REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 18.11.2015 | Karol Kováč | Čítané 1520x | 0 príspevkov v diskusii
Príde na naše hory v sobotu zima?
Aktualizovaná prognóza vývoja počasia - 22.11.2015, ako to nakoniec vyšlo?

Iste už mnohí netrpezlivo čakáme až sa konečne počasie umúdri a bude sa podobať dátumu, ktorý je v kalendári. Dnešných 20 stupňov nad nulou je už naozaj vrchol, pri ktorom si ani nevieme predstaviť, že už o tri dni by mohla zavládnuť na našich horách zima aj s patričnou snehovou pokrývkou.
Že sa o dva dni začne ochladzovať, to je už isté takmer na 100%. To nám predpovedajú aj profesionálne meteo služby. Ako sa to však bude ďalej vyvíjať je ešte pomerne otázne aj keď nádej, že by mohlo spadnúť aj dostatočné množstvo snehu aby sme si už konečne mohli obuť bežky je celkom slušná.

Predpoveď zo dňa 18.11.2015

Rád by som bol optimistom ale situácia nie je vôbec jednoznačná. Bude záležať na tom, či v piatok a sobotu pri predpokladanom prechode frontu bude na našich horách iba pršať alebo sa dostatočne ochladí a z množstva zrážok, ktoré majú byť dosť výdatné bude väčší podiel snehových vločiek. Z najnovšej prognózy to vychádza tak, že väčšia šanca na priaznivý vývoj bude v severozápadnej časti Slovenska. Podľa nej by vo výškach okolo 1000 m n.m. mohol dážď prechádzať do sneženia v sobotu ráno alebo v predpoludňajších hodinách, smerom na východ trochu neskôr. Množstvo spadnutého snehu bude záležať od toho, či sa postup frontu spomalí a ako sa budú vyvíjať tlakové pomery v atmosfére v blízkosti nášho územia. Z hľadiska dnešných údajov to odhadujem zhruba na 5 až 15 cm snehu v nadmorských výškach okolo 1000 metrov. Od pondelka by zrážky mali ustať. Dôležité ale je, že potom by sa nemalo výraznejšie otepliť a ak niečo napadne, sneh by sa mohol udržať minimálne niekoľko dní. Priaznivé by mohli byť podmienky na zasnežovanie po celý budúci týždeň. To je odkaz pre Frenkyho do Mengusoviec, kde by sa možno dal pripraviť pre ďalší víkend tréningový okruh.

Predpoveď z 19.11.2015

Tak dnes musím trochu skorigovať predpovedané množstvo snehu. Ochladenie určite cez víkend dorazí ale vyzerá to horšie. Snehu asi nespadne viac ako pár centimetrov a do 10 cm by to mohlo byť vo východnej časti Slovenska. Aj vzdialenejšia predpoveď už naznačuje, že ochladenie by malo byť miernejšie. Čo je horšie, že po víkende je v nedohľadne aj ďalšie sneženie.

Predpoveď z 20.11.2015

Je to ako na hojdačke. Aj z týchto troch mojich prognóz sa dá usúdiť ako sa situácia niekedy vie rýchlo zvrtnúť. Prečo? Teraz to vyzerá naozaj veľmi dobre a znova sa ukazuje, že by snehu cez víkend mohlo vo výškach okolo 1000 metrov napadnúť možno aj 20 cm a v dlhodobejšej predpovedi by malo prísť do našich končín okolo štvrtka ďalšie pomerne výdatné sneženie, čo by pri teplotách pod nulou po celý budúci týždeň dávalo veľkú nádej na solídne podmienky pre bežkárov dokonca aj v nižších polohách okolo 600 metrov. Nádej teda je, uvidíme ako to nakoniec bude.

22.11.2015

Moja prognóza z piatka sa nenaplnila aj z toho dôvodu, že vychádzala iba z jednej predpovede, ktorá sa už neskôr nezopakovala. Spadnutého snehu nakoniec bolo veľmi málo a ešte to z ďaleka na bežky nie je a v najbližšom týždni ani asi nebude. Vyzerá to ale, že sa už teplotne udrží počasie v súlade s kalendárom. Na ozajstnú snehovú perinu si teda budeme musieť počkať asi až do decembra.

Na prvých dvoch obrázkoch situácia v hladine 850 hPa dňa 18.11.2015 pre sobotu 21.11.2015 a stredu 25.11.2015, tak ako ju uvádza z údajov amerického GFS server http://www.wetterzentrale.de
Na ďalších dvoch obrázkoch je prognóza z 19.11. na tie isté dní a na poslednom prognóza zrážok na 26.11.2015




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár