REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 18.12.2015 | Karol Kováč | Čítané 2516x | 2 príspevky v diskusii
Podmienky pre bežecké lyžovanie na Slovensku
Ani v druhej polovici decembra sa snehu nedočkáme

Táto zimná sezóna sa rozbieha veľmi pomaly ak sa o začiatku zimnej sezóny dá vôbec hovoriť.
Keď sa už v polovici novembra objavilo niekoľko centimetrov snehu, zdalo sa, že zima začne predsa len skôr ako sme si už zvykli z posledných rokov.
Omyl.
Aké-také podmienky potrénovať na bežkách boli iba niekoľko dní na niektorých vyššie položených miestach stredného a východného Slovenska. Dnes sa prakticky dá behať len na Štrbskom plese a skalní fanatici sa môžu ubehať na asi 5 cm vrstve snehu a 500 metrovom okruhu štadióna Rudolfa Čillíka na Skalke. Obávam sa však, že aj tieto možnosti budú po pár dňoch minulosťou.
Tak ako je ustálená cirkulácia vzduchových hmôt už takmer dva mesiace nedáva žiadne šance aby sa to nasledujúce dva týždne zmenilo, čo znamená, že v tomto roku sa už pravej zimy asi na našich horách nedočkáme. Rád budem za tento výrok vyhlásený za amatérskeho šarlatána ak bude skutočnosť iná...
Na našich horách si ako tak prídu na svoje iba zjazdári. Tam kde začali včas zasnežovať a majú nadmorskú výšku aspoň 1000 metrov nad morom sa dá už lyžovať aj keď zatiaľ na obmedzenej vrstve snehu.
Bežkári sú však odkázaní iba na prírodný sneh, pretože zasnežovanie bežeckých tratí na Slovensku prakticky nemáme. Výnimkou je len Štrbské pleso, kde sa z časti dá zasnežiť okruh v blízkosti štadióna. Využíva sa to však predovšetkým na prípravu tratí pre organizované preteky.
Prvou lastovičkou, kde by to mohlo dobre fungovať sú Mengusovce v stredisku Mengusovský bežkársky raj, kde postupne budujú infraštruktúru pre rekreačných bežkárov vrátane zasnežovania. So zasnežovaním začali už minulú sezónu. Smolou je, že trate v tomto stredisku sú len vo výške okolo 800 metrov nad morom. A tak je veľký problém odhadnúť ten správny čas, kedy so zasnežovaním začať aby námaha a investované prostriedky nevyšli nazmar. Nemožno preto vyčítať, že so zasnežovaním nezačali v novembri kedy boli podmienky zatiaľ najvhodnejšie, keď nočné mrazy pretrvávali asi týždeň a odvtedy sa výraznejšie neoteplilo.

Tam, kde sa však so zasnežovaním začať mohlo a kde boli v rámci eurofondov investované nemalé prostriedky do zasnežovacej techniky je inline dráha na Skalke. Toto zariadenie však nikdy nebolo uvedené do prevádzky. Kremničania to trestuhodne zbabrali, pretože poloha strediska dáva vhodné podmienky na predĺženie sezóny o niekoľko týždňov. Mohli tak poskytnúť ako jediní na Slovensku priestor pre bežkárov na tréning napríklad aj na Bielu stopu, ktorá sa každoročne koná v Kremnických vrchoch. Práve táto sezóna je typická, keď sa mohlo začať zasnežovať už takmer pred mesiacom. V kontexte s problémami so zásobovaním vodou väčšiny zariadení na Skalke poukazuje na celkovú nekoncepčnosť v budovaní strediska, ktorá sa dotýka všetkých aktivít v tejto oblasti Kremnických vrchov. Takýto prístup nemá nič spoločné s rozvojom turizmu v regióne. Škoda, že doteraz Skalku neobjavil nejaký schopný podnikateľ s dostatkom prostriedkov aby z tejto oblasti urobil skutočný raj bežeckého lyžovania a využil výnimočné prírodné podmienky. V posledných rokoch sa v tejto oblasti urobilo viac škody ako úžitku. Začalo to vybudovaním zjazdovky a postavením chatrče na Peknej vyhliadke, čo veľmi sťažilo prístup k severnej časti bežeckých trás a zhyzdilo skutočne peknú vyhliadku.

Viem, tento článok vôbec neznie optimisticky tak ako nie je optimistický výhľad na vývoj tejto zimnej sezóny. Snažil som sa len trochu popísať situáciu v bežeckom lyžovaní u nás. Pretože každý rok často cestujem do zahraničia, mám možnosť porovnať aké majú podmienky bežkári za hranicami Slovenska.

Niekoľko príkladov z nášho regiónu:
Neďaleko Bratislavy, vo vzdialenosti cca 200 km, teda toľko ako na Skalku sú už teraz v prevádzke technicky zasnežované trate v St. Jakob.
V Južnom Tirolsku v doline Gsies, kde sa každoročne koná podujatie Euroloppet už dnes majú pripravených 15 km bežeckých tratí.
V českom Bedřichove či v Novom meste na Morave ale aj v iných strediskách tiež využívajú technické zasnežovanie, žiaľ nadmorská výška týchto oblastí ešte nedovolila jeho využitie.
Dalo by sa pokračovať ďalej.
Týmto chcem poukázať na to, že už aj pre bežecké lyžovanie sa začína využívať technické zasnežovanie, pretože zimy v našom regióne sú z roka na rok mizernejšie.

Môžeme očakávať, že aj na Slovensku sa vo väčšej miere začne využívať technické zasnežovanie pri príprave tratí ?
Otázka, na ktorú sa dá ťažko odpovedať.

Na obrázku jeden zo zasnežovacích bodov inline dráhy na Skalke, ktorý čaká na uvedenie do prevádzky už 10 rokov.

Pekné sviatky priatelia a snáď sa aspoň s nástupom nového roka dočkáme aj bohatej snehovej periny.






Diskusia k článku (2 príspevky)

na Morave práve dokončujú obrovský zásobník umelého snehu-
pridal dedo dňa 18.12. 11:06  
S týmto sa nedá nič iné iba súhlasiť. Tí čo sa akože starajú o bežecké lyžovanie v Kremnických horách o bežeckom lyžovaní nevedia nič. Sedia tam ako žaba na prameni, kritika im nevonia, ba sú ku kritike arogantní, nadutí, proste správajú sa ako starí neomylní, nedotknuteľní komunisti. Nič sa im robiť nechce, ale funkcií sa držia ako kliešť. Výhovorky a drísty ako sa nedá robiť a akí sú oni dôležití, to dokáže hocikto, urobiť čosi veľké, múdre na to nik z nich nemá. Premrhané roky nič nerobením a dôležitým pretŕčaním sa na verejnosti, sa ťažko dajú nahradiť. Ťažko si aj niečo od takých ľudí niečo želať. Pomôcť nám môže iba pán Boh a pošle nám viacej snehu. Verím, že to o Božích mlynoch sa naplní aj v tomto prípade. Prajem požehnané Vianoce, všetkým. :-)
pridal vichor dňa 18.12. 17:54