REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 19.4.2015 | Karol Kováč | Čítané 1726x | 0 príspevkov v diskusii
Bodka za zimnou sezónou 2014/2015
Aká bola práve končiaca bežkárska sezóna

Máme za sebou ďalšie obdobie na ktoré sa my bežkári vždy tešíme. Je to len niekoľko mesiacov v roku, keď nám prírodné podmienky umožnia venovať sa nášmu obľúbenému športu.
Každý môžeme mať pri obzretí sa za práve končiacou sezónou rôzny názor. V kontexte so sezónou 2013/2014, ktorá bola naozaj veľmi mizerná bola táto oveľa lepšia. Aj tu sa určite nezhodneme všetci, či to bola naozaj dobrá sezóna alebo tiež jedna z tých horších. Určite náš pohľad ovplyvní to, aké možnosti sme mali vo svojom okolí, či sme mohli za snehom aj vycestovať. Skúsim preto zhodnotiť uplynulú sezónu podľa správ od užívateľov servera a tak trochu aj zo svojich skúseností v rámci Slovenska ale i okolitých štátov.
Podľa správ zo slovenských oblastí trvala sezóna od 2. decembra 2014 do (doteraz) 18. apríla 2015, čo je 138 dní a to je len o 7 dní kratšie ako doteraz najdlhšia za posledné roky - sezóna 2012/2013. Nie je vylúčené, že niekoľko dní sa na niektorých úsekoch ešte behať bude...
Z tohto pohľadu je to jedna z najlepších sezón. To je ale len globálny pohľad, pretože uvedené platí len pre oblasť Kremnických vrchov. V iných oblastiach Slovenska to už také ružové nebolo.
Na východe Slovenska sezóna netrvala ani 90 dní – podľa snehových správ iba 86. Aj v iných oblastiach Slovenska boli podmienky podstatne horšie ako v Kremnických vrchoch.
Keď si trochu podrobnejšie zaspomíname aké boli podmienky okolo Vianoc alebo ešte koncom januára, keď prišla konečne vlna výdatného sneženia, tak musíme uznať, že sezóna sa rozbiehala pomaly, snehu bolo prevažne málo. Paradoxne pomerne dobré podmienky boli v Malých Karpatoch, kde sa bežkovalo takmer dva mesiace, čo nebýva tak časté. Tu je už výnimočné, keď sa dá na hrebeni behávať viac ako mesiac. Takže na Slovensku to bola určite lepšia sezóna ako tá predchádzajúca ale v mnohých strediskách to nebola žiadna sláva.
Tí, ktorí ste mali možnosť vycestovať za snehom do okolitých štátov, či už na preteky alebo za rekreáciou určite potvrdíte, že aj na mnohých miestach v Európe to so snehom počas sezóny nevyzeralo najlepšie. Veď to bolo vidieť aj počas športových prenosov z pretekov v behu na lyžiach či biatlonu, že často bola vysnežená len trať technickým snehom a okolie v lese bolo bez snehu.
Len jeden príklad za všetky. Južné Tirolsko v Taliansku. Tam v podstate celú zimu boli bez snehu. Napriek tomu dokázali zorganizovať podujatie Euroloppet z 80% na technickom snehu, keď pripravili trate v dĺžke 42 km.
Vrátim sa však ešte k nám domov. Potešiteľné je, že sa výrazne zmenil prístup k úprave bežeckých tratí v Kremnických vrchoch a dá sa povedať, že trate boli upravované priebežne podľa snehových podmienok a to nielen pred víkendom. Zdá sa, že sa našla spoločná reč a konečne je to na prospech bežkárskej verejnosti. Veľmi aktívne boli upravované aj bežkárske trate v Mengusovciach, kde pribudla aj zasnežovacia technika a tak je veľký predpoklad, že v budúcnosti sa Bežkársky raj v Mengusovciach zaradí medzi najlepšie strediská na Slovensku. Na našom serveri pribudli ďalšie strediská – oblasti bežeckého lyžovania, ktoré sa viac alebo menej prezentovali so svojimi aktivitami.
Chcem sa na záver poďakovať všetkým dobrovoľníkom, organizáciám či samosprávam, ktoré prispeli k úpravám tratí a rozvoju podmienok pre bežecké lyžovanie. Ďakujem za všetkých, ktorí si obľúbili tento nádherný zimný šport.
Budem rád, ak sa podelíte v diskusii o svoje skúsenosti a vyjadríte svoj pohľad ako ste videli končiacu sa zimnú sezónu vy, užívatelia servera Bežkár.sk.
Server Bežkár.sk je tu po celý rok, otvorený pre vaše príspevky i z iných oblastí športu, veď asi všetci sa aj mimo našu hlavnú sezónu venujeme niektorému zo športov a udržiavame si kondíciu. Medzi sezónami je i vždy viac času pre realizovanie návrhov a nápadov ako by sa dali naše stránky vylepšiť, či doplniť.

Tešíme sa spolu už na tú nadchádzajúcu sezónu, ktorá môže byť opäť lepšia...

Na obrázkoch je niekoľko záberov z tohtoročnej Veľkej noci – Kremnické vrchy





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár