REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 3.11.2017 | Karol Kováč | Čítané 1551x | 0 príspevkov v diskusii
Predsezónna ochutnávka na bežkách už koncom októbra
Ako to bolo s prvým snehom v uplynulých sezónach?

Na prelome mesiacov k nám dorazila studená vlna s pomerne bohatou nádielkou snehu a tak sa bežkári mohli tešiť na prvú bežkovačku v novej sezóne. V niektorých strediskách s polohou nad 1000 metrov nad morom sme si tak mohli užiť bežky aj na upravených tratiach. Podľa správ na našom serveri sa súčasne začali upravovať trate na Skalke pri Kremnici a na Štrbskom Plese v posledných dňoch októbra.

Vďaka za pohotovú reakciu na snehové podmienky Romanovi z CykloSanté Kremnica a Frenkymu z ABL Snow Štrbské Pleso. Sám som si bol trate vyskúšať na Skalke a skutočne boli podmienky veľmi dobré. Množstvo bežkárov, ktorí využili najmä sviatočný deň 1. novembra dokazuje, že bežecké lyžovanie na Slovensku má širokú základňu a parkovisko na Skalke bolo zaplnené autami z celého Slovenska.

Informácie o možnosti zabehať si na lyžiach sa tento krát objavili aj v médiách ako niečo výnimočné. Takže bežecké lyžovanie aj v tomto smere predbehlo zo začiatkom sezóny, zjazdové.
Ako to však býva, takýto skorý príchod zimy sa väčšinou pomerne rýchlo skončí a na skutočný začiatok neprerušenej sezóny si budeme musieť ešte pár dní/týždňov počkať. Teraz to vyzerá na minimálne 10 až 14 dňovú pauzu, keď by už po ďalšom snežení mohla začať skutočná sezóna. Sneh, ktorý spadol na nepremrznutý povrch sa rýchlo topí a za pár dní zmizne z tratí úplne.

Na serveri Bežkár.sk už máme celkom slušný archív správ o snehových podmienkach za predošlé sezóny až do roku 2009. Urobil som teda krátky prehľad ako to na našich horách vyzeralo od tohto obdobia až doteraz. Ku kompletnému archívu sa dostanete cez hlavné menu SNEHOVÉ SPRÁVY. Treba brať do úvahy, že som vychádzal zo správ zverejnených na našich stránkach, takže sú tam objektívne drobné nepresnosti. Popisované podmienky platia pre stredné polohy cca od 800 do 1400 m n. m.

Podľa týchto údajov sa tohto roku žiadna senzácia nekonala a to sa stačí obzrieť iba o rok späť, vtedy prvé sneženie prišlo už 6. októbra, keď na hrebeni Kremnických vrchov spadlo asi 20 cm snehu. Množstvom spadnutého snehu bol výnimočný aj rok 2009, keď v polovici októbra znova podľa údajov z Kremnických vrchov spadlo až pol metra snehu.

Stručný prehľad uplynulých sezón je zhrnutý nižšie a na priložených grafoch je možné vidieť aj hrúbku snehovej vrstvy počas celej sezóny.

2009/2010 – prvý sneh uvedený v snehových správach 18. októbra sa za pár dní roztopil
Sezóna sa začala až začiatkom decembra, mala dĺžku 110 dní a posledná správa o podmienkach je z 3. apríla 2010. V sezóne bola zaznamenaná najvyššia hrúbka snehovej pokrývky 70 cm.

2010/2011 – prvý sneh 26. novembra už znamenal začiatok sezóny
Dĺžka sezóny podľa snehových správ bola 113 dní a trvala do 19. marca 2011 s maximálnou výškou snehu 60 cm.

2011/2012 – prvý sneh 9. decembra otvoril začiatok sezóny
Dĺžka sezóny podľa snehových správ bola 119 dní a trvala do 6. apríla 2012 s rekordne maximálnou hrúbkou snehu 220 cm na Martinských holiach ale na mnohých miestach bola zaznamenaná výška snehovej vrstvy viac ako jeden a pol metra.

2012/2013 – prvý sneh 7. decembra na začiatku sezóny
Dĺžka sezóny bohatej na sneh, kde bola hrúbka snehu často nad 100 cm a maximom 200 cm, podľa snehových správ bola rekordných 145 dní, čo je takmer 5 mesiacov. Záver sezóny bol zaznamenaný 1. mája 2013

2013/2014 – prvý sneh 1. decembra odštartoval doteraz najhoršiu sezónu
Dĺžka sezóny na našich horách podľa snehových správ bola 110 dní no okrem decembra, keď snehová pokrývka dosiahla max. hrúbku 80 cm už potom bola veľmi zlá s hrúbkou snehu v priemere len okolo 20 cm. Najhoršia sezóna za bilancované obdobie trvala do 20. marca 2014. Zlé snehové podmienky boli v celej strednej Európe, kde bolo zrušených niekoľko pretekov vo vytrvalostných behoch.

2014/2015 – prvý sneh 2. decembra znamenal začiatok sezóny
Dĺžka sezóny na našich horách podľa snehových správ bola 143 dní, čím sa radí medzi najdlhšie sezóny. Oproti predchádzajúcej zimnej sezóne bola táto podstatne lepšia dĺžkou aj množstvom snehu čo platí najmä pre vyššie položené lokality. Sezóna skončila 23. apríla 2015. Maximálna hrúbka snehu 120 cm.

2015/2016 – prvý sneh 28. novembra nesmelo odštartoval sezónu, ktorá bola v decembri veľmi slabá
Dĺžka sezóny na našich horách podľa snehových správ bola 150 dní, počítané od 28.11.2015 do 25.4.2016. Aj keď sa prvý sneh objavil napr. na Skalke už 15. novembra, no ten sa rýchlo roztopil. Dĺžkou patrila sezóna k najdlhším, no záver bol predĺžený výnimočným snežením pred koncom apríla. Výškou snehu bola sezóna len priemerná, skôr slabšia. Max. hrúbka snehu bola 70 cm.

2016/2017 – prvý sneh 6. októbra, ktorý sa za pár dní roztopil
Dĺžka sezóny na našich horách podľa snehových správ bola 165 dní, počítané od 11.11.2016 do 24.4.2017. Prvý sneh na ktorom sa dalo prebehnúť na bežkách sa však už objavil rekordne skoro. Napr. na Skalke už 6. októbra v hrúbke až 20 cm. Potom prišlo ešte jedno krátke obdobie v strede novembra, ktoré trvalo asi týždeň, keď sa dalo bežkovať. Hlavná sezóna potom naplno začala koncom novembra. Dĺžkou patrila sezóna k najdlhším a aj hrúbkou snehovej pokrývky v niektorých strediskách k tým lepším. Priam excelentné podmienky boli najdlhšie na Štrbskom Plese, kde to do rúk pevne uchopil Frenky. Spolu s technickým zasnežovaním tak boli v tomto stredisku podmienky na aké si už dlho nepamätáme. Aj situácia v našom najrozsiahlejšom bežkárskom stredisku, na Skalke pri Kremnici sa skonsolidovala a vďaka Romanovi boli trate upravované vždy, keď to bolo potrebné. Už chýba len to zasnežovanie. Sezóna skončila 25. apríla. Najvyššia hrúbka snehu bola uvedená 110 cm.

2017/2018 – prvý sneh 30. októbra vydržal niekoľko dní do začiatku novembra
Očakávaná minimálne 10 dňová teplá perióda snehovú vrstvu pomerne rýchlo zlikviduje.
Na skutočný štart sezóny si tak počkáme minimálne do polovice novembra? Uvidíme.

Teším sa spolu s vami na novú sezónu a ďakujeme všetkým, ktorí sa pričiňujú o úpravu tratí pre nás bežkárov.
Nezabudnime, že nič nie je zadarmo a tam, kde je vytvorený systém prispejme, každý podľa svojich možností na údržbu a úpravu tratí. Pomôžeme tak k zlepšeniu podmienok pre bežecké lyžovanie na našich horách.

Všetkým tiež vopred ďakujem za aktívny prístup a prispievanie do správ o snehových podmienkach. Veľmi nám to všetkým pomáha.

admin www.bezkar.sk




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár