REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 24.1.2011 | Karol Kováč | Čítané 1998x | 0 príspevkov v diskusii
Týždeň pred 38. ročníkom Bielej stopy
Ako to vyzerá na Skalke

Najväčšie podujatie masového bežeckého lyžovania v diaľkových behoch na Slovensku, 38. ročník Bielej stopy je už predo dvermi. V tomto roku je podujatie zaradené okrem seriálu EUROLOPPET aj do Majstrovstiev Európy v diaľkových behoch. V kombinácii s behom klasickou technikou vo francúzskom La Transruasjenne, sa na Skalke pobeží voľnou technikou. Z výsledkov oboch behov vzíde majster Európy.
Pred organizátormi kremnického behu v súčasnosti, keď je nedostatok snehu stála ťažká úloha. Rozhodnúť, či za týchto podmienok podujatie uskutočniť alebo nie. Po dôkladnom zhodnotení podmienok aj za cenu zvýšeného úsilia, keď na niektorých miestach bude potrebné nahadzovať na trasu sneh, Organizačný výbor Bielej stopy vydal nasledujúce vyhlásenie:

Na rokovaní organizačného výboru BS 21.1.2011 vo večerných hodinách bolo rozhodnuté, že 38. ročník BIELEJ STOPY Euroloppet BUDE ! - (zatiaľ...) trate povedú severným okruhom BS (okrem Vlčieho vrchu) a na štandardných tratiach v okolí štadióna na Skalke - podobne ako v predchádzajúcom ročníku v roku 2010. O prípadných zmenách (hlavne v prípade zlepšenia snehových podmienok) Vás budeme včas informovať.

IP - OV 38. BS Kremnica.

Cez víkend som si prešiel väčšinu tratí, kde sa podujatie má konať. Musím priznať, že Kremničania prijali rozhodnutie, ktorého realizácia bude vyžadovať veľa úsilia a práce ak chcú aby sa podujatie uskutočnilo v regulárnych podmienkach. Na trase sú niektoré úseky takmer bez snehu. Najmä v okolí Širokej a v stúpaní pod Václavákom. Na tieto úseku bude potrebné navoziť sneh z väčšej vzdialenosti, lebo v lese je snehu práve v týchto miestach veľmi málo. Ak by sa trasy neboli upravovali priebežne od začiatku zimy, tak by sme teraz mohli po zvážniciach chodiť maximálne na turistiku. V tomto smere sa situácia v okolí Skalky výrazne zlepšila. Z prognóz vývoja počasia sa pri maximálnom optimizme dá očakávať, že by v týždni pred podujatím mohlo spadnúť okolo 10 cm prírodného snehu. Na to sa ale nedá spoľahnúť a bez dohadzovania na spomínaných úsekoch by ani táto vrstva situáciu neriešila.
Držím organizátorom palce aby sa ich odvážne rozhodnutie pretavilo do ďalšieho úspešného podujatia aj za podmienok, kedy príroda nie je k bežkárom milosrdná.
Pre tých, ktorí si náš najväčší diaľkový beh obľúbili a chcú sa ho zúčastniť odporúčam nebrať si na pretek „funglovky“. Verím, že organizátori urobia všetko pre to, aby bol na tratiach dostatok snehu, no nemožno vylúčiť, že po množstve pretekárov sa môže niekde trasa vydrať.
Pre tých, ktorí sú za každej situácie len ufrflaní a hľadajú chyby chcem odporučiť aby sa práve teraz zamysleli a skúsili sa vžiť do role organizátorov. Každý, kto trochu rozumie problematike, vie koľko úsilia je potrebné vynaložiť na zorganizovanie takéhoto podujatia.
Aj kritika je potrebná ale až po zohľadnení možného a nemožného. Buďme preto vďační, že sa organizátori rozhodli toto jediné podujatie na Slovensku v takom rozsahu uskutočniť. Je na každom aby sa rozhodol či bude štartovať alebo nie aj keď podmienky nebudú ideálne. Nakoniec ak sa príroda zmiluje a od utorka do štvrtka v Kremnických vrchoch spadne viac ako 10 cm snehu, môže sa podujatie uskutočniť za veľmi dobrých podmienok.
Teším sa na štart so všetkými, ktorí sú odhodlaní absolvovať ďalší ročník jedného z najťažších diaľkových behov na lyžiach, na 38. ročník Bielej stopy.
Prikladám niekoľko fotografií z trate z nedele 23.1.2011.




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár