REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 5.12.2017 | Miroslav Haviar | Čítané 2925x | 9 príspevkov v diskusii
Trate na Skalke
Značenie

Bežkárske trate na Skalke sa v posledných rokoch zlepšujú, o tom niet debaty. Jedna vec ma ale už dlhšie trápi, a to je ich značenie. Inline a trate okolo štadióna nie sú značené prakticky vôbec, severný a južný sem - tam. Dôsledkom je okrem iného spústa ľudí, väčšinou turistov, v protismere. Niekedy to vôbec nie je zábava. Neviem, kto to má na starosti (MKL?). Myslím ale, že by kvalitné značenie ocenili všetci. Jedni, čo budú vedieť kam ísť a druhí, ktorým sa bude lepšie bežkovať bez kolízií.
Ďakujem,
Miro



Diskusia k článku (9 príspevkov)

Ahojte všetci, súhlasím s Mirom, značenie je už staré, nedostatočné a tiež na mnohých miestach chýbajúce. Lepšia orientácija by iste pomohla nie len nasmerovať príležitostných bežkárov-turistov, ale snáď by aj zabránili peším, rodinkám a iným so psami a podobne ničiť vedomo či nevedomo nie ľahko upravované trate. Ďakujem a verím že aj v tomto príde náprava a pokrok. Športu zdar. :-)
pridal ferooref dňa 5.12. 20:43  
Ohľadne toho že by značenie zabránilo peším turistom ničiť trate: nieje tiešenie rozvešať zákazy pre peších zákaz vstupu a podobne ako to aj už teraz na Skalke môžeme vidieť. Riešenie je vyznačiť trasy-cesty-koridory aj pre peších.
pridal IvanF dňa 5.12. 22:45  
Ahojte. Presne s týmto problémom som sa stretla tento víkend na FIS tratiach. Keďže chodím na Skalku skoro 40 rokov, poznala som všetky staré značenia a samozrejme som si všimla aj tie nové. V sobotu som kukala po všetkých stromoch a všetky staré tabuľky sú fuč. Hneď som pomyslela na to, že sa treba ozvať, kdesi napísať, ale povedala som si, že kompetentní možno túto situáciu aktuálne riešia a tak som zatiaľ trpezlivo a slušne upozorňovala všetkých, ktorí sa ocitli v protismere. Bolo to fakt dosť nebezpečné, nakoľko v tých krátkych strmých a úzkych stúpaniach som nečakala niekoho oproti. O to horšie to bolo, keď sa takto zatúlala rodinka začiatočníkov s malými deťmi. Až sa čudujem, že sa nikomu nič nestalo. Počkajme si teda, či sa k uvedenému vyjadria tí, ktorí by sa mali. Možno potrebujú ešte nejaký čas na osadenie nového a aktuálneho značenia. Chcem tomu úprimne veriť, pretože za posledné obdobie sa konečne na Skalke ľady pohli a vďaka niekoľkým nadšencom zas Skalka ožíva. Tak ako si ju ja pamätám z detstva. :-)
pridal Ingrid dňa 6.12. 8:54  
Ahoj. Označenie tratí je veľmi potrebné a viem, že sa na tom už pracuje. Okrem toho je ale potrebný aj zdravý rozum. Za posledný týždeň som viackrát upozorňoval ľudí, že sú v protismere v nebezpečných úsekoch a opakovane som dostal odpoveď, že: "Ja viem". Tak tu sú už asi aj značky zbytočné....
pridal branopro dňa 6.12. 19:08  
Využívam túto tému aj ja. Bohu žiaľ sme nestihli v oblastí Kordík namontovať adekvátne označenie. Boli sme požiadaný aby sme značky neskrutkovali do stromov... Vymysleli sme to tak, že navŕtame 100mm x 400mm diery do zemi a vložíme železné rúry popri tratiach a vsadíme drevené vymeniteľné žrde. Nestihli sme to preto, lebo traktorom sme len čiastočne upravili svah popri ceste ako prípravu na mulčovanie...
pridal JMSOZKH dňa 11.12. 19:33  
Plne súhlasím s potrebou značenia aspoň na kritických miestach, možno by stačilo použiť značenie DAJ PRENOSŤ resp. smerové šípky, aby sa predišlo kolíziam. Na druhej strane ... skúsili ste už inlinovku v opačnosm smere? Zrazu je to uplne iná trať akoby s inýmni parametrami. Takisto jazda na štadione výhradne jedným smerom je dosť limitujúca akoby existovalo zatáčanie iba do ľavej strany ...
pridal GusB dňa 13.12. 10:20  
Dobrý deň, práve som s vrátil zo Skalky, bol som na skusi. 2.x v živote na bežkách prišiel som na vyhliadku a zo zjazdu som mal teda trošku strach. Vedeli by ste mi prosím odporučiť úsek vhodný pre úplných začiatočníkov, či zostať radšej na štadióne. (Skúsim si vytlačiť mapky) Ďakujem
pridal norbi dňa 16.12. 15:25  
Dobrý deň. Aj keď článok je trochu na inú tému ale skúsim poradiť. Pre úplných začiatočníkov je skutočne najlepšie zostať najskôr na ploche štadióna. Neskôr, po zvládnutí techniky na základnej úrovni to môžete skúsiť smerom do Bystrického sedla a späť ale tento úsek je aj súčasťou okruhu nazývaného horna päťka, takže býva dosť frekventovaný, preto sa treba pohybovať po okraji. Smerom do Bystrického sedla, ktoré je vzdialené cca 1 km sa dostanete do protismeru, po otočení sa okolo altánku v Bystrickom sedle sa už dostanete do smeru jazdy. Prevýšenie je tu len niekoľko metrov, takže by ste nemali mať problémy. K Bystrickému sedlu sa dostanete z plochy štadióna, kde zatočíte mierne vľavo do mierneho stúpania cez inline dráhu - pozor, už tu ste v protismere. Severný okruh cez Peknú vyhliadku pre začiatočníkov nie je vôbec vhodný a takzvaný obchvat zjazdovky smerom dolu je najnáročnejší technický úsek pre prudké klesanie a smerom späť zasa fyzicky náročné stúpanie. Mapku nájdete v mojej snehovej správe z 19.11.2017, kde je zaznamenaná ale aj časť trate po inline okruhu. Prosím ak máte ďalšie otázky na akúkoľvek tému, môžete ich písať do FÓRA. Prajem veľa kilometrov na bežkách, je to krásny šport a určite si ho obľúbite.
pridal Karol dňa 17.12. 9:47  
Ďakujem pekne za rady. V nedeľu sme boli s rodinou na štadióne a okolo. Priľahlé briežky sú fajn na učenie brzdenia... Dnes som si prešiel Južnú trasu č.3, na to že po víkende sú trate vyjazdené, miestami s veľmi tvrdým snehom, bolo super. Po hostinec je to vpohode, len spojnicu z Trojice po chatku pod Čerešňou som išiel pešo, súdiac podľa stôp v snehu som nebol sám. Keď napadne čerstvý sneh, bude super.
pridal norbi dňa 20.12. 16:12