REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 4.12.2021 | Karol Kováč | Čítané 1539x | 1 príspevok v diskusii
Sezóna sa rozbieha naplno
Opäť problémy s popadanými stromami na tratiach

Tak sme sa dočkali priatelia bežkári.
Po usilovných prácach pri príprave tratí na sezónu, keď obetaví ľudia odpracovali stovky hodín na čistení, kosení, prepilovávaní trati a úpravách terénov v lokalitách po celom Slovensku, koncom novembra na horách nasnežilo a tak sa sezóna mohla začať.

Kto by očakával, že stačí nasadnúť do mechanizmov na úpravu tratí a vyhladiť vrstvu snehu, nakresliť stopu pre klasiku, tak sa mýlil. Často sa stáva, že so snežením prichádza aj vietor a navyše prvý sneh je väčšinou mokrý a ťažký, takže sa pod jeho váhou lámu konáre a často aj vyvracajú stromy.
Nebolo tomu inak ani na začiatku tejto sezóny. Ako možno čítať zo správ na našom portáli a príspevkov na sociálnych sieťach, tak upravovatelia tratí museli pred samotnou úpravou tratí odstrániť polámané konáre, vrcholce ihličnanov a aj celé stromy aby sprejazdnili trate a mohli ich upraviť.

A potom sa dozvieme od bežkárov, že znova sa nájdu bezohľadní ľudia na terénnych autách, štvorkolkách, či skútroch a toto úsilie sú schopní behom niekoľkých minút zničiť.
V akej spoločnosti to žijeme, keď sa nájdu ľudia, ktorí takýmto spôsobom dokážu ničiť úsilie iných. Neviem si predstaviť, žeby sa našiel odvážlivec, ktorý by sa išiel vyšantiť na upravenú zjazdovku, či futbalové ihrisko. Nebuďme k takým ľuďom ľahostajní.

Teraz však trochu pozitívne. Zo správ z rôznych zdrojov sa sezóna celkom dobre rozbieha v Kremnických vrchoch, najmä v polohách nad 1000 metrov, tradične aj na Štrbskom Plese, kde prebieha aj intenzívne zasnežovanie aby sa vytvoril dobrý základ aj pre takmer pravidelné vianočné oteplenie alebo iné výkyvy počasia. Upravené trate sú aj na Donovaloch, na Šachtičkách na Čertovici, Kojšovskej holi, v areáli Látky-Mláky. Aj v Jasnej je upravený krátky okruh pre bežkárov.

Nezabúdajme pri využívaní upravených tratí prispieť na ich úpravu, ktorá okrem enormného úsilia obetavých ľudí stojí aj nemalé finančné prostriedky.

Budem rád ak nás bude stále dosť aby sme si mohli na našom portáli odovzdávať informácie o miestach a podmienkach na bežkovanie. Pomôžeme si navzájom pri rozhodovaní kedy a kam si ísť zabežkovať.
Ďakujem všetkým, ktorí budete aktívni a podelíte sa o svoje skúsenosti.

Fotografie k článku sú moje a niektoré som si požičal zo skupiny a stránky na sociálnych sieťach Bežkár.sk





Diskusia k článku (1 príspevok)

Karol, veľmi dobrý článok, veľká vďaka patrí všetkým čo sa starajú o trate celý rok. K tým peňažným príspevkom, len toľko, že zatiaľ je to na dobrovoľnosti, niektorí prispejú, ale bolo lepšie, keby sa na nástupných miestach mohli vyberať poplatky. K ničiteľom upravených tratí musím ešte pridať bezohľadných turistov a rozmáhajú sa aj bikeri.
pridal tibor35 dňa 4.12. 23:34