REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Poradňa Bežkára | 9.12.2013 | Petr Schwarz | Čítané 13260x | 0 príspevkov v diskusii
Aké oblečenie zvoliť na bežky
Ako sa správne obliecť na bežky?

Bežecké lyžovanie má svoje čaro. Ak ste kedy stáli na bežkách, určite tomuto tvrdeniu dávate za pravdu. Ak nepatríte k fanúšikom zimných športov, ale práve tento rok ste sa rozhodli, že bežky vyskúšate, urobili ste správne rozhodnutie. Bežecké lyžovanie je ľahšie a zdraviu prospešnejšie než zjazdové lyžovanie. Navyše výbava (bežecké lyže, palice, viazanie, topánky) aj oblečenie na bežky je podstatne lacnejšie ako výbava a oblečenie na zjazdové lyžovanie či snowboard.

Ako sa správne obliecť na bežky?

S oblečením to nikdy zbytočne nepreháňajte. Vďaka moderným technológiám a funkčným materiálom sú dávno preč doby, kedy sme na seba navliekali niekoľko bavlnených hrubých vrstiev, aby nám nebola zima. Na bežkách, rovnako ako u cyklistiky, sa preferuje systém obliekania niekoľkých vrstiev tenké bielizne. Nemajte obavy, že by ste pri behu na lyžiach mrzli. Pri behu sa zahrejete, z tenkého funkčného prádla strach mať nemusíte.

Základom bežkárskeho oblečenia je termoprádlo. Používa sa ako prvá, najspodnejšia vrstva, ktorej základnou funkciou je schopnosť odvádzať pot od tela. Druhú vrstvu tvorí buď zateplený dres alebo bunda a bežkárske nohavice. Vonkajšia vrstva by nemala prepúšťať vlhkosť a mala by byť odolná proti vetru a vode. Ak nemá vaša druhá vrstva oblečenia zateplenú vložku, používa sa medzi prvou a druhou vrstvou oblečenia fleecové oblečenie, ktoré dokonale slúži ako tepelná izolácia, ktorá zároveň nezadržiava vodu. Na fleecovou mikinu potom používame tenkú vetrovku alebo softshell bundu. Najmodernejšie materiály vrchného oblečenia majú tiež schopnosť odrážať slnečné žiarenie. Je to výhodné vo chvíľach, kedy svieti slnko. V takýchto bundách potom nemáme pocit, že sa pri behu na slnku uvaríme.

Zabudnúť by sme nemali ani na ďalšiu dôležitú súčasť oblečenia na bežky, a to na čiapky, rukavice a ponožky špeciálne vyrobené pre bežecké lyžovanie. Čiapky a rukavice by mali byť vyrobené z funkčného a niekoľkovrstvového materiálu.

Všetky časti bežkárskeho oblečenia by mali byť ľahké, ľahko skladovateľné, mali by byť pružné a držať tvar. Vhodné je zvoliť funkčné oblečenie preverených značiek, u ktorého viete, že pohlcuje pach a poskytuje komfort pri pohybe. Odporúčame oblečenie a výbavu značiek Craft, Rossignol, Silvini, Leki a Spyder.

Lyžiarske oblečenie jedine z Gamisport.sk
http://www.gamisport.sk/oblecenie/t/bezky/





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár