je kultúrna a vyhrievaná miestnosť na prezliekanie prípadne na prípravu lyží.
Ďalej:....poprechádzajte sa po parkoviskách, a okolí blízko štadióna. Pokiaľ deň pred tým neposneží, začínate mať pochybnosti, či sneh je biely, alebo žltý....proste kultúra alias Ukrajina. Ja to vôbec nemám ľuďom za zlé, keď treba, tak treba, len prosím pekne kde?....Chlapi my to ešte nejak ustojíme, ale čo naše krajšie polovičky? Takže, to čo úplne rovnako akútne chýba priamo na štadióne sú kultúrne, vyhrievané verejné toalety, s tečúcou vodou. Toalety, o ktoré sa bude niekto permanentne starať. Pokiaľ minimálne tieto dve veci na Skalke nebudú, pomenovanie, že je to "stredisko európskych parametrov" vyznieva ako výsmech základným obyčajným štandardom.Či už to budú zariadenia kontajnerového typu ( dosť som pozeral na internete a existujú naozaj vkusné moduly), alebo, a to by bol vyšší level, postavili by sa drevené objekty zo suroviny, ktorej je vôkol nadostač a disponuje ňou priamo mesto Kremnica. Je mi úplne jasné, že "JE TO O PENIAZOCH". Ako a kde ich zohnať? To je otázka do pléna, pre nás všetkých, pretože toto je pre nás všetkých milí kamaráti bežkári. Uvedomujem si, že sólo servis a služby pre bežkárov nie sú ani v zahraničí výnosným biznisom, ako zjazdové lyžovanie. V mnohých ohľadoch však sekundárny benefit, ktorý nie je exaktne vyčísliteľný prináša viac. Na všeobecný prospech všetkých.
Podotýkam, že týmto článkom zastupujem len sám seba, nie som členom nijakého združenia. Mojim zámerom je rozprúdiť diskusiu a výmenu informácií medzi nami bežkármi ohľadom uvedených vecí a hľadať niečo konštruktívne vymyslieť, niečo, čo by prakticky smerovalo k riešeniu, tak prezliekární ako aj toaliet. Takže smelo, ideme na to?:-)
Libor Trilec alias bikeski

     
Kremnické vrchy - Skalka | 8.2.2018 | Michal Gonda | Čítané 2274x | 2 príspevky v diskusii
Pozývame Vás na testovanie bežiek Peltonen
Stretneme sa v sobotu 17.2. 2018 na Kordíckej zvážnici

Vážení priaznivci bežeckého lyžovania,

aj keď sme internetový obchod, radi by sme prišli medzi Vás a stretli sa s Vami osobne. Preto by sme Vás chceli pozvať na testovanie bežiek značky PELTONEN.
Príďte si vyskúšať sklz lyží od fínskeho výrobcu bez toho, aby ste cestovali ďaleko na sever. Stačí, keď prídete na parkovisko na začiatku Kordíckej zvážnice, ktorá sa nachádza pri obci Kordíky nad Banskou Bystricou.

Pokiaľ sa rozhodnete, že prídete, radi Vás privítame:
Kedy: sobota, 17. 2. 2018
O koľkej: 9:30
Kde: Na začiatku Kordíckej zvážnice cca 50 m od parkoviska.
GPS: 48°46'45.6"N 19°01'45.6"E

Teši sa na Vás tím e-shopu www.vsetkonabeh.sk


     
Kremnické vrchy - Skalka | 1.2.2018 | Karol Kováč | Čítané 2068x | 0 príspevkov v diskusii
Na Skalke pribudla unikátna novinka
Článok prevzatý zo stránky www.kremnica.sk

Dostať sa k meteorologickým údajom na Skalke bude odteraz jednoduché pre každého. Pribudla tu totiž novinka – ,,meteočidlo“. To sem v spolupráci s mestom Kremnica zadovážila spoločnosť SkyMaps.

,,Na Skalku sme umiestnili čidlo na báze Internet Of Things. Táto technológia sa používa pre budovanie tzv. smart cities riešení. Toto čidlo bezdrôtovo odosiela údaje každú polhodinu,“ vysvetľuje konateľ spoločnosti SkyMaps Viktor Setnický. V tejto chvíli sú údaje z čidla prístupné na stránke http://www.skalka.skymaps.cz, kde sa dozvieme aktuálnu teplotu, tlak, vlhkosť vzduchu, kvapalné zrážky a tiež teplotu snehu.
Čidlo, ktoré je umiestnené na ,,frajungoch“, je podľa Viktora Setnického iba dočasné. ,,Momentálne čakáme na dodávku profesionálnej meteostanice od firmy BaraniDesign, ktorá bude snímať údaje certifikovanými meteorlogickými čidlami,“ vysvetľuje. K doteraz poskytovaným údajom by tak v blízkej budúcnosti mali pribudnúť aj rýchlosť a smer vetra a senzor hodnotiaci aktuálny stav oblohy (zatiahnuté, jasno, atď.). Po dodaní profesionálnej meteostanice sa bezdrôtové čidlo presunie inde na bežeckej trati, napríklad na najnižšie položené miesto.

,,Okrem meteostanice pracujeme na webovom portáli pre Skalku, kde v prvej etape uvidia návštevníci na podklade leteckej snímky všetky prevádzkované bežecké trate spolu s detailnými informáciami o konkrétnej trati. Tým sa myslia hlavne výškový profil, náročnosť, upravenosť a snehové podmienky, fotogaléria, atď.“ hovorí o ďalších plánoch Setnický. Na tomto portáli budú rovnako prezentované všetky údaje z meteostanice spolu s predpoveďami počasia.

Pripravovaný portál by mal slúžiť ako miesto, kde návštevník nájde všetky potrebné informácie o Skalke. ,,V prípade záujmu zo strany mesta v ďalšej etape rozmýšľame o vytvorení fotorealistického 3D modelu via ferraty spolu so zakreslením trás a rezervačným systémom Relax centra,“ dodáva Viktor Setnický.

Autor článku: Veronika Chrienová

     
Kremnické vrchy - Skalka | 25.1.2018 | Jozef Mecele | Čítané 1940x | 1 príspevok v diskusii
Biela stopa oslavuje 45. výročie
Tlačová správa z webstránky mesta Kremnica

Už 45-ty krát sa budú konať 27. a 28. januára 2018 v Kremnických vrchoch masové preteky v bežeckom lyžovaní. Podujatie vzniklo z veľkého nadšenia Kremničana Ľudovíta Fuska, ktorý dokázal touto myšlienkou nadchnúť skupinu ľudí a spoločne ju presadili vo vtedajšom politickom systéme. Nadšenie a ochota ľudí podieľajúcich sa na organizovaní tohto masového podujatia sprevádza Bielu stopu viac-menej počas celej jej histórie. Ako sa vyjadril novozvolený predseda občianskeho združenia TJ Biela stopa, Slavomír Hrúza: ,,Aj tento rok je naším cieľom pripraviť kvalitné preteky a s pomocou mesta Kremnica a dobrovoľníkov sa nám to určite podarí.“

Úvodným podujatím pretekov Bielej stopy je už tradične Biela stopa Mini. Našich najmenších lyžiarov môžete prísť povzbudiť v piatok 26. januára o 14tej hodine na Štefánikovom námestí.

Tento rok budeme oslavovať. A začneme hneď na slávnostnom otvorení v sobotu o 9:50, kde privítame čestného hosťa, Zaslúžilého majstra športu, nášho známeho reprezentanta a pretekára Bielej stopy so štartovným číslom 1, Rudolfa Čillíka. Štart pretekárov bude v sobotu o 10:00 na trati 25 a 50 km Freestyle a v nedeľu o 10:30 na trati 30 km Classic a o 10:45 odštartujú bežecké nádeje, žiaci a juniori, na trati Biela stopa Junior. Na štarte očakávame účasť viac ako 600 pretekárov z 10 štátov celej Európy.
Už 45-ty krát sa budú konať 27. a 28. januára 2018 v Kremnických vrchoch masové preteky v bežeckom lyžovaní. Podujatie vzniklo z veľkého nadšenia Kremničana Ľudovíta Fuska, ktorý dokázal touto myšlienkou nadchnúť skupinu ľudí a spoločne ju presadili vo vtedajšom politickom systéme. Nadšenie a ochota ľudí podieľajúcich sa na organizovaní tohto masového podujatia sprevádza Bielu stopu viac-menej počas celej jej histórie. Ako sa vyjadril novozvolený predseda občianskeho združenia TJ Biela stopa, Slavomír Hrúza: ,,Aj tento rok je naším cieľom pripraviť kvalitné preteky a s pomocou mesta Kremnica a dobrovoľníkov sa nám to určite podarí.“

Pre pretekárov a divákov budú pripravené posilnené autobusové spoje. Podrobné informácie nájdete na stránke www.bielastopa.sk a na FB profile Bielej stopy.

V priestoroch prezentácie pretekárov na Skalke predstavia svoje výrobky šikovní majstri z Kremnice a okolia. Prezentácia je otvorená v sobotu a v nedeľu od 7:30 v hale Relax centra na Skalke. Deti a hraví dospelí sa môžu tešiť na pripravenú toboganovú dráhu a ďalšie atrakcie v Kidz Fun zóne a osviežiť sa v bufete s teplými nápojmi.

Slávnostné vyhlasovanie výsledkov bude v sobotu o 18:00 v kine Akropola. Po vyhlásení nasleduje afterparty pre pretekárov a širokú verejnosť s horúcim punčom, dobre vychladeným pivkom a príjemnou muzikou.

Organizátor požiadal SAD o posilnenie spojov pre divákov o 9,10 hod. a je možnosť využiť popoludní spoje pre pretekárov zo Skalky o 14,00, 15,00 a 16,00 hod.

Vzhľadom na skutočnosť, že mestský minibus je momentálne v servise, informácie o jeho využití počas víkendu nájdete na stránke mesta alebo v infotabuli na parkovisku Jeleň.

Občianske združenie TJ Biela stopa chce vyjadriť vďaku všetkým doterajším organizátorom Bielej stopy za ich vynaloženú námahu a čas. Pevne veríme, že Biela stopa bude mať aj v budúcnosti pevné miesto a podporu v meste Kremnica a naďalej bude podujatím, na ktoré môžu byť Kremničania právom hrdí. Zároveň vopred ďakujeme obyvateľom a návštevníkom mesta za trpezlivosť. V prípade akýchkoľvek pripomienok alebo podnetov je k dispozícii email info@bielastopa.eu, alebo sa môžete obrátiť na kanceláriu občianskeho združenia TJ Biela Stopa.

Veríme, že si nájdete trochu času a svojou aktívnou účasťou prispejete k dobrej atmosfére podujatia.



TJ Biela stopa

http://www.kremnica.sk/2018/01/24/biela-stopa-oslavuje-45-vyrocie/

http://www.bielastopa.sk/

     
Kremnické vrchy - Skalka | 23.1.2018 | Karol Kováč | Čítané 3791x | 13 príspevkov v diskusii
Prvý víkend na spoplatnených tratiach na Skalke pri Kremnici
Pohľad na to ako to v prvé dni vyberania poplatku vyzeralo

Mesto Kremnica, ktoré spolu s Mestským klubom lyžiarov zabezpečuje úpravu tratí v oblasti Skalky sa rozhodlo zaviesť od 20. januára poplatok za vstup na upravené trate vo výške 2€ na deň.

Takýto prístup zvolilo ako prvé na Slovensku. Doteraz sa k tomu nikto neodhodlal, hoci v bežkárskej verejnosti sa už dlho presadzuje takýto prístup. Veľká väčšina priaznivcov tohto športu dlhodobo žiada správcov stredísk aby začali systematicky upravovať trate, za čo sú potom ochotní zaplatiť primeraný poplatok.

Doteraz správcovia stredísk presadzujú dobrovoľné prispievanie od užívateľov bežkárských tratí formou príspevkov do pokladničiek, kúpou nálepiek alebo poukázaním na účet správcu. V minulosti bol pokus aj o spôsob príspevku cez darcovskú SMS-ku. Takýto výber príspevkov pokryje určitú časť nákladov spojených s úpravou tratí a správcovia nemajú takmer žiadne náklady na výber takýchto poplatkov. Umiestnia kasičku pri vstupe na trate, oznámia číslo účtu alebo si nechajú vyrobiť nálepky a tie potom ponúkajú v bufete, požičovni lyží, či na iných miestach. Tiež súbežne je tu pokus OZ Slovensko v pohybe centrálne zhromažďovať finančné prostriedky formou vytvorenia uzavretej komunity aj formou spoplatnením informácií. Takto získané financie sú potom rozdeľované príslušným strediskám. Tomuto spôsobu som sa venoval v samostatnom článku.

Prečo teda väčšina bežkárov presadzuje spôsob prispievania na úpravu tratí priamou platbou pri vstupe na trať? Ak si to niekto doteraz neuvedomil alebo s takýmto spôsobom nesúhlasí, tak je potrebné jednoznačne konštatovať, že takýto systém zaväzuje správcu strediska trate pravidelne upravovať. Je predsa jasné, že ak požadujem platbu pri vstupe na trate, tak tie trate musím najskôr upraviť. V jednom príspevku na sociálnej sieti som napísal, že budem rád, keď si budem môcť zaplatiť za vstup na trate čo najčastejšie, najlepšie vždy, keď si prídem zabehať. Bude to znamenať, že vždy budú trate aj upravené. Áno o tom to je.

