REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 19.4.2022 | Matus Jancik | Čítané 1007x | 0 príspevkov v diskusii
Bielu sobotu oslavovali lyžiari na pretekoch Štrbské bežky
8. ročník odštartoval v sobotu 16. apríla 2022

Bežci na lyžiach z celého Slovenska, Českej republiky a Rakúska sa v sobotu 16. apríla 2022 stretli na Štrbskom Plese, aby spoločne strávili Bielu sobotu na bežkách. Počas skutočného aprílového počasia, kedy sa striedalo slnečné počasie s občasným nárazovým vetrom a miernym snežením, sa na ôsmom ročníku pretekov Štrbské bežky predstavilo spolu 223 štartujúcich.

Verejné preteky Štrbské bežky každoročne spestrujú kalendár bežeckých lyžiarskych podujatí, no z dôvodu pandémie boli preteky v roku 2021 úplne zrušené a 8. ročník plánovaný v januárovom termíne Svetového dňa snehu bol preložený práve na Veľkú noc, na záver lyžiarskej sezóny. Ani tento neskorý termín neodradil fanúšikov bežeckého lyžovania a opäť pricestovalo množstvo rekreačných lyžiarov aj známych vrcholových športovcov. Preteky sa konajú pod záštitou hudobnej skupiny No name, ktorej členovia sa pre hudobné povinnosti tento rok na štart nepostavili.

Na začiatku pretekov organizátori zo Štrby pripravili detské bežky na krátkej 300 metrovej trati s prekážkami pre najmenšie predškolské deti a deti do 10 rokov. O svoje prvé medaily zabojovalo 28 detí. Na poludnie odštartovala obľúbená disciplína SnowKidz kros šprint. Sú to preteky na približne 700 metrovej trati s rôznymi prekážkami ako slalom, cúvanie, preskoky, rôzne otočky a terénne nerovnosti. Pretekári mali možnosť zblízka vidieť aj zasnežovaciu techniku a pásové vozidlá z Areálu bežeckého lyžovania, ktoré lemovali súťažnú trať. Spomedzi 87 pretekárov bol najrýchlejší slovenský reprezentant a účastník tohtoročných Majstrovstiev sveta v behu na lyžiach do 23 rokov Andrej Renda s časom 2:52,5. Andrej odovzdal skúsenosti svojej mladšej sestre Emílii Rendovej, ktorá s časom 3:33,3 tesne zvíťazila medzi ženanami. Najmladšou pretekárkou, ktorá zdolala celú trať bola domáca 7-ročná lyžiarka Barbora Bujdová.

Ďalšou disciplínou boli preteky s hromadným štartom voľnou technikou na 2 a 5 kilometrovej trati. Víťazi dlhšej trate sú navždy vygravírovaní na putovné drevené Štrbské bežky. Dva okruhy v dĺžke 2,5 kilometra v náročnom mäkkom snehu najrýchlejšie odbehol účastník zimnej olympiády v Pekingu Peter Mlynár z ŠKP Vysoké Tatry s časom 18:23,6. O minútu neskôr dobehol víťaz kros šprintu Andrej Renda a tretie miesto s časom 19:34,4 obsadil slovenský reprezentant v skialpinizme Jakub Šiarnik z klubu Davorin.sk. Peter Mlynár zvíťazil aj v roku 2019, preto jeho meno bude na lyžiach už po druhýkrát. Prvý zápis na Štrbské bežky bude patriť pretekárke Petre Repkovej z KBT Spiš s časom 27:36,6. Druhé miesto obsadila Emília Rendová z Team Renda (27:37,2) a tretia skončila Alexandra Michalovičová z KBL Jasná (28:20,1). Na 5 kilometrovej trati súťažilo 41 pretekárov. Kratšiu dvojkilometrovú trať odbehlo 61 bežcov a najrýchlejšími boli pretekári z ŠKP Vysoké Tatry Martin Mlynár (6:54,8) a Štrbian Martin Škvarenina (7:01,9). Tretí dobehol Ľubomír Pastrnák (7:51,6) zo Štôle. Ženské preteky vyhrali tri juniorky. Prvou bola Tereza Bukasová (9:34,5) z BK Opalisko Závažná Poruba, druhá dobehla Tina Miranová (10:23,6) z MKL Kremnica a tretia skončila Mia Kováčová (10:31,2) z KB Predajná.

Okrem športového programu sú Štrbské bežky známe aj uvolnenou atmosférou a sprievodným programom. Počas celého dňa sa o hudobný podmaz postaral DJ XXL a svetoznáme hity zahrali členovia hudobnej skupiny AMIRAL zo Štrby Pretekári okrem bohatých cien, účastníckej medaily a chutného občerstvenia mohli získať ceny aj v tombole.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, ZŠ Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí vo februári usporiadali preteky pohára ZSL v behu na lyžiach a v marci privítali pretekárov na Majstrovstvách Slovenskej republiky, ktoré boli zároveň medzinárodnými pretekmi o Tatranský pohár. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Článok on-line: https://www.skstrba.sk/novinky/bielu-sobotu-oslavovali-lyziari-na-8-rocniku-pretekov-strbske-bezky/
Video zostrih: https://www.youtube.com/watch?v=qEH2xqV6AWI
Fotogaléria: https://www.facebook.com/media/set?vanity=MTomkoPhoto&set=a.4869464163182246






Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár