REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 29.10.2016 | Karol Kováč | Čítané 1917x | 0 príspevkov v diskusii
Prichádza Pani Zima
Prichádza ďalšie ochladenie aj s nádejou na sneženie. A je to tu (aktualizované 30.11.)

Priatelia bežkári, dúfam, že ma nikto neukrižuje ak to náhodou nevyjde ale čo, veď aj profesionálni meteorológovia sa často mýlia. Vidíme ich ako sa pretŕčajú v televízii s grafmi o počasí až na obdobie desať a viac dní alebo jeden nemenovaný tri týždne dopredu takmer s určitosťou tvrdí, že Martin nepríde na bielom koni a že bude teplo lebo ľadová plocha v Arktíde...

Už niekoľko dní meteorologické modely naznačujú, že v strednej Európe by sa mohla o pár dní na našich horách usadiť zima a mohla by sa tak pomerne skoro začať nadchádzajúca zimná sezóna pre bežkárov. Ak sa výraznejšie nezmení cirkulácia v atmosfére je predpoklad, že najbližšie dni až týždne bude len s malými prestávkami prúdiť do našej oblasti chladný vzduch zo severu až severozápadu. Ak sa k tomu pripojí aj výdatnejšie sneženie, môžeme sa tešiť a vyťahovať bežky.
V najbližšom týždni by sa mali objaviť najmä v severnej časti nášho územia v polohách nad 800 až 1000 metrov snehové prehánky pri teplotách cez deň mierne nad a v noci pod nulou. Potom krátke oteplenie cez víkend ale následne by to už mohlo prísť. Ďalšie ochladenie a aj možné sneženie. Ako všetci vieme, tak predpoveď na dlhú dobu dopredu býva dosť nepresná. Preto nie je isté, že dnešné prognózy sa aj naplnia. Napriek tomu by som rád veril, že to vyjde a už v novembri vybehneme na bežky. Aj všetci, ktorí sa podieľajú na úprave bežkárskych stôp by mali počítať s tým, že sezóna môže začať už čoskoro.

Pre všetkých, ktorí sa už nevedia dočkať nadchádzajúcej sezóny budem článok aktualizovať a upresňovať prognózy až do začiatku sezóny. Dúfam, že to nebude dlhý seriál...

- 4.11.2016:
Tak dnes sa nič radikálne na pôvodnej prognóze nemení.
Trochu sa nám v uplynulých dňoch na horách zabelelo snehovým popraškom.
Cez víkend sa prechodne oteplí a bude aj intenzívne pršať najmä v nedeľu a v pondelok. Na niektorých miestach môže spadnúť aj 50 a viac mm zrážok. Tieto budú žiaľ ešte vo forme dažďa. Hranica sneženia bude veľmi vysoko, okolo 2200 metrov. V pondelok v priebehu dňa sa znova obnoví chladnejšie prúdenie ale aj zrážky budú ustávať, takže zatiaľ sa tešiť nemôžeme. Potom by malo pokračovať studené počasie aj vo výškach už od cca 500-600 metrov s teplotami pod nulou, čo by pri prípadných zrážkach znamenalo sneženie. Žiaľ zatiaľ sa intenzívnejšie sneženie neočakáva. Ochladenie by malo trvať minimálne do konca budúceho týždňa. Nádej na výdatnejšie sneženie, je zatiaľ v serióznej prognóze minimálna.

PODMIENKY NA TECHNICKÉ ZASNEŽOVANIE
Počasie od utorka by už však v polohách cca nad 1000 metrov malo byť vhodné na technické zasnežovanie, keďže ani v dlhodobejšom horizonte sa výraznejšie oteplenie v týchto výškach neočakáva.

Kedy obujeme bežky? Do 12. novembra takmer s určitosťou nie.

- 12.11.2016:
Žiaľ, znova ani v tomto roku to nevyšlo. Aj keď charakter počasia bol a ešte aj najbližšie 3-4 dni bude zimný, tak nenapadla dostatočná vrstva snehu aby bola vhodná na bežkovanie a ktorá by prežila blížiace sa oteplenie. Škoda, pretože teploty na horách boli pomerne priaznivé ale bez dostatočných zrážok to bez zasnežovania jednoducho nejde. Aj tento rok si teda budeme musieť počkať na začiatok sezóny asi až do decembra. Po dnešných zrážkach, ktoré intenzívnejšie zasiahli iba južnú časť Slovenska sa už v najbližšej dobe žiadne neočakávajú, od stredy príde oteplenie. Určitá šanca je, že sa podarí za tých niekoľko dní, ktoré majú byť studené, zasnežiť okruh na Štrbskom plese.
Chladný november s dostatkom snehu z roku 2007 sa tak nezopakuje.
PODMIENKY NA TECHNICKÉ ZASNEŽOVANIE:
Do stredy by mali byť vhodné teploty najmä v nočných a ranných hodinách.

- 24.11.2016:
Konečne sa o pár dní skončí desaťdňové oteplenie, ktoré zrušilo nástup novej zimnej sezóny. Od pondelka 28. novembra príde ďalšia vlna ochladenia, ktorá vyzerá celkom nádejne. Dokonca je šanca, že prvý decembrový víkend by už mohol byť na horách pod snehom. Musíme si však na definitívu ešte počkať, pretože na seriózne konštatovanie, že to tak naozaj aj bude je ešte ďaleko.Pohľad do prognóz ešte o čosi ďalej znovu naznačuje, že sa ďalšiemu otepleniu asi nevyhneme. Treba len dúfať, že takéto striedanie chladných a teplých období nepotrvá celú zimu...
PODMIENKY NA TECHNICKÉ ZASNEŽOVANIE:
Od pondelka by sa mohlo dať opäť zasnežovať a hrozba, že to opäť teplé počasie a dážď zničí je s postupujúcim dátumom menšia.

30.11.2016:
A je to tu. Zdá sa, že s mesiacom december už definitívne prichádza na naše hory zima. V najbližších dňoch by malo najmä v severnej polovici Slovenska celkom slušne nasnežiť a tak chystajme bežky. Podľa aktuálnych prognóz sa v najbližšej dobe ani nechystá výraznejšie oteplenie. Verím, že táto zimná sezóna bude lepšia ako uplynulá.

Teším sa na vaše príspevky do snehových správ a články z vašich zážitkov na bežkách.

K. Kováč
administrátor www.bezkar.sk









Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár