REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 4.1.2018 | Alexander Žaťko | Čítané 1571x | 10 príspevkov v diskusii
Projekt Komunitný obsah
O (ďalšom) pokuse na zvýšenie spoluúčasti bežkárov na rozvoji svojho športu.

Vážení priatelia bežkári,

Ako mnohí viete, o.z. Slovensko v pohybe (ktoré prevádzkuje portál nabezky.sk) oficiálne spustilo koncom novembra minulého roku experiment, s názvom Komunitný obsah. Dovoľte mi vás s projektom oboznámiť.

Združenie Slovensko v pohybe bolo založené v roku 2008, s cieľom podporovať bežecké lyžovanie na Slovensku a to primárne prostredníctvom dvoch iniciatív:
1. Poskytovaním informácií o tom, kde sa dá bežkovať a aké sú na tratiach a trasách momentálne podmienky pre náš šport,
2. V programe Stopa angažovať bežkárov samotných, aby svojimi prostriedkami financovali tvorbu a údržbu bežeckých tratí, podobne ako sami vytvárajú informačný obsah na tomto, ako aj na portáli nabezky.

Prvú iniciatívu netreba návštevníkom tohoto portálu opisovať, preto začnem zmienkou o programe Stopa. Idea tohoto predchodcu programu Komunitný obsah bola založená na očakávaní, že bežkári budú ochotní si kúpiť za 20 eur sezónny "Stopa pas" s vedomím, že prispievajú na budovanie a úpravy tratí na Slovensku. Pas mal formu visačky alebo (minulú sezónu) odznaku a bežkár pri kúpe určil dve geografické oblasti, do ktorých chcel “nasmerovať” 2/3 svojej investície. Zvyšná tretina mala byť alokovaná podľa návrhu o.z., po schválení komunitou bežkárov. Program fungoval 5 sezón, ale bežkári si v žiadnej z nich nekúpili pasy za viac ako niekoľko sto eur. Minulý rok sme sa preto rozhodli skúsiť iný prístup, ktorý berie do úvahy psychologické nastavenie človeka - teda skutočnosť ktorú teraz môžme potvrdiť z vlastnej skúsenosti - že len malé percento z nás bude platiť za niečo, čo môže mať zadarmo. :) Psychológovia študujúci "kolektívne akcie" ktorých príkladom je program Stopa zistili, že ich neúspech netkvie v neochote väčšiny ľudí podieľať sa na takých projektoch, ale je dôsledkom toho že v každej populácii je 20 - 30% jedincov, ktorí obrazne povedané "pokazia polievku". Tých 70 až 80% ľudí by totiž ochotných prispievať aj bolo, ale keď vidia že sú ľudia ktorí tak nerobia, prestanú participovať aj oni. Podobne to funguje aj v našej občianskej realite. Daňových kontrolórov a policajtov potrebujeme nie preto aby sme prinútili všetkých ľudí správať sa pro-sociálne, ale naopak, aby sme obmedzili protispoločenské chovanie tých pár antisociálnych jedincov medzi nami.

To, že inštitúcia "policajta" funguje, je jasne vidieť aj v kvalite tratí v alpských strediskách, kde sú príspevky vymáhané aj prostredníctvom kontrolórov na tratiach. Je teda logické predpokladať, že tento princíp by mohol fungovať aj u nás, ale z viacerých dôvodov sa toto (pokiaľ viem) nedeje v žiadnom z našich stredísk. Pred rokom nás však napadlo, že aj my vlastne môžme zaviesť inštitúciu “kontrolóra” a to tak, že budeme regulovať prístup nie k tratiam, ale k informáciam o ich stave a to tak, že umožníme poskytovateľom takých informácií sprístupniť tieto len tým, ktorí sa podieľajú buď na ich tvorbe, alebo inak prispievajú k zlepšovaniu podmienok na bežecké lyžovanie o nás.

