REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Worldloppet | 7.2.2012 | Karol Kováč | Čítané 2767x | 5 príspevkov v diskusii
40. König Ludwig Lauf – Oberammergau 4. – 5. 2. 2012
Dojmy z podujatia a porovnanie s Bielou stopou

Týždeň po Bielej stope sme sa vybrali na pretek Worldloppetu do nemeckého Oberammergau. Práve v sobotu v deň preteku voľnou technikou dorazila aj do týchto končín arktická zima. Ráno ukazoval za oknom teplomer -23 stupňov celzia. V mieste štartu v dedinke Ettal teplomer osciloval okolo kritickej hranice -25 st. Regule diaľkových behov určujú práve hranicu -25 st C ako minimálnu teplotu pri ktorej je možné ešte pretek uskutočniť. V nedeľu sa trochu „oteplilo“ keď bola teplota na štarte -22 st. C. Našťastie po oba dni bolo bezvetrie a tak sa pocitová teplota neznižovala.

Mráz zrejme odradil stovky zaregistrovaných pretekárov, ktorí nakoniec na štart nenastúpili. Aj tak po oba dni sa na všetkých tratiach zúčastnilo preteku takmer 3500 bežcov z celého sveta. Prevahu tvorili domáci a pretekári a bežci zo severských štátov. Nechýbali ani účastníci zo Slovenska.
Výsledky a kompletnú štatistiku nájdete na http://www.sportsoft.cz/sk/zavod/prehled/603
Vo svojom článku by som chcel porovnať podujatia masových diaľkových behov Biela stopa zo série Euroloppet a König Ludwig Lauf ako jeden z najznámejších a najuznávanejších Worldloppetov.

Masovosť.

Kto ste absolvovali obe podujatia iste uznáte, že lokalizácia podujatí je svojou povahou odlišná. Biela stopa (BS) sa beží prevažne po hrebeni a vrcholoch hôr relatívne vzdialená od osídlení a König Ludwig Lauf (KLL) v doline medzi horami po trase medzi horskými dedinkami. Tomu zodpovedá aj dostupnosť, zázemie a priestorové možnosti štartu a vedenia tratí. Profilová náročnosť je neporovnateľná. BS má oveľa ťažší profil oproti KLL, kde až na krátku kopcovitú časť je to prakticky zvlnená rovinka. V Nemecku je to s možnosťami bežeckého lyžovania niekde inde ako na Slovensku.
V tomto smere a na základe uvedených skutočností je účasť 3500 (KLL) ku 1000 (BS), myslím si adekvátna podmienkam a významu tohto športu v jednotlivých krajinách.

Hromadný štart

KLL má štart na širokej otvorenej lúke s možnosťou cca 2 až 3 km viesť trať v šírke 20 až 30 metrov, na BS po krátkom úseku sa trať zužuje na cca 6 metrov. Radenie do koridorov je na KLL asi také, že v prvom sú špičkoví pretekári a v druhom potom zvyšok. Do tretieho koridoru sú radení neskôr prihlásení pretekári, všetko bez zohľadňovania výkonnosti. Navyše koridory nie sú fyzicky oddelené a prejsť z tretieho do druhého nie je problém a skutočne sa tak aj stávalo. Každý pretekár je pri vstupe na štart označený usporiadateľom, že nastúpil na štart. Teda kontrola vstupu do koridorov je aj tu. Po štarte FT napriek širokej trati dochádzalo ku kolíziám, lámaniu paličiek a šliapaniu po lyžiach.
Na BS je organizované lepšie oddelenie koridorov, tlačenica po štarte porovnateľná aj vzhľadom na väčšiu účasť pri KLL ( na FT KLL-cca 1200, BS- cca 700 ).

Úroveň tratí

Na KLL je už spomínaný profil ľahší, trate sú v miestach kde je to možné široké aj 20 m, no v lesných úsekoch porovnateľné s BS teda 6 m. Trate na KLL boli tvrdšie, boli určite častejšie upravované a v oblasti dlho intenzívnejšie nesnežilo s periódami oteplení a dažďa, čo prispelo tiež k zhutneniu tratí. Na rozdiel od situácie v Kremnických vrchoch, kde napadlo množstvo sypkého snehu a teploty boli od začiatku sneženia prakticky stále pod nulou. Niektoré úseky trate však boli na KLL vedené v blízkosti ciest, čo spôsobilo ich znečistenie drobnými kamienkami. Značenie tratí na KLL veľmi biedne, len po 5 až 10 km oproti BS, kde mali pretekári prehľad o každom kilometri. Na KLL sa bežal 2x cca 10 km okruh v strede trate, takže dochádzalo aj v užších miestach k súbehu slabších a rýchlejších pretekárov. Na trati 50 km bolo dostatok občerstvovačiek na oboch podujatiach, na BS však podľa mňa lepšie zásobené. Na KLL boli merané 4 medzičasy, na BS len jeden na štadióne pri prechode na južný okruh.
Trate na KLL a BS sa dajú len ťažko porovnávať vzhľadom na možnosti, značenie tratí však oveľa lepšie na BS, kvalita tratí lepšia na KLL ( až na úseky popri cestách ), občerstvovačky lepšie na BS, časomiera lepšia na KLL.

Servis pre pretekárov

Možnosti v oboch lokalitách sú neporovnateľné, napriek tomu niekoľko postrehov. Miesto štartu a cieľa je na BS na jednom mieste, na KLL sa štartuje na lúke pri dedinke Ettal, cieľ je v Oberammergau na športovom štadióne. Z tohto dôvodu sú lepšie podmienky pre štart na BS. Na KLL nie je ani vyhrievaný stan, takže mrznúť pred štartom asi pol hodinu v krutých mrazoch nebolo nič príjemné. Podmienky v cieli sú takmer rovnaké aj keď na KLL je k dispozícii väčšia hala aj so sprchami. Občerstvenie po preteku je na KLL na jednom mieste, na BS obed dolu v Kremnici a po dobehnutí len koláč či ovocie a nápoje. Transport pretekárov z Oberammergau na štart bol zabezpečený kyvadlovou dopravou. Prevoz batožiny zo štartu do cieľa je tiež samozrejmosťou. Na BS dopravu autobusom z Kremnice na Skalku neviem posúdiť, nikdy som ju nevyužil.
Vzhľadom na rozdielne možnosti lepšie podmienky na štarte pri BS a v cieli zasa na KLL.

Ostatné dojmy z pretekov.

Tak na BS ako aj na KLL najviac pozornosti sa venuje špičke pretekárov, ostatní sú viac menej prehliadaní na oboch podujatiach. Pritom bez amatérov by neexistovala žiadna masovosť podujatí takéhoto rangu. Snáď len na Skadi Loppete existuje iná atmosféra, keď sú moderátorom vítaní v cieli aj tí na chvoste pretekov. Tiež som bol sklamaný na KLL s dosť komornou atmosférou na štarte i v cieli kde bolo pomerne málo divákov aj keď väčšej pozornosti sa tešil nedeľný pretek CT.
V sobotnom preteku FT na KLL organizátori svojvoľne bez upozornenia pred štartom, v časovom limite cca 3 hodiny po štarte uzavreli trať do spomínaného druhého kola na 35. kilometri a pretekárov poslali do cieľa. V cieli po absolvovaní 40 km trate tak boli títo bežci diskvalifikovaní. A nebolo ich málo, odhadom 150. To len pripomínam, že aj na BS boli stiahnutí pretekári na dlhú trať do cieľa v oveľa mäkšom časovom limite ale na rozdiel od KLL boli klasifikovaní v cieli na kratšej trati.
Pretekári dostali pri registrácii len skromné pozornosti, porovnateľné u oboch podujatí. Pritom KLL bol jubilejný ročník. Odznak v cieli KLL oproti plakete na BS bol len slabý odvar aj keď pre každého má inú hodnotu.

Na záver by som chcel uviesť ešte jednu vec. Aj keď sú oba preteky dosť ťažko porovnávateľné, podľa môjho názoru z hľadiska možností, ktoré ponúkajú lokality, finančné zázemie a rozvoj bežeckého lyžovania v Nemecku a na Slovensku, tak organizátori Bielej stopy odviedli kus vynikajúcej práce a v niektorých parametroch pripravili podujatie lepšie ako bol Worldloppet - König Ludwig Lauf v Oberammergau.
Máme byť preto na čo pyšní, že v takýchto podmienkach vieme na Slovensku pripraviť podujatie na úrovni, ktoré v ničom podstatnom nezaostáva za podobnými podujatiami v Európe. Worldloppet König Ludwig Lauf nevynímajúc.

Budem rád, ak ma opravíte, prípadne skorigujete a pridáte svoj názor k tejto problematike v diskusii pod článkom.





Diskusia k článku (5 príspevkov)

BS 2012 bola skutocne vydarena. A urcite prekonala urovnou mnoho porovnatelnych podujati (jiz50 bola dost ostro kritizovana). Tazko sa bude prekonavat jej tohtorocna uroven, pretoze nie vsetko je v silach organizatorov (sneh, pocasie). Som rad ze som bol pritom a zelam jubilejnej BS 2013 minimalne take povternostne podmienky ako tento rok. O ostatne sa neobavam, lebo organizatori urobia vsetko pre nasu spokojnost.
pridal igorva dňa 9.2. 9:20  
Igor, zámerom článku bolo to aby som porovnal niektoré kritizované záležitosti, ktoré sa objavili po Bielej stope pod článkami na našom serveri. Ľudia by niekedy chceli mať všetko ideálne. No niekedy to nie je v silách organizátorov vzhľadom na podmienky v akých je podujatie organizované. Počasie amnožstvo snehu sa ovplyvniť nedajú. Tak isto sú dané aj priestorové možnosti. Podľa mňa by sme si mali viac vážiť úsilie ľudí, ktorí diaľkové behy organizujú. Či už u nás doma alebo vonku. Najviac asi rezonovala možnosť štartu po vlnách. V Nemecku to odpálili tiež všetko naraz. A napriek tomu, že trať bola abnormálne široká, ku kolíziam dochádzalo aj tam. Tomu sa jednoducho vyhnúť pri masových štartoch nedá. Zúčastnil som sa rôznych pretekov v zahraničí a tak viem o čom píšem. Bielej stope chýba len širšia podpora sponzorov, štátnych a územných orgánov a v neposlednom rade väčšia propagácia. V poslednom bode majú organizátori rezervy, tam by sa dalo veľa zlepšiť.
pridal Karol dňa 9.2. 10:53  
Myslím, že z môjho príspevku a aj iných / i keď miernejšie :-))/ vyplynulo, že BS bola dobrá, okrem štartu. Neberme si zlé príklady z iných pretekov. Spravme BS lepšiu, premyslime ten štart. Ohľadom BS je tam ešte nekomentovaný úsek na serpentínach okolo zjazdovky. Poznám dosť hobíkov, ktorý na pretek nejdú kôli tomuto úseku. Ľudia tam padajú ako slivky zo stromu, tie serpentíny mali byť tiahlejšie. Za tie podmienky na prezliekanie a štart sa na KLL môžu len hanbiť. Všetci priťahujú opasky, bolo to vidno aj na Jizerskej.
pridal peterbr dňa 9.2. 13:55  
Ale ja nenamietam, že by sa nemohlo niečo vymyslieť na vylepšenie štartu, navrhujme a komunikujme s organizátormi. Serpentíny už asi nezmeníme, ťažko predpokladať, že lesy povolia ďalší výrub stromov. Zásadná vec, nová zjazdovka, ktorá odrezala severný okruh je realitiu a uvažovať s tunelom alebo nadjazdom pre križovanie je asi dosť veľká fantazmagória. No a ak sa vybuduje na Skalke biatlonový areál, tak potom už asi budeme musieť zabudnúť na štarty na mieste terajšieho štadióna. Potichúčky sa to už pečie...
pridal Karol dňa 9.2. 21:17  
S vypelsenim startu naprosto suhlasim. Snad by sa dalo, napr. ako na Jizerke, ked uz su cipy, instalovat citacku na konci startovnej rovinky. Potom sa da kludne urobit aj start po vlnach a v ramci vln sa to tiez roztiahne uz na starte. Odpadla by aj cast nervozity na serpentinach. Teiz dost dobre nechapem, preco nam az na starte oznamia, ze trat bude o 2 km dlhsia (v skutocnosti bola o 4). Ale aby som len nefrflal, tento rok to bolo fajn.
pridal miro dňa 10.2. 20:42