REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 23.1.2012 | Viliam Michalech | Čítané 2764x | 3 príspevky v diskusii
Pozvánka na 39.ročník Bielej Stopy
Euroloppet-FIS 27. - 29. január 2012

Ako ho nazvať? Diaľkový, masový, vytrvalostný a či jednoducho populárny, t.j. ľudový beh na lyžiach. Azda každý názov, či prívlastok je vhodný na pomenovanie tohto typu podujatia, ktoré je otvorené, prístupné pre všetkých, ktorí v behu na lyžiach,v pohybe v zasneženej krajine niečo pekné, hodnotné, príťažlivé nachádzajú. Tento typ podujatia umožňuje aby úplne bežný lyžiar, či športovec pre ktorého je účasť na takomto lyžiarskom podujatí prípravou na tú svoju športovú disciplínu sa mohol postaviť do rovnakého štartovného poľa spolu s tými, ktorí pretekajú vo svetovom pohári ,na majstrovstvách sveta alebo na olympijských hrách. Každý potom môže povedať: zúčastnil som sa na takom a takom preteku Euroloppetu kde bežal aj ten a ten špičkový bežec na lyžiach. Spoločné foto v cieli s víťazom, či známym reprezentantom na pamiatku sa stane súčasťou súkromného albumu a spomienok na podujatie v lyžiarskej bežeckej stope.

Mnohých z vás som aj túto Nedeľu stretával na lyžiach v bežeckej stope na obľúbenom úseku Skalka-chata Hostinec .Už dobre známe tváre tých ,ktorí to berú ,,vážne,, a snažia sa dobre pripraviť na 45 km alebo kratšiu 25km trať Bielej Stopy .Ba poniektorí majú v pláne bežať obe trate v Sobotu aj v Nedeľu. Známe tváre ,známe mená priateľov možno povedať z celého Slovenska : Bratislavčanov či Nitrančanov nevynímajúc .Niektorých identifikujem len podľa tej ich lyžiarskej kombinézy ktorú majú vždy na sebe .Ahoj ,či ako sa máš ,a beží sa ďalej .Treba sa dobre pripraviť ,veď o týždeň to všetko vypukne a v stope ti už nikto nepomôže ,musíš sa s traťou Bielej Stopy vysporiadať sám .

Biela Stopa je v poradí tretím pretekom Euroloppetu v tejto zimnej sezóne 2011/2012. Matka príroda nepriala našim priateľom v Talianskom Livigne ,kde pre nedostatok snehu muselo byť prvé podujatie seriálu pretekov Euroloppet ,La Sgambeda zrušené . Viac šťastia už mali usporiadatelia Marathon de Bessans .Biela Stopa má opačné starosti ako to bolo v uplynulej sezóne ,keď sme mali veľmi málo snehu a do posledných dní sme nevedeli ,či pretek usporiadame .Teraz sú to starosti mohli by sme povedať príjemné ,veď máme dostatok snehu ,ale aj s takýmto prívalom snehu sa musíme popasovať .
Okrem tréningu na lyžiach ,ako to už býva ,vedú sa medzi lyžiarmi ,alebo aj len medzi pozorovateľmi situácie diskusie na tému aká bude trať ,či bude dobre upravená ,aký bude servis ,nebudú problémy s tým a tým ?Zabezpečí nám usporiadateľ všetko čo zabezpečiť má a za čo sme si aj zaplatili ? Bude mať tento 39.ročník vyššiu úroveň ,nebudeme sklamaní? Všetko otázky na mieste ,ktoré ale niekedy vyplývajú aj z napätia pred štartom ,z toho že prirodzene všetci chcú mať pekný pretek ,dobré pocity a zážitok . My organizátori 39.ročníka Bielej Stopy vám všetkým ktorí prídete do Kremnice a na Skalku toto všetko chceme dať. Kvalitne pripravené trate ,dobrý servis a služby ,pekné ceny.

Chceme ubezpečiť všetkých ,že organizačný výbor Bielej Stopy má dostatočné skúsenosti aby toto všetko mohol ponúknuť a vedel pripraviť. Diskusie na webe typu či vzhľadom na tak veľké množstvo snehu budeme vedieť pripraviť kvalitné trate , ba dokonca rady koľko razy a kedy máme ratrakom upravovať trate sa dajú pochopiť , ale zbytočne iba dramatizujú situáciu .Nechajte to prosím na usporiadateľov. Hodnotiť budeme po pretekoch .Čo bude dobré si ponechajte a to zlé poviete nám.

Takže ešte niekoľko údajov a informácií o samotných pretekoch .
Prihlásených je zatiaľ približne 650 účastníkov ,no konečný počet bude o týždeň podstatne vyšší vzhľadom na to že nám neustále prichádzajú ďaľšie a ďaľšie prihlášky .Prihlasuje sa len online na web stránke Bielej Stopy www.bielastopa.eu. Je možné prihlásiť sa aj v deň štartu ,ráno od 07-09:00hod v športovej hale na Skalke/Relax Centrum /. Prítomný bude tak ako aj každý rok Euroloppet team z kancelárie EUC v stánku ktorého si budete môcť ešte aj pred prípadným prihlásením sa na pretek kúpiť Euroloppet pas .Výhody držiteľa Euroloppet pasu sú na www.bielastopa.eu v rubrike
Euroloppet pas. Samozrejme držitelia pasu môžu nakupovať v tomto stánku športový tovar so zľavou ako aj zúčastniť sa výhernej lotérie o hodnotné ceny .Upozorňujem ,že potvrdzovanie účasti v preteku do Euroloppet pasov bude samozrejme až po preteku a to v stánku Euroloppet teamu –sekretárka EUC pani Irmgard Gogolin ,alebo v kancelárii pretekov v šport. hale–Viliam Michalech .
Samozrejme ten kto už má účasť na Bielej Stope v pase potvrdenú z predchádzajúcich ročníkov ,a je jedno či dlhú alebo krátku trať ten si už účasť nedáva potvrdiť. Stačí len raz ,pretože na získanie titulu Euroloppet Šampión je potrené mať v pase potvrdenú účasť na 8 rôznych pretekoch Euroloppetu .T.J. nemôžu byť tie isté preteky viackrát!
45km trať sa beží celá ,t.j.severný a potom južný okruh .Nedeľná klasika sa beží na južnom okruhu .

Celkove bude na trati 10 občerstvovacích staníc ,vrátane občerstvenia v cieli .Pred štartom majú pretekári možnosť občerstvenia v šport. hale . Na 1 km trate a pred Gergelyho tunelom bude servis –výmena zlomených palic . Novinkou bude aj voskovací servis nielen firmy Fischer ale aj firmy Swix.
Upozorňujem ,že majitelia Euroloppet pasov budú mať svoj štart. koridor na čele 2.koridora a bude označený na každej strane štartovnej plochy zástavou s označením Euroloppet Starting Block . Teraz ešte s určitosťou nevieme povedať ,či budú mať na svojom štart.čísle aj nálepku s týmto označením. Ak áno ,potom ju dostanú na prezentácii spolu so štart. číslom .

Je nám ľúto že sme museli zrušiť City Sprint a Big Air na Kremnickom námestí ,teraz keď je námestie pod hrubou vrstvou prírodného snehu .Celý rok prebiehala jeho rekonštrukcia a osvetlenie je zatiaľ neúplné ,provizórne a teda nedostatočné na tieto akcie .
Vzhľadom na rekonštrukciu Mestského osvetového strediska ,kde bola vždy prezentácia , bude teraz prezentácia v budove základnej školy ,ktorá je hneď vedľa budovy bývalej prezentácie.
Ostatné dôležité informácie sú na www.bielastopa.eu
Stravovanie/obed /bude v Kremnici ,v jedálňach základných škôl podľa farby lístka na obed.

Upozorňujeme ešte ,aby tí čo chcú prísť na Skalku vlastným autom ,aby tak urobili v dostatočnom časovom predstihu ,aby nemali potom problém dostať sa včas na štart .
Účasť na 39.ročníku zatiaľ prisľúbili, resp. sa už prihlásili Alena Procházková, Radek Šretr a ďalší, ktorí by mali byť prekvapenim na štarte .
No a čo na záver našej pozvánky na 39.ročník dodať ? Len to ,že srdečne pozývame na štart Euroloppet pretekov Biela Stopa všetkých ktorý ešte váhajú ,rozmýšľajú či sa prihlásiť alebo nie .

Príďte ,bude to stáť za to !

Za OV 39.ročníka BS
Viliam Michalech





Diskusia k článku (3 príspevky)

Výstižne si to v tejto pozvánke popísal Viliam. Podujatie akým Biela stopa je má svoje čaro a kto to raz skúsi tak si ho iste zamiluje. Nemožno sa ani čudovať, že ľudia sú netrpezliví, plní očakávania ako to bude prebiehať. Či bude dosť snehu, či nebude veľa snehu, či to organizátori zvládnu, aké bude počas preteku počasie. Preto je veľmi dôležitá komunikácia vás organizátorov s tou masou ľudí, ktorá je na druhej strane a pre ktorú to robíte. Práve v časoch, keď nie je situácia jasná, nastávajú komplikácie, je potrebné vysvetľovať a ak je treba aj ubezpečovať. Predpokladám, že je vašim cieľom prilákať na Stopu čo najviac ľudí. Hlavné štartovné pole tvoria pretekári - amatéri. Mladší či starší, všetci ktorí prepadli tomuto športu a sú ochotní cestovať za takýmito podujatiami aj stovky kilometrov za hranice krajiny. V susedných štátoch a v Európe majú takých podujatí ako je Biela stopa niekoľko. U nás žiaľ iba toto jedno. Sme preto vďační, že tento pretek organizujete a držíme vám palce aby ste úspešne zvládli prípravu a priebeh podujatia. Snehové podmienky a počasie bude takmer s istotou ideálne. Všetci sa už tešíme a ešte raz veľa zdaru.
pridal Karol dňa 25.1. 10:08  
No tak o trate sa už nebojím... :) sledujem pozorne úsilie organizátorov a naozaj robia čo sa dá. Teraz nech to už len riadne vymrzne do soboty a ide sa na to. Pokiaľ by sa podarilo ešte juh urobiť širokým ratrakom, bola by to paráda. Inak s tým závejom tam na hrebeni je teda dosť roboty, snáď to už pôjde aj bez ratraku v lese :) Držím palce
pridal Matobb dňa 25.1. 16:03  
Veru tak..bola, že to dnes paráda. Bol som na juhu, výborná stopa a keď som stretol 6 metrový ratrak, neveril som vlastným očiam. Južný okruh bol pre mňa vždy symbolom trápenky, lebo nasledoval v preteku ako druhý, kedy už nebolo síl a hlavne stupanie na Hostinec ma zabíjalo. Dnes, keby som nepozrel na chatu, asi by som si ani nevšimol koniec kopca. Trať bola tvrdá, široká a rýchla. K tomu gýčové počasie, no nádhera. Takže nielen haniť, ale aj chváliť treba organizátorov. U mňa majú veľkú pochvalu a keď to bude tak aj v sobotu, radosť bežať. Držím vam aj ja palce priatelia.
pridal robertberes dňa 25.1. 21:47