REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 4.1.2018 | Karol Kováč | Čítané 2376x | 34 príspevkov v diskusii
Stanovisko administrátora Bežkár.sk k iniciatíve „Komunitný obsah“
Ako financovať úpravu bežkárskych tratí, alebo platiť či neplatiť za informácie?

Priatelia bežkári, ďakujem administrátorovi partnerskej stránky, za článok vysvetľujúci najnovšiu iniciatívu servera Nabežky.sk „Komunitný obsah“. Je na každom z nás ako sa k tejto problematike postaví.

Partnerský server sa vybral cestou vytvoriť uzavretú komunitu, ktorá si bude navzájom odovzdávať informácie o úprave tratí a tí, ktorí sa s takýmto princípom nestotožnia budú odkázaní na iné zdroje. Ak by server Bežkár.sk pristúpil na tento princíp, poprel by svoje hlavné zameranie, ktoré bolo dôvodom jeho vzniku, teda vytvoriť priestor pre bežkársku verejnosť aby si mohla navzájom vymieňať informácie a skúsenosti.
Vrátili by sme sa v podstate späť, niekde pred rok 2009, keď oba servery vznikli a oba deklarovali práve tento hlavný cieľ. V tom čase prakticky neexistoval informačný zdroj pre bežkárov, kde by sa dozvedeli o podmienkach na bežkovanie.

Mrzí ma, že pred spustením iniciatívy ich autori neotvorili na túto tému diskusiu o prijateľnosti zamýšľaného riešenia. Aspoň ja o tom neviem. Oba naše servery majú rovnaké zameranie, takže priatelia v Nabežky.sk museli počítať s tým, že bez koordinácie oboch serverov to nemôže fungovať. Ukázalo sa, že napriek rovnakému zameraniu oboch portálov, nemusíme sa v riešení problémov v bežeckom lyžovaní na Slovensku vždy zhodnúť.

A v hľadaní spôsobu ako financovať úpravu bežeckých tratí môžem prehlásiť, že som zástancom priamej platby správcovi tratí. Je pravda, že správcovia stále hľadajú spôsob ako získať prostriedky od bežkárov.
Žiaden správca tratí zatiaľ nezaviedol najúčinnejší spôsob a to priame vyberanie pri vstupe na upravenú trať, prípadne predaj lístkov v teréne. Stále je to na báze dobrovoľnosti, keď bežkári môžu prispieť do pokladničky, kúpiť si nálepku, poukázať peniaze na účet správcu alebo priamo poskytnúť príspevok upravovateľovi. Bol tu pokus aj možnosť prispieť darcovskou SMS.

Na serveri Bežkár.sk chceme ísť formou osvety a pestovaniu pocitu u všetkých užívateľov upravovaných tratí, že nič nie je zadarmo a je potrebné na úpravu tratí prispieť.

Ale nikoho nemožno nútiť aby platil iba za informáciu o úprave tratí. V živote určite každý z nás uplatňuje zásadu, že platí vtedy ak vie že za svoje peniaze niečo dostane.
Aj správcovia tratí si uvedomujú, že ak chcú príspevky, musia mať veľa spokojných bežkárov a to dosiahnu iba kvalitnou úpravou tratí. Nemôžu očakávať, že budú vyberať príspevky ak trate nie sú upravené. Takto to funguje a je to odskúšané v okolitých krajinách.

Na záver chcem ako administrátora servera Bežkár.sk prehlásiť, že naše stránky zostanú vždy otvorené pre bezplatnú výmenu informácií a skúseností bežkárov. Nebudeme nikdy triediť bežkárov na tých, ktorí uverejňujú informácie a ktorí nie.
Verím, že tých, ktorí sa rozhodnú prispievať nezištne a bezplatne informáciami na náš server bude stále dosť aby naše stránky plnili svoje poslanie.

Ďakujem všetkým aktívnym bežkárom a správcom stredísk, ktorí nás pravidelne informujú o podmienkach na bežkovanie. Bez nich by náš server stratil hlavný zmysel.

Rád by som poznal aj váš názor k tejto téme. Vyjadrite sa prosím v diskusii pod článkom.

Administrátor Bežkár.sk





Diskusia k článku (34 príspevkov)

Karol, už si asi zabudol že sme si na tému "spoplatňovanie informácií" vymenili dávno pred spustení projektu (13 Novembra 2016) emaily, takže o iniciatíve si vedel dávno dopredu. Okrem toho som ťa v lete pozýval na stretnutie správcov, kde sme ideu verejne prezentovali. Na pravú mieru by som tiež chcel uviesť, že informácie označujú ako komunitný obsah samotní prispievatelia a sú aj takí, ktorí to nerobia. Čiže ani ja (správca portálu), ani nejaký počítačový algoritmus v portáli nezamykáme príspevky. Komunitný obsah je komunitná iniciatíva. Fakt, že väčšina správ je označovaných ako komunitné, že nám dramaticky rastie počet registrovaných používateľov a že ľudia body kupujú považujem za znak, že systém je vnímaný ako férový. No a v konečnom dôsledku peniaze vyzbierané od ľudí, patria tvorcom komunitného obsahu. Títo budú mať možnosť rozhodnúť sa či si ich chcú nechať pre seba, alebo ich poskytnú napríklad organizáciam a jednotlivcom ktorí tvoria trate. Takže program Komunitný obsah môže, ale nemusí byť spôsobom ako financovať trate. Samozrejme je možné, že si strediská jedného dňa uvedomia, akú silu má informácia a sami ich začnú poskytovať do "komunitnej zóny" a v tom prípade sa projekt môže stať takým mechanizmom. Znovu - toto nechávame na ľuďoch aby sa sami rozhodli. O konkrétnom spôsobe ako peniaze použiť otvoríme diskusiu už čoskoro, pretože existuje viacero možností ako to urobiť.
pridal sano dňa 5.1. 7:47  
Šaňo, nezabudol som ale určite som nebol takým nápadom nadšený. Bol by som nerád aby sme sa tu navzájom prekárali. Nemôžem a ani nechcem rozhodovať o vašich veciach na portáli. Rozhodli ste sa tak ako ste sa rozhodli. Chcel som v tomto článku dať najavo, že Bežkár.sk nikdy nepôjde cestou spoplatňovania informácií o stave tratí. Ani si neuvedomuješ ako idete proti správcom tratí, keď zužujete počet ľudí, ktorí o podmienkach v stredisku majú informácie. Veľmi by som bol prekvapený ak by niekto z prevádzkovateľov tratí pristúpil na váš systém. V Komunite pestujete vedomie, že konkrétny bežkár už predsa prispel k rozvoju bežeckého lyžovania a teda platiť za upravené trate už ani nemusí. Vytvárate systém, ktorý nikde v okolitých krajinách neexistuje. Vieš si predstaviť, že takouto cestou by sa niekto rozhodol vytvoriť Komunitu zjazdárov? Prevádzkovatelia zjazdoviek by ho „zožrali“. No a pod Komunitný obsah si zahrnul aj napríklad zábery z kamier. Nie sú to vaše kamery a navyše každý bežkár si ich vie vyhľadať na stránkach stredísk a nepotrebuje za to platiť. A o dobrovoľnosti zamykania príspevkov na základe slobodnej voľby ma nepresviedčaj. Každého, kto sa rozhodol svoj príspevok nezamknúť náležite poúčaš a asi aj za takýto príspevok neudeľujete body. Pred rokmi sme sa rozhodli spolupracovať v prospech bežkárov, teraz sa v názoroch nezhodneme. Neznamená to, že by sme sa mali postaviť proti sebe. Aj tak rozhodnú samotní užívatelia našich portálov čomu dajú prednosť. Chcel som len upozorniť, že podľa môjho názoru ste sa vybrali nesprávnou cestou. (admin Bežkár.sk)
pridal Karol dňa 5.1. 8:54  
Športu zdar! Bez peňazí športu stop. Ak dobre viem tak stať sa členom komunitnej zóny stojí bežkára 5€. Alebo 2 hodiny práce - 240 bodov. Je to veľa? Na Kordíckej zvážnici sme vyzbierali k 9,00hod 150€. Za úpravu tratí momentálne máme zaplatiť cez 500€. Našťastie žobreme príspevky z 2%. Za našu prácu si neúčtujeme nič. Do kedy?
pridal JMSOZKH dňa 5.1. 9:12  
Ale v tom sme všetci za jedno. Myslíte si, že tie peniaze za Komunitný obsah vám pokryjú tie náklady? Ja som presvedčený, že nie a tiež uvítate konkrétnu platbu na váš účet. 5€ je málo, veľmi málo. Ja teraz vstúpim do Komunity, zaplatím 5€ a mám to pokladať za vybavené? Som člen Komunity, prispel som a už nech ma nikto neobťažuje svojimi požiadavkami zaplatiť vám na účet. Pochopte to už raz, že Komunitný obsah vôbec nepokryje náklady za úpravu tratí. A vlastne Šaňo to aj píše vyššie, že ešte sa len rozhoduje ako sa Komunitné peniaze rozdelia.
