REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 7.12.2014 | Karol Kováč | Čítané 2291x | 4 príspevky v diskusii
Výlet za snehom do Nórska
Beitostolen – 30.11. až 6.12.2014

Keď ma pred časom oslovil kamarát Rado, či by som nemal záujem absolvovať týždňový kemp na bežkách v nórskom Beitostolene, chvíľu som rozmýšľal, ale netrvalo to dlho. Výhľady na začiatok sezóny u nás a v blízkom okolí boli nepriaznivé a tak som neodolal ponuke postaviť sa na bežky a odbehať prvé kilometre v pomerne vzdialenom Nórsku spolu s podobne postihnutými bežkármi.

Beitostolen je stredisko lyžovania pod vrcholom Bitihorn, vzdialené od Osla cca 250 km. V oblasti je v sezóne upravovaných 250 km bežeckých trás pre oba štýly a sú tu aj svahy pre zjazdové lyžovanie. Neďaleko chatovej osady, kde sme boli ubytovaní je bežkársky štadión s biatlonovou strelnicou. Tu sú už od začiatku novembra upravované bežecké okruhy do 5 km, ktoré nadväzujú na ďalšie udržiavané trasy v okolí mestečka Beitostolen. Trate sú pri nedostatku prírodného snehu pripravené zo zásob z minulej sezóny, ktorá je prikrytá drevoštiepkou. Tento sneh sa rozvezie a rozhrnie na trate a tie sú následne pri vhodných teplotách dosnežované technickým snehom. Stredisko je vzdialené od preslávenejšieho Lillehameru asi 100 km vzdušnou čiarou smerom na západ.

Cestu do 2000 km vzdialeného strediska sme absolvovali rôzne. Niektorí celú trasu autom a niektorí letecky na ľahko do Oslo, kde sme sa potom celá partia stretli, prespali v hoteli pri letisku a na druhý deň už pokračovali do cieľa našej cesty. V nedeľu okolo poludnia sme dorazili do cieľa, ubytovali sme sa a samozrejme hneď odpoludnia sme vybehli na okruh bežeckého štadióna. Od chaty sme to mali cca 200 metrov na upravenú trať. Uvítalo nás zamračené počasie s drobným snežením a teplotou okolo -4 st. Hrúbku snehu sme odhadli na cca 30 cm. Trate na štadióne boli perfektne upravované každý deň. Každý z nás si zvolil individuálny prístup k tréningu aj vzhľadom na začiatok sezóny. Niektorí vyrážali denne ešte za tmy pred deviatou hodinou ( slnko v Beitostolene vychádzalo po pol desiatej ) a druhú fázu tréningu potom absolvovali odpoludnia alebo podvečer aj s čelovkami na z časti osvetlenom okruhu. Ďalší zvolili miernejšiu formu prípravy a uspokojili sa s jedným tréningom za deň. Keďže trate boli naozaj blízko, nebol problém vybehnúť si zabehať kedykoľvek. Je pravda, že dni v týchto zemepisných šírkach sú kratšie ako u nás ale zasa brieždenie a súmrak trvajú dlhšie a biely sneh umožňoval tréning aj vtedy, keď bolo slnko pod obzorom.

Počasie nám vyšlo takmer ideálne. Dva dni nám snežilo, dva dni bolo pod mrakom a dva dni bolo takmer jasno. V stredu sa prechodne oteplilo, keď teplota vystúpila až na +5 stupňov ale po ostatné dni a noci bolo príjemne od -2 do -6 stupňov. Pritom trochu viac fúkal vietor len v stredu pri oteplení, inak bolo stále takmer bezvetrie. Odskúšali sme okrem okruhov na štadióne aj upravené trate v okolí Beitostolenu. Na časti z nich bolo ešte cítiť nedostatok snehu ale niektoré úseky boli perfektne upravené. Všetci sme si schuti zabehali a s objemom nabehaných kilometrov sme spokojní.

Pobyt nám ubehol veľmi rýchlo. V príjemnom prostredí, v priestrannom ubytovaní, za takmer ideálnych podmienok sa nám v sobotu odchádzať moc nechcelo. Ale máme žiaľ aj iné povinnosti a tak bolo treba baliť. Všetko, vrátane cesty a aj vďaka dopravnému servisu Rada, dobre dopadlo a vrátili sme sa domov, do upršanej reality.

Napriek vzdialenosti, ktorú sme museli absolvovať, podmienky, ubytovanie a celková atmosféra v nás zanechala silný dojem s túžbou niekedy sa sem opäť vrátiť. Takže "farvel igjen" Beitostolen.





Diskusia k článku (4 príspevky)

Ahojte, zaujalo ma to a chcela by som vediet, kolko to stoji??
pridal dasamuzikova dňa 28.12. 17:40  
Ahoj, no trochu zložitejšia otázka, pretože záleží ako si pobyt vyskladáš. Ale pokúsim sa zodpovedať. Cesta - vzdialenosť z SVK do Beitostolenu cca 2000 km. Vypočítaj si cestu tam a späť (4000 km)podľa toho koľko vás bude v jednom aute. Ubytovanie sa tam dá zohnať mimo hlavnej sezóny už od 10€/ osobu a deň. Žiaden komfort. No ak si priplatíte, tak potom do 20€ to máte takmer luxus. Potraviny ak budete mať svoje tak ušetríte a nemusíte všetko kupovať tam. Je to tam drahšie ako u nás. Takže stačí si vyhradiť čas, poskladať partiu a týždenný pobyt vyjde na cca 300 - 400 €. Upozorňujem však, že istota prírodného snehu začiatkom decembra nie je 100 percentná, skôr niekde okolo 50%.
pridal Karol dňa 29.12. 17:27  
dakujem za info, to je celkom dobrá cena: Chodíte veľká partia? Ja som v Norsku bola ale v lete:-)
pridal dasamuzikova dňa 30.12. 11:51  
Väčšina z nás, bolo nás šesť, sme tam boli prvý krát. Čiže nedá sa povedať, že tam chodíme. Určite by sme sa tam ešte niekedy radi vrátili ale či sa nám podarí niečo podobné zorganizovať, to je teraz ešte vo hviezdach. Je to predsa len ďaleko aj keď cena je naozaj priaznivá.
pridal Karol dňa 30.12. 19:43