REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Štiavnické vrchy | 20.10.2015 | Karol Kováč | Čítané 4298x | 0 príspevkov v diskusii
Štiavnické vrchy - upravované trate v lokalite Červená studňa
Situácia v stredisku pod Sitnom pred nadchádzajúcou sezónou

Prinášam informácie z ďalšieho strediska, z ktorého som dostal reakciu ako sú pripravení na novú sezónu, aké majú plány a novinky pre bežkárov.
Informácie o stredisku a situácii pred nadchádzajúcou sezónou nás informoval Miloš Janovský, ktorý v odpovedi píše:

OZ Červená studňa sa snaží robiť údržbu bežkárskych tratí v lokalite Červená studňa - Sedlo Pleso.
Naše OZ vzniklo pred 2 rokmi s hlavnou úlohou - úprava tratí pre bežecké lyžovanie. Nakoľko sme tu krátko, finančných aj technických prostriedkov je zatiaľ málo, aj keď robíme čo môžeme :-)
Zatiaľ naša práca spočívala skôr v príprave tratí pred sezónou, opiľovanie náletových drevín, odstraňovanie popadaných konárov, prípadne kalamít, odvodnenia, drenáže a pod.
Zatiaľ bohužiaľ nedisponujeme mechanizmom na úpravu bežeckých tratí. Len sporadicky nám pomôžu z lyžiarskeho strediska Salamandra Resort, resp. p. Erik Sombathy, ktorý chce obnoviť vleky na ČS, má 2 ratraky, ktorými nám pomohol upraviť minulú sezónu aspoň časti tratí v úsekoch ČS - Rosniarky, resp. Dolnohodrušský banský jarok.

Na členskej schôdzi OZ sme sa rozhodli pre nákup snežného skútra. Nejakými financiami už disponujeme (príspevok Mesta Banská Štiavnica, Regiónu BS, 2 %, sponzorské) + dal som žiadosť o grant do jednej nadácie + stretol som sa aj s p. Žaťkom s OZ SK v pohybe, ktorý nám tiež prisľúbil, v prípade potreby, nejakú podporu.
Sme v jednaní s mestom ohľadom parkovania na ČS, s Mestskými lesmi ohľadom údržby tratí mimo sezóny . . . atď, ale "láme" sa to ťažko.

Teraz ešte stručne niekoľko ďalších informácií, ktoré by mohli bežkárov zaujímať.
Oproti minulej sezóne výrazná zmena nenastala, urobili sme niektoré drobné úpravy na tratiach, odvodnenia, vyrovnania, na Červenej studni bude osadená nová informačná tabuľa- na prvom obrázku pod článkom, pribudla jedna lavička na Kamennom závoze obrázok č. 2.
Naša technika sa skladá z dvoch žehličiek + radlica na vyrovnanie obrázok č. 3, dúfame, že sa podarí kúpiť skúter, máme sľúbenú, tak ako minulý rok, pomoc vo forme ratraku od p. Sombathyho, na úseky, kde je to možné, ako som písal vyššie.
Na ďalšom obrázku je súpis tratí, ktoré chceme upravovať, nové alebo lepšie povedané obnovené, by mohli byť spojky 1, 4, 5, 6 + trasa F, posledné roky boli robené prevažne len HH a DH banský jarok a Rosniarky

Preteky neplánujeme žiadne, minulý rok sme cez fcb stránku zorganizovali nočné bežkovanie s čelovkami a malo to úspech, takže sme to zobrali ako nultý ročník a tento rok by sme chceli urobiť oficiálny prvý ročník, pracovný názov Stopa salamandry.
Na ďalších obrázkoch sú fotografie z úpravy tratí pred sezónou, drenáž zamokreného úseku.

Významným podujatím, ktoré sa bude konať v Štiavnických vrchoch v závere januára je Zimný zraz turistov. Organizátor, p. Melcer z Klubu slovenských turistov, očakáva viac ako 1000 účastníkov. Pri tejto príležitosti sa budeme podieľať na úprave tratí pre účastníkov zrazu.
Ďalšie informácie o našom stredisku a aktivitách nájdete aj na našej fcb stránke Červená Studňa https://www.facebook.com/ozcervenastudna

S pozdravom
Miloš Janovský, OZ Červená studňa





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár