REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 1.2.2018 | Karol Kováč | Čítané 2073x | 0 príspevkov v diskusii
Na Skalke pribudla unikátna novinka
Článok prevzatý zo stránky www.kremnica.sk

Dostať sa k meteorologickým údajom na Skalke bude odteraz jednoduché pre každého. Pribudla tu totiž novinka – ,,meteočidlo“. To sem v spolupráci s mestom Kremnica zadovážila spoločnosť SkyMaps.

,,Na Skalku sme umiestnili čidlo na báze Internet Of Things. Táto technológia sa používa pre budovanie tzv. smart cities riešení. Toto čidlo bezdrôtovo odosiela údaje každú polhodinu,“ vysvetľuje konateľ spoločnosti SkyMaps Viktor Setnický. V tejto chvíli sú údaje z čidla prístupné na stránke http://www.skalka.skymaps.cz, kde sa dozvieme aktuálnu teplotu, tlak, vlhkosť vzduchu, kvapalné zrážky a tiež teplotu snehu.
Čidlo, ktoré je umiestnené na ,,frajungoch“, je podľa Viktora Setnického iba dočasné. ,,Momentálne čakáme na dodávku profesionálnej meteostanice od firmy BaraniDesign, ktorá bude snímať údaje certifikovanými meteorlogickými čidlami,“ vysvetľuje. K doteraz poskytovaným údajom by tak v blízkej budúcnosti mali pribudnúť aj rýchlosť a smer vetra a senzor hodnotiaci aktuálny stav oblohy (zatiahnuté, jasno, atď.). Po dodaní profesionálnej meteostanice sa bezdrôtové čidlo presunie inde na bežeckej trati, napríklad na najnižšie položené miesto.

,,Okrem meteostanice pracujeme na webovom portáli pre Skalku, kde v prvej etape uvidia návštevníci na podklade leteckej snímky všetky prevádzkované bežecké trate spolu s detailnými informáciami o konkrétnej trati. Tým sa myslia hlavne výškový profil, náročnosť, upravenosť a snehové podmienky, fotogaléria, atď.“ hovorí o ďalších plánoch Setnický. Na tomto portáli budú rovnako prezentované všetky údaje z meteostanice spolu s predpoveďami počasia.

Pripravovaný portál by mal slúžiť ako miesto, kde návštevník nájde všetky potrebné informácie o Skalke. ,,V prípade záujmu zo strany mesta v ďalšej etape rozmýšľame o vytvorení fotorealistického 3D modelu via ferraty spolu so zakreslením trás a rezervačným systémom Relax centra,“ dodáva Viktor Setnický.

Autor článku: Veronika Chrienová




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár