REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 19.1.2014 | Viliam Michalech | Čítané 3791x | 20 príspevkov v diskusii
Vyjadrenie T.J.Biela Stopa ku článku R.Béreša : ,,O úprave bežeckých tratí ,,
Koordinátori

Vyjadrenie TJ Biela stopa k článku Romana Béreša

Citácia z listu Romana Béreša: Vzhľadom na opakujúcu sa situáciu okolo koordinácie a zimnej úpravy bežeckých tratí, sme sa ako zástupcovia širokej bežkárskej verejnosti rozhodli vyzvať na odstúpenie súčasných koordinátorov úpravy turistických bežeckých tratí.

Stanovisko Bielej stopy: Je ťažké nereagovať resp. reagovať neemotívne vo veci „skoro“ urážky množstva dobrovoľníkov, sponzorov a obetavcov, vďaka ktorým aj tento rok vôbec bude v hrebeni Kremnických vrchov existovať bežecká stopa.
Vzhľadom na opakujúcu sa situáciu okolo neustáleho, nezmyselného filozofovania samozvaných zástupcov širokej bežkárskej verejnosti o úprave bežeckých tratí bez ochoty pristúpiť ku koncepčnému riešeniu sme sa rozhodli vyzvať skupinu neprajníkov a nepriaznivcov rozširovania a posilňovania cestovného ruchu a lyžiarskeho bežeckého športu v Kremnických vrchoch na čele s autorom listu pánom Bérešom Romanom ku konštruktívnemu prístupu, k riešeniam a pomoci v spoločnej veci. Je už skoro symptomatické, ako jednostranne a nekompetentne sa zasahuje do danej problematiky. Aká principiálna nevôľa srší z úst a pera niektorých ľudí ku možnosti využitia čo najviac synergii.
Ja ako predseda TJ Biela stopa, ktorý som súčasne predsedom celého registrovaného bežeckého lyžovania na Slovensku a jeden zo zodpovedných aj za fungovanie medzinárodnej amatérskej série pretekov EUROLOPPET stále dúfam, že je to celé nie „naschvál...“
Podmienky pre náš šport sú v našom regióne problematické (toľko už vieme), ale riešenia v nedohľadne. V nedohľadne práve pre jednu jedinú skutočnosť na ktorú je 100%-tný spoľah, že je: „každý proti každému“.

Vlaňajšie „veľké“ stretnutie zúčastnených strán dospelo k spoločným uzáverom a deklarácii. Žiaľ zúčastnení do dnešného dňa nesplnili svoje deklarované sľuby.
Pre ilustráciu stav veci:
TJ Biela stopa je správcom a zodpovedným prevádzkovateľom takzvaných turistických okruhov JUH a SEVER. Vlastní však len techniku na letnú úpravu tratí (terénne vozidlo POLARIS, krovinorezy, motorové píly a pod.) nie však techniku na ich dostačujúcu zimnú úpravu a údržbu. Finančné účelové prostriedky, ktoré máme k dispozícii sú práve na údržbu letnú. Obnova, údržba a prevádzka danej techniky je dodatočne dotovaná z vlastných zdrojov TJ Biela stopa.
V prípade zimnej úpravy sme koordinátorom zmluvy o vzájomnej spolupráce medzi mestom Kremnica (majiteľom pozemkov, parkovísk ...,) a spoločnosťou Skalka Aréna (majiteľom snežného vozidla pre zimnú úpravu a prevádzkovateľom lyžiarskeho strediska) a TJ Biela stopa (prevádzkovateľ bežeckých okruhov JUH a SEVER).
Funkciu koordinátora robíme bezplatne a v záujme zjazdnosti našich okruhov. Počas každoročného podujatia Biela stopa si nasadenie zimnej techniky hradíme z vlastných zdrojov. Vlastné zdroje na úpravu tratí nasadzujeme takisto aj v prípade nedostatočného zmluvného krytia.
Preto je pre nás – bežkárov nepochopiteľný prístup a postoj ľudí zodpovedných za zlú náladu a nevraživosť vzťahov v kremnických vrchoch a na Skalke.

Citácia z listu Romana Béreša: Je pre nás – bežkárov nepochopiteľný prístup a postoj ľudí , ktorí sú vo veľkej miere zodpovední za to, že sa trate neupravujú tak, ako by sa mohli. V plnej miere sa ukazuje ich nezáujem o bežecké lyžovanie.
"KOORDINÁTORI" ktorí nechodia na bežecké trate, nebežkujú a ani sa neinformujú, by si mali konečne priznať a uvedomiť si, že nemajú "právo" rozhodovať o zimnej údržbe tratí. Nie, že nie sú prínosom, ale naopak, svojou nečinnosťou znemožňujú rozvíjaniu sa strediska, bežeckého lyžovania na Skalke a dopomáhajú k jeho úpadku.
Už minulú zimu nastali problémy s koordináciou, ale čakali sme, či dôjde k náprave. Žiaľ situácia je horšia ako vlani. Nechceme a ani nemôžeme sa naďalej prizerať na neschopnosť a hlavne nezáujem zainteresovaných.
Viď. aktuálna situácia z decembra: dostatok snehu vhodného na úpravu strojom - 8.12.2013 dostatočná snehová prikrývka, rovnako 13.12.2013., aj 1.1.2014 (viď. video).

Stanovisko Bielej Stopy: stroj bol k dispozícii podľa zmluvy od 20. 12. 2013. Už pred týmto termínom bolo iniciatívne jazdené v okolí štadióna pánom Gabčíkom, no napriek tomu boli odvolané všetky na Skalke plánované podujatia bežeckého lyžovania.
Aj preto je zaujímavý postoj, že „zmluva/nezmluva a vy ... sa na stroj“ či prežije prechod po kameňoch na severný okruh, alebo či sa rozrýpe na zimu preparovaný obchvat (v tom čase bez snehu ako aj vyhliadka), ... (dodatočné zverejňovanie subjektívnych názorov a osočovanie je číry populizmus).
Koordinátori sa rozhodli pre jeden jediný správny krok. Tento krok, toto rozhodnutie bolo konzultované zo strojvodcom, s majiteľom stroja a s predsedom TJ Biela stopa.
Neohroziť ďalšiu zimnú úpravu bežeckých tratí v tejto sezóne skratovým, nekompetentným a hlúpym rozhodnutím.

Citácia z listu Romana Béreša: Nič nebolo koordinované, nič nebolo upravené "a nevyhovárajme sa na zmluvy". Postoj zodpovedných je zarážajúci, neospravedlniteľný. Je vidieť a aj cítiť ich nezáujem o bežecké lyžovanie, čo má negatívny dopad na turizmus v Kremnických vrchoch.
Očakávame preto, že si to už konečne uvedomia, priznajú a prenechajú kompetencie tým, ktorí majú skutočný a seriózny záujem o rozvoj bežeckého lyžovania a turizmu v našom regióne. My - bežkári – máme chuť aj záujem pracovať, máme tiež pripravenú koncepciu úpravy turistických bežeckých tratí.
Tento vyššie uvedený článok bol napísaný 8.1.2014. S jeho obsahom som v priebehu týždňa oboznámil predsedu MKL, zástupcu primátorky mesta, ako aj predsedu TJ BIELA STOPA. Reakcie boli rôzne, ale to je pochopiteľné. Súčasne sme, samozrejme, sledovali aj diskusiu, ktorá sa rozprúdila tu a aj na FB.
Dovoľte, aby som sa zasmial nad tým, ako dnes koordinátori pozorne sledujú teplomer, vývoj počasia a ako pracujú na 200%. Keď bolo v decembri dostatok snehu, neboli ochotní skoordinovať úpravu tratí. Stačilo, ak by boli pracovali na 100%, dnes by nemuseli mať "ťažkú" hlavu.
Že kritizujeme ich prácu? Nekritizujeme, lebo nie je čo kritizovať tam, kde sa neurobilo nič. ALE UPOZORŇUJEME, že kvôli zlému rozhodnutiu koordinátora a jeho nečinnosti teraz majú trpieť turisti, ubytovacie zariadenia, reštaurácie, obchody...!
DOKEDY???
Stanovisko Bielej Stopy : Do momentu kým ľudská hlúposť nezmizne a turistická a športová verejnosť prestane vnímať cielené budovanie negatívneho image Kremnických vzťahov.
To, že to dokážu politici má málo logiky, ale nejaká sa nájde.
To, že to dokážu športovci a kamaráti, to zaskakuje.

Na záver. Prečo administrátor v skupine Biela stopa nezverejňuje odkazy o Santé tour?
Biela stopa je o Bielej stope (o pretekároch, turistoch, fanúšikoch a o všetkom čo nás spája v bežeckom lyžovaní)
• nie o podujatiach, ktoré si neželali byť v partnerskom vzťahu
• nie o neserióznych informáciách, lebo my ako partner FIS (svetová lyžiarska federácia) nemôžeme a nebudeme zverejňovať neoprávnené informácie o FIS – podujatí, ktoré žiadnym nie je.
Je znovu zaujímavé, ako sa hľadajú nepriatelia a nie pozitívne vzťahy, len preto, lebo niekto nie je zaviazaný nikomu/ničomu/ničím iba svojmu vlastnému egu.

Citácia z listu Romana Béreša: Dodatok: Spolupráca koordinátora MKL a CYKLO-SANTÉ sa ukázala ako účinná. Na FIS tratiach sa dá trénovať od 8.12.2013 (hoci niekedy v obmedzenom režime).
Celý tento text bude tiež zaslaný na MÚ Kremnica ako aj poslancom mesta.
Za bežkárov a CYKLO-SANTÉ Roman Béreš.

Za bežkárov a prezídium TJ Biela stopa, predseda TJ Biela stopa Ivo Ivanič





Diskusia k článku (20 príspevkov)

ja len tolko, ze "...budovanie negatívneho image Kremnických vzťahov" mozem posudit iba podla stavu na trati, teda nemam o tom dobru mienku
pridal andrej25 dňa 19.1. 20:54  
Neviem či som už ja magor, alebo totálne nechápavý človek, ale naozaj stále nerozumiem tejto žabo-myšej vojne. Ja nie som ani na jednej ani na druhej, alebo na onakej strane. Ja som len "rád bežkujúci človiečik", ktorý úprimne ďakuje každému, kto akokoľvek upraví trate, kde sa budem môcť zalyžovať. Skalka a Biela stopa, je moja srdcovka, nedám na ňu dopustiť, ale toto čo sa okolo nej deje, je niečo hrozné. Prosím, už sa konečne dohodnite a keď nám to počasie dopraje, už niečo urobte. Stále hovorím, som človek čo je ochotný platiť za úpravu tratí, tak ak je problém vo financiách, tak už konečne niečo vymyslite. Keď to môže fungovať vo svete, tak snáď aj na Skalke. Portál NA BEŽKY, čosi navrhol a mesto BB, tiež. Tento rok snehu niet, ale aj tak som zaplatila aj tam aj tam. A vôbec to neľutujem,lebo som vďačná aj za minulé sezóny. Ja už ani neviem čo dodať, príroda nám nepraje, ale čo ma najviac mrzí, že si neprajeme sami sebe. :-(
pridal Ingrid dňa 20.1. 9:33  
Nikto neosočuje prácu dobrovoľníkov,naopak,vážime si ju.Tí si odrobia vždy to,o čo sú požiadaní.A ak by sme útočili proti Bielej Stope a jej organizovaniu,tak by sme išli proti sebe.Ale keď si pozrieme,ako sa snažili na Jizerke pripraviť trate v decembri,kde zodpovední organizovali zasnežovanie tratí ,navážanie snehu autami a nepozerali na teplomer,tak nám príde postoj našich koordinátorov zarážajúci.To,že nebol na obvchate sneh nie je pravda,pretože sme tam boli niekoľkokrát.A snehu tam bolo dostatok.To je fakt,ktorý máme zdokumentovaný a nie je to že "jedna pani povedala".To,že sa neupravovali trate, je neospravedlteľné.Ak sa neupravia trate,keď je snehu dostatok,tak subjekty,ktoré tu v regione žijú a pracujú pre cestovný ruch prichádzajú o zákazníkov.Máme byť ticho?? Do kedy?
pridal cyklosante dňa 20.1. 10:01  
Ja som mala na mysli to isté čo Ty. Tiež sa nechcem prizerať ako to s "našou" Skalkou ide dolu vodou. Len je fakt, že to nefunguje. Ťažko sa nám obyčajným ľuďom hľadá vinník a hlavne nejaké riešenie. Ale už strácam ilúzie, že by sa to mohlo napraviť. Len ticho závidím iným strediskám, kde to nejakým zázrakom ide. Sorry, že som zabudla spomenúť aj Teba a Tvoju kasičku, ktorá tiež bola terčom kritiky. Ja som len bola rada, že za nejakú smiešnu mincu a Tvojej správe, že je čosi upravené, som mohla ísť kľudne hore a že som si zalyžovala. Ale ak to takto pôjde ďalej, asi ozaj budeme musieť chodiť inde. Na našu škodu....
pridal Ingrid dňa 20.1. 13:05  
Je čosi zhnité v štáte Slovenskom a tútu zimu to smrdí obzvlášť. Nestaviam sa na žiadnu stranu, ale úprava tratí na Skalke ani ináč vypadať nemôže, keď TJ Biela Stopa vlastní iba kosačky na trávu a vagón výhovoriek.Do čerta aj s takou TJ, to iba tento rok je prvý krát nedostatok snehu a teplá zima? Alebo plánuje BS pestovať na tratiach prvosienky? Predseda TJ Biela Stopa Ivo Ivanič sa pasoval do role čakateľa, čaká na sneh a mrazy. Bohužiaľ to už dnes nestačí, vlastne to nikdy nestačilo, ale enormné úsilie a nadšenie širších más zakrylo zlyhanie jednotlivca. Mýslím, že v kalendári Euroloppet je dosť schopnejších náhradníkov za Skalku, ktorí sa dokážu vysporiadať z problémami oveľa dôstojnejšie ako TJ Biela Stopa. Nuž a TJ BS nech sa preorientuje napr. na letný pretek, keď má tak dobré zázemie v letnej úprave tratí, prípadne môže zriadiť múzeum BS, kde si návštevníci prezrú, ako kedysi/na snehu/ prebiehali preteky BS. Dúfam, že mi odpustíte prvky cynizmu, ktoré však odrážajú iba taký istý cynizmus a nezáujem vykonať pre danú vec všetko, čo je v silách a možnostiach vedenia BS. P.S:"U vás na Skalke máte kopec snehu" povedal nám sotva pred týždňom počas dovolenky v Dolomitoch pri veľmi neformálnom stretnutí istý Walter Felderer a v zápätí dodal:" viem to, telefonoval mi môj priateľ Ivo Ivanič. Ivo Ivanič je veľmi seriózny muž..." Walter Felderer nie je nikto iný ako predseda organizačného výboru Gsiesertal laufu, ktorý sa koná v r.2014 už po 31 krát 15.-16.februára v neveľkom údoli Gsiesertal na severe Talianska. Takže o serióznosti vyjadrení p.Iva Ivaniča už nemám najmenších pochýb, taktiež niet pochýb o tvrdej a húževnatej práci celého výboru TJ Biela Stopa. Vlastne je všetko v poriadku, na skalke je predsa kopec snehu.
pridal bezkar2 dňa 20.1. 10:27  
Článok sa veľmi zle číta. Nie je jasné čo je reakcia a čo je originál. Kremnické vrchy by mohli byť rajom bežeckého lyžovania - magnet na turistov. Neviem prečo niekto vôbec investoval do toho smiešneho krátkeho lyžiarskeho svahu a zničil tým krásny severný okruh. Potom je taký výsledok, že ľudia idú na bežky do Rakúska alebo inam. Keď je sneh, tak sa trate neupravia a keď nie je sneh, tak sa vyhovára na počasie. Všeobecný rozvoj strediska je za 0 bodov. Neviete sa dohodnúť všetci v okolí? Kremnica, Banská Bystrica, okolité obce a ťahať za jeden povraz? Ale nečudujme sa, celá slovenská republika bola rozkradnutá a je vedená od buka do buka - prečo už by nejaké malé bežkárske stredisko malo byť výnimkou ...
pridal PetoSport dňa 20.1. 11:03  
Myslím si že ani pri oveľa väčšej snahe organizátorov resp.koordinátorov , po ktorej oprávnene voláme by sa sneh na tratiach v súčasných extrémnych podmienkach udržať nepodarilo, takže Biela stopa by asi aj tak teraz nebola. Ale chcem sa vyjadriť k úpravám za normálnych podmienok keď býva niekedy snehu až veľa.Upravovať trate v priebehu sezóny iba 1x týždenne v piatok ako sa to posledné roky robí zrejme v zmysle zmluvy so Skalkaarenou je podľa mňa žalostne málo. Keď potom nasneží tak celý týždeň zostávajú trate až do piatku bez ďaľšej úpravy. Nie všetci bežkári chodievajú na Skalku iba cez víkendy.
pridal Jano dňa 20.1. 11:06  
Opakujem,v žiadnom prípade nechceme útočiť na pretek Biela Stopa.Ale na nečinnosť,ked bolo v decemri snehu dostatok a neupravovalo sa nič.Takéto niečo je neakceptovateľné.Všade to funguje a na Skalke nie? Vieme dobre,že ani nebude,kým budú rozhodovať ľudia,ktorí nepotrebujú mať na Skalke bežkárov a je im jedno,že pôjdete inam..../pardon,stačí im,keď prídete na Bielu stopu/
pridal cyklosante dňa 20.1. 11:49  
Za tých pár rokov čo sprostredkovane sledujem dianie okolo Skalky a z vlastných skúseností tak, sa prikláňam na stranu cyklosante. Je tam vidiet snaha a aj činy. Som z východu a pár krát som bol na Skalke aj mimo termínu BS a je pravda, že frekvencia úpravy tratí (keď je sneh) je nízka. Môj dojem je taký, že dohodnutý termín Piatok, ak cez týždeň nasneží. Ak nie tak sa neupravuje a neupravuje sa keď v Piatok sneží - lebo to nemá význam. To sú subjektívne pocity a skúsenosti, možno som len nemal šťastie. Ale napr. na Štrbskom Plese odkedy to majú TMR tak sa trať upravuje denne (samozrejme, keď je dostatok snehu - nie teraz ) a keď sneží aj počas dňa. Hlavne v jarných mesiacoch keď je snehu dosť ale cez deň je teplo a sa rozjazdí a v noci to zmrzne je ranná úprava priam nutná. A na to sa tam, dá spoľahnúť. Alebo som mal len šťastie...? Samozrejme previdelne upravovaná trať je tvrdá oveľa lepšie znáša oteplenia, takže sa tá starostlivosť nakoniec vráti. Zo strany TJ BS je to skôr o výhovorkách... Ešte jedne poznámka - a myslím , že som to už aj písal pred rokom. Pokiaľ nebude jeden subjekt, ktorý bude mať aj techniku a aj záujem, aby bežkári prišli tak to fungovať nebude. Dobrovoľnosť je pekná , ale na tom sa nedá dlhodobo stavať a ani ponúkať kvalitné služby. Spôsob financovania je odskúšaný a funguje v Rakúsku a inde. Samozrejme môže byť viaczdrojový a asi aj musí (mesto, podnikatelia v cest. ruchu, príspevky od bežkárov, 2% z dane, ....). Keď budú kvalitné upravené trate ( aj zasnežované - in line, osvetlenie už funguje ) tak bežkári budú chodiť - veď kde inde? - a propspech budú mať z toho všetci zúčastnení -mesto, podnikatelia, aj samotný správca tratí. Takže treba si sadnúť - dohodnúť pravidlá spraviť nejakú s.r.o. alebo nadáciu a začať pracovať. Skalke treba málo na to , aby bola skutočné rajom bežeckého lyžovania na Slovensku.
pridal jaroschreiber dňa 20.1. 17:49  
precital som si obidve reakcie a neda mi nereagovat na argumenty TJ BS. Tvrdite, ze vlastnite terenne vozidlo POLARIS a mozete ho vyuzivat iba v lete? Srandujete? Ved Polaris je primarne urceny na CELOROCNU pomoc, da sa obut na zimne pasy a upravovat okruhy (urcite lacnejsie ako ked si poziciavate stroj od Skalka Areny) a ked je sneh aj denno-denne!. Argument, ze moze dojst k zniceniu techniky na usekoch kde su skaly je smiesny (sam som vlastnil Polaris a viem co dokaze).Potom by ste si nemuseli poziciavat stroj od Skalka Areny 1 x tyzdenne a vyplakavat, ze na viac nevyda....naco ste investovali do Polarisu, ked Vam stoji v zime v garazi a vytahujete ho len v lete??? Mimochodom podpisat zmluvu na upravu trati od 20.12., ked je sneh od zac. decembra resp. od novembra, to ma aku logiku? Bezkari sa vyjadrili,ze su ochotni aj platit za upravene trate a investecia by sa Vam bez problemov vratila (ale musia vidiet, ze je za co platit) Moj pocit z Vas je, ze hladate vyhovorky ako sa vsetko neda a nie ste ochotny hladat riesenia.ale to je to take.slovenske.
pridal radkys dňa 21.1. 9:33  
Vo fóre Bežkára som pripravil anketu na otázku "Ako ste spokojní so stavom a úpravou tratí na Skalke v Kremnických vrchoch v uplynulých sezónach". Zapojte sa a vyjadrite svoju spokojnosť s úpavou, pomôžete tak vytvoriť obraz bežkárov na túto tému. Link na anketu: http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=34&t=3417
pridal Karol dňa 21.1. 10:07  
Z pozície TJ BS ako aj prevádzkovateľa Skalka Arény je úbohé hľadať výhovorky. Podstatné su činy. A tí, ktorí umožnili narušiť Severný obchvat BS, dopomohli tak k úpadku bežeckého lyžovania. A ak by asi neboli dotlačený zmluvnými podmienkami, neupravovali by bežecké trasy vôbec. No zarobiť by chceli. Celé je to ale z ich strany veľmi zle riešené, choré ako všetko na slovensku. No obyčajným ľuďom už dochádza trpezlivosť, a je len otázkou času kedy sa veci radikálne zmenia. Nič totiž netrvá večne. Som lyžiar beŽec-amatér a venuejm sa tomu uŽ niekoĽko rokov pre radosť, zdravie, stretnutia s kamarátmi aj s cudzími ľuďmi a obdivovania prírody. Skalka pri Kremnici mohla byť už dávno perlou bežeckého lyžovania na slovensku. No doposiaľ sa nenašli tí správny ľudia, ktorí by to naplnili. Pritom by stačilo od mesta Kremnice len málo - dobre celú vec premyslieť, naplánovať a uskutočniť. No vďaka nim dopadlo celé stredisko na Skalke zle. Relax centerum vlastnia z EF súkromné osoby. Prečo tam neboli zakomponované vsetky služby pre lyžiarov? Celú túto zimnú sezÓnu chodievam s kamošmi bežkovať do Rakúska - Ssteyesberg Swaig. Nech bolo akékoľvek počasie - či snehovÁ búrka, fujavica, oteplenie, odmäk, vždy boli trate perfektne upravené a upravovali sa aj počas nášho bežkovania. A v prípade, že to bolo potrebné trasy uzavreli, aby sa neurobili väčšie Škody. Áno vždy budem radšej chodiť do Rakúska, lebo sú tam ľudia príjemní a zodpovední. Toto sa na slovensku nemôže stať.
pridal sixao dňa 22.1. 11:23  
Bez hamby sa staviam na stranu R.Béreša. Už minulý rok bol vedením TJ BS obvinený z nekoncepčnosti a pritom už minulý rok bol jediný kto skutočne niečo robil pre to, aby trate boli upravené aj po iné dni než len týždeň pred BS. Tento rok sa situácia opakuje. R. Béreš nekoncepčne nahadzuje spolu s komárňanskými veslármi sneh na inline okruh, aby sa aspoň niekde dalo pobežkovať/potrénovať. Vedenie TJ BS koncepčne sedí na riti a nerobí nič. Letná údržba bola pre nich ako každý rok až príliš únavná a na zimu im už zrejme nezostali sily.
pridal benito dňa 22.1. 17:13  
VÝZVA pre všetkých vyznávačov bežeckého lyžovania. Podporme pretek pána Romana Béreša - "SANTE-SKI-TOUR" svojou účasťou ako aj pomocou pri jeho organizovaní. Som ochotný osobne pomôcť. Prosím, pomôžte aj VY! Bude to odpoveď na všetky tie strasti pre TJ BS, Skalka Arénu a mesto Kremnica. Odpoveď ako sa to má robiť pre všetkých vyznávačov bežeckého lyžovania v tak krásnej lokalite. Som presvedčený, že jeho pretek bude mať budúcnosť a zatieni svojou účasťou a organizáciou TJ BS a Skalka Arénu. Ak totižto nie je vôľa, tak nie je cesta. A ako sa vidí cesta z TJ BS, Skalka Arény a mesta Kremnica nie je. Verím pánovi Romanovi Bérešovi a prajem veľa úspechov.
pridal sixao dňa 22.1. 19:04  
Rad sa pridam ako dobrovolnik na niektorom z pretekov a pomozem dobrej veci.
pridal stonozka dňa 22.1. 21:14  
Chceme sa poďakovať za reakcie aj podnety.A aj za ponúkanú pomoc.Toto si veľmi vážime. Z pozície mojej by som nebol rád a ani som nikdy nechcel,aby došlo medzi bežkármi k rozdeleniu či na Bielu stopu alebo na "Tour".Ani to,či bude viac štatujúcich na jednom či druhom preteku.Bude super,ak pôjdeme aj na jeden aj na druhý pretek.BS je pretek,ktorý je jedinečný.A aj ja môžem potvrdiť,že je organizovaný na vynikajúcej úrovni.Charakter nášho Tour je trošku iný.Ale verím,že si tiež nájde priaznivcov z radov bežkárov. Chceli sme ale ukázať na zlú situáciu na Skalke ohľadom koordinácie úpravy turistických bež.tratí mimo konania pretekov BS.Lebo v tomto prípade "neurobilo chybu" mesto ani Skalka Arena ale koordinátori z TJ BS. Máme pripravenú koncepciu,ako by to malo fungovať,systém spoplatnenia používania UPRAVENýCH bežeckých tratí.O našich zámeroch sme už informovali poslancov mesta.Uvidíme,ako to celé dopadne.Viem,že sa situácia nevyrieši z večera do rána ale verím,že čo najskôr.
pridal cyklosante dňa 23.1. 13:29  
Podľa mňa bez radikálnych úprav Skalka nie je vhodná na hromadný pretek. Je to pozostatok z bývalého režimu a od vtedy nie je nikto schopný ani v dnešnej dobe moderných technológii urobiť zmeny v prospech bezpečnosti a plynulosti pretekárov. Jednoznačne najlepším miestom TJ BS bol štart na Krahuliach. A určite by sa našlo aj iné vhodné miesto, len by bolo treba chcieť. Záujem však musí vychádzal z koncepcie rozvoja športu od vlády SR.
pridal sixao dňa 24.1. 12:30  
Servus.Táto reakcia nemá biť priklonením na jednú či druhú stranu.Len tak uvažujem či by nebolo vhodné vymyslieť niečo na spôsob zriadiť účet,kde by sa prispievalo 2% z daní,vyzbierané poplatky z použitia tratí lyžiarmi,či by trebárs nebolo dobré zriadiť neaké permanentky /ktoré by boli spoplatnené/ na celú sezónu či mesiac alebo týždeň.Všetky tieto prostriedky dať na spominaný účet z ktorého by zodpovedný orgán či osoba na to určená uhrádzala poplatky za úpravu tratí a zároveň by sa zverejňovali všetky platby na nete či na tejto stránke.Myslím si zš by to bolo transparentné,nikto by nemohol povedať že druhý z toho profituje osobne.Bolo by zrejmé že,keď sa dohodne úprava tratí n trebárs 3-4 krát týždene že to aj tak bolo urobené a vydokladované.Nechcem na nikoho kidať to je jednoduché,ale treba nájsť východisko z tohto priam katastrofálneho problému pre nás bežkárov.Všetci chceme alebo si vieme predstaviť myšlienku platiť za používanie tratí /ako je trebárs na Panoramaloipe/ ale treba si položiť otázku či tak aj urobíme všetci !!! Či zas náhou u nás Slovákov podaktorých nezvítazí lahostajnosť a aj lakomosť a povieme si a prečo by som ja mal práve platiť keď ten či onen ma z toho prospech.Sme národ slušných ludí a ked sa zomknene nieje čo by nás zastavilo len musíme všetci chcieť,lebo ak takmer jediné miesto zakape predbene nás aj skorumpované Grécko.Pozrite na takmer exzotickú Andoru akú v ich podmienkach čo sa týka stredísk a sehu vychovala biatlonistku,che to len chcieť a nahladať za tím niečo iné.
pridal Fero dňa 24.1. 13:27  
Ahoj Fero, pozrel si sa už na projekt Stopa (stopa.nabezky.sk) ktorý spustilo už minulú sezónu o.z. Slovensko v pohybe? Myslím si, že mechanizmus získavania peňazí, kontrola ich tokov, ako aj ich použitie sa zhoduje s tvojim opisom. Čo sa týka vôle bežkárov prispievať dobrovoľne do takéhoto fondu sme zistili, že sa nájdu aj takí jedinci ktorí sú toho schopní, väčšina to však neurobí, aj keď s ideou projektu súhlasí. Zbierame však skúsenosti o tom čo funguje a máme aj nápady ako projekt posúvať dopredu. O projekte sa zmienil vo svojom článku aj Karol (admin tohoto portálu) vo svojom článku http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=263. Ak by bol záujem, môžeme o Stope napísať informačný článok aj na tento portál.
pridal sano dňa 25.1. 10:19  
Dík,pozriem to.Mrzí ma že sa len o tej skalke hovorí,ale pevne dúfam že z týchto diskusií niečo prospešné zíde a ujme sa.
pridal Fero dňa 26.1. 1:14