V zahraničí je tento spôsob úplne samozrejmosťou a našinec ak príde na spoplatnené trasy, tak ochotne zaplatí. Dnes je bežná taxa v okolitých krajinách 7€ za denný vstup.

Netvrdím, že všetci bežkári sú nadšení so zavedenia povinného poplatku. Vidieť to v reakciách k tejto téme na našom serveri ale aj na sociálnych sieťach. Okamžite sa vynorili názory, že sa budú udeľovať pokuty, niektorí sa vyhrážajú, že nezaplatia, ďalší kritizujú spôsob, koncepciu či čo ja viem čo všetko. Sú žiaľ medzi nimi aj ľudia, ktorí dlhodobo mali možnosť ovplyvniť spôsob úpravy tratí a následne aj zaviesť systém financovania. Ďalší kritizujú to, že ako môžu vyberať, keď nie sú upravené všetky trate, veď za 2€, ktoré si majú zaplatiť by malo byť upravených v stredisku 60 km tratí...
Nie je reálne denne udržiavať všetky trasy, teda cca 60 km tratí v ideálnom stave. Je preto jasné, že veľká časť tratí najmä cez týždeň upravovaná nebude. Preto na takýchto, neupravených tratiach nikto nebude a nemôže žiadať poplatok.

Rozhodnutie začať vyberať poplatok za vstup na upravené trate sa určite nerodilo ľahko a bolo potrebné počítať aj s nesúhlasnými reakciami. Najskôr však bolo potrebné zaviesť pravidelnú úpravu tratí. Zistiť, či budú ľudia, ktorí túto prácu budú schopní a ochotní robiť, či bude dostatok financií a techniky. Od začiatku novembra až do týchto dní to dokázali. Dokázali deň čo deň pri dostatku snehu upraviť trate tak, aby bol vždy upravený okruh pre možnosť tréningu. Ak bolo treba, pri nedostatku snehu nahadzovaním snehu na trate dokázali udržať zjazdnosť problematických úsekov. Je to zásluha hlavne členov MKL Kremnica, ktorých zorganizoval človek so srdcom bežkára Roman Béreš. Bez jeho osobného zanietenia by to určite nešlo.
No vlastne išlo, ak by sa z takejto činnosti črtal výhodný biznis, teda kopec peňazí. Ale o tom to nie je. Ten kto situáciu pozná mi dá za pravdu. O to viac mrzí, že niektorí aj domáci kritici sa začínajú ozývať práve teraz. Neviem, či je to závisť, pritom závidieť nie je čo, alebo urazená ješitnosť, že pri tom nie sú oni.

Ako to teda na Skalke v sobotu a v nedeľu vyzeralo?
Denný náramok v hodnote 2€ ste si mohli zakúpiť v Relax centre, na Hostinci, v predajni CykloSanté a priamo pri vstupe na štadión, v novej dreveničke, kde by mali pribudnúť služby pre bežkárov.
Môžem sa vyjadriť len k situácii priamo na štadióne.

V sobotu sa väčšina bežkárov zastavila pri označenom mieste (Foto č. 1) a náramok si zakúpila, niekedy museli dokonca stáť v rade. Niektorí však prešli bez kupovania náramku. Možno mali zakúpenú nálepku v hodnote 20€, ktorá slúži ako sezónna permanentka, možno si náramok zakúpili na inom predajnom mieste alebo sa rozhodli nezaplatiť. Nikto týchto ľudí však nezastavoval ani nežiadal aby sa preukázali platným „lístkom“.
Bol to prvý deň vyberania poplatku so všetkými sprievodnými javmi a nedostatkami. Veľmi skoro po začatí predaja došli náramky, ktoré bolo potrebné dodať. Predajné miesto bolo zatiaľ provizórne, chýbala prehľadná informácia o tratiach, ktoré sú upravené aj keď informáciu dostali bežkári ústne od predajcu náramkov. Ku každému náramku dostal bežkár prehľadnú mapku o trasách v stredisku (Foto č. 2 a 3).
Je veľa vecí, ktoré treba ešte zlepšiť ale verím, že sa to časom podarí. Ľudia, ktorí si vstup kupovali si väčšinou pochvaľovali, že konečne sa situácia na Skalke zlepšila a radi zaplatia ak trate budú upravené. V sobotu bolo na Skalke upravené všetko, čo sa upraviť dalo a čo sa posledné roky sporadicky upravuje. Neupravuje sa iba okruh označený na mapke ako „Západný“. Priaznivé počasie a 60 km upravených tratí prilákalo do Kremnických vrchov stovky bežkárov.

V nedeľu bola situácia diametrálne odlišná kvôli hustému sneženiu sprevádzanému čerstvým vetrom. V noci pripadlo cca 10 cm nového prachového snehu a celé dopoludnie pomerne intenzívne snežilo. Ranná úprava tratí v okolí štadióna preto nepomohla a trate boli rýchlo zapadané.
Náramky za vstup na trate sa samozrejme ráno nepredávali. V priebehu dopoludnia, keď bolo na štadióne množstvo bežkárov vyrazil na trate ratrak znova. Sneženie už bolo trochu miernejšie a tak sa dala časť tratí upraviť. Upravená bola horná päťka, štadión a inline dráha. Aj keď trate neboli ideálne vplyvom počasia, dalo sa celkom dobre potrénovať a najmä korčuliari sa natrápili v mäkkom snehu. Po úprave si náramok záujemcovia mohli zakúpiť. Treba však povedať, že to už bolo skôr na dobrovoľnej báze, teda ešte na „dobrovoľnejšej“ ako v sobotu. Foto č. 5 je z upravenej trasy v nedeľu, z úseku hornej päťky v Bystrickom sedle

Na záver.

Aktívny bežkári, ktorí sú športovo založení a vyžadujú upravené trate sa konečne dočkali. Títo budú očakávať, že budú môcť platiť vždy, keď na Skalku prídu a že nájdu upravené trate na tréning vždy, keď to počasie a snehové podmienky dovolia.

Sviatoční, víkendoví bežkári očakávajú, že trate budú upravené najmä cez víkend, že budú bezpečné a nemusia sa trápiť v hlbokom snehu či sú klasici alebo korčuliari.

Turistickí bežkári, ktorí preferujú skôr pohyb v neupravenom teréne si prídu na svoje tiež a ak sa náhodou dostanú na upravenú trať, je len na nich, či vyhľadajú miesto predaja, kúpia si vstup u kontrolóra, alebo platiť nebudú. Nikto ich naháňať určite nebude.

Čo je potrebné ešte dotiahnuť do konca?

V krátkom čase doriešiť informovanie platiacich bežkárov o rozsahu úpravy tratí priamo na mieste predaja formou oznamu s popisom alebo mapkou na tabuli. Ideálne svetelná tabuľa s farebne vyznačenými úsekmi podľa podmienok upravenosti.

Zlepšiť kontrolnú činnosť aby sa u platiacich nevytváral pocit krivdy, že oni platia a druhí nemusia.

Komplexne urobiť značenie bežeckých okruhov v okolí štadióna vrátane smeru behania. K tomu umiestniť na nástupnom mieste väčšiu a prehľadnejšiu mapu. Tá, ktorá je súčasťou brožúrky, ktorú dostávajú platiaci bežkári je malá a neprehľadná. Zatiaľ uverejňujem na rýchlo spracovanú mapku hornej päťky vrátane smeru behania s časťou trasy južného okruhu - smer Hostinec, kde sa uvedené trasy stretávajú (Foto č. 4).

Z dlhodobejšieho hľadiska je potrebné vybudovať pre bežkárov zázemie v podobe budovy, kde by bola možnosť v teple a suchu sa prezliecť, odložiť si veci a prípadne osprchovať. Nemusí to byť honosná budova, možno by postačila drevenica spĺňajúca uvedené požiadavky. Veľa bežkárov chodí na Skalku na otočku a prezliekanie v aute nie je nič príjemné. Táto téma je už iný level ale k zlepšovaniu podmienok pre bežkárov je potrebné sa jej vážne venovať.

Verím, že naštartovaná úroveň úpravy tratí vydrží až do konca sezóny, vydrží aj počasie a postupne sa podarí dosať bežecké lyžovanie na Skalke a v Kremnických vrchoch znova o stupienok vyššie.
Na fotografii č. 6 je záber z kamery penzióna Guldiner v pondelok dopoludnia, keď na Skalke panovalo už nádherné počasie a na fotke č. 7, miesto v Bystrickom sedle, kde sa bežkári najčastejšie dostávajú do protismeru a nerešpektujú zákazovú značku.

Ako ste vnímali tento nový fakt cez víkend na Skalke vy? Napíšte svoj názor v diskusii pod článkom.

Karol Kováč, administrátor www.bezkar.sk


     

strana 3 4 5 6 7