REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 7.12.2013 | Karol Kováč | Čítané 2879x | 4 príspevky v diskusii
Prvý víkend na bežkách
Aktuálna situácia na Skalke - doplnené v nedeľu 8.12.

Zimná bežkárska sezóna sa pomaly rozbieha. Už od začiatku decembra po prvom snežení na našich horách sa objavili prvé správy z terénu od nedočkavých bežkárov, ktorí to skúsili na prvom snehu. Najviac snehu napadlo v severozápadnej časti Slovenska a aj na Skalke pri skromnej vrstve okolo 5 cm a snahe chalanov z Kremnice sa dalo začať trénovať na inlajnovej dráhe, kde to umožňuje hladký asfaltový podklad. Ďalšia vlna sneženia prišla tesne pred týmto víkendom. Aj keď je sprevádzaná silným vetrom na našich horách pribúdajú ďalšie centimetre snehu. Tu na Skalke odhadujem, že pripadlo cca 10 až 15 cm nového prašanu. Na niektorých miestach sú vyfúkané úseky a niekde zasa naviaty sneh do 30 - 40 cm. V priemere je tu od 15 do cca 25 cm prachového snehu. Vynovená meracia tyč na Frajungoch ukazovala v sobotu okolo poludnia 15 cm snehu. Keďže za silného vetra miestami celkom husto sneží, tak ešte niekoľko centimetrov snehu pribudne.
Na Skalke je upravená inlajnová dráha s podmienkami veľmi dobrými pre klasiku aj korčuľovanie. Stopy pre oba štýly sú natiahnuté oddelene a tak strojová stopa pre klasiku je v dobrom stave. Vietor na trase trochu prekáža len na otvorenom úseku štadióna. V lese je celkom pokojne. Ráno bola upravená aj 5 km trasa na FIS okruhoch. Tu je ešte cítiť nedostatok snehu, keďže na mnohých miestach stroj odkryl trávu a prekážajú aj drobné výhonky porastu. Trasa je ešte mäkká a nerovná. Na menčester si ešte musíme počkať až podkladová vrstva vytvrdne a pripadne ešte aspoň 20 cm snehu. Napriek tomu sa okruh dá prejsť bez väčších problémov. Stopa na klasiku sa za týchto podmienok ešte vyrezať nedá. Treba poďakovať MKL Kremnica, že už dokázali zareagovať a v rámci možností upravili trate v tom rozsahu ako bolo možné. Dnes sa v okolí štadióna preháňalo na bežkách niekoľko desiatok nedočkavcov. Pri teplote okolo -8 stupňov, občasného sneženia a miestami silného vetra to neboli ideálne podmienky, no mnohí sa nedali odradiť.
Pri príchode na Skalku udrie na prvý pohľad do očí odlesnená časť nového parkoviska. Táto plocha ešte nie je úplne zarovnaná a vyčistená.
Trochu prekvapilo, že ešte ani v sobotu odpoludnia nebola od hlavného parkoviska po Relax centrum odpluhovaná cesta a tak autá bez reťazí, či bez pohonu všetkých štyroch kolies nemali šancu dostať sa až hore. Trochu nepochopiteľné, keďže mnohí cez víkend smerujú aj do Relaxu. Ak sa v nedeľu chystáte na Skalku odporúčam overiť si, či je spomínaný úsek už upravený, inak je lepšie zaparkovať na dolnom parkovisku.
Inlajnová dráha je už rozsvietená, takže si ideme vychutnať aj večerné bežkovanie.

Aktuálne z nedele rána.
Na Skalke sa utíšil vietor, fúka len občas slabý. Je veľká oblačnosť a momentálne nesneží. Teplota -7 stupňov. V noci však pripadli ďalšie centimetre prašanu. Cesta po nočnom snežení je pokrytá vrstvou snehu a zatiaľ nie je odhrnutá. Ratrak MKL bol upravovať trate. Ktoré, o tom informácie nemám. Aktuálny stav na trasách uvediem v snehových správach. V každom prípade budu v dnešný deň pre bežkárov najlepšie podmienky v začínajúcej sezóne. Ak máte možnosť, určite neváhajte.

Prikladám niekoľko aktuálnych fotiek zo soboty. Ospravedlňujem sa za nie najlepšiu kvalitu, boli zhotovené mobilom ale na dokreslenie situácie snáď postačia.





Diskusia k článku (4 príspevky)

Tak večer už je cesta od parkoviska k vysielaču prepluhovaná, takže sa už dostanete aj k Relax centru. Stále však fúka silný vietor a tak je možné, že ráno bude cesta znova zaviata. Ak pôjdete hore v každom prípade si pribaľte reťaze a lopatu. Ak chcete vedieť ešte nejaké detaily, píšte, pokúsim sa odpovedať.
pridal Karol dňa 7.12. 19:26  
Mám to síce na Skalku o dosť bližšie, no radšej idem do Rakúska, kde aj rád zaplatím. Každopádne prajem pekný deň. :-)
pridal sixao dňa 8.12. 12:29  
NEUVERITEĽNÉ!!! Dňa 06.12.2013 sme boli partia na bežky v Rakúsku. Prognóza počasia nebola moc dobrá (Hlásili silný nárazový vietor, snehovú búrku), no i napriek tomu sme vyrazili do Wechsel-Semmering-Panoramaloipe. Po príchode teplota -6°C, fúkal silný nárazový vietor. Trasy boli upravené i napriek tomu na skate. A čo nás najviac šokovalo bolo, že po asi hodine bežkovania sme museli uhýbať ratraku, ktorý opäť upravoval trasu na skate. No a potom nechoď do Rakúska.
pridal sixao dňa 8.12. 13:40  
Ahoj sixao,ďakujem za reakciu. Škoda, že nepíšeš pod článok, ktorý je práve o Rakúsku a Panoramaloipe. Mnohí by sa možno aj na základe Tvojich osobných skúseností rozhodli ísť práve tam. Tam je podľa správ až 70 cm snehu, tu na Skalke okolo 20, takže aj podmienky na úpravu turistických, či FIS okruhov ešte nie sú dobré. Napriek tomu, kto si chce zatrénovať, tak sa na inlajnke a ploche štadióna môže vyšantiť.
pridal Karol dňa 8.12. 13:52