REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
WORLDLOPPET - EUROLOPPET - SKITOUR
Ostatné bežkárske preteky a súťaže
Worldloppet.com Euroloppet.com SkiTour.cz
Worldloppet | 31.10.2013 | Karol Kováč | Čítané 1968x | 0 príspevkov v diskusii
Jizerská 50 má na startu posledních 200 volných míst
47. Jizerská 50 10.-12. ledna 2014 (Doplnené 26.11.2013 Pozvánka pre deti na MiniJizerku)

Úvodní závod seriálu Swix Ski Classics Jizerská 50 je těšně před vyprodáním. Ve startovní listině zbývá pouhých 200 volných míst na královskou distanci na 50 kilometrů klasicky. 47. ročník českého závodu v běhu na lyžích je tak blízko tomu počtvrté v řadě zaplnit svou kapacitu.
Závod, který se koná od 10. do 12. ledna 2014, odstartoval registrace první srpnový den a již nyní prodává poslední volná místa. Kromě hlavního závodu na 50 kilometrů klasickou technikou, se mohou zájemci registrovat na 30tikilometrový závod volnou technikou a 25tikilometrový závod klasickou technikou.
Kapacita jednotlivých závodů je stejná jako v letošním roce, 4 800 závodníků na padesátikilometrový závod, 1 200 na 25 kilometrů a 600 závodníků pro závod Bedřichovské 30. Součástí 47. ročníku Jizerské 50 budou rovněž dětské závody. Ty jsou na programu první závodní den, v pátek odpoledne po úvodním závodě dospělých.
Registrace na 47. ročník probíhá na webu http://www.jiz50.cz/. Zde najdete i veškeré další informace k závodu.


Legendární Jizerská 50 zve na start i malé běžkaře, ti dostanou zdarma čepici Kama

Jedinečný zážitek spojený se slavnou Jizerskou 50 není určený jen pro dospělé vytrvalce, ale také pro naše nejmenší lyžaře. Ale pozor, přihlašujte své děti rychle, stejně jako minulý rok najde prvních 350 přihlášených závodníků ve startovním balíčku čepici Kama v hodnotě 350 Kč.
V Česku není slavnějšího zimního závodu. Jizerská 50 je synonymem pro běžecké lyžování. Je výzvou a zároveň silným zážitkem. Na začátku tradice trvající 45 let stáli severočeští horolezci, dnes jsou to tisícovky nadšených běžkařů, kteří si užívají jedinečnou atmosféru v srdci Jizerských hor.
A k ní přispívají každoročně také děti, pro které je vyhrazeno páteční odpoledne. Dětské závody startují ve 14 hodin, přihlášení do závodů však pořadatelé kvůli zvyšujícímu se zájmu doporučují s dostatečným časovým předstihem, nejlépe přes internet. Rodiče s dětmi a sportovní oddíly se tak vyhnou čekání a ušetří. Registrace online stojí 100 Kč, na místě zaplatí 150 Kč.
Každé dítě navíc letos dostane na závod nově čip, kterým se bude měřit jeho přesný čas. Více informací se o jednotlivých závodech najdou na www.jiz50.cz. Zde se rovněž mohou přihlásit.


Informácie nám poskytol
pán Richard Valoušek


     
Worldloppet | 15.10.2013 | Peter Brecík | Čítané 2870x | 1 príspevok v diskusii
Vasaloppet 2014
Vasa + Opet Spar

Vasův běh + Opet spar 2014

Ještě nepadla ani jedna sněhová vločka a není upraven metr běžecké tratě. Vasaloppet 2014 – jeho jubilejní devadesátý ročník se už blíží.
Kdo nezačal „tvrdě makat“, má za minutu dvanást. Uběhnout 90 km za různého počasí není zrovna procházka. Kdysi dávno, ještě v kategorii M40 jsem říkal, že před Vasákem je třeba mít na běžkách minimálně 500 km. Ze slušné letní přípravy = kondice, samozřejmě. Jinak je to velké trápení, i když si možná v cíli připadáte jako hrdinové. Pro kategorii M60 a podobné je to celkem hazard. Pořadatelé sice „měknou“ a tak pár lidí doběhne po oficiálním limitu v čase 12 hod. a cosi. Zaslouží si to, ale – nebylo by lepší se připravit a potrénovat?
Jubilejních devadesát km v devadesáté repríze přilákalo enormní počet účastníků. Je vyprodáno. Takže přátelé, účastníci. Berte to vážně, protože z podstaty a spomínek se Vasaloppet neuběhne.
Jak na to ? Samozřejmě trénovat. Co nejdříve a co nejvíce ve svém okolí. Pokud nemáte podmínky, je třeba za sněhem jezdit.
Zájemcům nabízíme mnoho možností, jak se dostat na kvalitní sníh a mít co nejlepší přípravu. Jen stručně: prosinec – La Sgambeda, první sníh.
Silvestrovské soustředění v St. Moritz, kde se dá naběhat bez problémů 200 km za pobyt. V téměř ideálních podmínkách.
Potom už začíná série závodů. Všechno podrobně na www.raftovanie.eu
Pozor, je lepší trénovat od pátku do neděle poblíž domova, než letět daleko na závody WL. I takové „trénování“ poznám.
Jeden závod + cesta vás v přípravě hodí velmi, velmi spět. A to i pokud kamsi letíte.
Pokud jste v kategorii M60, či M70 anebo máte málo času A MÁTE ROZUM, tak pro vás doporučuji Vasaloppet - Opet Spar. Stejných 90 km na stejné trati, v mohutné divácké i lyžařské společnosti.
Vlastní závod – Opet Spar se od Vasova běhu liší jen v jednom. Start je průběžný. Opet Spar = otevřená stopa. Tisíce účastníků tedy nevyráží na jeden výstřel, ale pěkně průběžně, podle vlastní úvahy. Tomu předchází pohodová doprava na start. Nevstává se ve dvě. Stačí v 4.30, což spolu s pěkným ubytováním zaručuje kvalitní spánek, tolik potřebný před obsolvováním 90 km.
Po příjezdu do Sälenu a zaparkování jdete přímo na start. Bez čekání.
Start je volný, lidé se netlačí. Nikdo tak nestratí ani minutu při úvodním stoupání. Každý si zvolí své tempo a jede. Výsledné časy jsou proto překvapivě dobré. Ti, co se vrátili po letech, vyrovnali své historické časy. Nováčci doběhli bez problémů a v pohodě.
V cíli žádný shon. Program je postavený tak, že se po závodě spí ještě jednu noc v Moře. Dostatek času na zhodnocení, doplnění tekutin, dobrou večeři.
Diplom podobný, razítko do WL pasu stejně platné.
Čísla na Vasův běh i na Opet spár mám. Pojedte ?
Info: www.worldloppet.eu


... a minulé skušensoti: Milan Pecha, 60 let, poprvé na dlouhém laufu.

Ještě jednou tě Petře zdravím.
Můj dojem.
Doprava vynikající-řidiči taktéž bez problému ochotní a přátelští.
Ubytování výborné jak po výbavě kuchyňky tak i spaní.
Volné dny naplněny jak poznáním okolí, ZOO s medvědy, trénink na trase cca 20km, prohlídka Mory a celého areálu dojezdu.
Co se týče závodu tak též vynikající, start proběhl dobře a i na trati to
bylo vynikající, jen malá chyba byla že nám po 20km začalo poměrně dost
snežit a to trvalo skoro těch 70km. Atmosféra při vlastním závodě vynikající a i přítomnost diváků dobrá a upřimná. Na občerstvovačkách též dobrý a dle mého dostačující. Stejně si každý musí udělat svůj způsob doplňování jak pití, tak i energetické doplňky.
Po závodě přijemný návrat a i odpočinek před cestou domů, která proběhla též dobře bez problémů a hlavně díky řidičům a i ostatním účastníkům závodu. Pokud si budeš myslet že moc chválím tak já jsem na vše skromější a také se i na to připravím. Pro mě to byl vynikající zážitek a proto bych to chtěl jet hlavní závod-Vassův běh. Tak pokud by to šlo tak bych byl rád kdybych mohl opět se zůčástnit za tvé asistence a tvého přispění.
Zdraví Milan




     
Euroloppet | 18.9.2013 | Karol Kováč | Čítané 2728x | 6 príspevkov v diskusii
Voľný štart pre Euroloppet pretek v sezóne 2013/2014
Problémy s registráciou na webe Euroloppetu - chyba odstránená (doplnené 1.10.2013)

Vedenie organizácie diaľkových behov EUROLOPPET vypísalo pred sezónou 2012/2013 akciu pre aktívnych bežkárov, majiteľov Euroloppet pasov. Podmienkou bola účasť na minimálne troch podujatiach zo seriálu behov EUROLOPPET. Každý pretekár okrem titulu EUROLOPPET RACER získa jeden voľný štart v nadchádzajúcej sezóne 2013/2014 podľa vlastného výberu a k tomu značkový vosk START HF60 v hodnote 54€.
Podľa údajov na webe http://www.euroloppet.com/champion-racer/racer-gallery.html túto podmienku splnilo aj 17 bežkárov zo Slovenska a 35 z Česka. Už asi od apríla tohto roku je na uvedenom webe odkaz na registráciu voľného štartu pre nasledujúcu sezónu. Problém je ale v tom, že uvedený odkaz je nefunkčný. Po kliknutí na prihlasovací odkaz sa zobrazí poruchová správa (na obr. č.2). Skúšal som to pod Win XP i Win 7 s rôznymi prehliadačmi IE8, Mozzila, Google Chrome... Aby som vylúčil možnú chybu na mojej strane, kontaktoval som aj iných bežkárov a tiež mi potvrdili ten istý problém. Prevádzkovateľ webu asi netuší, že odkaz je nefunkčný, keďže mi už prišlo niekoľko mailov a v nich aj pripomienka na možnosť uplatniť si voľný štart pre nasledujúcu sezónu cez stránky EUROLOPPET.
Keďže v poslednom maile bolo aj upozornenie, že uplatnenie si voľného štartu je možné len do 31.10.2013, kontaktoval som pred niekoľkými dňami V. Michalecha z TJ Biela Stopa, ktorý je zástupcom Euroloppetu na Slovensku aby upozornil zodpovedných v Euroloppete na uvedený problém. Potvrdil mi, že informáciu posunul administrátorovi webu. Tak dúfajme, že sa problém podarí odstrániť.
Týmto článkom som chcel obšírnejšie informovať všetkých zainteresovaných bežkárov, ktorí si chcú uplatniť právo na voľný štart a tiež sa im to doteraz nepodarilo. Budem však rád ak pod článkom uvediete vlastnú skúsenosť ak patríte k tým, ktorí máte nárok na uvedenú akciu.
V prípade, že sa situácia zmení, článok zaktualizujem . Ako vidieť aj nemecké vedenie tak prestížnej organizácie v oblasti bežeckého lyžovania akou EUROLOPPET je sa nevyhne problémom. Verím, že sa nakoniec registráciu podarí sfunkčniť.
Sezóna sa po horúcom lete blíži a verím, že aj vy budete čoraz častejšie navštevovať naše stránky a tak ako v minulých sezónach si na nich nájdeme množstvo užitočných a optimistických informácií .

Doplnené 19.9.2013 o 18:00

Vďaka užívateľovi servera, Jarovi, ktorý našiel riešenie ako obísť chybu, ktorá sa ale prejavuje len v slovenskej lokalizácii Windows, je možné aj bez úpravy zdrojového kódu stránok Euroloppetu zaregistrovať si voľný štart Euroloppet Racerom zo Slovenska.
Je potrebné si nastaviť len iné jazykové prostredie ako slovenské tak ako je to popísané v diskusii dolu pod článkom. Platí to samozrejme pre PC s operačným systémom MS Windows.

Zhrniem to:
- Iternet Explorer
Treba zmeniť jazykové nastavenie pre windows cez menu - Štart-nastavenie-ovládací panel-miestne a jazykové nastavenia a tam vybrať hocijaký jazyk okrem slovenčiny ( skúšal som aj zuulčinu a šlapalo to), nezabudnite kliknúť na <Použiť>. Potom otvoriť prehliadač a pôjde vám to.

- Google Chrome
Tu je potrebné nastaviť jazykové prostredie priamo v prehliadači. Pekne je to ukázané v tomto videu od Jara: http://www.allysoft.sk/download/bezkar.avi . Podstata je aby na prvom mieste bol iný jazyk ako slovenčina.

- Mozilla Firefox
Tu je tiež potrebné nastaviť jazykové prostredie priamo v prehliadači. Je to jednoduché cez menu Nástroje - Možnosti - na karte vybrať Obsah a tu v rámčeku Jazyky kliknúť na tlačidlo Vybrať posunúť pomocou tlačítka Posunúť nadol jazyk slovenčina, čím sa na prvé miesto dostane akýkoľvek jazyk, ktorý máte nainštalovaný. Cez OK pozatvárajte dialógy a hneď môžete ísť na stránku Euroloppet. Nie je potrebný ani reštart prehliadača.

Toľko teda trochu softvérového okienka pred začiatkom sezóny. Som rád,že sme si dokázali pomôcť aj v tejto oblasti.

Poďakovanie ešte raz Jarovi Schreiberovi

Doplnené 1.10.2013
Od dnes je už problém odstránený. Chlapci zo Sportsoftu opravili kód na stránke, takže prihlasovanie je funkčné aj v slovenskej lokalizácii Windows.
Pripomínam teda všetkým, ktorí splnili podmienky, že registráciu voľného štartu na nadchádzajúcu sezónu treba uskutočniť cez link http://euroloppet.sportsofttiming.eu/%28S%28adpewe121w2pgugpvyumcd0v%29%29/raceraction/default.aspx?season=2014 do konca tohto mesiaca, teda do 31.10.2013.

     
Euroloppet | 30.3.2013 | Roman Pavlík | Čítané 2726x | 0 príspevkov v diskusii
Ganghoferlauf
Ganghoferlauf

V rakúskom Seefelde sa prvý marcový víkend bežal Ganghofer maratón zaradený do Euroloppet seriálu. Na prvý pohľad to bol menší pretek regionálneho charakteru, zato v krásnom prostredí tirolských Álp. Nie veľmi početná partia Slovákov si však prišla na svoje. Počas štyroch dní sa na oblohe neobjavil ani mráčik a jazda na kvalitne upravených, rýchlych tratiach bola zážitkom. Nevýhodou bolo, že sa všetky preteky bežali v jeden deň. Tí,ktorí behávajú krátky aj dlhý pretek, si museli vybrať. Bežalo sa 50 km klasicky a 20 a 42 km skejt. Napriek tomu Ganghoferlauf všetkým odporúčam.
Pikul

     
Worldloppet | 2.3.2013 | Ľuboš Halgaš | Čítané 2650x | 0 príspevkov v diskusii
Fínsko
FINLADIA HIIHTO

Vo Fínskom Lahti sa v dňoch 23. a 24. február 2013 uskutočnil jubilejný 40. ročník behu na lyžiach. Sobota patrila klasikom a nedeľa voľnej technike. Bežalo sa 50 km a kratšie dištancie.
Celý pretek štart i cieľ mal zázemie v super vybavenom stredisku skokanského a bežeckého lyžovania. Lahti sa môže popýšiť najstarším skokanský mostíkom vo Fínsku z roku 1880.
Registrácia prebiehala veľmi pružne, zároveň tu predávali i lístky na pasta párty, ktorej sme sa i my zúčastnili v piatok podvečer so živou hudbou.
V sobotu sme sa asi hodinu pred štartom dostavili do haly, kde sme sa prezliekli i uschovali šatstvo. Štartovalo sa zo štadióna na ktorý boli vpúšťané jednotlivé vlny s bežkami v rukách, bežiac na štart. Obuť bežky. Následne o 10 min bol ostrý štart za sprievodu bubnov.
Trať bola zvlnená a náročná, navyše sneh je tu odlišnej kvality ako sme zvyknutý. Na stúpanie sme použili novinku od Swixu VR55N. Bufety na trati boli dobre zásobené.
V cieli sme dostali medailu, bežky do úschovne, prezliecť sa. Pre záujemcov bola i sauna. Vo vyhriatom stane sme dostali teplú polievku, pečivo maslo, mlieko i džús.
V nedeľu sa všetko zopakovalo na voľnej technike len s menším počtom účastníkov.
Organizácia bola príkladná a spolu s pretekom v nás zanechala krásne spomienky.
Výlet sme zakončili v pondelok niekoľko hodinovou prehliadkou Helsink a odletom domov.

Ďalšie fotky
http://lubos28.rajce.idnes.cz/Finsko2013


     
Euroloppet | 19.2.2013 | Karol Kováč | Čítané 3604x | 2 príspevky v diskusii
30. Gsiesertal Lauf /Taliansko/
16.-17.2.2013 – Euroloppet

Ďalším pretekom v sezóne zo série Euroloppet bol uplynulý víkend v doline Južného Tyrolska 30. ročník podujatia Gsiesertal Lauf. Na programe boli rovnocenné preteky v sobotu klasikou a v nedeľu voľnou technikou. Dĺžku trate si každý účastník mohol zvoliť podľa vlastného uváženia buď 30 km alebo 42 km. Tá kratšia mala profil s pomerne malým prevýšením. Pre tých, ktorí sa rozhodli pre maratónsku trať čakalo pomerne slušné prevýšenie v závere preteku. Trate v doline Gsiessertal alebo ak chcete Val Casies, podľa toho či použijete nemčinu alebo taliančinu boli perfektne pripravené. Široké, tvrdé aj keď snehu je v tejto oblasti nepomerne menej ako na našich horách. V Južnom Tyrolsku sa v pohode dohovoríte oboma jazykmi. Ubytovanie zoženiete lacnejšie ako na Slovensku a podmienky pre bežkovanie neporovnateľne lepšie. Trate sú samozrejme spoplatnené, taxa je 5€ na deň.
Pretek sa po oba dni konal za príjemného počasia. V sobotu bolo slnečno, bezvetrie, zrána chladno, cez deň teplota nad nulou. Pre klasikov bol asi problém správne namazať. V nedeľu už bolo viac oblačnosti a slnko sa ukázalo len časom. Napriek tomu bolo pomerne teplo. Trať však bola dostatočne tvrdá a vydržala celý deň.
Prvý krát sa konalo podujatie Majstrovstvá Európy v diaľkových behoch EUROLOPPET na jednom mieste. Bola to kombinácia behov 30 km CT a 42 km FT. Víťazom sa stali Čech Ročárek a Nemka Mullerová.
Na podujatí bola cítiť aj prtítomnosť bežkárov zo Slovenska. Veľká skupina dubničanov intenzívne povzbudzovala na trati svojich. Celkom podľa výsledkovej listiny absolvovali Slováci počas oboch dní 48 štartov.
Celkovo to bol príjemný pretek a pre tých, čo poznajú len Bielu stopu niekoľko detailov. V balíčku pri prezentácii doslali účastníci... nič. Teda ak nepočítam iontový nápoj v prášku a reklamné letáky. V cieli obdržal každý účastník pamätný odznak. Občerstvovačky boli v dostatočnom množstve, kde bol hlavne čaj a nejaké ovocie. V cieli bohaté jedlo a nápoje, k dispozícii šatne a sprchy. Atmosféra príjemná, bežalo sa údolím medzi obydliami. Po skončení pretekov takmer okamžite k dispozícii profesionálne fotografie a videá na stránke usporiadateľa. Perfektne upravené trate som už spomínal, značenie však bolo dosť slabé.
V každom prípade odporúčam pre záujemcov zúčastniť sa. Vzdialenosť cca 600 km od Bratislavy, lacné ubytovanie (okolo 15€ v kompletne zariadenom apartmáne), perfektné trate, dobrá organizácia, príjemná atmosféra.
Pod článkom výsledková listina účastníkov zo Slovenska a niekoľko fotografíí z atmosféry.
Kompletné výsledky http://services.datasport.com/2013/winter/casies/
Ďalšie informácie, foto a videá http://www.valcasies.com/en/index.asp
A ešte záznam môjho behu:
https://www.polarpersonaltrainer.com/shared/exercise.ftl?shareTag=61730c8897b25f937b3f7e86a76d2088


     
  Worldloppet | 13.2.2013 | Ľuboš Halgaš | Čítané 2683x | 1 príspevok v diskusii
JAPONSKO
Sapporo Int. Ski Marathon

Zima v Europe je v plnom prúde, a tak sme sa rozhodli zažiť pretek Worldloppet série na Áziskom kontinente, v krajine vychádzajúceho slnka - v Japonsku.
Celá partia sa zišla na pražskom letisku, odkiaľ sme leteli s dvomi prestupmi do Sappora, tam sa dňa 03.2.2013 uskutočnil už 33. ročník Sapporo Int. Ski Marathon. Prileteli sme už vo štvrtok 31.01, aby sme sa aklimatizovali. Časový posun plus osem hodín a spoznali sme Sapporo.
V piatok 1.02 sme trénovali na starých olympijských tratiach - v roku 1972 sa tu uskutočnil zimné olympijské hry.
V sobotu 02.02 sme sa zúčastnili prezentácie v Sapporo dóme, ktorý nás prichýlil aj v deň preteku. Všetko bolo pripravené, šatne, sprchy, prevzali sme si štartové čísla. Vyrazili sme na krátky tréning, ktorý naznačil náročnosť trate.
Noc pred pretekom sme na vlastnej koži zažili zemetrasenie, bolo to neopakovateľné vystrašenie, keďže ten pocit sme doteraz nepoznali.
V deň preteku sa zmenilo počasie, teplota klesla na -5 stupňov, fúkal silný vietor a snežilo. Štart bol vzdialený 1,2 km od haly. Štartovali sme za sprievodu bubnov. Perfektná štartová atmosféra.
V cieli pretekov každý pretekár obdržal medailu. Podávalo sa občerstvenie, medzi iným aj polievka s paličkami na jedenie, bol to dosť problém v rukaviciach:) Cieľová taška obsahovala jedlo, osušku a odznak pretekov. Dostali sme certifikát s dosiahnutým časom.
V cieli bol každy spokojný, keďže trať bola náročná - plná stúpaní a klesaní s technicky náročnými zakrutami a nepríjemným, novým snehom.
Pretekmi náš pobyt v Japonsku neskončil, zostali sme spoznávať miestnu históriu i kultúru. Presunuli sme sa svetovo známymi vlakmi Shinkanzen do Tokya, Kyota, Nary a do blizkosti hory Fuji,aby sme spoznali historiu a krásy prírody tejto nám vzdialenej krajiny.
10.02.2013 sme sa šťastne vrátili, obohatený zážitkami, informáciami a dojmami z tohoto dobrodružstva. Bola to super cesta.


33. Sapporo Int. Ski Marathon vo fotogalériách (aj poznávanie Japonska). Fotil:Ladislav Maras
http://lacom.rajce.idnes.cz/sapporo_int._ski_marathon_2013_-_i
a http://lacom.rajce.idnes.cz/Sapporo_Int._Ski_Marathon_2013_-_II

     
Euroloppet | 30.1.2013 | Karol Kováč | Čítané 2887x | 16 príspevkov v diskusii
Preteky pre detičky na podujatiach Euro-Worldloppet
Ako to robia inde – St. Johann /Rakúsko/

Peter Hlaváč ma svojim článkom inšpiroval k tomu, aby som sa širšie vyjadril k nastolenej téme, ktorú popisuje vo svojom príspevku „Biela stopa deti“. V diskusii pod článkom nie je toľko priestoru a tak som sa rozhodol pre samostatný článok doplnený fotografiami.
Keďže sa počas sezóny zúčastňujem diaľkových behov v zahraničí, môžem posúdiť ako sa venujú malým deťom v rámci podujatí Euroloppet alebo Worldloppet. V rámci každého podujatia je samozrejmosťou pretek pre žiakov a juniorov. Tu Biela stopa v ničom nezaostáva. Otázkou je len masovosť týchto behov. To už organizátori nemôžu ovplyvniť. Vždy to záleží od bežkárskej základne mládeže, ktorá u nás je žalostne malá.
Chcem sa však venovať deťom v predškolskom veku a tých najmenších, ktorí si len začínajú zvykať na drievka na nohách. Takmer na všetkých podujatiach vidieť tento drobizg súťažiť na tratiach a forma je rôznorodá.
Avšak masovosť a organizáciu akú som videl na podujatí Koasalauf v rakúskom St. Johanne ma uchvátila. Pretek tých najmenších v predškolskom veku zorganizovali v nedeľu po odštartovaní behu dospelých klasickou technikou. Organizátori tak využili časový priestor a zorganizovali preteky pre deti všetkých vekových kategórií.
Tie najmenšie detičky súťažili na niekoľko stometrovej trati. Komentátor v cieli robil rozhovory s malými šampiónmi a vítal ich ako olympijských víťazov. Tí najrýchlejší boli odmenení košom plným cukríkov, ktorých hmotnosť bola vyvážená hmotnosťou víťaza. Je to vidieť na deviatom obrázku. Malý šampión sa tak mohol podeliť o svoju výhru s ostatnými pretekármi, spolužiakmi v škôlke, či kamarátmi v dedine. Každý pretekár mal na sebe „štartovné číslo“ bez čísla. Na tvárach detičiek bolo vidieť radosť z prekonania pretekárskej trate. Iste to bol pre nich silný zážitok a motivácia do budúcich rokov. Detičky, ktorých bolo niekoľko desiatok pretekali v prostredí, kde štartovali aj veľký pretekári. Prítomnosť rodičov a starých rodičov prispela k zlepšeniu atmosféry podujatia. A po preteku mnohé detičky čakali na dobehnutie svojich rodičov vo veľkom preteku.
Atmosféru dokresľujú fotografie z tohto podujatia.


     
  Euroloppet | 30.1.2013 | Peter Hlavac | Čítané 2704x | 2 príspevky v diskusii
Biela stopa deti
deti a bezky

Pozdravujem sportovcov, citam rozne chvaly na 40 rocnik Bielej stopy a súhlasím s tym. Avsak mal som moznost vidiet tuto akciu aj z iného uhla pohladu. Ja a moja zena sme pravidelnymi ucastnikmi BS a tohto roku sme chceli zalozit tradiciu aj nasej dcere, ktora vo svojich 5 rokoch fandi bezkam a rada sa na nich ide prejst. Po rozhovore s organizatormi som sa dozvedel, ze ak by som mal zaujem tak najmladsia kategoria je 10-12rocnych. To bola prva vec co ma zaskocila, pretoze si myslim, ze taka akcia akou je BS, by mala mat aj mladsie hobby kategorie deti.Neskor som sa dozvedel ze v piatok o 14:00 sa kona aj skolkarsky pretek v Kremnici, co musim uznat ze pre nas cezpolnych to nieje velmi atraktivny cas. Kedze moja dcera trvala na svojej ucasti na pretekoch, rozhodol som sa ju prihlasit na pretek. Tu prišiel dalsi šok a tou bola cena štartovneho, priatelia tak organizatori si vypytali za 2km pretek startovne 15eur. Neviem ,nie som zgrlos, ale toto je podla mna vela. Detsky pretek by mal byt pridana hodnota takej akcie akou BS je. Uz sme to tu parkrat riesili na fore, praca z mladežou a vychova novych nadsencov tohto sportu by mala mat miesto na takychto podujatiach. “Chcem mat velky pretek, tak si tych pretekárov musím vychovať”- to je moj nazor. Podme na štart, ten bol planovany na 11.00, co nakoniec nebola pravda, pretoze si ho organizatori sami posunuli o cca 15min skor, trochu chaosu, ale v zasade sme ho spolocne s ostatnymi rozhorcenymi rodicmi a trenermi stihli. Po absolvovani 2km trate prisiel uder na malu detsku dusu. V cieli priatelia vyzliekli z mojej dcery cislo, lebo to sa udajne musi vracat( na to nas aj vopred upozornili) a nedostala ani len ucasnicku medajlu, ktora by jej pripominala svoju bezecku premieru na Bielej stope. Tak priatelia Bielej stopy a tu sa zamyslite, za 15 eur startovneho nedostala ani cislo, ani medajlu jedine co jej bolo dozicene bolo obcerstvenie v telocvicni. Neviem, zda sa mi to trosku malo. Aky bol vysledok, moja dcera odisla smutna, ze nedostala malu odmenu v podobe mince, ktoru by si odlozila na pamiatku, museli sme ju oklamat, ze medajla na nu caka doma a dali sme jej jednu z nasich, ktoru obdrzal kazdy dospely ucastnik hned po dobehnuti (tak ako kazdy rok). Nechcem aby to vyznelo, ze sa mi jedna o materialne odmeny, ide mi o malickost pre ucastnika – dieta, pre ktoreho je to viac ako len spomienka…. Poslal som mail na organizatorou bielej stopy a velmi pruzne mi prisli odpovede ktore ma milo prekvapili. Organizatori sa ospravedlnili a podakovali za konstuktivne pripomienky a prislubili zmeny v 41 rocniku Bielej stopy. Dakujem organizatorom a ja slubujem ze ak bude zdravie sluzit o rok sme tam opat s celou rodinou.
     
Euroloppet | 27.1.2013 | Róbert Bereš | Čítané 4871x | 40 príspevkov v diskusii
Biela stopa 2013
Super preteky.

Priatelia pozdravujem.
Myslím, že zbytočne si budeme písať obsiahle reportáže z BS, väčšina čitateľov Bežkára sme sa jej aj tak zúčastnili. Neodpustil som si však tento príspevok ako vyjadrenie pochvaly pre usporiadateľov. Neviem, či by som v tomto ročníku našiel nejaké negatíva, pretek bol výborne zorganizovaný po športovej aj organizačnej stránke a počasie bolo zrejme dohodnuté tiež. Bezvetrie a krásnych -7 stupňov, predpovedalo rýchly pretek, trate tvrdé, dobre pripravené, možno mäkšie až pre záverečnú skupinu pretekárov. Mám pocit, že aj občerstvovačiek pribudlo a výborne jonťáčiky ENERVIT nemali chybu. Alebo bolo viacej dobrovoľných tetušiek?
Osobne oceňujem , vynechanie a naháňanie zbytočných kilometrov po FIS tratiach a rýchle vypustenie pretekárov na okruhy BS a to isté nasmerovanie do cieľa pri návrate z okruhov, už aj tak najprofilovanejšej trate Euroloppetu (prevýšenie 1080m, minulý rok 1160m). No a hladkému priebehu pomohli zrejme aj tri koridory, čo natiahlo a zúžilo pretekárske pole do väčšieho priestoru, k tomu sa však musia vyjadriť aj pretekári práve z týchto koridorov.
Suma sumárum, veľka vďaka pre všetkých pracovníkov organizačného štábu…dúfam, že budú súhlasiť všetci zúčastnení štartujúci.
S pozdravom a veľkou chuťou do ďalších pretekov.
A v zavere pridavam link na vysledky a prve fotky od sukromneho fotografa Lacka Marasa. V blizkej dobe pribudnu dalsie od faxcopy a p. Cilika.

http://www.sportsofttiming.sk/
www.lacom.rajce.idnes.cz

Prave som nasiel foto od p. Cilika, taze studujte a hladajte sa na nadhernych momentkach.
http://www.ivancillik.eu/28904-40-biela-stopa-sobota-26-01-2013

A ďalšia úžasná fotogaléria od Andreji Korytkovej (Vajsovej), ďakujeme.
http://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2F114065040237457785244%2F2013_26_03_BS_Kremnica&h=2AQEQh9a0&s=1

     

strana 7 8 9 10 11