REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Nízke Tatry - Donovaly | 1.1.2013 | Peter Brečka | Čítané 3245x | 9 príspevkov v diskusii
Podmienky na Donovaloch
Psím záprahom to stačí.

Psím záprahom to stačí.

Psím záprahom to stačí... že čo? Nuž úprava tratí na Donovaloch. Pred začiatkom zimnej sezóny tabuľkami označené turistické, cyklo a bežkárske trasy navodzovali atmosféru pripravenosti. Bližší pohľad ale napovedal, že sa neurobil ani jednoduchý porez vyrastených kríkov, černičia, čučoriedia, hlavne v serpentínach lesa pri Polianke. Možno sa nedalo, možno niekto sedel na 200m úseku porastenej lesnej cesty a čaroval ochranárskymi dogmami. To sa asi ani nedozvieme, výsledok je taký, že ak nenapadne 60 cm snehu, bude tu len problém, ale...

psím záprahom to stačí...
skútrom to stačí...
štvorkolkám to stačí...

Snehu je všeobecne menej, ale tam kde je cit pre bežkára, tam sa čosi dá spraviť. Napríklad také Králiky, je pravda, že prístupová cesta pod mostíky je divoká, ale potom je tam fajn. Tam cítiť už spomínaný cit pre bežkársky šport.
Aj na Donovaloch by sa dalo, napríklad z lesa nad Poliankou smerom na Krám, možno až na Krčahy jemne pofrézovať a zahladiť, aspoň jeden jediný malinkatý raz počas dní od Vianoc. Nič, ale...

psím záprahom to stačí...
skútrom to stačí...
štvorkolkám to stačí...

V minuloročnej sezóne ani jediný raz nebola na Donovaloch natiahnutá klasická stopa, pričom v minulosti sa to aspoň občas stalo.
A to bolo snehuúú!! Snaha bežkárov urobiť si aspoň svoju, turistickú je neoblomná. To sú tí, ktorí v tejto sezóne spravili stopu z Kováčky na Šachtičky, veľmi fajn. Ale...

psím záprahom to stačí...
skútrom to stačí...
štvorkolkám to stačí...

Na donovalskom námestí sú 3 sochy, jedna socha šloveka, jedna socha psa a tá...no tá tretia, to je autíčko v osvetlenej škatuľke. Ako tieto veci spolu pasujú? Socha človeka, v skratke SVAP je na tomto mieste priam ironická, socha psa je čistý miestny realizmus a škatuľka s autíčkom... nuž pre jedných je ten model už smiešny a pre ďalších nedosiahnuteľná vec. Ale...

psím záprahom to stačí...
skútrom to stačí...
štvorkolkám to stačí...

Možno tam chýba štvrtá socha, bežkára, ako drží dolámané lyže v rigole od štvorkolky a je samozrejme smiešny so všetkými svojimi túžbami po prírode, po pohybe na čerstvom vzduchu, ktorý na Donovaloch naozaj je, pokiaľ sa okolo vás nepreženie skúter či trojkolka.

Fejtón je subjektívny postreh, fejtónista sa nehnevá, chce pre všetkých kus radosti, fejtónista túži, fejtónista môže byť jedným z tých, ktorí apelovali, aby Skalka nabehla na úhradu tratí cez sms, fejtónista je človek, ktorý už poslal sms, ten, ktorý chce, aby bola zachovaná šanca pre všetkých.
Bežkári sú ľudia, ktorí sa nezľaknú, ktorí zamakajú a urobia čo môžu, ktorí si radi pozrú a aj vyskúšajú skútre či štvorkolky na vyhradených miestach, ktorí na bežkárskych trasách odvalia kameň, odhodia konár a zahladia hrboľatú trasu plúžikom pre tých ďalších...

Stále môžu zostať trate pre...

psie záprahy, ktorým to bude stačiť...
pre skútre, ktorým to bude stačiť...
pre štvorkoloky, ktorým to bude stačiť...





Diskusia k článku (9 príspevkov)

Fejtón dokonale vystihol môj pocit po návšteve Donovál. Je to smutné, no pripadá mi to tak, že na bežkároch sa nedá priamo zarobiť, čiže upravovať trate je pre stredisko nerentabilné. Čo ma ale vytáča je totálna arogancia skútristov a štvorkolkárov, ktorí jazdia aj tam, kde je to vyslovene zakázané.
pridal zwak dňa 1.1. 19:02  
Ministerstvo vnútra - Horská služba by mali vykonať a v pravidelných intervaloch vykonať školenia pre požičovne skútrov a štvorkoliek. Tí, ktorí tieto stroje vlastnia a si ich dovezú na miesto prevádzky musia si byť vedomí, že existuje predpis, ktorý bude prikazovať povinnosti a práva. V každom prípade MV musí zaviesť povinnosť každý jeden skúter, štvorkolku, vodný skúter a pod, ktoré majú vyššií výkon ako auto, aby mali pridelené evidenčné číslo na Dopravnom inšpektoráte a riadiť tieto stroje môže len vodič, ktorý vlastní vodičské oprávnenie, podrobil sa doškolovaniu v centrálnom stredisku Horskej služby, kde by bol podrobený teoretickým, praktickým zručnostiam k vedeniu stroja, k ochrane prírody a krajiny, bol oboznámený o povolených trasách. Tieto trasy by boli označené v návštevnom poriadku tej ktorej lokality na verejných miestach, na internete. Za porušenie dávať vyššie postihy ako pri porušení dopravných predpisov, nakoľko ide o ochranu prírody pre ďalšie generácie.
pridal sixao dňa 1.1. 21:30  
To by bolo fakt dobre, keby sa to zaviedlo, ale v SR su v parlamente ludia, ktorych znami miluju skutre stvorkoly a pod viac ako bezky, maju viac prachov a pod. Nic take nebude a ziaden policajt im pokutu neda, treba verit len na ich "skuturnenie alebo polepsenie"
pridal Vlad dňa 15.1. 14:55  
strava a ubytovanie nie je zarobok? tak co by chceli
pridal cogo dňa 13.1. 20:01  
hovoríš mi z duše človeče...
pridal dpeter dňa 12.1. 9:20  
pridám svoju skúsenost... posobil som na donovaloch, teraz cez sviatky, do 6teho januára. Celkový vnem mojho posobenia bol velmi nepríjemný.V skratke zhrnuté : na donovaloch je bežkár doslova štvaná diskriminovaná zver!!!! Velmi honosný výraz, upravované ratrakované trate, su modelované nie pre bežkárov ale pre mašerov. ktorý nehladia vobec na nič a nemaju ziadnu stavovsku čest a lojalitu s bežkármi ,idu hlava nehlava aj za odmeku ,robia lavore a ked som robil velmi pracne stopy povedla vyratrakovanej časti, temer zásadne vybehli lyžinou na nu a ju jednoducho zrušili.Ak to nadovažok v noci zmrzlo práca, aj dvoj-troj dnová, na stope, v dosledku zmrznutia bola nepoužitelná. Posobilo to ako sabotovanie bežkárskych podmienok.Stretnutia s bežkármi boli o ich tvárach plných utrpenia čo ich trat vyslovene potkýnala vyvádzala z tempa a sposobovala pády. Dokonca aj korčulovanie malo destabilazačné lomcovanie v prívlastku. bežkársky fíling nie je absolutne zastupený vo vlastnostiach ludí čo to tu akože upravuju!!!..a ked už ani mašer nepocituje akusi solidárnorst či lojalitu z bežkármi a ich stopou a myslí si že vyratrakovaná hrbolate stvrdnutá stopa je poda pre bežkovanie a nie utrpné posuvanie sa po oráčine... tak to je fakt sila!!! o skutroch ,brutálne velkých štvorkolkách,či peších sabotéroch ktorý aj ked potiahnete stopu mimo obvyklých trás ako alternatívu v lese ,nad čím už zostáva rozum stáť... o to už ani nehovorím.. Donovaly su obrazom našho parlamentu a anarchii ,hluposti čo na rodnom slovensku vládne. Sú už v megabalíku a predsa sa nenechaju strhnut aj srdcom a niečo spravit nezištne ztoho čo vymačkali zo spoločného dedičstva našich predkov. Know-hov analyzovaný Petrom Stanekom---socializácia strát a privatizácia ziskov-Heslo doby ..podotýkam presuvaná na Floridu či inam... trošku zabieham,ale všetko zo všetkým súvisí..
pridal dpeter dňa 12.1. 9:30  
plemenný býk -symbol a hrdina nášho národa :-)) predsa chudák musí živit svoje deti a matky ,neberme mu hračku chuapi. :-)
pridal dpeter dňa 12.1. 9:35  
bol som, skusil som a viac mepojdem bolo to najhorsie doteraz skuste niekedy rakusko tam vas budu nosit na rukach len za to že ste tam ubytovany a že sa tam stravujete a cenovo je to približne tam kde je priemer na donovaloch
pridal cogo dňa 13.1. 19:59  
Vážení všetci, tiež som smutný z toho obsahu fejtónu a reality, ale ja ako Batislavčan minulý rok po dva dni som mal na Donovaloch celkom OK skusenost, bolo ratrakom spravene vraj 18 km, som si to uzil, tak dufam, ze v priebehu zimy sa to nejako spravi, lebo je to nadherne miesto, a som si tak hovoril, ze sa lepsi bezkarska kultura. Samozrejme je stale medzi Slovakmi velko mnozstvo zhovadilcov, co nechapu, preco by nemali bezkarsku stopu rozdupat, deje sa to v SR vsade, kde su v jej blizkosti pesi, skutristi a pod. Signifikantny bol aj pristup v inf stredisku, ked som sa pytal, ci maju mapku bezk. trati. (nepotrebujem ju, lebo to poznam, ale mato zaujima, z rakuska ich mam zo 10) minulu sezomu nemali ziadny taky material.
pridal Vlad dňa 15.1. 14:48