REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 11.4.2014 | Karol Kováč | Čítané 1464x | 0 príspevkov v diskusii
Zimná sezóna 2013/2014 definitívne skončila
Zabudnime, čím skôr

Iste budete so mnou súhlasiť, že uplynulá zimná sezóna bola pre bežkárov jedna z najhorších za posledné desiatky rokov. Ja osobne si nepamätám takú zlú sezónu ako bola práve táto. Je pravda, že boli obdobia aj v minulých rokoch, keď sa vyskytli krátke úseky, že na našich horách bol nedostatok snehu ale vždy potom ešte nasnežilo a zima sa vrátila.

Pri hodnotení uplynulej sezóny sa skoro bez výhrad dá použiť názor, že vlastne zima ani nezačala, takže nemohla ani skončiť. Je pravdou, že na prelome novembra a decembra to vyzeralo nádejne. Po Kataríne sa ochladilo a začiatkom decembra v sprievode silného vetra celkom slušne, na začiatok sezóny nasnežilo. Ako sa však ukázalo bolo to na dlho jediné výdatnejšie sneženie. Pritom nastúpilo teplé, takmer jarné počasie a tak zo snehu na našich horách stále ubúdalo.

Takéto snehové podmienky boli v podstate v celej strednej Európe ale aj na niektorých miestach na severe. Je zaujímavé, že v tejto biede sa vytvorili pomerne priaznivé snehové podmienky pre bežkárov v susednom Rakúsku, vo Viedenských Alpách kde sa na tratiach Panoramaloipe a v okolí začala sezóna už koncom novembra a trvala takmer nepretržite až do polovice marca. Veľmi dobrá zimná sezóna, ktorá pretrváva ešte aj teraz sa vytvorila na južných svahoch Álp v severnom Taliansku a na juhu Rakúska. V tejto oblasti zažívali dokonca návaly snehu a snehové kalamity.

Nič to nemení na tom, že v našej oblasti bola zima katastrofálna. V Malých Karpatoch sa v podstate vôbec nedalo bežkovať a v iných, vyššie položených oblastiach Slovenska bolo snehu žalostne málo a ak aj nejaký počas sezóny napadol, tak teplé počasie prispelo k tomu, že sa dlho neudržal. A tak typická výška snehovej pokrývky sa pohybovala od 5 do 30 cm.
O tom aké snehové pomery vládli v Európe najlepšie svedčí, že museli byť zrušené mnohé preteky vrátane diaľkových behov zo série Euroloppet a Worldloppet.
Zrušené boli Jizerská 50-tka, Biela Stopa, Koasalauf, Kammlauf, Skadi Loppet, Tartu maraton, celá česká Ski-Tour a mnohé ďalšie boli zredukované alebo sa bežali na hranici regulárnosti ako König Ludwig Lauf alebo Bieg piastów kde sa bežalo dokonca iba 10 a 8 km klasicky... Preteky Slovenského pohára boli tak isto výrazne zredukované.

Bohužiaľ v našich klimatických podmienkach nemožno úplne vylúčiť, že sa podobná sezóna v najbližších rokoch nezopakuje. Treba veriť, že nadlho nie. V tomto kontexte je škoda, že aj tam, kde sa vytvoria dobré snehové podmienky nedokážeme to náležite využiť v prospech bežeckého lyžovania. Ukázalo sa to naplno na Skalke, keď po prvom výdatnejšom snežení neboli pripravené podmienky na úpravu tratí ale aj na Štrbskom Plese, kde úprava tiež pokrivkávala. Zlá zimná sezóna nedovolila naplno rozbehnúť projekt v Mengusovciach, kde sa rodí, zdá sa, nové bežkárske stredisko. Na Beskydsk-Javorníckej bežeckej magistrále tak isto sezóna prakticky ani nezačala. Zlé podmienky pretrvávali aj v oblastiach na východe Slovenska. Tak isto sa nemohla naplno rozbehnúť iniciatíva na partnerskom portáli www.nabezky.sk na úpravu tratí v malých Karpatoch.

S počasím nič neurobíme, mohli by sme však všade tam, kde nám nadchádzajúca zima nadelí dostatok snehu spojiť sily dohromady, zahodiť spory a nájsť spoločné riešenia v prospech nás bežkárov, v prospech rozvoja regiónov, ktoré majú na to podmienky. Času bude medzi sezónami dosť. Server Bežkár.sk je otvorený všetkým názorom, ktoré môžu k tomuto cieľu prispieť. Už pred sezónou sa budeme pýtať ako sú strediská pripravené, čo sa podarilo dohodnúť. Pridáme ďalšie strediská z ktorých si nájdete na serveri informácie o podmienkach.

Medzi sezónami sa určite mnohí z vás budú venovať ďalším športom ako je cyklistika, beh, turistika a ďalšie. Sme tu pre vás po celý rok, píšte aj o týchto aktivitách. Príprava na nadchádzajúcu sezónu práve začína.

Priatelia, zabudnime na nevydarenú zimu a tešme sa na tú nadchádzajúcu s nádejou, že tá bude lepšia a priaznivejšia pre šport, ktorý sme si tak obľúbili.
<br><br>




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár