REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 23.9.2018 | Karol Kováč | Čítané 1280x | 0 príspevkov v diskusii
Leto je za nami, tešíme sa na zimu
So serverom Bežkár.sk do desiatej sezóny s niekoľkými novinkami

Priatelia bežkári a priaznivci bežeckého lyžovania, leto sa s nami už definitívne rozlúčilo a tak je najvyšší čas opäť sa naladiť na naše obľúbené obdobie. Jeseň je už časť roka, kedy v jej závere prichádza do stredných a vyšších polôh zimná atmosféra.

Za posledné roky nebolo ničím výnimočným, keď sa prvá vrstva snehu na horách objavila už v októbri, či začiatkom novembra. Ak si ako pomôcku vezmem archív snehových správ na našom serveri, tak v októbri napadol prvý sneh v roku 2009 už 18.10. a bolo ho pol metra, potom v roku 2016 sa objavili prvé centimetre už 6. októbra a vlani to bolo 29. októbra. Pritom vlaňajšia sezóna trvala 170 dní, čo je najdlhšia sezóna od roku 2009, odkedy evidujeme správy na serveri Bežkár.sk. Lyžovalo sa od konca októbra do polovice apríla, čiže celých 5 a pol mesiaca iba s krátkou prestávkou začiatkom novembra. Je pravdou, že takéto podmienky boli hlavne v dvoch našich top strediskách bežeckého lyžovania Skalka a Štrbské Pleso, ktoré majú výhodnú polohu nad 1000 metrov nad morom. V nižších strediskách sú snehové podmienky čoraz horšie.

Aj v tomto roku môžeme očakávať, že prvé sneženie v stredných polohách sa objaví veľmi skoro. Aktuálna predpoveď dokonca sľubuje snehové prehánky na severe vo výškach okolo 1000 metrov už 25. septembra. Výhľad na začiatok októbra sľubuje tiež priaznivé prognózy. To len aby som vás naladil po horúcom lete na zimnú nôtu. Aká bude nasledujúca sezóna, to sa predpovedať nedá. Treba veriť, že sa dočkáme skoro a snehu bude na horách dosť pre náš obľúbený šport.

A teraz niečo k tomu, čo je u nás na serveri nové.

Ako vždy pred novou sezónou, pridali sme archív snehových správ za uplynulú sezónu. Môžeme sa tak obzrieť, vďaka našim aktívnym prispievateľom, aká bola sezóna a prezrieť si aj fotky v snehových správach. Ako som už písal vyššie, uplynulá sezóna bola v histórii existencie servera Bežkár.sk od roku 2009 najdlhšia, celkom bohatá na sneh a zvýšila sa opäť úroveň úpravy tratí najmä už tradične na Štrbskom Plese ale aj na Skalke pri Kremnici, kde v priebehu januára zaviedli poplatok za úpravu tratí vo výške 2€ na deň. Ako sa uvádza Kremnických novinách z apríla 2018, na poplatkoch sa vyzbieralo 17 436 €. Je to slušná čiastka, ktorú mesto plánuje investovať do vybavenia pre bežkárov na Skalke. Celý článok nájdete na tretej strane Kremnických novín tu:
http://www.kremnica.sk/wp-content/uploads/2018/04/KN042018_web.pdf

Bežkár.sk sa venuje aj priaznivcom bežeckých pretekov na lyžiach a tak prinášame informácie aj z tejto oblasti. V minulosti sme zverejňovali kalendáre pretekov Worldloppet a Euroloppet a samozrejme reportáže a články z prípravy a priebehu týchto podujatí. V tomto roku už nenájdete kalendáre týchto podujatí ale pridali sme odkazy priamo na stránky organizátorov, kde sa všetko potrebné dozviete. Bola to zbytočná duplicita a prípadné aktuálne zmeny by sme nemuseli vždy zachytiť, čo by mohlo spôsobiť dezinformácie. Registrácie na diaľkové behy sú už v plnom prúde a dokonca sa už dá registrovať aj na našu Bielu stopu. Pripomínam, že tí, ktorí absolvovali v minulej sezóne 3 preteky Euroloppetu sa môžu zaregistrovať do konca októbra na freestart tu: https://www.euroloppet.com/en/euroloppet-passport/freestartpool/login-freestartpool.html

V tejto časti vás chcem informovať o dohode s organizátormi najväčšej série pretekov v behu na lyžiach v Českej republike - SkiTour, do ktorej patrí okrem iného aj Jizerská 50-tka. Na našom serveri budeme mať najaktuálnejšie informácie o príprave a priebehu podujatí v tejto sérii. Na stránku pretekov sa dostanete po kliknutí na logo SkiTour . Domovská stránka podujatia je: https://www.ski-tour.cz/. Seriál SkiTour pozostáva zo šiestich pretekov. V súvislosti s dohodou s organizátormi sme pre vás pripravili niekoľko voľných štartov na týchto podujatiach. Ak teda zamýšľate zúčastniť sa na niektorom z podujatí SkiTour v Českej republike, napíšte mi na mailovú adresu admina. Počet voľných štartov je obmedzený a tak uprednostníme najaktívnejších prispievateľov na našom serveri. Podmienkou je registrácia na serveri Bežkár.sk a kritériom počet snehových správ a článkov za uplynulé a aktuálnu sezónu. Je potrebné svoj záujem o voľný štart oznámiť dostatočne včas pred uskutočnením preteku. Podrobný rozpis pretekov a ďalšie informácie nájdete na stránke organizátora.
Už niekoľko rokov spolupracujeme aj s organizátormi podujatia Euroloppet - Gsiesertal Lauf v Taliansku. Tento pretek sa vyznačuje okrem perfektnej organizácie aj tým, že počas 35 ročnej histórie od roku 1984 nebol ani raz zrušený. Aj na tento pretek ponúkame voľné štarty aktívnym prispievateľom. Záujemcovia o voľný štart mi prosím píšte na mail do konca decembra.

Verím, že budete mať záujem o účasť na pretekoch a aspoň takouto formou získate odmenu za svoju aktivitu na našich stránkach.

Teším sa na stretnutia v bielej stope a aktívnu komunikáciu na serveri Bežkár.sk v ďalšej sezóne.

Karol Kováč, administrátor www.bezkar.sk





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár