REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 19.2.2013 | Karol Kováč | Čítané 3594x | 2 príspevky v diskusii
30. Gsiesertal Lauf /Taliansko/
16.-17.2.2013 – Euroloppet

Ďalším pretekom v sezóne zo série Euroloppet bol uplynulý víkend v doline Južného Tyrolska 30. ročník podujatia Gsiesertal Lauf. Na programe boli rovnocenné preteky v sobotu klasikou a v nedeľu voľnou technikou. Dĺžku trate si každý účastník mohol zvoliť podľa vlastného uváženia buď 30 km alebo 42 km. Tá kratšia mala profil s pomerne malým prevýšením. Pre tých, ktorí sa rozhodli pre maratónsku trať čakalo pomerne slušné prevýšenie v závere preteku. Trate v doline Gsiessertal alebo ak chcete Val Casies, podľa toho či použijete nemčinu alebo taliančinu boli perfektne pripravené. Široké, tvrdé aj keď snehu je v tejto oblasti nepomerne menej ako na našich horách. V Južnom Tyrolsku sa v pohode dohovoríte oboma jazykmi. Ubytovanie zoženiete lacnejšie ako na Slovensku a podmienky pre bežkovanie neporovnateľne lepšie. Trate sú samozrejme spoplatnené, taxa je 5€ na deň.
Pretek sa po oba dni konal za príjemného počasia. V sobotu bolo slnečno, bezvetrie, zrána chladno, cez deň teplota nad nulou. Pre klasikov bol asi problém správne namazať. V nedeľu už bolo viac oblačnosti a slnko sa ukázalo len časom. Napriek tomu bolo pomerne teplo. Trať však bola dostatočne tvrdá a vydržala celý deň.
Prvý krát sa konalo podujatie Majstrovstvá Európy v diaľkových behoch EUROLOPPET na jednom mieste. Bola to kombinácia behov 30 km CT a 42 km FT. Víťazom sa stali Čech Ročárek a Nemka Mullerová.
Na podujatí bola cítiť aj prtítomnosť bežkárov zo Slovenska. Veľká skupina dubničanov intenzívne povzbudzovala na trati svojich. Celkom podľa výsledkovej listiny absolvovali Slováci počas oboch dní 48 štartov.
Celkovo to bol príjemný pretek a pre tých, čo poznajú len Bielu stopu niekoľko detailov. V balíčku pri prezentácii doslali účastníci... nič. Teda ak nepočítam iontový nápoj v prášku a reklamné letáky. V cieli obdržal každý účastník pamätný odznak. Občerstvovačky boli v dostatočnom množstve, kde bol hlavne čaj a nejaké ovocie. V cieli bohaté jedlo a nápoje, k dispozícii šatne a sprchy. Atmosféra príjemná, bežalo sa údolím medzi obydliami. Po skončení pretekov takmer okamžite k dispozícii profesionálne fotografie a videá na stránke usporiadateľa. Perfektne upravené trate som už spomínal, značenie však bolo dosť slabé.
V každom prípade odporúčam pre záujemcov zúčastniť sa. Vzdialenosť cca 600 km od Bratislavy, lacné ubytovanie (okolo 15€ v kompletne zariadenom apartmáne), perfektné trate, dobrá organizácia, príjemná atmosféra.
Pod článkom výsledková listina účastníkov zo Slovenska a niekoľko fotografíí z atmosféry.
Kompletné výsledky http://services.datasport.com/2013/winter/casies/
Ďalšie informácie, foto a videá http://www.valcasies.com/en/index.asp
A ešte záznam môjho behu:
https://www.polarpersonaltrainer.com/shared/exercise.ftl?shareTag=61730c8897b25f937b3f7e86a76d2088





Diskusia k článku (2 príspevky)

Naozaj Karol pekné preteky, hlavne celá tá atmoška okolo. Keďže som odchovaná v kopcoch na Skalke, tak už minulý rok v St.Johane som pocítila, že roviny nie sú pre mňa a hlavne že nie sú ľahké. No a tento rok ma trate v údolí Val Casies nesklamali. Tie nekonečné pláne so širokými roletkami boli fakt nádherné. Hlavne strašne rýchle. Je to niečo úplne iné ako poznám z domu. Vedela som, že sú tam aj ďalší spolubežkári zo SVK, len škoda Karol, že sme sa nevideli. A možno aj hej len sme o tom nevedeli. Ak budem mať možnosť rada sa tam znova vrátim a budem sa zas s radosťou a úsmevom na tvári plahočiť po tých rovinách :-)
pridal Ingrid dňa 22.2. 11:50  
Ingrid, Tvoj názor na rovinaté preteky s nekonečnými slučkami majú viacerí a skutočne Skalka, aj keď je profilovo oveľa ťažšia je pre našinca obľúbenejšia. Aj keď záverečný zjazd do cieľa bol super. Koasalauf je profilom podobný. V každom prípade je to iné ako u nás v Kremnických vrchoch. Na preteku bolo naozaj pomerne dosť Slovákov, s niektorými som sa stretol a rozprával, tak snáď nabudúce sa niekde stretneme.
pridal Karol dňa 25.2. 21:51