REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Nízke Tatry - Donovaly | 4.2.2017 | Peter Brečka | Čítané 2691x | 1 príspevok v diskusii
Úprava bežeckých tratí na Donovaloch
Aby trate boli pre všetkých

Priaznivá zima, aj keď snehu nie je príliš veľa, ale zas bez výrazných odmäkov, umožnila trate na Donovaloch upravovať pravidelne.

Veľa sa zlepšilo, v týchto dňoch napríklad skútre trate nekazia, psi po nich nebehajú. Objavujú sa chodci, lenže trate sú na značkovaných chodníkoch, tak teda nimi prechádzajú. Pokiaľ je podklad tvrdý ako to bolo počas tejto zimy, tak to nie je až také zlé.

Otázka je, ako upravovať čo najlepšie. Vynaložil som úsilie, kontaktoval som človeka, ktorý tomu velí a ktorý má spojenie s vodičom stroja. Snažil som sa mu vysvetliť, že obojstranná stopa na pomerne úzkych tratiach sa nedá robiť bez toho, aby nenastalo obmedzenie pre skating. Vzdialenosť vnútorných stôp je 130 cm. Pokiaľ sa natiahne riadna hlboká stopa, tak korčuľovanie je skoro až nepríjemné. Dostal som prísľub, že sa to zmení. Dnes na trati bol stav o niečo lepsí. Dve stopy boli na rovnejších úsekoch, ale nepochopiteľne aj na stúpaniach či klesaniach, ale na niektorých áno a na iných zas nie. Rozmýšľal som nad logikou a prišiel som na to, že ten vodič zrejme nebude bežkár a ak, tak turista. Pozitívne bolo, že stopy boli plytšie, trať mäkšia, tak to cez ne išlo. Potom ale dochádza k tomu, že jedna stopa sa ničí a teda pôvodný zámer mať dve stopy zaniká. Dnes som bol na klasike, tak som si užíval výbornú trať, ale vžíval som sa do situácie, keď pôjdem korčuľovať. Všímal som si ostatných bežkárov na klasike, väčšinou šli mimo stopy, pretože namazať na vlhkú vyleštenú stopu nie je jednoduché, ale videl som to aj za iných snehových podmienok. Pre klasiku podľa mňa stačí jedna stopa. Naozaj nepoznám bežkárske stredisko, kde by sa trať upravovala takto naúzko. Šírka tratí na Donovaloch neumožňuje robiť dve stopy.

Píšem to aj preto, aby som získal váš názor, budem veľmi rád, keď napíšte, čo si o tom myslíte. V prvom rade majme na pamäti záujem všetkých, ktorí si na trate vyjdu nielen ako turisti, ale si aj zájdu zašportovať a potrénovať na preteky, napríklad.





Diskusia k článku (1 príspevok)

Súhlasím s Tvojím názorom.Na trati z Donovál na Šachtičky by stačila jedna stopa,tak by bol priestor pre klasikov aj pre korčuliarov.
pridal MaMi dňa 6.2. 17:36