REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Worldloppet | 25.1.2010 | Karol Kováč | Čítané 1737x | 0 príspevkov v diskusii
36. Dolomitenlauf – Rakúsko
Lienz, Obertilliach - 22. až 24. 1. 2010

Cez víkend sa v Rakúskom Lienzi a Obertilliachu vo Východnom Tirolsku konal už 36. ročník diaľkových pretekov zaradených do seriálu Worldloppet a Euroloppet.
Pre nedostatok snehu v okolí Lienzu sa preteky na klasickej trati ale aj vo voľnej technike uskutočnili v oblasti Obertilliachu, kde bolo snehu dostatok. Diaľkovým behom, ktoré sa konali v sobotu a v nedeľu predchádzal Dolomitensprint na námestí v Lienzi.
Pre tých, ktorí podujatie nepoznajú sa pokúsim popísať atmosféru pretekov.
Vyrazili sme v piatok ráno a cesta z Bratislavy do Lienzu, dlhá takmer 500 km, nám trvala asi 6 hodín. V Lienzi, kde bola prezentácia sme mali chvíľu času a tak sme si urobili krátku exkurziu mesta a námestia, kde sa horúčkovito pripravovala trať na večerný Dolomitensprint. Keďže sme mali ubytovanie rezervované v mieste konania diaľkových behov pri Obertilliachu a tieto dve miesta sú od seba vzdialené viac ako 40 km nemohli sme si pozrieť túto atrakciu.
Prezentácia prebiehala v kostole Spitalskirche a priznám sa, že tam vládol poriadny chaos. Najmä tí, ktorí si nechávali platenie až na deň prezentácie alebo neboli členmi organizovanej skupiny si museli vystáť celkom slušnú frontu. Organizátori nemali žiaden systém a tak vybavovanie každého účastníka trvalo veľmi dlho. Nedá sa to vôbec porovnať s precíznosťou na podujatiach v Česku, Poľsku či Nemecku.
Po prevzatí štartovných čísiel sme odišli do miesta ubytovania s cieľom ešte v ten deň si prezrieť miesto štartu v biatlonovom areáli Obertilliach. Keď sme sa blížili k cieľu našej cesty všimli sme si upravenú stopu pre bežkárov tiahnucu sa popri ceste. Po vybalení sme bez otáľania vyrazili na prieskum lebo sa už začínalo stmievať. Po asi 200 metroch chôdze sme sa dostali na upravenú stopu a pripli sme si bežky. Miesto štartu bolo vzdialené asi 2 km a na štadión sme po perfektne upravenej stope dorazili ešte za svetla. Všimli sme si, že turistické bežkárske trate boli označené ako spoplatnené. Možno aj pre pokročilý čas sme miesto na zakúpenie vstupenky nenašli. Po obhliadke štadióna a krátkom posedení v reštaurácii sme sa už s čelovkami vrátili späť. Bolo úplne jasno a tak aj mesiac, ktorý bol v prvej štvrti nám dostatočne osvetľoval cestu.
Drúhý deň ráno, v sobotu sme sa zobudili do bezoblačného ale mrazivého rána. Teplota snehu bola ráno -17 stupňov. Aj keď sme predpokladali mierne oteplenie mazali sme voskami na -10 až -15. Na štart sme sa presunuli po vlastných už známou trasou a v pohode sme stíhali štart.
Trať prvého aj druhého dňa pre obe techniky bola úplne zhodná. Viedla lúkami pod Obertilliachom so striedavým stúpaním a klesaním. Dlhé stúpania a zjazdy ako ich poznáme z domácej Bielej stopy tu nie sú ale aj tak dá takýto profil poriadne zabrať. Po krátkom stúpaní príde krátky oddych v zjazde a tak sa to strieda niekoľko krát. Na celej trase bol len jeden dlhší zjazd smerom k Untertilliachu. Potom dlhá rovinka popri potoku s jedným krátkym kopčekom a znova rovinka. Dvadsiatka ( v skutočnosti dvadsaťpäťka ) potom už končí krátkym stupákom do cieľa a dlhá trať pokračuje ďalej až k dedinke Leiten a návratom na štadión. Odtiaľ podjazdom pod cieľovú rovinku opäť na esíčka na lúkach, ktoré sa už neabsolvujú celé a 42 km končí v cieli na štadióne. Trať bola po oba dni perfektne pripravená. Na lúkach bola široká cca 10 metrov. V lese popri potoku podľa toho ako to dovoľovali podmienky. Servis a občerstvovačky boli zabezpečené podľa mňa veľmi dobre. Jedinou chybou bolo iba značenie vzdialenosti. Na trase boli rôzne čísla a mne sa zdalo, že až na pár výnimiek žiadne neoznačovalo správnu vzdialenosť. Škoda, inak úplná spokojnosť. V nedeľu počas skejtového preteku už bolo slnko za jemným závojom obláčikov ale opäť bolo príjemné počasie a bezvetrie. Každý účastník, ktorý dobehol do cieľa dostal pamätnú medailu a vo vyhrievanom stane čakalo bohaté občerstvenie.
Nakoniec nebolo dôležité kto vyhral. Výstižne to zobrazoval nápis nad cieľovou bránou "JEDER EIN SIEGER ÜBER SICH SELBST". Voľne preložené: KAŽDÝ JE VÍŤAZOM SÁM NAD SEBOU.
Tu je poradie účastníkov zo Slovenska. Po kliknutí sa obrázky zväčšia.

Celkový dojem z podujatia na ktorom som sa zúčastnil prvý krát bol veľmi dobrý. Pozrite si fotografie a okrem týchto v článku aj vo fotoalbume. Zo Slovenska sa do pretekov zapojilo niekoľko desiatok bežkárov. Ak niekto plánuje účasť na zahraničnom behu tak vrelo odporúčam. Aj keď je to pre nás pomerne ďaleko, oplatí sa. Ubytovanie v tejto oblasti sa dá zohnať už od cca 15€ na osobu a deň. Navyše sa dá pobyt kombinovať so zjazdovým lyžovaním. Tak dovidenia v budúcom ročníku.



Všetky fotografie si pozrite na stránke Fotoalbumy: http://www.bezkar.sk/fotoalbum.php



Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár