REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Worldloppet | 10.1.2012 | Peter Brecík | Čítané 2978x | 13 príspevkov v diskusii
JIzerská 50
45 ročník

Minulý víkend jsme prožili ( a přežili ) 45 ročník Jizerské 50. Závod série WL, který se vždy řadil k nejlepším ze seriálu. Dobrá organizace, téměř ideální profil pro běh na lyžích. Vysoká účast doplněná mezinárodní špičkou. V letošním jubilejním ročníku se ukázalo, jak pýcha předchází pád. Pořadatelé inzerovali, že dělají vše v zájmu účastníků. Udělali mnoho. Reklama, televizní spoty, besedy. Téměř vyprodané startovní pole. Akce pro VIP apod. Zapoměli jen na jedno, podle nich asi ne důležité. Totiž že lyžařský závod klasickou technikou se běží v běžeckých stopách. Ty totiž nikdo ze závodníků po celých 50 km neviděl. J50 s vysokým počtem účastníků má se stopami stálé problémy. I za ideálních podmínek. Mráz a dostatek sněhu. Kamera, jedoucí před závodníky VŽDY zničí jednu ze tří stop. Zbývající dvě dodělá prvních tisíc závodníků. Když jich proběhne polovina, po stopách není ani stopa. Zbytek závodního pole má smůlu.
Když se navíc přidá špatné počasí, což je tři roky ze čtyř, J50 se stává utrpením. Zúčastnilo se vás tam ze slovenska dost. Víte o čem mluvím.
Byla to katastrofa. Stačí jedno číslo. Startovalo 5.830, do cíle došlo 5.396. Nedokončilo 534 závodníků. Výsledné časy - hrůza.
Lyžaři nesportovně bruslili, do kopců šli bez lyží. Hanba - ostuda. Velitel tratí, Radim Nyč, kterého si vážím je maximálně skušený. S roky spokojenosti se ale pomalu zapomělo, že závod dělá ne špička, ale hobíci, kteří si přišli zaběhnout. Vzájemně změřit síly. Pro ty je J50. A ti už roky ve stopách neběželi !
Moderátor se sice snažil vysvětlovat, že až tři rolby bojovaly se sněhem, ale to nebyla pravda. Ve startovním poli jsou tisíce lidí kteří poznají závody venku. Tam jsem za podobných podmínek viděl pracovat skůtry. Skútr se stopovačem bez problémů udělá rychle jednu stopu. V daném úseku. Přitom vůbec neohrozí ani nezpomalí běžce. Může se po pár km otočit a druhou udělat naspátek. Jak poznám trať J50, tak by stačili pohodlně tři skůtry. Pro závodníky třetí až poslední vlny by to byla úleva. Záchrana. KAŽDOROČNĚ !!!
Problémů bylo více. Pořadatelé se je doufám rychle dozvědí. Moji krajané si nenechají nic líbit.
Doufám, že si z toho vezmou poučení i organizátoři BS. Sněhu na Skalce jsou metry. Trať - je daná. Profil je "tvrdý", ale lepší už nebude. Běžecké pole. Výhodou je, že je méně početné. Škoda, BS by zasloužila vyšší účast. Lyžaři - v průměru méně skušení a méně naběhaných km.
PRÁVĚ PROTO je třeba, aby v So i Ne byla běžecká stopa dobře upravená. Techniky je na Skalce dost. I závod volnou technikou MUSÍ ( venku vždy má ) jednu stopu pro klasický styl. Je to VOLNÁ TECHNIKA !!! O klasice ani nemluvě. Držím palce vám, přátelům a těším se na setkání.
Ať pořadatelům vše vyjde pro spokojenost účastníků.



Diskusia k článku (13 príspevkov)

Peter ďakujem sa obsiahlu správu z Jizerské padesátky. My s partiou teraz trénujeme na Skalke na Bielu stopu. Za posledný týždeň tu spadlo cca 60 cm snehu. Trate boli upravené niekedy uprostred sneženia a tak sa teraz mi skejtári trápime v hlbokom snehu. Môžeme iba snívať o pravidelne upravovaných tratiach... je tu už meter snehu, čo je pozitívum pred pretekom BS, ktorý by po rokoch mohol byť opäť na klasockých trasách. Verím, že organizátori využijú priaznivé snehové podmienky a pripravia kvalitný pretek.
pridal Karol dňa 10.1. 23:28  
Dnes nad ránom bol po predchádzajúcom snežení upravený kompletný severný a južný okruh Bielej stopy našim strojom, štadión, inline dráha, 3 km a 5 km okruh strojom MKL Kremnica. Trate sú pripravené ideálne, treba jazdiť. Keď chceme mať pravidelnú úpravu tratí niekoľkokrát za týždeň, bez poplatku to nejde. V takýchto prípadoch keď systém spoplatnenia ešte nie je, ale viete kto upravuje trate, nie je problém zdvihnúť telefón a povedať dám xx€ na naftu, môžte ísť upraviť? A mohlo to byť upravené už včera, alebo predvčerom. Trate budú upravené znova pred víkendom podľa pokynom Bielej stopy, keďže predpoveď hlási ďalšie sneženie. Má snežiť aj cez víkend v priebehu dňa, vtedy veľmi dobre vieme že buď sa upraví po snežení alebo počas sneženia bude premávať ratrak pomedzi lyžiarov. Čo je lepšie to je vždy otázne, každému bežkárovi vyhovuje niečo iné. Prajem príjemný deň.
pridal Skalkaarena dňa 11.1. 8:59  
Dnes je to už o niečom inom. Všetky trate na Skalke sú upravené. Prešli sme si južný okruh a bolo to super. Konečne sú na južnom okruhu po rokoch veľmi dobré podmienky a verím, že BS sa konečne pôjde v plnom ptrofile. Ďakujem Skalkaarene a ostatným, ktorí aj uprostred týždňa upravili trasy. Všetkým odporúčam prísť si zabehať, sú tu super podmienky.
pridal Karol dňa 11.1. 15:49  
Na úvod veľká vďaka skalkaarene, že robí aspoň to, čo robí, a to z nepochopiteľných príčin bezplatne. Nedá mi však nezaregovať na vyjadrenie "nie je problém zdvihnúť telefón a povedať dám xx€ na naftu, môžte ísť upraviť?". To žijeme v lyžiarskom stredoveku? Prečo je problém uviesť na webovej stránke možnosť poslať darcovskú SMS, alebo prispieť na úpravy priamo na účet? Prečo je problém vyberať od bežkárov parkovné, ktoré sa použije na úpravu tratí, alebo poslať na štadión človeka, ktorý skasíruje priamo bežkárov? Druhá vec: tiež som sa zúčastnil na pretekoch v Bedřichove, ale len 30 voľne a moje dojmy sú uplne opačné: perfektná organizácia, krásne trate, žiadna tlačenica po štarte, jednoducho veľmi vydarený pretek.
pridal arjofat dňa 11.1. 10:24  
Robime to preto, že máme k dispozícii "parkoviská" na ktorých inak mesto vyberalo parkovné a nestaralo sa adekvátne o tieto plochy. Systém spoplatnenia ak má byť tak v spolupráci všetkých subjektov. Táto široká spolupráca nabrala reálne črty až túto zimnú sezónu, takže do tej budúcej niečo určite vymyslíme. Zavolať atď som napísal preto aby si niektorý ľudia uvedomili, keď keď sa chce, aj keď ako v stredoveku, tak sa dá. Ja vždy hľadám priestor na to, ako veci urobiť aby boli urobené či už takým spôsobom alebo onakým. Parkovné môžme začať vyberať vtedy, keď bude poriadne parkovisko. To sme chceli vybudovať na vlastné náklady do tejto zimnej sezóny, podali sme žiadosť na Mesto Kremnica, bola zamietnutá pod koberec. Prispievať priamo na účet nad tým pouvažujeme. Keď vyberať priamo na štadióne, nájde sa nezanedbateľná skupina ľudí, ktorá si dá tú námahu a štadión obíde.
pridal Skalkaarena dňa 11.1. 11:41  
Bol som tam ja ja. V Piatok voľne 30 km sa šlo veľmi dobre - až na to , že miestami fúkal silný vietor. Ale dolu kopcom sa dalo zviesť aj v stope. Tá tam bola. V nedeľu, ale trať skutočne bola hrozná. (A to som sa tešil, že na zahraničných behoch sú trate lepšie upravené ako na BS..., tak to bol šok.) Nie lenže stopy neexistovali (oni zrejme boli) ale tým, že po nich prešlo tisíce ľudí vznikol hrboľatý ujazdený až zľadovatený profil, kde priamy smer lyží nešlo udržať. (Možno by bolo lepšia k by miesto troch – štyroch stôp upravili len dve po krajoch a v strede to nechať rovné, ako na korčuľovanie, čím by možno nevznikol taký hrboľatý povrch) Dole z kopca to bolo vyšmýkané na ľad a kde tam väčšia diera, ktorú zrejme vyhĺbili padajúci bežkári – takže si trebalo dávať pozor. Pri štarte z 8. vlny to bolo prvých 30 km to bol pochod a nie beh. Tú masu ľudí neobehnete ... niet kade, pripomínalo mi to klasickú zápchu áut v meste.
pridal jaroschreiber dňa 11.1. 11:40  
Hore kopcom sa pochodovalo...dole kopcom všetci brzdili a padali, takže som musel brzdiť aj ja. Po 30 km sa mi podarilo prepracovať niekde na úroveň pretekárov z 3-5. vlny a tam to už bolo lepšie. Už sa toľko nebrzdilo a nepadalo a tak som tých posledných 20 km úspešne súpažne došiel do cieľa. Profil trate pekný, len škoda , že sa na tom povrchu nedalo závodiť. Na druhu stranu by pre BS nemal byť problém takto nízko položenú latku úpravy trate tento rok prekonať. Budem držať palce, aby sa im to podarilo. A verím, že tento rok sa po 3 rokoch dostanem aj na južný okruh. Tam som ešte nebol...
pridal jaroschreiber dňa 11.1. 11:40  
Chcel by som sa zastať ľudí, ktorí sa starajú o úpravu Jizerskej magistrály, pretože to robia veľmi dobre. Behal som tam už od 1. januára a napriek veľkému otepleniu boli trate vo výbornom stave. Problém bol asi v tom, že potom zrazu napadlo veľké množstvo snehu a keď po ňom prebehlo 5000 bežkárov, vzniklo to, čo vzniklo. Ako som spomínal, na 30 voľne bolo všetko v pohode, ale tam štartovalo len okolo 500 bežcov. BS so svojimi 300 pretekarmi tuto latku hravo prekona :)
pridal arjofat dňa 11.1. 12:14  
Na tratiach Jiz50 už niekoľko rokov funguje systém sms, na niektorých miestach sú osadené tabule, na nich je info o tom, kto trate upravuje a tel. číslo, na ktoré je možné poslať sms, cena je asi 30 Kč. Mobily mávame pri sebe, to by bol úplne najlepší spôsob, ako prispieť na úpravu tratí, napr. 1 éčko, kto chce, mohol by poslať sms viacero. Ja som na Jiz50 štartoval v 4. vlne, o stope sa nedalo hovoriť, ale tiež viem, že aj nultá vlna mala úseky, kde nebola trať urobená. Bedřichovská 30 tka bola OK, pri skatingu je to jednoduchšie.
pridal peterbr dňa 11.1. 14:03  
Priatelia, tiež som nadšenec a možno až fanatik do bež lyžovania, na Skalku chodím dlhé roky a pred pár rokmi som všetkých zainteresovaných do úpravy tratí veľa krát kritizoval, písal maili od HS, cez mesto až po Bielu stopu, vysvetľoval ako je to v bežeckej Európe, pretože som bo vytočený do nepríčetna, keď som prišiel na Skalku z Bratislavy a lyže sa mi zabárali v 30 cm snehu. Dnes musím zainteresovaným vysloviť len veľké absolutórium za snahu, za veľkú zmenu v úprave tratí v celom areáli Skalky, vrátane okruhov. Ak by som to mal porovnať so St. Moritzom je to neporovnateľné, ale príjmy z cestovného ruchu tam a na Skalke sú neporovnateľné. Veľmi sa to zmenilo k dobrému, 3-4 v týždni dochádzam z BA a upravené nebolo naozaj len teraz jeden, dva dni, kedy veľmi snežilo. Ale ako čítam vaše komentáre zajtra sa mám na čo tešiť. Chcem tým povedať len to, že nekritizujme, ale ďakujeme a dajme organizátorom podnety, nápady, či návrhy ako to funguje inde...a verme, že budú flexibilne reagovať.
pridal robertberes dňa 11.1. 21:38  
Presne tak, kritizovať vie každý, ale to nie je to čo potrebujeme. A čo potrebujeme? Áno, podnety, nápady, názory s cieľom dostať sa k spoločnému cieľu - upraveným tratiam na Skalke v čo možno najväčšej dĺžke a šírke, najlepšej periodicite úpravy, najlepšej kvalite. Budeme reagovať aj v priebehu tejto sezóny, ale hlavne je to pre nás podklad pre budúcu sezónu, kedy to chceme robiť ešte lepšie a prehľadnejšie pre návštevníkov tak, aby na Skalku chodili radi a priviedli do tohto prírodného raja ďalších nadšených športovcov. S pozdravom Ing. Peter Hyža, Skalka arena.
pridal Skalkaarena dňa 11.1. 21:49  
Karol snáď ešte podnet na teba...možno by bolo zaujímavé vytvoriť samostatný článok o úprave tratí na Skalke, kde by mohli ľudia rozumnými podnetmi, ale hlavne skúsenosťami z veľkých bežeckých stredísk prispieť názormi ako to funguje tam a možno z toho bude niečo zaujímavé aj pre Skalkaarenu. Nápady z smskami, či vyberaním 2-3 eurového príspevku pri vstupe na bežecký štadión sú zaujímavé a určite budú aj prínosne. Osobne chodím občas behať do prvého rakúskeho strediska za hranicami Panorama loipe a tam všetci bez vzyvania platíme v búdke na začiatku tratí 5 eur. Ľudia sa tešia, že majú nádherne vyžehlené trate a nikoho nenapadne špekulovať s nezaplatením, keďže vie že ho tam čaká bežecký raj. A na tých pár turistov, ktorí by sa dostali na Skalku z okolitých dedín kašľať, na tých to aj tak nestojí. Porozmýšľaj prosím ťa.
pridal robertberes dňa 11.1. 22:21  
Robert, tejto otázke sa venuje téma vo Fóre http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=10&t=14&p=116#p116 . Stretávam veľa ľudí na trasách, ktorí sú ochotní platiť za upravované trate. Môžem napísať aj článok, je to otázka formy akou sa na túto problematiku upozorní. Diskusia pod týmto článkom je už trochu off topic. Navrhujem rozvinúť debatu na uvedenom linku vo fóre, kde je aj anketa na túto tému. V každom prípade treba úpravu tratí riešiť ich spoplatnením.
pridal Karol dňa 11.1. 22:47