REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 30.1.2012 | Peter Brecík | Čítané 3062x | 8 príspevkov v diskusii
Biela Stopa + 3
( Hodnotenie )

Práve sa mi nechce spať po návratu zo Skalky. Dovolím si preto oznámkovať práve ukončený 39. ročník BS. Známka +3. Podľa môjho stredoškolského profesora: Jednotku môže mať pán Boh, dvojku pán riaditeľ. Takže - najlepšie možné hodnotenie. Skončenú BS sa takto úspešne asi zopár rokov opakovať nepodarí. Záľahy snehu, nádherné počasie. Veľmi dobre pripravené trasy po oba dny. V So som robil "nosiča vody" kamarátovi. V nedeľu už zo štartovým číslom. Prešiel som tak obidve trasy. Ješte raz - veľmi dobre upravená trať. Že je najťažšia zo všetkých tratí WL a EL je jasné. S tým sa asi nedá nič robiť. To je objektívne pre všetkých. Občerstvovačky funkčné, dobre zásobené. V sobotu som sa opaľoval na konci pretekárskeho poľa. Občerstvenie bolo. V nedeľu som prekvapil sám seba a dosiahol celkom slušné umiestnenie. ( vzhľadom k veku a špeciálnej kategórii. Aj som ju asi vyhral, ale nevyhodnotili ma :-)) ) Prosto - spokojnosť.

Dovolím si aj tak dať OV čo to na zamyslenie.
1, Čas štartu. Všade sa štartuje o 9.00. Sobotných 10.00 spôsobilo,
že niekoľko pretekárov zo 45ky bolo zastavených. Čo NEBOLO v
propozíciach. Časový limit je rozumné opatrenie. Musí byť ale
uvedené dopredu !
2, Nedeľných 10.30 bol už skutočne zbytočný luxus. Treba uvážiť, že
všetci účastníci po preteku cestujú domov. Priateľia z ČR aj dosť
ďaleko. Myslím, že skorší start by potešil veľa ľudí. Riešenie
je jednoduché - anketa. Nech si verejnosť určí.

"Diaľkový, masový, vytrvalostný a či jednoducho populárny, t.j. ľudový beh na lyžiach. Azda každý názov, či prívlastok je vhodný..."
Toto som si požiačal z pozvánky na BS. A to je bohužial, najväčšia chyba BS. Nič z toho neplatí. Účasť je veľmi slabá. Nie je to ale chyba OV a všetkých obetavých dobrovolných pomocníkov, ktorí zabezpečujú potrebný servis.
Je to chyba zvyšných 5 mil. spoluobčanov. Nebudem srovnávať s okolitými krajinami - škoda času. Od min. Šk, cez min. Zdr a Slov Agent CR nikto plne nechápe význam masových športových akcií. Vrátanie politikov, aby som nezabudol. Hlúpučké masy ( a za tým si stojím ) sú schopné jen pasívneho: Kto neskáče nie je Slovák, Cigy - caga...
Dosť málo. A keď nemôžu skákať, uspokoja sa s celodenným víkendovým výletom do Super - hypermarketu. Smutné.
To je úloha pre všetkých, ktorí včera a dnes absolvovali peknú BS. Dotiahnite KAŽDÝ alespoň JEDNÉHO nováčika na trať. OV BS to môže podporiť. Označenie čísla, odznak apod. Možností je veľa. Lebo dnes, na klasickej 25ke so mal pocit, že je usporiadateľov viacej ako pretekárov.
Na Skalke som stretol veľa priateľov. Škoda, že tam neboli ( pravidelne nechodia ) najúspešnejší slovenský amatérsky lyžiari - viacnásobní nositelia zlatého odznaku WL. Nesúhlasím s tvrdením, že by BS bola nad ich sily a že najlepšie výkony podávajú už len na WL párty.
Priatelia, keď prídete vo vašich pekných vestičkách, zacengáte medailami, bude to dobrá propagácia a motivácia pre ostatných "obyčajných" bežcov. To sa myslím nazýva - národná hrdosť.
Záverom - znova úloha pre všetkých.
Na budúci ročník BS systémom: 1 + 1
Všetkým Veľa zdravia, chuť do tréningu - Dovidenia.
... a poďakovanie všetkým organizátorom.







<br><br><br><br>




Diskusia k článku (8 príspevkov)

Osobne som sa pohrával s myšlienkou zúčastniť sa. Čo ma odradilo? Možno samotný charakter BS. Účasť špičkových bežkárov kladie vysoké nároky na organizátorov a prípravu podujatia aj v takých oblastiach, ktoré amatéri nepotrebujú. A s tým súvisiace vyššie štartovné. V sobotu som bol radšej na Donovaloch...
pridal bcman dňa 30.1. 7:23  
Súhlasím s Petrom takmer vo všetkom, napísané svojským štýlom ale výstižne. Super podmienky, sneh, počasie, dobre upravená trať. Zlepšiť je stále čo to ale štart v sobotu by som asi nemenil. Vzhľadom na komplikované parkovanie a dostupnosť Skalky, najmä ak aj počasie nie je ideálne, by mohol byť skorší štart problém. Časový limit po prvom kole je potrebný ale aj pri tomto čase štartu mohol byť posunutý o pol hodinu. Ale hlavne nikto o ňom ani netušil. Škoda, niektorí boli z toho zbytočne znechutení. A ešte pre "bcman-a". Je na každom, či sa BS zúčastní alebo nie. Práve charakter podujatia s potrebným servisom pre každého by mal pritiahnúť aj amatérov. Stretnúť sa v jednej stope so špičkovými bežkármi nie je všedná záležitosť a malo by to pôsobiť ako lákadlo. Včasné prihlásenie umožňuje aj nižšie štartovné. Je otázka, či dobre upravené trate, občerstvovačky, medaila, štartovné číslo, profesionálna časomiera, obed a celý servis okolo nie je veľa za štartovné 30 €. Na podujatia takéhoto rangu je primerané. Účasť na BS je zážitok, atmosféra a vlastný výkon na ktorý sa treba pravidelným športovaním pripravovať stoja za to!
pridal Karol dňa 30.1. 10:21  
Pre tých, ktorí prichádzajú z väčšej vzdialenosti bude čas 10,00 asi vyhovujúci. Nie každý sa chce ubytovať a kedže je to v strede SR, dá sa to do tejto hodiny stíhať, domov sa dá prísť aj potme.
pridal peterbr dňa 30.1. 12:36  
Peter,asi len žartuješ,alebo si mýliš pojmy .Keď bola ako píšeš účasť slabá ,tak to znamená aj že to nebol diaľkový ,vytrvalostný a populárny beh na lyžiach ??
pridal Viliam dňa 30.1. 14:05  
Chcem pochváliť a používam trocha nadsázku, aj keď: 1, Diaľkový to nieje, lebo s priateľmi hovoríme, ťe 25ky sú detská trať, a tie zatiaľ nebeháme, keď je na výber. 2, Masový to tiež nieje, lebo si veľkú čaťs trate bežím sám. Kamarát, ktorí dobehol predo mnou sa 2 km pred cielom ZTRATIL, keď ho pomýlila zabudnutá ceduľa 23 km. Bežal tiež sám, tak obrátil. Nasmeroval som ho a tak trafil. 3, vytrvalostný - to je dtto ako dialkový. Detská trať predsa nemôže byť vytrvalostná.
pridal Petrraft dňa 31.1. 14:43  
4, Populárny až ľudový. To bude, až spoločne zvýšie účasť na dvojnásobok. Bieg Piastów je ľudový, lebo tam štartujú borci v rifliach, ale dokážu ho spoločne vypredať. Naša BS mi zatiuaľ len dvíha - sebavedomie, lebo v mojej kategórii, celkovo aj v špeciálnej nevyhlásenej kategórii som dosť vpredu, čo sa mi inde nestáva. Ale je na nás všetkých, aby časom bola účasť hodná menu, organizácii a všetkému. Poďme na to, lebo príprava začína už od včera !!!oasť
pridal Petrraft dňa 31.1. 14:50  
Peter, sobotňajších takmer 48 km nie je dosť na diaľkový beh? Mohol si si ho šľahnúť pod 4 hodiny aj klasikou, keďže nie si vyznávač FT. Stopa bola natiahnutá. Máš pravdu, že účasť je pomerne slabá a to hlavne na klasiku. BS sa vyprofilovala ako hlavný pretek pre FT. Máš Euroloppety zamerané aj opačne. Napr. Šumavský skimaratón. Tento rok ho odignorujem, lebo na FT je len krátka trať, tak isto je na tom aj Skadiloppet v Nemecku. Spomínaš Bieg Piastow, aj tam ma to už nelákalo ale odkedy zaviedli aj 50 km FT, tak som si ho obľúbil. Ale stále mi vŕta v hlave akú špeciálnu kategóriu myslíš. A v čom ja vidím slabú účasť? Je to v našej slovenskej povahe. To čo máme doma nevieme doceniť, slabá podpora štátnych orgánov ako si písal aj Ty, nezáujem médií, sponzorov, takmer žiadne PR zo strany organizátorov. Na takom Biegu Piastow sa registrácia a platba online spúšťa už niekoľko dní po skončení pretekov, u nás niekedy koncom októbra. Zastaralá možnosť platby štartovného tiež neprispieva ku konfortu.
pridal Karol dňa 31.1. 16:17  
Len pripomeniem, že v našom fóre je otvorená téma http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=24&t=136, kde by bolo vhodnejšie zapojiť sa na jednom mieste do diskusie o úrovni 39. ročníka Bielej stopy. Tento článok sa postupne posunie dolu a bude obtiažne vyhľadať si názory. Navrhujem preto, aby sme všetky klady aj zápory riešili práve vo fóre Bežkár.sk
pridal Karol dňa 31.1. 16:22