REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 29.12.2010 | Karol Kováč | Čítané 1872x | 0 príspevkov v diskusii
La Sgambeda – Livigno / ITA / 17. – 19.12.2010
Na prvom preteku seriálu EUROLOPPET

V predvianočný víkend sa v talianskom Livigne konal prvý pretek seriálu EUROLOPPET – La Sgambeda. Tento pretek je v sérii európskych behov novinkou. Ubytovali sme sa vo švajčiarskom Zerneze, ktorý je vzdialený od Livigna asi 25 km. Organizačne dal dohromady partiu z Česka a Slovenska v počte asi 20 bežkárov Peter Brecík. Ubytovanie sme mali zabezpečené v penzióne s turistickými podmienkami za prijateľnú cenu. Mrazivé počasie, ktoré nás vo štvrtok ráno privítalo je v týchto končinách cez zimu bežné. Ešte v ten istý deň sme si vybehli na trate priamo v Zerneze, ktoré boli perfektne upravené a tak sme mohli otestovať mazanie. Na druhý deň bol na programe pretek klasickou technikou na vzdialenosti 21 km. Po príchode do Livigna sme sa zaprezentovali a o 11:00 hod odštartovali pretekári na perfektne upravenú trať. Livigno je stredisko nielen bežeckého ale predovšetkým zjazdového lyžovania. Údolie obopínajú kopce posiate zjazdovkami. Stretávali sme tu veľa krajanov ale aj Čechov a Poliakov.
V sobotu bol na programe pretek pre deti Mini Sgambeda a tak sme využili voľný deň na návštevu známeho strediska zjazdového lyžovania vo Švajčiarsku Sankt Moritz. Okrem zjazdových tratí nás cestou autom dolinou sprevádzali aj upravené bežecké trate. V týchto miestach sa beháva známy Worldloppet maratón Engadin.
V nedeľu bol v Livigne na programe hlavý pretek podujatia maratón na vzdialenosť 42 km voľnou technikou. Preteku sa zúčastnilo 648 bežkárov aj za účasti našej reprezentantky Aleny Procházkovej, ktorá bežala túto pre ňu netradičnú vzdialenosť s hromadným štartom. Nakoniec skončila na peknom 5. mieste medzi ženami. Výsledky pretekárov zo Slovenska si môžete pozrieť na priloženom obrázku.


Pre mňa osobne pobyt skončil veľkou smolou, keď som pre poruchu auta cestou na štart namiesto preteku musel riešiť tento problém. Takže premiéra sa odkladá a možno na budúci rok si pokus zopakujem.
Organizácia preteku, profil a úprava tratí boli perfektné a tak môžem všetkým záujemcom tento pretek odporučiť. Vzdialenosť do Livigna je z Bratislavy asi 730 km. To môže trochu odrádzať ale nadmorská výška strediska je 1800 metrov nad morom a tá je zárukou dobrých snehových podmienok.




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár