REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 21.9.2014 | Karol Kováč | Čítané 1399x | 3 príspevky v diskusii
Leto je za nami, zimná sezóna sa blíži.
Nové kalendáre World a Euroloppet na našich stránkach

Priatelia bežkári, po nie moc vydarenej uplynulej sezóne všetci veríme, že tá nastávajúca bude lepšia a „katastrofa“ sa nebude opakovať.
Objavili sa už fantastické predpovede o dlhej a tuhej zime bohatej na snehovú nádielku. Radi by sme verili týmto prognózam no zdravý rozum hovorí, že takéto predpovede majú veľmi malú pravdepodobnosť naplnenia. V každom prípade pravdepodobnosť, že sa zopakuje slabá zima akú sme zažili v uplynulej sezóne je malá.

Takže sa môžeme tešiť na to, že počasie bude k nám bežkárom v Európe zhovievavejšie. Ak sa ešte vrátim k tej uplynulej, tak si pripomeňme, že v dôsledku zlých snehových pomerov muselo byť zrušených niekoľko podujatí zo sérií diaľkových pretekov a medzi nimi aj naša Biela stopa, ktorú sa nepodarilo zorganizovať ani v náhradnom termíne. Takže druhý krát vo viac ako 40 ročnej histórii musel byť pretek zrušený. Aj mnohé z pretekov, ktoré sa organizátori rozhodli uskutočniť museli byť skrátené alebo zredukované.

Všetci, ktorí sa venujeme bežeckému lyžovaniu aj s cieľom zúčastňovať sa masových diaľkových pretekov sme určite nezanedbali a nezanedbávame prípravu na hlavnú časť roka – zimnú sezónu. Každý z nás má určite svoje obľúbené športy, ktorými si udržiavame a vylepšujeme kondíciu.
Tak isto aj organizátori podujatí využívajú medzisezónu na organizovanie doplnkových podujatí a samozrejme prípravu hlavných pretekov v bežeckom lyžovaní.
Na stránkach Bielej stopy http://www.euroloppet.eu sa môžeme dočítať o kongrese UCI, ktorý sa konal vo Francúzsku. Dokument z tohto kongresu si môžete prečítať tu: http://www.euroloppet.sk/docs/2014/kongres-euc.pdf.

Kalendáre diaľkových behov Euroloppet a Worldloppet už nájdete aj na našom serveri http://www.bezkar.sk/loppet.php, kde budú odkazy aj na ďalšie preteky či už u nás na Slovensku alebo v Európe. V seriály pretekov Euroloppet došlo opäť k zmenám. Tu chcem upriamiť pozornosť na jednu zmenu. V dokumente UCI sa uvádza, že pretek La Sgambeda v talianskom Livigne končí od mája budúceho roka a bude nahradený novým pretekom v Taliansku od sezóny 2015/16. Ak by ste sa však chceli už dnes prihlásiť na pretek La Sgambeda, ktorý sa podľa kalendára Euroloppet má konať 12. – 14.12.2014, tak vás prekvapí na oficiálnych stránkach podujatia, že už tam o pretekoch Euroloppet nenájdete žiadnu zmienku a práve v tomto termíne sa tam koná nový pretek zo série Swix Ski Classics. Pokúsim sa túto skutočnosť objasniť so zástupcom Euroloppetu na Slovensku a budem informovať v tomto článku o tom ako to v skutočnosti je a či bude La Sgambeda ešte v nadchádzajúcej sezóne súčasťou série Euroloppet tak, ako je to uvádzané v kalendári.

Vážení priatelia bežiek, teším sa spolu s vami na prichádzajúcu sezónu a pokúsim sa samozrejme aj za vašej výdatnej pomoci prinášať na našich stránkach užitočné informácie o našom športe tak ako doteraz. Pred sezónou sa vynasnažím priniesť najnovšie informácie o dianí v jednotlivých oblastiach/strediskách, o novinkách a o tom ako sa pripravujú na nadchádzajúcu sezónu.

Verím, že sa budeme na našich stránkach stretávať s prichádzajúcou sezónou čoraz častejšie, nájdeme si tu množstvo informácií a podelíme sa so zážitkami v bielej stope. Uvítam vaše návrhy a nezabúdajme ani na naše fórum http://www.bezkar.sk/forumbezkar/index.php , kde je tiež priestor na výmenu informácií.





Diskusia k článku (3 príspevky)

Dobrý deň priatelia bežkári. Tak ako som vlani hanil tzv. koordinátorov, za ich absolútny nezáujem o trate a teda aj o nás bežkárov, lebo bolo začo a čo haniť. Tak túto blížiacu sa zimnú sezónu začínam na moje potešenie, pochvalou. Pred pár dňami som prešiel po trase z Králik na Hostinec a konštatujem, že trať je v omnoho lepšom stave ako bola vlani, dokonca úseky, ktoré boli zarastené a pomerne úzke, sú aj pokosené. Veľmi by stavu ešte pomohla dajaká brigáda nadšencov, ktorej cieľom by bolo vyplniť rozmočené jamy s vodou kameňmi, ktorých je na trati stále dosť(erózia), hoci vždy keď predchádzam, čosi odpracem. Toto radostné konštatovanie ale neplatí pre zvážnicu z Králik pod Zlatú studňu, za ktorú zodpovedajú Banskobystričania. Táto časť tratí akoby pána nemala, ba nevie sa ani kto, ktorá osoba či osoby za to zodpovedajú. Ich prístup je nezodpovední a anonymita im vyhovuje. Vie niekto kto je zodpovedný za túto zvážnicu, aby sme ho upozornili na momentálne zlý stav? Na trati sa už dlhšiu dobu nachádza vyvrátený strom, ktorý úplne blokuje zvážnicu. Dúfam, že do prvého snehu sa prebudia.
pridal vichor dňa 7.10. 16:27  
Práve nadchádzajúci víkend organizuje TJ Biela stopa brigádu na úprave tratí v Kremnických vrchoch. Informácie sú na facebooku. Napíšem krátky oznam aj tu na stránkach Bežkára, veď je dosť užívateľov internetu, ktorí na facebook nechodia.
pridal Karol dňa 7.10. 19:23  
Potvrdilo sa to, čo som už uviedol v článku. La Sgambeda v talianskom Livigne sa už v tejto sezóne nepobeží ako EUROLOPPET.
pridal Karol dňa 8.10. 19:40