REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 17.10.2021 | Karol Kováč | Čítané 1471x | 0 príspevkov v diskusii
Zima predo dvermi
Na Skalke v Kremnických vrchoch vrcholí príprava na novú sezónu

V Kremnických vrchoch začali prípravy na novú zimnú sezónu už v máji, o čom sa môžete dočítať v predchádzajúcom článku od Cyklo Santé: "Začali sme pripravovať trate na zimu" http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=611. Roman Béreš v ňom píše o dohode zainteresovaných strán v Kremnici začať s prípravou bežkárskych tratí.
Návštevníkom bežkárskych tratí sa môže zdať, že k vydarenej sezóne stačí ak napadne dostatok snehu, ktorý sa potom na zvážniciach upraví a môžeme si vychutnávať pobyt na bežkách. Iste, tieto dve podmienky sú nutné aby sa sezóna vydarila.
No iba to by nestačilo a trate je potrebné z času na čas pripraviť aj tým, že sa prepília, zarovnajú, či odstránia z nich náletové dreviny tak, aby sa udržala ich šírka, či primeraná rovnosť terénu. Nie každá zima sa vydarí a napadne meter snehu, ktorý zakryje nerovnosti a nízke kríky.

Navyše počas roka prebieha v lese ťažba a zvážnice, ktoré využívame na bežkách sú tak často mechanizmami rozryté a znečistené odpadovým drevom - konármi .

Ako uvádzam vyššie, s prácami na úprave tratí sa začalo už v podstate hneď ako skončila predchádzajúca sezóna. Ukázalo sa to ako správne rozhodnutie a dnes asi mesiac pred reálne možným začiatkom sezóny bolo urobenej kus práce a na tratiach je to poznať. Ani v polovici októbra však nie je ešte všetko ideálne pripravené. Niekde už chýba iba doladiť celkové úpravy no na niektorých miestach sa zdá, že kritické miesta, ktoré poznáme z predchádzajúcich sezón zostanú kritickými aj v nadchádzajúcej sezóne. Všimol som si na obchvate z Peknej vyhliadky po oboch stranách vysoké malinčie, ktoré zužuje trať na šírku 1,5 až 2 metre a kým nenapadne viac ako 100 cm snehu, tak tento úsek, ktorý je obojsmerný môže byť naozaj problematický. Dúfam, že sa to ešte podarí vykosiť a zmulčovať aby bola táto časť, ktorá je súčasťou Bielej stopy širšia a bezpečnejšia. Pri menšej snehovej nádielke zostane problematická aj zákruta na vrchole stúpania od Václaváku do Kordíckeho sedla, kde trať prekrývajú husté smreky a tu by to chcelo radikálnejší zásah, ktorý by mali riešiť Mestské lesy.

To sú len dva postrehy, ale určite veľké úseky tratí budú oveľa lepšie pripravené vďaka obetavosti všetkých, ktorí si našli čas a pomohli pri prácach. Už treba len veriť, že aj príroda bude k nám milostivá a dopraje nám parádnu sezónu s množstvom snehu. Potom to bude už iba na nasadení ľudí, ktorí sa podieľajú na úprave tratí počas sezóny.

Aj uplynulú sobotu sa partia 12-tich brigádnikov stretla a prečistila úsek okolo Lopúchového vrchu na južnom okruhu. Podarilo sa odstrániť v okolí trate náletové mladé stromky a konáre zasahujúce nad trať. Odstránili sme aj niekoľko skál, ktoré výraznejšie vyčnievali nad terén a mohli by spôsobovať problémy najmä pri menšej výške snehu. Foto k článku je práve z tejto brigády.

Brigády pod zastrešením Mesta Kremnica aktívne organizuje najmä Roman z Cyklo-Santé, ktorý so svojim tímom urobili doteraz najväčší kus práce a odpracovali stovky hodín. Okrem už spomínaného článku na našich stránkach pozýva na brigády aj prostredníctvom svojho profilu na FB.
V predchádzajúci víkend sa do prác zapojili aj členovia TJ Biela stopa, ktorí pracovali na severnom okruhu. Do úprav sa zapojila vďaka starostovi aj obec Turček, ktorý zorganizoval brigády na severnom okruhu v lokalite nad obcou.

Ešte raz patrí vďaka všetkým, ktorí prispeli k organizácii a zúčastnili sa na predsezónnej úprave tratí.
Verím, že sa už túto sezónu dostaneme do tohto najväčšieho bežkárskeho strediska všetci bez obmedzení, ktoré boli uplynulú sezónu drastické a mnohým nedovolili užiť si zimu v prírode na bežkách.




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár