REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Worldloppet | 20.1.2013 | Róbert Bereš | Čítané 2313x | 4 príspevky v diskusii
39. Dolomitenlauf 2013, Obertilliach
V réžii Bonaldiho, Bajčičaka a Northuga

Krásny výsledok sa podaril dnes na Dolomitenlaufe v Obertilliachu na 42 km voľnou technikou Martinovi Bajčičákovi, ktorý porazil Petra Northuga a to mu nadelil 2 min. Podarila sa mu tak odveta z Livigna, kde vyhral severan. Nad týmito dvomi však dnes ešte vyčnieval relatívne neznámi talian Sergio Bonaldi, ktorý vyhral s 30 sekundovým náskokom pred Martinom.
A teraz po poriadku...počas štartu dnešných pretekov bolo polooblačno až zamračené -3 stupňov, čiže celkom príjemne počasie, končilo sa však za jemného sneženia pri 0 stupňoch, čo zhoršovalo bežecké podmienky. Trať bola našťastie z predchádzajúcich dni kedy mrzlo utlačená, tvrdá a preto zo začiatku relatívne rýchla.
Aby nás organizátori ako zvyčajne neťahali po lúke hore, dole niekoľko krát, pripravili preteky po celej doline...spustili nás dole až pod Untertilliach a hore vytiahli s jednou „skialpinistickou“ odbočkou až do Kartitschu. Miestami mi niektoré úseky pripomínali záver zjazdovky na Bielej stope, či stúpanie na Hostinec. Odtiaľ 8km naspäť na štadión a znovu jeden oblúk na lúku, odkiaľ sme sa spustili už len do cieľa. To už som sa predieral pomedzi vločky snehu.
Preteky mali po každej stránke výbornú úroveň a k tomu okorenené o pretekárov svetového pohára, hlavne Northuga, o ktorom nikto nič nevedel, až kým sa neobjavil 5 min pred výstrelom v štartovacích koridoroch. No a na bedni sa len tak, tak objavil vďaka svojmu zdrvujucemu finišu, pred ďalšími „zúfalými“ prenasledovateľmi.
Preteku sa zúčastnilo aj niekoľko slovákov, no napriek predsavzatiam o super výkonoch sme nikto s najlepšími nedokázali držať krok ani na štartovej rovinke.
Klasičkári, to bola s počasím iná káva. V sobotu slnečno, bezvetrie, jasná obloha, -3 – 7 stupňov, rýchla a premrznutá stopa. Ako ináč...víťazom Stando Rezáč. Výborny výsledok však spravil aj slovenský reprezentant Peter Mlynár, ktorý na krátkej trati skončil tretí.
Verím, že výborna atmosféra z pretekov Euro a Worldlopettu sa prenesie aj na Skalku, tak, aby sme sa po pretekoch mohli tešiť z pekných zážitkov.





Diskusia k článku (4 príspevky)

Vďaka Robo za čerstvé informácie z Dolomitenlafu. Bajčičák sa teda rozhodol pre diaľkové behy a ako vidieť, darí sa mu. Kto vie, či ho uvidíme aj doma na Bielej stope? Bol by to bombónik.
pridal Karol dňa 20.1. 23:10  
Prikladám link na celú fotogalériu z atmosféry od Laca Marasa http://lacom.rajce.idnes.cz/Dolomiten_-_Classic_Race_2013
pridal Karol dňa 21.1. 21:16  
Bohužiaľ, štvornásobný olympionik, víťaz pretekov Svetového pohára z r. 2005 Martin Bajčičák tohtoročnú Bielu stopu nepobeží. Ako sa vyjadril, v tom čase sa bude pripravovať v talianskom Livigne na svetový šampionát.
pridal jozo dňa 22.1. 22:45  
Pre organizátorov a atraktívnosť pretekov určite negatívna správa, pre nás pretekárov sa však zvýšili šance na víťazstvo...
pridal robertberes dňa 22.1. 23:35