REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 6.1.2015 | Karol Kováč | Čítané 2637x | 1 príspevok v diskusii
Trojkráľová Skalka
Nádherný deň na bežkárskych tratiach

V Kremnických vrchoch konečne zavládla poriadna zima s dostatkom prírodného snehu. Od začiatku decembra, keď napadlo asi 10 cm snehu sa zimná sezóna v Kremnických vrchoch rozbiehala pomaly. Počasie bežkárom neprialo, no napriek tomu kremničania dokázali pripravovať bežkárske trate podľa podmienok takmer nepretržite zjazdné. Najskôr to bola iba inline dráha a plocha štadióna, neskôr aj päťka na FIS okruhoch. Tá pravá zima však dorazila až ostatný víkend, keď od soboty večera v priebehu dvoch dní napadlo za silného vetra cca 20 až 30 cm nového prachového snehu. Dnes, na Troch kráľov sa počasie trochu upokojilo, vyšlo slnko a aj keď vietor trochu znepríjemňoval športovcom pobyt, bola to dnes paráda. V okolí štadióna Rudolfa Čilíka na Skalke ako aj na ostatných tratiach v Kremnických vrchoch sa na bežkách preháňali stovky milovníkov bežeckého lyžovania. Konečne sme si tak mohli vychutnať pravé zimné počasie pri teplote od -5 do -10 stupňov. Veľkým pozitívom je, že chlapi "zodpovední" za úpravu tratí skutočne brázdili s mechanizmami tak, aby sme mali čo najlepšie podmienky. Pritom v nedeľu a v pondelok za hustého sneženia a silného vetra to vôbec nebolo jednoduché. Chcem sa v mene všetkých, ktorí sme si užívali športovanie na upravených tratiach za ich prácu poďakovať. Dnes boli perfektne upravené okrem inline dráhy a plochy štadióna kompletné trate na FIS okruhoch s ideálnymi podmienkami pre klasickú aj voľnú techniku. Tak isto bola upravená aj trasa z Králik a zo Skalky na Hostinec. Z fotografií na FB stránke Bielej stopy je vidno, že celkom dobre bola upravená aj trať Skalka - Cabanka. V snehových správach sa možno dozvieme o ďalších upravených tratiach.
Dobrá správa pre tých, ktorí sa pripravujú a tešia na Bielu stopu je tá, že ak sa naplnia predpovede o ďalšom snežení cez víkend ( aj keď v sobotu hrozí dážď ), s najväčšou pravdepodobnosťou budú koncom januára podmienky na zorganizovanie tohto podujatia vyhovujúce. Takže sa už môžeme po ročnej prestávke tešiť na toto veľké podujatie.
Z dnešnej atmosféry na Skalke si môžete pod článkom pozrieť niekoľko fotografií.
Aktuálny stav snehovej pokrývky na hrebeni Kremnických vrchov odhadujem na 20 až 40 centimetrov.




Diskusia k článku (1 príspevok)

po víkendovom daždi, to nové sneženie napravilo. Dobré podmienky sú aj pod skokanským mostíkom smer nad Tajovskú chatu. Sneh suchý na tvrdšom podklade. 13. 1. sa po trati viackrát otáčal maník na horskom bicykli - viditeľne to rozrýval nedbajúc na šomranie bežkárov. Dúfam, že sa to nestane pravidlom
pridal dedo dňa 14.1. 9:51