REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Bežecké preteky | 24.1.2019 | Pavol Tokár | Čítané 1446x | 1 príspevok v diskusii
Zlatá lyže NMNM 2019
Vysočina aréna v Novom Meste na Morave

Ahoj bežkári,
dovoľujem si podeliť sa s vami niekoľkými vetami o svoj zážitok na pretekoch Zlatá lyže 2019 vo Vysočina aréne v Novom Meste na Morave.
Behalo sa klasickou technikou na 14, 24 a 50 km.

Parkovanie v stredisku konania svetových pohárov je bezproblémové. Hodina pred štartom je minimálny čas za ktorý sa stihnete zaregistrovať, prezliecť, navoskovať, odovzdať veci do úschovy, skočiť na toaletu a trochu rozcvičiť. Odporúčam skorší príchod. Hodina je na hrane. Stúpacie vosky a klistre sú pre mňa stále alchýmiou. Útechou môže byť, že niektorí borci jazdia aj závody CT na skejtových lyžiach bez stúpacieho vosku iba technikou súpaže.
Ťažko povedať, či je to ešte lyžovanie, alebo veslovanie na snehu. Taký je však vývoj. Severské univerzity preskúmali, že je to najefektívnejší spôsob ako sa dostať do cieľa. Ja som súpaž občas preložil diagonálnym krokom a obdivoval som zarytých bežcov, pre ktorých súpaž nie je ich "svet". O umiestnení však vtedy nemôže byť reč.
V tlačenici po štarte ako tradične si treba dať pozor na zrážku a pády, zlomené palice a lyže, prípadne vypichnutie oka. Všetko v prípade štartu z hĺbky poľa. Ak máte doprovod, je vhodné dohodnúť si záložne palice po prejdení úvodných zjazdov a tlačenice, ak by ste ich tam v kolízii zlomili.
Trate boli natiahnuté z lúky na lúku, pričom na každej lúčke sa krútili do hada a prešlo sa zase na susednú.
K turistom na trati som osobne zhovievavý. Ukryjú pred súpermi a ostatných bežcov tiež spomalia. Občas vás niektorý z nich môže celkom vhod potiahnuť.
Pred cieľom ešte pekné súboje o pár pozícií na strmých svahoch Vysočina arény a cieľ po 50tich kilometroch.
Počasie nádherné. Prekvapila ma iba slabá účasť Slovákov (v počte kusov ja a asi ešte jeden).
Darmo na Čechov sa nechytáme okrem iných športov ani v bežeckom lyžovaní.
Pre porovnanie, podobných akcií na úrovni Bielej stopy majú v Čechách 10 (Stopa pro život, Ski-tour.cz) a takí početne poloviční Slovinci tiež 10. (SlovenSkiMaraton.si)
Zázemie v aréne po pretekoch fajn. Na výber niekoľko jedál v cene štartovného pre mäsožravcov aj vegetariánov.
Ak bude budúci rok zase sneh, akciu vám odporúčam aj kvôli vzdialenosti zo Slovenska
Športu zdar

Pavol Tokár





Diskusia k článku (1 príspevok)

pavol,vyguglil som si to, ale nevidím profil trasy, či je to rovina plus nenáročné stúpania, alebo ťažšie kopce a zjazdy..prirovnaj trasu napr. k jizerským horám, kde sa cítim ako v raji...chuť mám na 50km klasiku ak dožijeme v r. 2020.tonyro1sk@yahoo.co.uk
pridal tonyro1sk dňa 16.3. 21:08