REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 20.1.2013 | Karol Kováč | Čítané 3204x | 13 príspevkov v diskusii
Jubilejný 40. ročník Biela stopa Euroloppet predo dvermi
Už tento víkend 25. až 27. januára 2013 - aktualizované 26.1.2013 - po prvom dni máme za sebou pretek 45 a 25 km FT

A je to tu. Všetci priaznivci diaľkových pretekov sa dočkali.
Jubilejný 40. Ročník diaľkových pretekov v bežeckom lyžovaní seriálu Euroloppet sa koná už nadchádzajúci víkend.
Snehové podmienky v Kremnických vrchoch, kde sa podujatie koná sú vynikajúce. V najvyšších polohách leží do jedného metra a v tých najnižších polohách je to okolo 40 cm snehu. Vyzerá to tak, že aj počasie bude počas pretekov ideálne. Dokonca dážď, ktorý má začiatkom týždňa zasiahnúť celé Slovensko a aj polohy do 1200 m n. m. príde vhod. Odmäk a voda zhutní trasy a ak sa usporiadateľom podarí vystihnúť vhodný čas úpravy tratí, môžeme sa tešiť na ideálne podmienky najmä hlavného preteku voľnou technikou. Od stredy má podľa predpovedí prísť ochladenie a cez víkend by malo vládnuť pravé zimné počasie bez silného vetra a sneženia. Všetko však môže byť trochu inak ak niečo nevyjde tak, ako to vyzerá teraz.
Týždeň pred začiatkom podujatia sa konečne objavil na webovej stránke organizátora oznam o pripravenosti preteku a stručné informácie ako bude diaľkový beh organizovaný. Informácie o podujatí doteraz neboli žiadne okrem propozícií, ktoré boli zverejnené po skončení uplynulého ročníka.

Najväčšou novinkou by mal byť štart po vlnách, po čom volajú účastníci tohto podujatia už niekoľko rokov.

V akých časových odstupoch sa bude štartovať však zverejnené nebolo. To by už malo byť jasné. Alebo sa ešte len hľadá optimálna varianta?
Každý účastník po absolvovaní behu dostane medailu, klasika bude mať dĺžku 30 km a pôjde sa na severnom okruhu. Hlavný pretek voľnou technikou by sa mal ísť na štandardnej trati sever+juh.
Tak toľko z noviniek a najdôležitejších informácií, čo doteraz vieme.
Všetky základné informácie o 40. Ročníku Bielej stopy nájdete na stránkach: http://www.euroloppet.sk
Držím palce organizátorom aby zvládli finišujúce prípravy na jubilejný ročník, aby vyšlo počasie podľa súčasných predpovedí a aby sa nenašli ľudia, ktorí by boli schopní ničiť upravené trate ako tomu bolo pred pár dňami.
Keďže na stránke Bielej stopy nie je možné diskutovať o problematike podujatia, očakávam, že práve na tomto mieste bežkárska verejnosť bude môcť položiť otázky, vysloviť svoje názory. Verím, že organizátori svojimi reakciami prispejú k informovanosti o tomto podujatí.
Obrázky sú prevzaté zo stránky: http://www.euroloppet.sk

Dnes bola vytýčená trasa sobotného behu na 25 a 45 km FT. Na obrázkoch dolu je mapka trasy 45 km FT, výškový profil a detail trasy po štarte. Skutočné dĺžky tratí sú zhodné s propozíciami. Odlišný bude začiatok preteku, keď sa pôjde kratšia vzdialenosť po tratiach na štadióne ako to bolo pred rokom. Na štadióne prebiehajú intenzívne prípravy, trať je po vymrznutí tvrdá a ukazuje sa, že by mohla byť na sobotný pretek vo výbornom stave.

Prognóza počasia celkom nevyšla a kto sa držal odporúčaní voskovania na stránke BS podľa predpovede z piatka asi nenamazal dobre. Je to konkrétne aj môj prípad. Očakávané silné mrazy na Skalku nedorazili, takže ráno bola teplota -7 st a na štarte to už bolo -5. Doknca sa objavilo slabé sneženie a počas celého preteku bolo zamračené. Trate boli výborne pripravené. Na štart vyrazilo okolo 700 bežcov na obe trate. Len škoda, že sa nezúčastnili žiadne hviezdy, ktoré by zatraktívnili podujatie.
Výsledkovú listinu z pretekov si môžete pozrieť tu:
http://www.sportsoft.cz/sk/zavod/overview/847
a záznam behu z môjho Polaru tu:
https://www.polarpersonaltrainer.com/shared/exercise.ftl?shareTag=b48418bfdec5ffc376719713a1c27578
Fotogaléria od L. Marasa: http://lacom.rajce.idnes.cz/Biela_stopa_2013

Trasa nedeľného behu na 30 km CT s výškovým profilom je na posledných troch obrázkoch.





Diskusia k článku (13 príspevkov)

Teraz v Pondelok o 8.15 to podľa Aladin modelu vyzerá tak, že na skalke spadne v priebehu pondelka cca 20 mm dažďa na čo náasledne by malo nasnežiť do stredy až 30-40 cm snehu. Ak by to vyšlo a podarilo by sa to priebežne utlačiť tak by trať mohlo byť ideálna. Navyše od stredy by mali byť teploty okolo -10 tak to aj dobre premrzne. Inak intervalové štarty je vynikajúca správa. Len mi je záhadou, prečo to zrazu ide keď minulý rok to zdôvodňovali, že sa to nedá. Hlavný dôvod bol, ak si dobre pamätám, že by sa na obchvate stretali poslední z prvýmí pretekármi vracajúcimi sa zo severného okruhu...
pridal jaroschreiber dňa 21.1. 8:21  
Možno si to organizátori spočítal a napr. pri 5 min. odstupoch a troch štartovných koridoroch by sa čas štartu medzi prvými a poslednými štartujúcimi posunul len o 10 min. a to určite nehrozí aby sa poslední stretávali s vracajúcimi sa pretekármi na obchvate.
pridal Karol dňa 21.1. 11:00  
Pomohlo by aj odštartovanie po 2 minútach, to by vyriešilo hneď ten lievik po štarte a prvé stúpanie popri Silvestrovskom prieseku a nehrozilo by stretávanie bežcov na Václaváku.
pridal ivanbb dňa 21.1. 13:41  
Veď tak sme to aj písali pred rokom. Kľudne každé dve minúty 100 pretekárov
pridal peterbr dňa 21.1. 17:01  
Podla mojho nazoru štartovanie po časových odstupoch hlavne staršie ročníky by malo byť podľa zváženia pretekarov.. Sú bežci 40 aj50 ročný ktorý dokažu bežať do prvej desiatky v celkovom poradí. Aj na Slovensku ich je niekolko .Takýmto štartom strácajú možnosť držať kontakt s vedúcou skupinou a tým aj šancu na dobré umiestnenie. Viacerí sa takýchto pretekov ani nezúčastnujú.Vezmime si skôr príklad z najst. vytr. pretekov ako je Vasov beh.
pridal milan1960 dňa 22.1. 12:19  
Milan, ale veď existuje časomiera s čipmi! Nie je vôbec problém pri dôslednom radení do koridorov zaznamenať každému pretekárovi čistý čas. Behá sa takto veľa pretekov a aj mne sa stalo, že som skončil pred pretekárom, hoci bol v cieli o niekoľko metrov predo mnou. A kde je napísané, že výkonný pätdesiatnik nemôže štartovať z prvého koridoru. Radenie štartujúcich je v plnej kompetencii usporiadateľa.
pridal Karol dňa 22.1. 14:12  
Súhlasim, s Karolom, ak je niekto výkonný tak bude tak či tak v prvom koridore. Ak by bol v druhom, tak po starom by 2-3 min. alebo aj 5 min. stratil stáním v lieviku hneď na začiatku. Je zrejmé, že intervalový štart je z tohto dôvodu prínosom pre všetkých. Problém by to bol iba aj by sme mali povedzme 300 obdobne výkonných pretekárov útočiacich na prvé miesto.
pridal jaroschreiber dňa 22.1. 16:06  
Chlapi ked bežíte v silnej skupine výsledný čas je ďaleko lepší ako keď tempo diktujete sam, alebo máte slabšiu skupinu. Keď vynechate jeden ročník ťažko vas zaradia do prvej skupiny ked nie ste naozaj svetová elita alebo nemáte FIS body.Myslím že je dobre ešte to prejednať.
pridal milan1960 dňa 22.1. 20:02  
Milan, to nemyslíš vážne. Veď keď sa 200 pretekárov z prvého koridoru pretlačí cez lievik hneď po štarte, tak už sa zo zadu na nich prihrnú tí z druhého koridoru. Akurát sa im spustí čas povedzme o 2 či 5 minút neskôr a nestratia toľko. Tak či tak by sa zdržali ak sa celá tisícka zasekne v hrdle za štadiónom. Inak samozrejme súhlasím, že ak si v silnej skupine strhne ťa jej tempo.
pridal Karol dňa 22.1. 20:14  
Práveže týmto je to lepšie. Ak sú tí 40, 50 roční takí dobrí nech sa úkážu. Kto je dobrí nepotrebuje sa držať a taktizovať, ale ide jednoznačne za víťazstvom. A navyše ak sa bude štartovať po intervaloch je jedno z ktorého koridoru ideš, lebo podstatný je len výsledný čas a ten pomieša poradia.
pridal sixao dňa 23.1. 10:25  
štart po vlnách, s čipmi, je jednoznačne spravodlivejší pre väčší počet účastníkov. Elitní 50-nici sú podľa dostupnej štartovej listiny momentálne radení v prvom koridore. A ako píše Karol, radenie je plne v kompetencii organizátora - teda ak je potrebné vedia podľa požiadaviek reagovať. Vítam tento krok organizátorov
pridal igorva dňa 23.1. 11:48  
Bol niekto na Skalke dnes? Ako to tam vyzerá? Čo urobil s traťou včerajčí dážď a dnes aspoň trochu nasnežilo?
pridal Karol dňa 22.1. 20:20  
Ja som bol na Králikoch, kde do druhej pršalo, trať bola premočená, lyže sa neprebárali, ale palice áno...no a okolo pol tretej začalo do doho snežiť...myslím, že pokiaľ na tento mokrý podklad napadne ešte aspoň 10 cm snehu a upraví sa to, tak by to cez víkend mohla byť ideálna trať...
pridal Matobb dňa 22.1. 21:35