REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 25.2.2023 | Karol Kováč | Čítané 1092x | 0 príspevkov v diskusii
39. ročník GsieserTal Lauf, Taliansko- Južné Tirolsko
Preteky EUROLOPPET - 18.2. a 19.2.2023

Podujatie by v tomto roku oslavovalo jubilejný 40. ročník, no pandémia Covid-19 prerušila v roku 2021 nepretržitú sériu, keď ani zlé poveternostné podmienky nedokázali prerušiť každoročné konanie pretekov.
Do doliny Gsieser Tal/Val Casies sme prišli začiatkom týždňa pred pretekmi. Vládlo tu ustálené slnečné počasie s teplotami cez deň okolo +10 stupňov a v noci primrzlo do -6 stupňov. Výška snehu bola cca 20-30 cm. Trate pravidelne upravované každú noc.
Údolie Gsieser Tal/Val Casies sa nachádza v blízkosti známych stredísk zimných športov ako sú KronPlatz-zjazdové lyžovanie, Antholz/Anterselva - biatlon a Toblach/Dobiacco-bežecké lyžovanie. Všetko sú to pojmy vo svete zimných športov.
Dolina GsieserTal/ValCasies sa rozprestiera od mestečka Welsberg/Monguelfo po St. Magdalenu v nadmorskej výške od cca 1200 do 1500 m n.m., tiahnuca sa od juhozápadu na severovýchod v dĺžke cca 20 km obklopená horskými štítmi siahajúcimi až do výšky 2800 m n.m.
V doline nájdu svoje uplatnenie okrem bežcov na lyžiach, ktorí tu majú k dispozícii viac ako 40 km pravidelne upravovaných tratí, aj zjazdári a skialpinisti. Poplatok za využívanie bežkárskych tratí je 12€ ak si lístok kúpite na predajnom mieste a 15€ zaplatíte, ak vám lístok predá predajca priamo na trati. Miestne zjazdovky sú tu tri. V dedinke Taisten/Tesido v dolnej časti údolia, potom v časti Pichl/Cole asi v strede, ako aj v St. Magdalene na severnej časti doliny, kde je najdlhšia zjazdovka - 1200 metrov. Pre nenáročných zjazdárov vyhľadávajúcich menej ľudí sú tieto zjazdovky veľmi vhodné. Pre tých, ktorí chcú svetové stredisko, tak majú možnosť urobiť si výlet do neďalekého Kronplatzu. Zaujímavosťou je, že krátku ale strmú zjazdovku v Pichl/Cole si pred pretekmi vo svetovom pohári v slalome žien vybrala na tréning najlepšia svetová zjazdárka Mikhaela Schiffrinová a aj naša Petra Vlhová.
Skialpinisti tú nájdu vhodné terény na výstupy do okolitých údolí a kopcov, kde je k dispozícii niekoľko chát s krásnymi výhľadmi do doliny a okolité končiare.
Napriek vysokým teplotám a pomerne malej vrstve snehu organizátori denne udržiavali trate a na slnkom exponované miesta dovážali sneh alebo frézou fúkali na trate z bočných strán aby tak zabezpečili dostatok snehu na trase pretekov.
Nakoniec sa mohli preteky v sobotu klasickou technikou a v nedeľu voľnou technikou uskutočniť v plnom profile na kvalitnej trati.
Podujatia sa za oba dni zúčastnilo okolo 1700 pretekárov a v tomto ročníku dosiahol počet štartujúcich v histórii podujatia 70 tisíc. Samozrejme nechýbali medzi nimi ani účastníci zo Slovenska.
Budúci rok oslávi podujatie 40. ročník a tak sa už tešíme na účasť. Nasadenie organizátorov a obyvateľov všetkých dediniek v doline sľubuje opäť nádherný zážitok.





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár