REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 24.11.2016 | Karol Kováč | Čítané 2968x | 2 príspevky v diskusii
Primátor Kremnice o bežeckom lyžovaní na Skalke v Kremnických vrchoch
Dočkáme sa zasnežovania bežkárskych tratí na Skalke?

Pred nadchádzajúcou sezónou som oslovil primátora mesta Kremnice pána Alexandra Ferenčíka s otázkami súvisiacimi s ďalším smerovaním rozvoja bežeckého lyžovania na Skalke v Kremnických vrchoch.
Ďakujem, že si našiel čas a tak môžem priniesť jeho reakcie na moje otázky. Tu sú.

Otázka:
Uvažuje sa, ak áno tak v akom horizonte s využitím zasnežovania inline dráhy alebo s iným systémom zasnežovania bežkárskych tratí?
Viem, že problém je najmä v zabezpečení vodného zdroja, techniky a samozrejme financie. Pripravuje sa v tejto oblasti niečo? Veď tak ako zjazdári ani bežkári sa už v dnešných klimatických pomeroch bez zasnežovania nezaobídu. Vrcholom boli minuloročné výjazdy za snehom športovcov z MKL do bystickej Kremničky...

Odpoveď:
Samozrejme, pracujeme na tom. Tú ľahšiu časť máme za sebou – nefunkčné čerpadlo sme vymenili za nové, to je ale len začiatok príbehu. Projekčne riešenie zasnežovania tratí vodou z vodojemu nie je práve úžasný nápad. Jednak je voda realtívne drahá (čerpá sa v podstate 400 výškových metrov) a druhým, väčším problémom, je jej teplota. V takýchto zásobníkoch zvykne mávať aj 7-8 stupňov Celzia, čo znamená, že na ceste zo zasnežovacej techniky na zem nestihne voda zamrznúť. Preto sme sa rozhodli vybudovať jazierko na zasnežovaciu vodu, momentálne sa pracuje na projektovej dokumentácii, (vrátane napojenia na možné zdroje vody a čerpaciu stanicu) mala by byť hotová v blízkej dobe. Priznávam, že túto sezónu určite nestihneme ...

Otázka:
Kto dnes zodpovedá, riadi úpravu turistických bežkárskych tratí, z akých zdrojov je financovaná?
Viem, že k úprave tratí sa hlási Biela stopa, Skalka aréna, MKL, Cyklosanté. Každý z týchto subjektov má svoje priority. V minulosti sa stávalo, že napriek dostatku snehu neboli trate upravené, bežkári boli sklamaní. Najmä v sezónach s nedostatkom snehu potom vznikali konflikty vo vzťahoch medzi zainteresovanými. Nemôže mesto určiť, poveriť, dať kompetencie jednému subjektu, ktorý by za úpravu zodpovedal od novembra do apríla? Zmluva so Skalka arénou o víkendových úpravách ako tak väčšinou fungovala len od polovice decembra. Navyše ak v nedeľu napadla hrubšia vrstva snehu nemal ju do nasledujúceho víkendu kto upraviť napriek tomu, že na Skalku chodia bežkári aj cez týždeň. Bežkári, turisti budú vďační aj za obmedzené upravené úseky, nemusí to byť vždy celý sever a juh BS.

Odpoveď:
Už po mojom nástupe na miesto primátora, kde za všetko môžem, bolo jasné, že každý zo zúčastnených má svoj recept na to, ako to má fungovať. A samozrejme, každý si subjektívne myslí, ten vlastný model je najlepší. Presne tu to celé začína. Nepodarilo sa mi nájsť osobu - súčasť systému – ktorá by si udržala ten správny nadhľad. Každý bežkár dobre vie, kam ho to najviac ťahá – niekto nedá dopustiť na sever, hlavne tí výkonnejší, niekto zas juh a cez Hostinec to vezme do Kremnice, tým rekreačným – ktorí po práci na hodinku vybehnú na kopec – stačí inline dráha alebo trochu sa pokrútiť okolo štadióna.
Tak isto je to s technikou, ktorú máme k dispozícii – všetko si prenajímame, alebo nám pomáhajú nadšenci. Výhodou je, že tým pádom pre každé snehové podmienky existuje optimálna úprava (od adaptéra, malý ratrak či veľký) ale nevýhodou je časová koordinácia. Niektoré z mechanizmov majú i iné úlohy, takisto je to aj s ľuďmi.
Podčiarknuté, sčítané – požiadavky na úpravu tratí sa stretávajú u Ivetky Ceferovej a ona ďalej zadáva úpravu tratí. Vyhovieť všetkým sa však nedá. Treba si uvedomiť, že mesto Kremnica financuje prevažnú časť zimnej aj letnej úpravy z vlastných zdrojov. Požadovať , aby bol upravený napr. severný okruh v týždni, keď sa tadiaľ preženie 5 ľudí, to by sme nedokázali fungovať dlho. Vždy bola snaha, a tak to aj ostane, aby sme „míňali múdro“ – a upravovali tam, kde sú bežkári. A samozrejme - vďaka dobrovoľníkom sa intervaly úprav a rozsah zlepšil.

Otázka:
Pripravujú sa nejaké nové projekty alebo investície, ktoré by mohli prispieť k rozvoju bežeckého lyžovania na Skalke?

Odpoveď:
Hlavným cieľom je sfunkčniť zasnežovanie, aby sme dokázali sezónu skôr začať alebo aby sme je predĺžili. V tomto smere podnikáme postupné kroky. Čo sa týka iného rozvoja – musím priznať, že na Skalke potrebujeme zastabilizovať viacero vecí, preto uvidíme, ako budú postačovať financie.

Otázka:
Som presvedčený, že ľudia si uvedomujú, že nič nie je zadarmo a to platí aj o upravovaných bežkárskych tratiach. Sú ochotní za kvalitne upravené trate zaplatiť. V zahraničí je to riešené vyberaním vstupného na upravované trate. Neuvažuje mesto zaviesť takýto systém spoplatnenia? Dobrovoľný nákup nálepiek nie je úplne fér, pretože neprispievajú všetci, ktorí trate využívajú.

Odpoveď:
Aj na túto tému je viacero pohľadov. S modelom nálepiek sme prišli hneď po mojom nástupe. Má výhody i nevýhody – jeho prevádzka je nenáročná, čo je možno aj dôvodom nízkeho výberu. Na druhej strane predaj vstupeniek na trate je dosť ťažko kontrolovateľný, nástup je možný kdekoľvek. Traťová polícia by sa asi obľube netešila ... mojim cieľom bolo, aby ste sa v komunite bežkárov, medzi sebou, tak trochu doberali a „nútili“ tých, čo známku nemajú, aby si ju kúpili. Minulú sezónu prišiel tiež návrh zahrnúť poplatok za úpravu tratí do parkovného – ale parkovné sa na Skalke nevyberá. Takže pre tento rok ešte skúsime nálepky – už dnes ich majú na predajných miestach. Môžem Vám sľúbiť len to, že každé euro, za ktoré si známky kúpite, skončí v zimnej úprave tratí.

Ďakujem za odpovede pánovi Ferenčíkovi a ak máte doplňujúce otázky, prípadne chcete inak reagovať, napíšte do diskusie pod článkom. Mám prísľub, že na otázky sa pokúsi pán primátor odpovedať a jeho reakcie potom do tohto článku doplním.

O zámeroch Kremničanov sa môžete dočítať aj v nasledujúcom článku:
http://www.kremnica.sk/2016/10/04/na-udrzbe-bezeckych-trati-sa-opat-bude-podielat-viacero-subjektov/





Diskusia k článku (2 príspevky)

Priatelia, predpokladám, že v odpovediach sme sa dozvedeli aké je stanovisko mesta Kremnica k bežeckému lyžovaniu na Skalke a k jeho ďalšiemu rozvoju. Určite sú ešte otázky na ktoré by ste sa chceli spýtať. Bolo by dobré využiť prísľub pána primátora odpovedať na ďalšie otázky, ktoré bežkárov zaujímajú.
pridal Karol dňa 27.11. 19:49  
Zdravim. Mna by napriklad zaujimalo, ako chcu riesit problemy ako: - skutre, ktore rozbijaju trate, nelegalne tam jazdia a ohrozuju bezkarov - ludi, ktori sa chodia prechadzat na trate a vyrazne ich poskodzuju, navyse tiez ohrozuju bezkarov Kedysi v minuloti boli striktne pravidla a ludia na trate nemohli chodit (este si pamatam tie tabulky okolo stadiona :) ), teraz nikomu nic nevadi, zrejme ani mestu, ze snaha X ludi je takto poskodzovana (nehovoriac o vynalozenych prostriedkoch). Vdaka
pridal bezkarBB dňa 3.12. 14:34