Na konci minulej sezóny sme pokusne sprístupnili časť obsahu na portáli nabezky len používateľom ktorí sú ochotní zaplatiť svojimi bodmi, ktoré je možné nadobudnúť buď pridávaním správ, alebo kúpou za eurá. Taký obsah sme nazvali komunitný, pretože v každej komunite sa očakáva, že na spoločné projekty prispievajú všetci členovia svojim dielom. Tento mesiac-trvajúci pokus naznačil, že by to mohlo fungovať. Koncom leta sme preto v spolupráci so Slovenskou lyžiarskou asociáciou zorganizovali stretnutie správcov stredísk, kde sme ideu prezentovali zúčastneným. Správy od ľudí ktorí upravujú trate sú totiž bežkármi jedny z najvyhľadávanejších a teda sa dá očakávať, že by za prístup k nim mali byť ochotní poskytnúť protihodnotu. Na stretnutí sme tiež spomenuli spôsob, ako by bolo taký program možné integrovať s web stránkami stredísk, alebo portálmi ako bezkar.sk. Z nášho návrhu vyplynulo, že aj dobrovoľné prispievanie napríklad vo forme Kremnických nálepiek by bolo možné jednoducho prepojiť tak, že kupujúci by spolu s nálepkou (bezplatne) získal aj kód, ktorý by mu "odomkol" prístup ku komunitnému obsahu. Čo sa delenia potenciálnych príjmov z programu týka, kľúčom je sledovanie návštevnosti príspevkov a podľa nej rozdeliť peniaze medzi ich tvorcov. To znamená že napríklad stredisko, ktoré informuje počas sezóny každý deň o stave tratí a získa 5% všetkých návštev ku komunitného obsahu, dostane taký istý podiel z vybratých peňazí. Dá sa očakávať, že takýto spôsob odmeňovania by mohol strediská motivovať aby pravidelne podávali správy, čo by zasa malo zvýšiť záujem o ne zo strany bežkárov a teda aj za ne platiť.

Náš návrh sa však u správcov stredísk nestretol s veľkým nadšením. Napriek tomu sme projekt aj tak koncom novembra spustili, keďže väčšina obsahu na portáli je vytváraná samotnými bežkármi a teda môžme životaschopnosť idei potvrdiť alebo vyvrátiť aj vo “vlastnej réžii”. Prispievatelia správ dostali možnosť dobrovoľne označovať svoje správy ako "komunitné," za čo získavajú body ktoré im samým umožňujú prístup ku komunitným správam od iných spravodajcov. Nie každý návštevník portálu však má chuť podávať správy a radšej si kúpi za pár eur body, ktoré môže postupne meniť za prístup ku komunitnému obsahu, alebo si kúpiť za 5 eur prístup na celú sezónu. Peniaze získané z predaja bodov považujeme za vlastníctvo tvorcov komunitného obsahu a títo budú môcť rozhodnúť ako budú tieto prostriedky použité.

Aké sú doterajšie výsledky programu? Štatistiky za prvý mesiac projektu zverejníme čoskoro, ale už teraz sa dá povedať že návštevníci a prispievatelia do portálu program akceptovali, keďže väčšina správ je označovaných ako komunitné, desiatky ľudí minulo viac ako 200 eur za body a registrácia do portálu sa zvýšila o viac ako 300 percent oproti porovnateľnému obdobiu minulý rok. Zvýšil sa aj počet správ, ako aj ich geografický záber a objavuje sa záujem ľudí získavať body aj inými činnosťami ktoré smerujú k rozvoju bežeckého lyžovania, napríklad reportovaním prác na úprave tratí. Zdá sa teda, že sa nám po rokoch pokusov a omylov konečne začína dariť napĺňať ideu, že bežkári samotní sú schopní - a s dobre nastaveným systémom aj ochotní - starať sa o rozvoj svojej obľúbenej športovej aktivity. Na konci sezóny by sme mali mať dostatočné množstvo dát na vyslovenie definitívnejšieho verdiktu.



Diskusia k článku (10 príspevkov)

Dobrý deň, chcel som sa pred pár dňami pozrieť ako to vyzerá napr.na Pezinskej Babe a pýtali odo mňa peniaze tak som od nich odišiel. Nemám záujem prispievať týmto spôsobom.
pridal Jano dňa 4.1. 18:39  
Ahoj. Aký spôsob navrhuješ?
pridal JMSOZKH dňa 4.1. 20:14  
Z miest kde roky rád chodím to skvele funguje napr. v Jizerkách www.jizerskaops.cz alebo v Poľsku www.bieg-piastow.pl
pridal Jano dňa 4.1. 22:56  
Jano a ako to teda funguje tam? Tam si bežkári platia za informácie o úprave tratí?
pridal Karol dňa 4.1. 23:05  
Jizerskaops je projekt ktorý vznikol spojením Libereckého kraja,Lesov ČR, Povodia Labe, Ochranárov, obcí v Jizerských horách a zapojilo sa do neho aj množstvo sponzorov pôsobiacich v cestovnom ruchu ktorí pochopili,že ich eminentným záujmom je prilákať do regiónu návštevníkov ktorí tam nechajú svoje peniaze. A že prvoradé preto je jednak vytvoriť im podmienky ale aj ich o nich informovať. Návštevníci si zamozrejme za informácie priamo neplatia, platia za ubytovanie, stravovanie, parkovanie,tržbou v športových obchodoch,servisoch atď.Príspevky na úpravu tratí slúžia na dobrovoľnej báze. Ďaľším výborným projektom je stránka www.kamzasnehem.cz ktorá funguje podobne ako Tvoj Bežkár ale priamo spolupracuje so správcami niektorých lyžiarskych stredísk a na financovanie využíva aj reklamu.Informácie sú prístupné tiež voľne,stránka je veľmi navštevovaná a poskytuje množstvo aktuálnych informácií z celej Českej republiky.
pridal Jano dňa 5.1. 8:22  
Jano, vďaka za objasnenie pre čitateľov diskusie. Ja samozrejme toto všetko poznám. Základný princíp je ale ten, že informácie sú dostupné pre všetkých. Bežkár.sk nemá ambície a ani možnosti zorganizovať správcov stredísk do nejakých združení a zabezpečiť formu spoplatňovania tratí. Budeme však takéto aktivity propagovať a podporovať myšlienku, že za upravené trate je "slušné" zaplatiť.
pridal Karol dňa 5.1. 9:01  
držím palce projektu a ako aktívny bežkár som v vďakou ochotní prispievať
pridal bikeski dňa 4.1. 20:56  
Priatelia bežkári, prosím o vecnú diskusiu k základnému princípu Komunitného obsahu, teda či by mali byť informácie o úprave tratí prístupné iba pre tých, ktorí si za to zaplatia alebo inak získajú potrebný kredit. Alebo by sa mal zachovať voľný prístup k informáciám a za úpravu tratí prispievať priamo správcom stredísk. Nestačí napísať, že áno chcem byť aktívnym členom KOMUNITY a jedným dychom zároveň zabrániť ostatným bežkárom, ktorí členmi KOMUNITY nie sú aby mali k týmto informáciám prístup. (admin)
pridal Karol dňa 4.1. 22:51  
Trochu som sa v tých systémoch platby za trate na Slovensku stratil. Kupovať si body, aby som mal informácie zo stránky nabezky.sk sa mi nechce. V minulosti som si zvykol kúpiť visačku v rámci projektu Stopa, čo sa mi zdá za najjednoduchší spôsob prispievania (+ som poslal peniaze na OZ Hrebenák, ktorý sa stará o Kordícku zvážnicu). Tento rok sa visačka nepredáva? Lebo aká je momentálne alternatíva predaju bodov na stránke nabezky? (okrem známok, predávaných v Kremnici a priľahlých miestach, tu ale neviem, či peniaze putujú napr. aj na úpravu Králickej strany ....?).
pridal folky dňa 9.1. 8:03