REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 22.3.2011 | Karol Kováč | Čítané 2398x | 0 príspevkov v diskusii
Skadi Loppet – Bodenmais, Nemecko
18.3. – 20.3. 2011

Podujatie v nemeckom Bodenmaise je považované za finále diaľkových behov EUROLOPPET. V rámci tejto série sa koná ešte záverečný pretek Laponia Hiihto vo Fínsku začiatkom apríla.
Nedostatok snehu v tohtoročnej zimnej sezóne, ohrozoval aj konanie preteku Skadi Loppet. Ešte vo štvrtok v oblasti dosť intenzívne pršalo. No našťastie v noci na piatok sa ochladilo a dážď sa zmenil na sneženie. V Bavorskom lese, stredisku Bretterschachten, ktoré leží vo výške 1100 až 1300 m n. m. pripadlo cca 5 cm nového vlhkého snehu, ktorý vylepšil snehové pomery a usporiadatelia tak mohli pripraviť veľmi dobré trasy pre oba hlavné dni. Za ideálneho počasia sa tak mohli uskutočniť všetky plánované behy voľnou technikou, v sobotu na trati dlhej 30 km a v nedeľu na tratiach 24 a 42 km klasickou technikou.
Už tradične účasť na tomto podujatí nie je taká masová ako napr. na Biegu Piastów v Poľsku. Na všetkých tratiach sa účasť pohybovala okolo 300 až 450 pretekárov. Všetky behy boli štartované v troch vlnách, takže nehrozila žiadna veľká tlačenica.
V sobotu od 13:00 hod. na perfektne upravenú trať 30 km FT vybehlo 442 pretekárov. Trať bola tvrdá a rýchla, len na niektorých krátkych slnečných miestach mäkšia. Počasie bolo ideálne. Polooblačno, slabý vietor a teplota okolo nuly.
V nedeľu sa štartovalo skôr. Už o 9:00 hod odštartovala prvá vlna klasikov na trať dlhú 42 km a od 10:10 hod. bol na programe štart preteku na kratšej, 24 km trati. Počasie bolo podobné ako v sobotu ale teplota bola nižšia a pohybovala sa pod -5 st. počas celého preteku.
Na dlhú trať 42 km odštartovalo 299 a na kratšiu, 24 km trať vybehlo 347 bežcov.
Zo Slovenska sa podľa oficiálnej výsledkovej listiny zúčastnilo podujatia 15 pretekárov.
Stredisko Bretterschachten, kde sa podujatie koná pripomína svojou polohou našu Skalku, je ale slabšie vybavené. Po preteku účastníci dostanú len základné občerstvenie, čaj, ovocie, čokoládu. Následná pasta-párty a vyhlasovanie víťazov sa koná dolu v mestečku Bodenmais, ktoré je vzdialené podobne ako Kremnica od Skalky, teda cca 12 km.
Záverečný pretek v tejto sezóne na ktorom sme sa zúčastnili v nás zanechal veľmi dobrý dojem. Trate boli veľmi dobre upravené a rýchle, počasie ideálne, organizácia tiež veľmi dobrá. Aj napriek pomerne neskorému dátumu v ktorom sa podujatie koná sa dá takmer s istotou spoľahnúť na dostatok snehu. Počasie však už môže prekvapiť aj dažďom tak, ako to bolo v minulom roku.
Informácie o podujatí, výsledkové listiny, mapky a profil tratí nájdete na oficiálnej stránke preteku http://www.skadi-loppet.de.





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár