REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 28.1.2016 | Karol Kováč | Čítané 3398x | 7 príspevkov v diskusii
43. ročník Biela stopa už o dva dni
Situácia na tratiach pred pretekmi - zmena tratí, sobota FT 2x7 a 3x7 km na okruhoch FIS

Podľa informácií z 26. januára, uverejnených na stránke organizátorov pretekov Euroloppet Biela stopa, sú trate pre podujatie pripravené v skrátenom profile na severnom okruhu BS.
Dnes je 28. a po oteplení, ktoré zasiahlo aj oblasť Kremnických vrchov sa situácia mení a sneh na tratiach sa topí. Organizátori sa snažia na problematických miestach na poslednú chvíľu nahadzovaním snehu udržať trate v zjazdnom stave.
Dnes sme si boli v rámci tréningu pozrieť v akom stave sú trate.
Trať je z väčšej časti cca 80% v dobrom stave s dostatkom snehu, no v niektorých úsekoch je ho už nedostatok alebo je značne podmáčaná. Nechcem spochybňovať snahu organizátorov, no bude veľmi ťažké udržať trate v takom stave aby sa podujatie mohlo uskutočniť aj keď určite v redukovanom profile.
Určite však trať nepovedie okolo Vlčieho vrchu, kde je absolútny nedostatok snehu v dĺžke cca 2 km. Tak isto bez navozenia desiatok kubíkov snehu na Strednú zvážnicu je táto tiež neprejazdná. Bude potrebné nájsť inú variantu vedenia trate napr. cez Králickú dolinu.
V každom prípade treba sledovať stránku organizátorov http://www.euroloppet.sk, kde nás snáď budú informovať o stave tratí a zmenách, ktoré sú vynútené zhoršujúcimi sa snehovými podmienkami.
Držíme palce organizátorom aby sa im podarilo napriek nepriaznivým podmienkam pripraviť podujatie aj keď v upravenom profile.
Ak sa chcete pretekov zúčastniť, tak určite si vezmite staršie lyže aby ste potom nemuseli ľutovať, že ste si zničili sklznice.

Doplnené: Podľa najnovších informácií na stránke organizátorov sa pretek Biela stopa uskutoční na tratiach FIS. Definitívne trasovanie pretekov by malo byť známe v piatok okolo poludnia.
Podľa najnovších informácií dostupných v piatok večer sa pretek voľnou technikou uskutoční na tratiach FIS po častiach. Prvá skupina štartuje o 10:00 hod, ďalšia o 11:30 a posledná skupina o 14:00 hod. Pretekári prihlásení na 45 km pobežia 3 x 7km a kratšia trať bude merať 2 x 7km. Konkrétna mapa tratí zatiaľ nie je k dispozícii.

Fotografie sú z dnešného dňa zo severného okruhu vrátane úseku okolo Vlčieho vrchu.




Diskusia k článku (7 príspevkov)

drzim palce organizatorom ale podla tohto co vidim na fotkach sa Bielej stopy nezucastnim ani ako divak....ak nahodou niekto planuje ucast na takejto trati tak mate moj obdiv. Som zvedavy ako bude trat vyzerat rano pred startom.
pridal Toret dňa 28.1. 18:38  
No,fotky sú z najhorších úsekov a obr. č 4 a 5 sú z úseku okolo Vlčieho vrchu kadiaľ trať nepovedie aj keď na stránke BS to zatiaľ nie je zmenené. Situácia je naozaj zložitá, popisujem skutočnú situáciu dnes okolo poludnia. Organizátori však ešte môžu na tomto stave veľa zmeniť.
pridal Karol dňa 28.1. 18:49  
vzhľadom k počasiu neviem neviem...drzim palce
pridal Toret dňa 28.1. 19:03  
Pripájam sa k držaniu palcov pre organizátorov. aktuálne som na druhej strane kopca cca 850 mnm a von je stále 6 C. a sneh sa stráca ako v apríli. Príroda sa s nami hrá a asi s tým veľa nenarobíme. pred týždňom bolo -16C ( teda rozdiel 22C). ale taký pán Hudec a jeho urbárnici by to vyriešili niekoľkými spílenými stromami a jazdou na nive po tratiach. a bolo po BS.
pridal kordiky dňa 28.1. 19:03  
Tu ani držať palce nepomôže. Začať riešiť trať 2 dni pred pretekmi je dosť neskoro. Neviem aký úsek chceli piati /podľa foto/ nahádzať. Nezdá sa mi fér držať prihlásených účastníkov do poslednej chvíle v neistote
pridal branopro dňa 28.1. 22:26  
Súhlasím s Tebou, že vzhľadom na predpovede počasia, keď bolo jasné, že situácia sa bude iba zhoršovať prichádza aktivita s nahadzovaním snehu neskoro. Nakoniec to chlapi vzdali a dnes sa vrhli na FIS trate, kde by chceli pripraviť vhodné podmienky aby sa pretek mohol uskutočniť. Nič to nemení na tom, že aj tu je potrebné odviesť kus práce, pretože tu nie je situácia so snehom oveľa lepšia. A ešte jedna vec, tých chlapov na úprave tratí bola včera asi desiatka. Druhá skupina totiž nakladala sneh o pár desiatok metrov nižšie a tí na fotkách nie sú.
pridal Karol dňa 29.1. 8:57  
http://nasziar.sme.sk/c/20082395/bielu-stopu-ohrozuje-pocasie-na-tratiach-chyba-sneh-foto.html
pridal jozo dňa 29.1. 10:35