REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 23.2.2016 | Karol Kováč | Čítané 1888x | 1 príspevok v diskusii
33. Gsiesertal-Lauf, EUROLOPPET
20.-21.2.2016, Južné Tirolsko/Taliansko

Organizátori pretekov zo seriálu Euroloppet sa pýšia tým, že počas 32 ročnej histórie tohto podujatia neboli preteky ani raz zrušené. Po minuloročných problémoch, keď v doline prakticky nebol sneh a celá trať pretekov bola vybudovaná na technickom snehu sme tento rok vôbec neváhali a rozhodli sme sa znovu zúčastniť tohto podujatia. A urobili sme dobre.
Aj táto zimná sezóna je žiaľ veľmi problematická a podujatia v bežeckom lyžovaní sa darí organizovať len s veľkým vypätím síl usporiadateľov.
Usporiadatelia pretekov Gsiesertal-Lauf nenechali nič na náhodu a už s príchodom prvých mrazov začali 19. novembra s výrobou technického snehu. Postupne tak pribúdali kilometre tratí napriek tomu, že aj táto zima je na prírodný sneh chudobná..Na webe a FB stránkach sme mohli sledovať odpočítavanie a nové informácie o pribúdajúcich kilometroch tratí.
- 12. decembra bolo otvorených 15 km tratí na technickom snehu
- 3. januára už aj s prispením niekoľkých centimetrov prírodného snehu to bolo 22 km
- 13. januára je už pripravených 30 km tratí, stále s prevahou technického snehu a usporiadatelia prehlasujú, že podujatie je pripravené. Následná prírodná nádielka asi 20 cm snehu vytvorila aj zimnú idylku.
Pri tratiach boli pre každý prípad nachystané haldy snehu ak by sa počasie náhle zhoršilo.
Tento rok usporiadatelia očakávali 60 tisíceho pretekára v cieli od začiatku histórie pretekov. Na podujatí sa zúčastnili pretekári z 39 štátov a medzi nimi nechýbali ani Slováci. Mnohí z nich sa tohto podujatia zúčastňujú opakovane.
Podujatie bolo perfektne zorganizované vrátane kvalitne pripravených tratí počas oboch dní. Prispelo k tomu aj počasie. Po oba dni bolo príjemne. V sobotu s ranným mrazom pod -10 st., ktorý prispel k rýchlym tratiam pre klasikov. Do nedeľného rána pripadlo pár cm snehu, pred štartom nebolo už tak mrazivo a počas pretekov voľnou technikou teplota vystúpila nad nulu.
Na občerstvenie po pretekoch si museli účastníci trochu postáť v rade ale pri počte pretekárov, ktorí sa podujatia zúčastňujú sa tomu vyhnúť nedá. Za štartovné pretekári dostali perfektne upravenú trať, dostatočné občerstvenie na trati a bohatý obed v cieli. Každý účastník dostal už tradične odznak. Pre víťazov v kategóriách na prvých troch miestach boli pripravené pekné medaily.
Už dnes, len dva dni po pretekoch sú k dispozícii videá z oboch dní a fotografie pre jednotlivých účastníkov pretekov. Samozrejmosťou sú dostupné online diplomy na stránkach časomiery.
Pozrite si niekoľko fotografií z podujatia.
A či sa zúčastníme nasledujúceho ročníka? Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.






Diskusia k článku (1 príspevok)

ak mozem tak pripjim link na video ako to tam vyzeralo priamo na trati z pohladu ucastnika pretekov. http://www.youtube.com/watch?v=eS3P6xJPjdA
pridal bruntels dňa 24.2. 9:14