pridal Karol dňa 5.1. 10:04  
Nepochopil som: "Som člen Komunity, prispel som a už nech ma nikto neobťažuje svojimi požiadavkami zaplatiť vám na účet." Vysvetlite mi prosím ako ste to mysleli.
pridal JMSOZKH dňa 5.1. 13:29  
Aký význam má potom zamykanie príspevkov pre neplatičov ak nie zbierať finančné príspevky na úpravu tratí. Potom tomu zasa nerozumiem ja.
pridal Karol dňa 5.1. 16:35  
Za mna velmi vitam toto prehlasenie, ze bezkar.sk bude aj nadalej portalom volnej informacie. Ani vedenie portalu nie je zadarmo, to znamena, ze ak bude treba prispiet na registraciu domeny, hosting alebo technologicke vybavenie, rad prispejem. A ja osobne preferujem taktiez priamu platbu spravcovi. Ked idem bezkovat na Babu, hodim do kasicky na Babe, ked idem na Skalku, tak peniaze necham spravcovi tam, alebo poslem na ucet ak je znamy. Dovolil by som si mozno navrhnut nejaku prehladnu formu tu na portali, niekde v rohy vyrazny shortcut na spravcu a nalezite jeho cislo uctu. Aby som nemusel riesit komu necham peniaze, ked idem dole zo Skalky napriklad po pracovnej dobe. Alebo aby bolo jasne, kto upravuje aku cast. Keby tam bol dokonca QR kod, pomocou ktoreho viem urobit platbu dvoma klikmi, to by bolo bozske ;) Ja viem, to vsetko chce adminov alebo nieci cas... Nechal som sa uniest... Ku iniciative komunitneho obsahu: Je slobodnou volbou kazdeho, ako sa rozhodne. Kto podporuje tuto myslienku, bude zamykat prispevky alebo kupovat 5 EUR body a mozno to dopadne ako Karol pise - zaplatil som, mam vystarane, uz len uzivam... Naco platit 2 alebo 5 EUR za kazde pouzitie trate... A mozno nie, iba cas ukaze. Ja sa pridavam ku komunite "slobodnych informacii", pretoze ak pojde zajtra na Skalku bezkovat 1000 ludi, nema vyznam aby tu bolo 1000 reportov len preto, aby sme zbierali body. Tolko moj nazor, nikoho nechcem urazit ani znevazit. Dakujem adminom za vedenie portalu a spravcom trati za ich upravu.
pridal misob dňa 5.1. 10:48  
misob, ďakujem za názor. Zatiaľ ako admin zvládnem vykrývať náklady na doménu a server. Niekoľko reklám na serveri mám a tak mi to stačí. Čas venovaný spravovaniu tohto portálu veľmi rád obetujem, milujem tento šport a som rád, že môžem pomôcť pre jeho propagáciu. Nápad zverejniť kontakty na upravovateľov, prípadne spôsob ako prispieť je dobrý. Oslovím adminov stredísk a jednotlivých upravovateľov tratí aby mi poskytli spôsoby ako je možné prispieť na úpravu tratí. Kontakty a spôsob potom umiestnim na stránke každého strediska.
pridal Karol dňa 5.1. 11:53  
Misob - ten nápad s QR kodom je paradny. Alebo take obycajne Viamo alebo ina mobilna aplikacia cez ktoru urobis platbu za par sekund. Pridem na Skalku, odbežkujem a okamzite posielam platbu este plny endorfinov. Toto je podla mna do buducna najefektivnejsia cesta dobrovolnych prispevkov. "Komunitný obsah" je pre mna velmi cudna vec. Doteraz nechapem ako je spojenych mojich pripadnych 5 euro za pristup na webstránku s kvalitou bezkovenia na Babe / Zochovej chate / Skalke a hocikde inde na SVK pri tolkych prevadzkovateloch.
pridal MartinPE dňa 5.1. 15:01  
QR kód určite dobrý nápad. Ak si prebehneš túto diskusiu, tak vlastne zistíš, že spojitosť s členstvom v Komunite a prispievaním na úpravu tratí nie je vlastne žiadna.
pridal Karol dňa 5.1. 16:42  
Ahojte. plne sa stotožňujme z názorom administrátora. 1.) na bežky.sk držím palce ale myslím si že tam bude čoraz menej príspevkov a pozerateľov... nejde o smiešne 4€ alebo dáke hodiny. verím, že je viac ľudí ako ja, ktorí nechcú a nie sú registrovaní ( tu som dobrovoľne a nemusím byť registorvaný). 2.) dobrovoľnícka činnosť, brigády... to predsa robíme pre dobrý pocit a nemôže nikto predsa očakávať že sa mu to vráti ináč ako dobrým pocitom aj iných ľudí 3.) platby za bežkovanie. som realista a preto si myslím, že to v SR plošne nepôjde. určite sa nájdu uzavreté miesta, areáli kde sa to podarí ale na takej ploche a x nástupných miest ako sú napr. Kremnické vrhy je to nereálne. a hlavne ak by sa aj vymyslel oficiálny systém tak sa ozvú vlastníci pozemkov, lesov,... kde sa bežkuje a časť takto vyinkasovných prostriedkov by im musela byť odvedená ( ináč zbohom úprava tratí. živé príklady z nedávnych časov..) 4.) a otázka kto je vlastne správca tratí je na samostatnú debatu...
pridal SKBIKO dňa 5.1. 12:51  
Ahojte, samozrejme, za mna tiez plati, ze som za free verziu informacii o podmienkach na bezkovanie. Velmi rad prispejem (na babe je kasicka, na strbskom plese frenkie vybera priamo v bufete. Na skalke som malo a akosi som nepochopil, kde a ako mam prispievat. Ak informacie nebudem vidiet, tak na taku stranku chodit nebudem. Mohlo by sa mi stat, ze si za info zaplatim, pridem na stranku a zistim, ze nikde poruke nie su vhodne podmienky. Tak takato informacia mi je na dve veci. Vitam, ze bezkar ostava free.
pridal soske dňa 5.1. 13:42  
Ako som už písal, oslovím upravovateľov tratí a zverejním na stránkach ich stredísk možnosti akými sa dá prispieť na úpravu tratí. Len doplním ešte, že na Skalke zastrešuje a financuje úpravu tratí mesto Kremnica. Sú vydané nálepky, ktorých zakúpením prispejete na úpravu tratí. Predajné miesta sú CykloSanté, recepcia RELAX a predpokladám, že aj ďalšie miesta. Veľkou mierou sa na Skalke podieľa na úprave tratí z vlastných prostriedkov Roman Béreš z CykloSanté, tiež mu môžete prispieť. Z bystrickej strany až taký prehľad nemám ale Kordícku zvážnicu upravuje OZ Kordícky hrebenák. Im môžete prispieť zaslaním príspevku na bankový účet. Na upravovaných tratiach v Liptovskej Kokave je tiež kasička na príspevky.
pridal Karol dňa 5.1. 13:53  
Dovoľujem si Vás opraviť. Úpravu bežeckej trati Kordícka zvážnica ratrakom Pisten Bully financuje mesto Banská Bystrica zo Zaresom BB. Keďže nemáme pravidelného "ťahača valca" (Ján Valuška a Ján Gálus)tak my len príležitostne. OZKH vykonáva rozvoj a údržbu tratí. Ty čo trať poznajú určite si všimli rozdiel z vlaňajška. vlani: https://photos.google.com/u/1/share/AF1QipNVI5xHFsluxjiZ-oEVoyYO5aJH0OtdtlaIOO5Jd5wg-FVfOdGmk_Hg43pWhbZNYQ/photo/AF1QipPfHKZaxIqUyB0i61FyHwyeQ9K1ONr8P4uKDl8e?key=R2ktVUYybWdNUmZhR1B3SXp0VFAyRzVYN1ZKaWVn Teraz: https://photos.google.com/u/1/share/AF1QipPZg9B0R056C1JQE9eqUSuFfReRxfZWsmvXH8fEtJ2keeB2vgYzPCynmBoWxtF3qw/photo/AF1QipOJ25p5AY2z2ACaepZKKI9wnuj3kKyt8jhGZH8Z?key=Z1lXeko1SW5OMEZYUnlzUGFfcXlKSWNQZ0dKcHl3
pridal JMSOZKH dňa 5.1. 15:17  
Ďakujem za upresnenie. Dá sa nejako prispieť aj mestu Banská Bystrica, či ZARESu? Vás som uviedol, pretože viem, že robíte veľa pri príprave tratí pred sezónami no a asi aj koordinujete úpravu Kordíckej zvážnice.
pridal Karol dňa 5.1. 17:16  
V prvom rade by som sa chcel ospravedlnit ak by mal moj komentar vyzniet ako utok. Mojim umyslom bolo poskytnut fakty. Co sa tyka odpovedi na ostatne komentare k clanku, tak si nemyslim ze by boli produktivne, pretoze odpovede na niektore namietky sa daju vycitat v clankoch ktore som napisal tu a na portali nabezky a ine budu v clankoch ktore tam chystame. Predpovedat ako "to" dopadne si v tomto momente netrufam odhadnut ani ja. Ale ako pisem v jednom z komentarov ktory som pridal k clanku na nasom portali - "prinajhorsom" sa vsetci stretneme na bezkar.sk, ak by to nevyslo*. :-) Prajem nam vsetkym hlavne vela snehu v tejto a nasledujucich sezonach. * skutocne by som to nepovazoval za tragediu.
pridal sano dňa 5.1. 18:05  
Ak dovolíte, ako pravidelný prispievateľ na toto fórum sa k tejto problematike vyjadrím aj ja. Osobne som do dnešného dňa nezískal vyhranený názor na projekt "Komunitný obsah". Písal som aj na jedno, aj na druhé fórum, pričom v jednej chvíli ma Šaňo (admin nabezky.sk) slušne poprosil o to, aby som na jeho fóre ako zamknutú správu nezverejňoval to isté, čo zverejňujem na bezkar.sk a je to prístupné širokej verejnosti. Akceptoval som to, pretože rešpektujem jeho snahu a jeho pravidlá. Čo sa týka platenia za čokoľvek, čo sa týka bežkovania, je na vôli každého jednotlivca, či si to zaplatí alebo nezaplatí a akou formou jeho "platba" prebehne - či aktívne, alebo pasívne. Preto zopakujem, nemám na danú vec jednoznačný názor. Osobne by som uvítal iba jedno jediné a už navždy - nech si radšej na začiatku Kordíckej zvážnice napríklad v nedeľu ráno zaplatím za vstup 2 EUR a nestane sa mi, že po 500 m sa od Tably na zvážnicu "pripojí" zľadovatená stopa od skútra, ktorá mi pokazí zvyšok trate. Informácie o stave bežkárskych tratí, ako aj ich samotná úprava zaznamenali v posledných troch - štyroch rokoch obrovský progres. Iste uznáte sami, ktorí ste zažili aj zahraničie, že Kremnické vrchy majú neskutočný prírodný potenciál, čo sa bežeckého lyžovania týka, priam výnimočný. Verím preto pozitívne, že veci sa budú vyvíjať aj naďalej v prospech bežkára, ako konečného spotrebiteľa, aj cez drobné konflikty, či zdieľanie rôznych názorov na riešenie stavov danej veci. Držím všetkým, ktorí pre nás bežkárov čokoľvek robia, silno palce. Za seba - Kordíckemu hrebenáku som prispel 30 EUR minulý týždeň, mestu BB, ktoré púšťa veľký ratrak, platím dane. Tak nech mi to vráti formou verejných statkov, resp. pozitívnych externalít (čo je napríklad aj upravená bežkárska zvážnica). Toľko z mojej strany.
pridal miroBB dňa 5.1. 19:46  
Osobne si myslim ze najlepsi sposob vyberu poplatku je kasicka umiestnena priamo pri trati, pripadne moznost prihodit par drobnych na upravu v bufete. Ja tak pravidelne robim kupou znamok na hostinci v Kremnickych vrchoch. Ale zoznam uctov spravcov na tomto webe je tiez fajn napad, rad prispejem na trate ktore navstevujem a som tam spokojny. Nerad davam peniaze niekam, kde dopredu presne neviem ako a na co budu pouzite. Internet by mal byt o zdielani volne dostupnych informacii, zamykanie akehokolvek obsahu sa mi nepaci.. Informacie na bezkarovi mozu pomoct aj ludom ktori idu na bezky raz za sezonu a komunitny pristup si urcite nezaplatia, preco im to odopierat?
pridal rasto dňa 5.1. 20:10  
Na Pezinskej Babe bežkárske trate spravujeme /upravujeme/už cca 35 rokov finančne sme to riešili tak,že členovia a sympatizanti sme sa na začiatku sezóny stretli a zložili sme peniaze /500-1000 Sk/do spoločnej kasy a z toho sme nakupovali PHM a platili čo bolo potrebné.Časom sme trate rozšírili a okruhy predĺžili a trate bolo treba upravovať aj ratrakom /ak bolo viacej snehu/čo sme realizovali dohodou s LK Baba vždy sme sa dohodli.Naša technika bola skúter Buran a zariadenie na úpravu čo sme si sami vyrobili.Trate Babe začali priťahovať viacej bežkárov a my sme postupne začali trate častejšie upravovať obnovili sme strojový park /financie sme získali cez dotácie a projekty/ dnes máme 5 ročný skúter Tungus 850 a zariadenie na úpravu tratí.Čo sa týka financii boli sme pri zakladaní združenia "Na bežky" mysleli sme že nám pomôže hlavne finančne /čo bolo aj cieľom/ myslím si,že platba od bežkárov na úpravu tratí má ísť priamo v stredisku tím čo sa o trate starajú my sme si dali na stredisku pokladničku na dobrovoľný príspevok.Keď je dostatok snehu upravujeme trate aj viacej krát cez deň a je to vidno aj v pokladničke je to ako priama úmera kvalitnejšie upravené trate sa odzrkadlia aj v pokladničke bežkári si to vedia uvedomiť.Info o kvalite tratí máme na FB stránke Bežky Baba a na stránke LK Baba.Naša snaha je aby bežkári mali dobre pripravené trate a radosť s pohybu na čerstvom vzduchu. Bez dobrovolníkov sa to nedá zabezpečiť ďakujem.
pridal ASKSportreport dňa 5.1. 21:32  
Chcel by som reagovať na príspevok AŠK pezinok, ale aj na celkovú diskusia. Po prvé, oceňujem snahu chalanov z AŠK pri úprave tratí na Babe a určite nie som sám. Napriek tomu by som rád uviedol niekoľko poznámok. Podľa informácií z BSK dostalo AŠK Skúter Tungus pred štyrmi rokmi s tým, že bude slúžiť na úpravu tratí na Babe, ale aj na úpravu hrebeňovky na Biely kríž. Toto sa však nikdy nestalo, vôbec neviem prečo. Na úpravu výstupu na Konské hlavy investovalo OZ Slovensko v pohybe (nabezky.sk, ďalej len OZ) viac ako 700 eur a brigády sa zúčastnili aj chlapi z AŠK. Pritom sa jedná určite o jednu z najkrajších hrebeňoviek na Slovensku (ak je sneh). Ten však odvtedy bol už dosť veľa krát. Tiež neviem, prečo nedá AŠK po úprave tratí, často dosť prácnej, správu na bžkára alebo nabežky. Čo sa týka príspevkov na úpravu tratí, v roku 2015 dostalo AŠK od OZ 400 eur a v minulom roku ponúklo OZ ďalších 400 eur s tým, že AŠK bude publikovať pobyb stroja pri úprave tratí. Na túto ponuku AŠK nereflektovalo. A dostávame sa k financovaniu úpravy tratí na Slovensku. Je jasné, že úprava tratí sa zlepšuje, niekde menej, niekde viac. Je však fakt, že v podpore úprave máme totálny bordel. Niekde nechcú nič (Javorníky, financuje ŽSK), niekde sú nálepky (Skalka), niekde kasičky (Baba, Štr. Pleso, Lipt. Kokava). V podstate všade niečo iné. Pritom kasičky sú určite len dočasné riešenie. Jedná sa totiž o verejnú zbierku a táto aby bola nezdanená, musí spĺňať zákonné kritériá, čo nie je také jednoduché. Zrejme z tohto vychádzal Šaňo (nabezky) s prvou iniciatívou predaja visačiek resp.odznakov. Bola to jednoducho snaha celý systém ujednotiť a tiež zefektívniť. Škoda, že sa to nestretlo s väčšou podporou stredísk, osobne si myslím, že to mohlo fungovať a pomôcť všetkým, ale čo už. Súčasná snaha o spoplatnenie informácií je len ďalší krok týmto smerom a ako systémovo správny ho podporujem. Nič nie je zadarmo, v tom sa tu zhoduje skoro každý. Len je otázka ako to vyriešiť a o to teraz ide.
pridal miro dňa 7.1. 17:19  
Samozrejme bolo by chybou ak by bežkári nemali voľný prístup k informáciach o trati. Tiež je neodškriepiteľné, že bežkári by na úpravu trati mali prispievať. Pozrite ! Veľká časť bežkárok a bežkárov je vyššieho, alebo penzijného veku a nie sú "itečkári" a na platby cez internet si nezvyknú kvôli portálu Na bežky. Navrhujem zavesiť na stránku Bežkár.sk čísla účtov firiem, spoločnosti, ktoré úpravu trati robia. Tiež pokyny ako najjednoduchšie previesť platbu- neverili by ste ako to ľudí odrádza. A pritom v tom môže pomôcť aj kamarát, ktorý platbu za ťarbavejších prevedie so svojho mobilu. Na stránke Bežkár.sk v nejakej časti zverejňovať mená všetkých bežkárov, ktorí na úpravu trati prispeli a aj výšku sumy. napríklad poznám jedného, ktorý si už dva krát kúpil na Hostinci 50 eurové nálepky, hoci v tých rokoch tam bol vari 10 krát. Ľudia neveria všelikým sprostredkovateľom. Tento spôsob by bol priehľadný a férový.
pridal dedo dňa 6.1. 15:19  
dedo, akonáhle budem mať od správcov-upravovateľov tratí odpovede ako majú vymyslené prijímanie príspevkov na úpravu tratí, tak to na jednotlivých stránkach stredísk zverejním. Bežkár.sk nemá možnosti sledovať kto a koľko prispel na úpravu tratí. Musel by sa robiť centrálny výber cez kontrolovaný účet a následné prerozdeľovanie. Technicky to teda nie je možné. Práve na portáli Nabežky.sk sa o to snažia a výsledok je napríklad taký, že pre najväčšie stredisko bežkárov na Slovensku - Kremnické vrchy už nazbierali neuveriteľných 4,73€. Áno čítate dobre, za uplynulé sezóny nazbierali 4 eurá a 76 centov pre stredisko, ktoré vynakladá na úpravu tratí tisícky eur. O čom to teda celé je? A ešte jeden paradox. Na portáli Nabežky.sk je ako správca strediska uvádzaná TJ Biela stopa. Nič proti TJ Biela stopa nemám, naopak, patrí im vďaka za každoročné organizovanie diaľkových pretekov Euroloppet, ale táto TJ úpravu tratí mimo tohto podujatia nefinancuje a ani ich neupravuje.
pridal Karol dňa 15.1. 19:07  
nuž ?, existuje pasívny prístup k účtom v banke. napríklad : majiteľ účtu ti umožní pasívny prístup k účtu a ty mená a sumy zverejníš na stránke. Samozrejme prispievateľ, ktorý neuvedie meno zostane v anonymite .Príspevky anonymov ale tiež zverejníš.
pridal dedo dňa 16.1. 11:22  
napríklad: ak sa prihlásiš na beh v Nemecku na stránke behu sú zverejnené mena bežcov a tých ktorý uhradili štartovné alebo nie
pridal dedo dňa 16.1. 11:27  
Vážený pán Kováč, dovoľte mi reagovať na Váš príspevok. Nehnevajte sa, ale to čo uvádzate ohľadom financovania úpravy tratí portálom nabežky musím označiť za hrubú manipuláciu. Ak by ste si údaje na tomto portáli pozreli trochu lepšie zistili by ste, že 4,76 eura je zostatok na účte TJ Biela stopa a nie financie, ktoré BS dostala. Je to tam aj jasne uvedené. Po rozkliknutí zistíte, že BS dostala dva krát po 200 eur. Určite to nie je žiadna veľká suma, avšak program sa len rozbiehal. Podľa mňa je ho veľká škoda, neuspel práve pre našu slovenskú malosť. Ak by sa strediská pridali, mohol významne prispievať na úpravu tratí, všetko zjednodušiť a pomôcť tak celej komunite.
pridal miro dňa 18.1. 11:02  
Áno máte pravdu, skutočne je to terajší zostatok na účte. ospravedlňujem sa, že som uviedol nesprávne obdobie, za ktoré boli prostriedky zozbierané. ale prepáčte, ako oz dospelo k názoru, že trate na skalke upravuje tj biela stopa? už minimálne 2 predchádzajúce sezóny to nie je pravda. a ak ideme do detailu, biela stopa v posledných rokoch nefinancovala a neviem či aj niekedy v minulosti vôbec financovala pravidelnú alebo nepravidelnú úpravu tratí na skalke. Čiže poukazujete peniaze niekomu, kto na ne nemá nárok. a toto je základný problém akejsi centralizácie výberu peňazí za úpravu tratí. nie je to teda malosť slovákov ale nereálne predstavy združenia o tom ako by to malo fungovať. keď to bola taká geniálna myšlienka prečo sa k nej nepridali všetci upravovatelia tratí? myslím si, že som to dosť zrozumiteľne v článku opísal. komunita a jej komunitný obsah má úplne iné ciele ako financovanie úpravy tratí. sami to na stránkach prezentujete. práve v týchto dňoch sa kremničania rozhodli začať vyberať za vstup na upravené trate. priamo na mieste v zmysle upravili sme ti trate, nech sa pÁČi, choĎ si to uŽiŤ ale prosÍm prispej nÁm na nÁklady. niečo ti dám, niečo za to chcem. podľa mňa toto je najsprávnejšia cesta.
pridal Karol dňa 18.1. 21:50  
Aj ked suhlasim som vsetkym, ze je potrebne prispievat na upravu trati, tento zamer a to obmedzit INFORMACIE pre verejnost ohladne stavu trati je proste chyba. Jedine, co sa tymto dosiahne je to, ze siroka verejnost ktora chce bezkovat nedostane informacie o tom, kde to je mozne a vykasle sa na bezkovanie. Informacie ako take musia byt v dnesnej dobe poskytovane jednoducho, prehladne a zdarma. Samotna uprava trati uz je ina pesnicka, ale toto nie je cesta. Zamknite portal a pridete o navstevnost (ostane par skalnych, ktori prispeju a spravia si konto, ale gro ludi sa presunie na neplatenu alternativu), resp. casom vzniknu dalsie alternativne portaly, kde budu tieto informacie zdarma. Tiez by sa mi viac pozdavali priame platby, ako niekoho do niecoho nutit cez zamykanie. Preto som rad, ze bezkar.sk ostane nezamknuty.
pridal bezkarBB dňa 7.1. 9:24  
Rád by som sa tiež zapojil do diskusie a rád prezentoval pohľad na vec za stredisko v L. Kokave. Samozrejme, že aj my máme problémy s nákladmi na prevádzku, ale javí sa nám, že myšlienka spoplatneného prístupu k informáciám pre „Komunitu“ len ťažko pre nás zabezpečí viac prostriedkov. Je totiž aj skupina ľudí a to nie len vyššieho veku, ktorí sú menej zdatní alebo neochotní hľadať informácie internete. Radšej si zavolajú alebo to „risknú“ a rovno prídu na trate. Určite sa nezapoja do podobných aktivít a radšej ocenia stav tratí na konkrétnom mieste. Dosť početná je aj skupina „miestnych“ teda bežkárov verných hlavne našim tratiam a tí by takéto novinky asi nevnímali s pochopením. Podľa príspevkov v diskusii je tiež jasné, aký je názor skupiny bežkárov čo s internetom nemajú žiadny problém a veľmi dobre rozumejú problematike, ale aj tak sú ochotní radšej prispieť namieste a to buď hotovosťou, kúpou nálepky alebo úhradou mobilom. Nám sa teda zatiaľ ako najefektívnejšia cesta javí klasický výber dobrovoľných príspevkoch buď do kasičky na trati, alebo prevodom na náš účet. Ďalšou vecou je, že pokiaľ sa bavíme o strediskách, tak to sú z nášho ponímania trate, ktoré sú pravidelne resp. podľa potreby udržiavané technikou, čo v prípade mnohých správ a to hlavne na portáli „nabezky.sk“ tak nie je. Pre bežkárov je potom informácia zbytočne neprehľadá, lebo sa musia doklikať k tomu čo hľadajú. Sú dni, kedy sa na portáloch objavuje záplava informácií z takýchto trás a až po rozkliknutí sa dozvie o čo sa jedná. Bolo by určite dobré, ak sa dá, rozdeliť informácie z terénu do dvoch kategórií ( napr. pravidelne upravované a ostatné) tak, aby to bolo pre hľadajúcich zrejmé ihneď po prvom kliknutí na stránku. Určite ale chcem pochváliť existenciu obidvoch portálov, pretože je to pre nás nesporný prínos reklamy a informovanosti pre bežkársku verejnosť. Peter Vrbičan – správca
pridal vrba dňa 7.1. 18:12  
Peter, na serveri Bežkár.sk pripravujeme novú stránku, kde bude prehľad o upravených tratiach a každá trať bude mať zobrazenú iba najnovšiu správu. Návštevník servera tak bude mať možnosť pozrieť si buď všetky správy, iba správy vybraného strediska ako doteraz alebo si prezrieť prehľad upravených tratí.
pridal Karol dňa 15.1. 19:13