REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
NAJNOVŠIE PRÍSPEVKY VO FÓRE   
Pavol123 dňa 18.2. 17:27
Juraj dňa 12.2. 17:48
Pavol dňa 8.1. 16:52

NAJNOVŠIE SNEHOVÉ SPRÁVY   
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
21.4.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 0 cm  sneh len na časti trate, výskyt kameňov  neupravené  miroBB 
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 

Záznamov: 1-10 z celkom 236   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Bežecké preteky | 19.3.2023 | Matus Jancik | Čítané 959x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky Štrbské bežky opäť odštartuje Igor Timko z No Name
Štrbské Pleso, nedeľa 2.4.2023

Fanúšikovia bežeckého lyžovania všetkých vekových kategórii sa opäť môžu tešiť na tradičný súťažný aj kultúrny program na bežkách. Deviaty ročník verejných pretekov Štrbské bežky odštartuje 2. apríla 2023 v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. Preteky boli pôvodne plánované na 4. február, ale pre zlé počasie boli preložené. Podujatie sa koná pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na štartovú čiaru sa postaví aj frontman kapely Igor Timko.

Pre všetkých bežkárov organizátori pripravia dvoj a päť kilometrovú trať na ktorej sa každoročne konajú rôzne medzinárodné súťaže. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená víťazov na 5 km trati budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Tento obľúbený šprint pomedzi prekážky ako slalom, rôzne obrátky, podlezenie a pod. si môžu bezplatne vyskúšať všetci prihlásení účastníci. Každý, kto prejde cieľom získa účastnícku medailu a zapojí sa do tomboly o atraktívne ceny. Drobné odmeny môžu získať aj deti do 10 rokov na krátkej rovinatej trati s malými prekážkami a najmenšie detičky si môžu prísť bezplatne vyskúšať detské bežky. Atmosféru umocní DJ a vygraduje koncert hudobnej skupiny AMIRAL. Partneri podujatia v areáli predstavia rôzny športový materiál a oblečenie.

Počas celého roka 2023 si viacerými podujatiami domáci pripomínajú jubileum 50 rokov od založenia Športových tried pri Základnej škole v Štrbe, ktoré od školského roka 1972/73 nepretržite vychovávajú bežcov na lyžiach. Mnohí absolventi športových tried úspešne reprezentovali Slovensko a Československo na svetových pohároch, majstrovstvách sveta, zimných olympiádach a mnohí doteraz pôsobia aj ako rozhodcovia a organizátori pretekov na Štrbskom Plese. Zároveň uplynie aj 100 rokov súťažného lyžovania v Štrbe. Práve tieto významné míľniky budú vizualizované na účastníckej medaili a podujatia sa zúčastnia aj športovci, tréneri a podporovatelia športových tried, ktorí sa popoludní presunú na slávnostný program do Štrby.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí v január usporiadali medzinárodné preteky FIS Tatranský pohár v behu na lyžiach a v marci privítajú pretekárov na Majstrovstvách Slovenskej republiky. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.


     
Bežecké preteky | 19.3.2023 | Matus Jancik | Čítané 1040x | 0 príspevkov v diskusii
Medzinárodné Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach budú opäť na Štrbskom Plese
V nedeľu môžu súťažiť aj neregistrovaní pretekári

Majstrovské tituly získajú 25. a 26. marca 2023 najlepší pretekári z bežeckých lyžiarskych klubov
z celého Slovenska a záujem už prejavili aj susedné krajiny. Súťažiť bude viac ako 300 bežcov na lyžiach v žiackych, dorasteneckých, dospelých a veteránskych kategóriách. Súčasťou vrcholného podujatia pohára Zväzu slovenského lyžovania sú aj vytrvalostné preteky kategórie FIS Cup. Na štart sa môžu postaviť aj neregistrovaní pretekári v kategóriách Open muži a ženy.

V piatok 24.3. o 18:15 bude slávnostné otvorenie v Kultúrnom dome v Štrbe, kde si pripomenieme 50. výročie založenia športových tried pri ZŠ Štrba a príhovormi hosí a krátkym kultúrnym programom privítame účastníkov podujatia.

V sobotu 25.3. v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese o 9:30 hod. odštartujú atraktívne šprinty dvojíc voľnou technikou v žiackych, dorasteneckých a seniorskych kategóriách. Každý pretekár z dvojice štafetovým spôsobom absolvuje dva alebo tri úseky dlhé 500 - 1200 metrov v závislosti od vekovej kategórie.

V nedeľu 26.3. budú vytrvalostné preteky klasickou technikou, kde hlavné kategórie pobežia od 9:30 hod. medzinárodné preteky FIS. Muži absolvujú 30 km trať a ženy 15 km. Medzinárodné kolo FIS Cup pobežia aj pretekári do 18 rokov na 10 a 7,5 km trati. Na poludnie o majstrovské tituly zabojujú aj veteránske kategórie. Žiacke kategórie budú štartovať hneď popoludní na tratiach dlhých od 2,8 do 5 kilometrov. Štartovať tak môžu pretekári vo všetkých vekových kategóriách registrovaní v Zväze slovenského lyžovania a Štrbské Pleso opäť navštívi aj niekoľko desiatok zahraničných pretekárov. Súťažiť môžu aj neregistrovaní bežci na lyžiach, ktorí v nedeľu pretekať v kategóriách muži Open na 10 km a ženy Open na 5 km trati klasickou technikou s hromadným štartom.

Organizátorom pretekov je 70 členný tím dobrovoľných rozhodcov zo Športového klubu Štrba, ktorý v januári pripravil aj 49. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach a 2. apríla pripravuje aj 9. ročník verejných pretekov Štrbské bežky. Podujatie je realizované v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a obce Štrba s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Počas víkendu bude v Areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso niekoľko obmedzení, o ktorých sa každý návštevník môže informovať na webových stránkach areálu www.abl.sk . V sobotu 25.3. ráno budú uzatvorené všetky trate v blízkosti štadióna, popoludní bude otvorený okruh na mlynickej lúke a počas dňa si môžu návštevníci zalyžovať vo furkotskej doline s prístupom po Jamskej ceste od Hotela Solisko. V nedeľu 26.3. budú uzatvorené všetky trate FIS vo Furkotskej doline a do 15:00 bude otvorená iba Mlynická lúka.

Informácie o pretekoch a tratiach nájdete na www.skstrba.sk, www.abl.sk a www.strba.sk.

     
  Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 26.2.2023 | Tamara Zajacová | Čítané 1080x | 0 príspevkov v diskusii
Tipy na bežkárske trasy v Zakopanom
Bežkovanie v poľských Tatrách

BEŽKOVANIE V POĽSKU: Na slovenskej strane Tatier sa dá bežkovať krásne, no skúšali ste to niekedy z poľskej strany? 😎Pred pár dňami som sa vybrala overiť bežkárske trasy v okolí Zakopaného, moje tipy kam na bežky v poľských Tatrách som spísala v článku tu: 📌https://behomsvetom.sk/bezkarske-trasy-v-zakopanom/

Bežkám zdar :)
     
Euroloppet | 25.2.2023 | Karol Kováč | Čítané 1084x | 0 príspevkov v diskusii
39. ročník GsieserTal Lauf, Taliansko- Južné Tirolsko
Preteky EUROLOPPET - 18.2. a 19.2.2023

Podujatie by v tomto roku oslavovalo jubilejný 40. ročník, no pandémia Covid-19 prerušila v roku 2021 nepretržitú sériu, keď ani zlé poveternostné podmienky nedokázali prerušiť každoročné konanie pretekov.
Do doliny Gsieser Tal/Val Casies sme prišli začiatkom týždňa pred pretekmi. Vládlo tu ustálené slnečné počasie s teplotami cez deň okolo +10 stupňov a v noci primrzlo do -6 stupňov. Výška snehu bola cca 20-30 cm. Trate pravidelne upravované každú noc.
Údolie Gsieser Tal/Val Casies sa nachádza v blízkosti známych stredísk zimných športov ako sú KronPlatz-zjazdové lyžovanie, Antholz/Anterselva - biatlon a Toblach/Dobiacco-bežecké lyžovanie. Všetko sú to pojmy vo svete zimných športov.
Dolina GsieserTal/ValCasies sa rozprestiera od mestečka Welsberg/Monguelfo po St. Magdalenu v nadmorskej výške od cca 1200 do 1500 m n.m., tiahnuca sa od juhozápadu na severovýchod v dĺžke cca 20 km obklopená horskými štítmi siahajúcimi až do výšky 2800 m n.m.
V doline nájdu svoje uplatnenie okrem bežcov na lyžiach, ktorí tu majú k dispozícii viac ako 40 km pravidelne upravovaných tratí, aj zjazdári a skialpinisti. Poplatok za využívanie bežkárskych tratí je 12€ ak si lístok kúpite na predajnom mieste a 15€ zaplatíte, ak vám lístok predá predajca priamo na trati. Miestne zjazdovky sú tu tri. V dedinke Taisten/Tesido v dolnej časti údolia, potom v časti Pichl/Cole asi v strede, ako aj v St. Magdalene na severnej časti doliny, kde je najdlhšia zjazdovka - 1200 metrov. Pre nenáročných zjazdárov vyhľadávajúcich menej ľudí sú tieto zjazdovky veľmi vhodné. Pre tých, ktorí chcú svetové stredisko, tak majú možnosť urobiť si výlet do neďalekého Kronplatzu. Zaujímavosťou je, že krátku ale strmú zjazdovku v Pichl/Cole si pred pretekmi vo svetovom pohári v slalome žien vybrala na tréning najlepšia svetová zjazdárka Mikhaela Schiffrinová a aj naša Petra Vlhová.
Skialpinisti tú nájdu vhodné terény na výstupy do okolitých údolí a kopcov, kde je k dispozícii niekoľko chát s krásnymi výhľadmi do doliny a okolité končiare.
Napriek vysokým teplotám a pomerne malej vrstve snehu organizátori denne udržiavali trate a na slnkom exponované miesta dovážali sneh alebo frézou fúkali na trate z bočných strán aby tak zabezpečili dostatok snehu na trase pretekov.
Nakoniec sa mohli preteky v sobotu klasickou technikou a v nedeľu voľnou technikou uskutočniť v plnom profile na kvalitnej trati.
Podujatia sa za oba dni zúčastnilo okolo 1700 pretekárov a v tomto ročníku dosiahol počet štartujúcich v histórii podujatia 70 tisíc. Samozrejme nechýbali medzi nimi ani účastníci zo Slovenska.
Budúci rok oslávi podujatie 40. ročník a tak sa už tešíme na účasť. Nasadenie organizátorov a obyvateľov všetkých dediniek v doline sľubuje opäť nádherný zážitok.


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 21.2.2023 | Matus Jancik | Čítané 987x | 0 príspevkov v diskusii
V areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso cez víkend odštartuje 64. ročník Memoriálu 24 padlých hrdinov SNP
Obmedzenia na tratiach pre verejnosť

Najstaršie pravidelne organizované preteky na Slovensku odštartujú už tento víkend 25.-26. februára 2023 v Areáli bežeckého lyžovania SNOW na Štrbskom Plese. Preteky organizuje klub TJ Tatran Gerlachov z poverenia Zväzu slovenského lyžovania.

Informácie a propozície na https://pretekaj.sk/sk/podujatia/2023snp

Dvojdňový program 64. ročníka Memoriálu 24 padlých hrdinov SNP preverí pretekárov v obidvoch bežeckých disciplínach. V sobotu sa uskutočnia preteky FIS Slavic Cup s intervalovým štartom klasickou technikou. Ráno o 9:15 sa na štart postavia Ženy a staršie dorastenky, ktoré odbehnú 10 kilometrov a po nich o 10:00 vyštartujú muži a starší dorastenci na 15 kilometrovú trať. V sobotu pretekári získajú aj body do Pohára ZSL a zapretekať si môžu aj pretekári bez licencie v pretekoch OPEN, ktoré budú po pretekoch FIS.

Popoludní budú pokračovať preteky Pohára Zväzu slovenského lyžovania súťažami žiakov v dĺžkach 2 - 5 kilometrov klasickou technikou. V nedeľu odštartujú pretekári ďalšie kolo FIS Slavic Cup. Ženy od 9:15 pobežia 10 kilometrov a muži 15 kilometrov, všetci voľnou technikou s intervalovým štartom.

Vďaka umelému zasnežovaniu a nadmorskej výške sú trate na Štrbskom Plese vo veľmi dobrom stave a denne ich navštevuje množstvo rekreačných aj vrcholových športovcov. Organizácia medzinárodných pretekov si vyžiada aj niekoľko obmedzení.

V piatok 24. februára 2023 bude uzatvorený štadión a trate FIS vo Furkotskej doline po 14:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 25.februára 2023 budú trate uzatvorené od rána do 15:00 a v nedeľu 26.januára 2023 od rána približne do 12:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do západu slnka. Počas pretekov bude pre verejnosť prístupný iba 500 metrový okruh na Mlynickej lúke. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú vychutnať si atmosféru medzinárodných pretekov.

     
Euroloppet | 16.2.2023 | Peter Rusko | Čítané 998x | 0 príspevkov v diskusii
2. Kolo Slovenského pohára SLSA
Výjazd do vrchu - Kordícka zvážnica

Priatelia športu, podarilo sa nám v spolupráci so Slovenskou lyžiarskou a snowbordovou asociáciou a LK Slávia ekonóm UMB zorganizovať II. kolo SLOVENSKÉHO POHÁRA SLSA, ktoré bude 25.2.2023
Podrobnejšie informácie a propozície nájdete na: https://slovakski.org/propozicie-2-kola-pohara-slsa-v-behu-na-lyziach-25-2-2023-kordiky/
alebo
https://www.obeckordiky.sk/oz-kordicky-hrebenak/

Tešíme sa na vašu účasť!
OZ Kordícky Hrebenák

     
Euroloppet | 8.2.2023 | Jozef Mecele | Čítané 1517x | 0 príspevkov v diskusii
Na Skalke sa uskutočnia majstrovstvá Slovenska a Pohár ZSL v behu na lyžiach
Počas pretekov 11. - 12. feb. 2023 budú platiť obmedzenia pre verejnosť

Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada z poverenia Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) na Skalke pri Kremnici v sobotu a v nedeľu 11. - 12. februára 2023 Majstrovstvá Slovenska a preteky Pohára ZSL v behu na lyžiach.

Program:

Sobota, 11. 2.
9:30 Šprint klasicky mladšieho a staršieho žiactva
12:30 Šprint klasicky mladšieho, staršieho dorastu, mužov a juniorov, žien a junioriek

Nedeľa, 12. 2.
10:00
Dištančné preteky s intervalovým štartom, mladšie žiactvo klasicky, staršie žiactvo, mladší, starší dorast, muži a juniori, ženy a juniorky, veteráni, veteránky voľne

Vo vyhlásení MKL Kremnica sa uvádza:

Vážení priaznivci bežeckého lyžovania: Mestský klub lyžiarov MKL Kremnica usporiada na skalke v sobotu a nedeľu 11.02 - 12.02.2023 od 8:00-16:00 Majstrovstvá Slovenskej republiky a Pohár ZSL - Zväzu slovenského lyžovania v behu na lyžiach. Týmto by sme chceli všetkých upozorniť na obmedzenia s tým spojenými- fisové trate budú počas pretekov uzavreté - to znamená trate v okolí štadióna. Prosíme všetkých návštevníkov o dodržiavanie obmedzenia počas vyššie uvedených časových obmedzení. V prípade vstupu na trate, kde budú prebiehať preteky, budú návštevníci vykázaní členmi organizačného výboru pretekov. Vopred ďakujeme návštevníkom za rešpektovanie obmedzenia areálu počas pretekov. Ďakujeme za prezdielanie a podporu v tom čo dobrovoľne robíme pre priaznivcov bežeckého lyžovania.

Tím MKL Kremnica


Propozície pretekov:
https://www.zvazslovenskeholyzovania.sk/wp-content/uploads/Propozicie-MSR_11_12.2.2023_Skalka-pri-Kremnici_update.pdf

Informácie o pretekoch:
https://pretekaj.sk/sk/podujatia/2023msrkremnica

<br><br>

     
Slovenský raj | 17.1.2023 | Matus Jancik | Čítané 944x | 0 príspevkov v diskusii
1. kolo pohára ZSL žiakov a OPEN preteky dospelých
Prvý krát v SNOW PARK ĽADOVÁ

S poverením Zväzu slovenského lyžovania Snow Park Ľadová v spolupráci s Kurzy bežkovania Vás pozýva na POHÁR ZSL V BEHU NA LYŽIACH už túto SOBOTU 21.01.2023 o 11:00

Príď povzbudiť mladé talenty na toto podujatie, ktoré sa prvý krát koná v tomto areáli.

Ak máš záujem, prihlásiť sa môžeš aj do kategórie OPEN MUŽI / ŽENY TU
https://pretekaj.sk/sk/podujatia/2023ladova


SNOW PARK ĽADOVÁ

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 16.1.2023 | Matus Jancik | Čítané 970x | 0 príspevkov v diskusii
Tatranský pohár v behu na lyžiach na Štrbskom Plese vytvoril skvelé podmienky pre súťaženie množstvu zahraničných pretekárov
Areál bežeckého lyžovania SNOW Štrbské Pleso

Pre teplé decembrové počasie sa Tatranský pohár v behu na lyžiach konal v náhradnom termíne 14. - 15. januára 2023. Vzhľadom na nevhodné podmienky pre zimné športy v okolitých krajinách sa v Areáli bežeckého lyžovania Snow Štrbské Pleso stretli pretekári z Českej Republiky, Poľska, Ukrajiny, Moldavska, Kanady a Slovenska.

V sobotu bol plánovaný šprint klasickou technikou na 1,4 kilometrovej trati. 65 žien a 76 mužov najskôr zabojovalo o FIS body v kvalifikačnej časti, kde zo žien bola najrýchlejšia Barbora Klementová z KL Nováky s časom 3:39,40 min. Aj napriek tomu, že Barbora s prehľadom zvíťazila v štvrťfinálových a semifinálových rozbehoch a finálový rozbeh odbehla o viac ako sekundu rýchlejšie ako kvalifikáciu, o celkové víťazstvo v šprinte ju obrala česká pretekárka Ema Kouřilová z klubu FENIX SKI TEAM Jeseník. O víťazstve Emy rozhodla až cieľová kamera, ktorá zároveň potvrdila jej najrýchlejší ženský čas 3:38,17. Tretie miesto obsadila reprezentantka Kanady Anna Jaklová z klubu Lifesky Academy. Dmytro Drahun z Ukrajiny zvíťazil v kvalifikácii mužov a vo všetkých finálových rozbehoch. Najrýchlejšie 1,4 km trať odbehol počas semifinále v čase 3:09,38 min. Druhé miesto obsadil Vladimír Kozlovský z českého FENIX SKI Team a tretí dobehol Piotr Sobiczewski z poľského klubu UKS Rawa Siedlce. Najúspešnejším Slovákom bol Andrej Renda, ktorý dobehol do cieľa štvrtý, no po penalizácii od rozhodcov za kolíziu v cieľovej rovinke celkovo obsadil šieste miesto.

Na nedeľu organizátori spolu s pracovníkmi z bežeckého areálu pripravili 2,5 kilometrový okruh. Vďaka umelému zasnežovaniu, nedávnemu sneženiu a výbornej polohe Štrbského Plesa tak bolo možné pripraviť kvalitnú trať, na ktorej mohli pretekári súťažiť o cenné FIS body. Ženy absolvovali dve kolá voľnou technikou v celkovej dĺžke 5 kilometrov a už podľa medzinárodného rebríčka bola tento víkend favoritkou Andzelika Szyszka z poľského klubu MKS Halicz Ustricky Dolne, ktorá zvíťazila s časom 12:39,0 min. Len 5 sekúnd delilo od víťazstva Barboru Klementovú z KL Nováky (12:44,2 min.) a tretiu priečku obsadila ukrajinská bežkyňa Viktoriia Olekh s časom 12:47,6 min. Vladimír Kozlovský (FENIX SKI TEAM Jeseník) sa na stupeň víťazov postavil aj v nedeľu. Štyri okruhy v celkovej dĺžke 10 kilometrov odbehol vo víťaznom čase 22:29,1 min. Druhý skončil Ondrej Pilar z českého klubu CKS SKI Jilemnice s časom 22:54,1 min. a tretiu priečku na stupni víťazov obsadil Andrej Renda z klubu KBL Jasná Liptovský Mikuláš s časom 23:24,7 min. Celkovo sa pretekov zúčastnilo 69 žien a 76 mužov. Súčasťou nedeľných pretekov bolo aj prvé kolo pohára Zväzu slovenského lyžovania dorastu a dospelých a okrem hlavných víťazov boli ocenení pretekári v dorasteneckých a juniorských kategóriách.

Počas celého víkendu sa striedalo slnečné počasie s hmlou a vetrom, no okrem pretekárov zimnému tatranskému počasiu odolával aj 52 členný tím dobrovoľných rozhodcov z ŠK Štrba, ktorí boli organizátormi pretekov. V spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom, dobrovoľným zborom Tatranskej horskej služby a pracovníkmi Areálu bežeckého lyžovania. Počas celého roka 2023 si Štrba bude viacerými podujatiami pripomínať jubileum 50 rokov od založenia Športových tried pri Základnej škole v Štrbe, ktoré od školského roka 1972/73 nepretržite vychovávajú bežcov na lyžiach. Mnohí absolventi športových tried úspešne reprezentovali Slovensko a Československo na svetových pohároch, majstrovstvách sveta, zimných olympiádach a mnohí doteraz pôsobia aj ako rozhodcovia a organizátori pretekov na Štrbskom Plese.

Dlhodobo sa organizátori zo Športového klubu Štrba snažia ponúknuť lyžiarskej verejnosti preteky, na ktorých sa môžu zúčastniť všetci fanúšikovia bežeckého lyžovania bez ohľadu na ich vek a schopnosti. V sobotu 4. februára 2023 sa na Štrbskom Plese uskutoční 9. ročník verejných pretekov v behu na lyžiach Štrbské bežky, ktoré sú pod záštitou hudobnej skupiny No Name. Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Domáci klub na Štrbskom Plese organizuje aj marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach.

Bližšie informácie sú zverejnené na www.skstrba.sk.


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 10.1.2023 | Karol Kováč | Čítané 818x | 0 príspevkov v diskusii
Tatranský pohár v behu na lyžiach, FIS Slavic Cup
Preteky sa uskutočnia 14. a 15. januára 2023 na Štrbskom Plese

Tohtoročné teplé decembrové počasie sa odzrkadlilo aj v kalendári medzinárodných pretekov a niekoľko podujatí už pre problémy so snehom nebolo možné usporiadať v pôvodných termínoch.
Tatranský pohár bol plánovaný v druhom decembrovom týždni, ale pre neskorý príchod zimného počasia ho nebolo možné usporiadať a organizátori sa rozhodli toto podujatie preložiť na január.
Od polovice decembra je v areáli bežeckého lyžovania SNOW na Štrbskom Plese umelo zasnežený a denne upravený 2 km okruh, na ktorom denne trénuje množstvo slovenských aj zahraničných klubov. Prípravy na 49. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach vrcholia a preteky budú opäť zaradené do kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup, ktorý odštartoval na konci decembra v poľskom Zakopanom.

V sobotu 14. januára 2023 sa opäť predstavia pretekári z okolitých európskych krajín v disciplíne šprint klasickou technikou na 1,4 km dlhom okruhu. O 9:30 hod. odštartuje kvalifikácia mužov a žien a o 11:00 odštartujú finálové rozbehy. V nedeľu 15. januára 2023 odštartujú ženy na 5 km a muži na 10 km preteky voľnou technikou s intervalovým štartom a súčasťou pretekov bude aj prvé kolo pohára Zväzu slovenského lyžovania v behu na lyžiach dorastu a dospelých. Preteky sú určené pre pretekárov, ktorí majú licenciu FIS.
Na bežeckých lyžiarskych tratiach na Štrbskom Plese tak počas víkendu bude aj niekoľko obmedzení pre športujúcu verejnosť. V piatok 13. januára 2023 bude šprintérsky okruh a štadión zatvorený po 14:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 14.januára 2023 budú trate uzatvorené od rána do 14:00 a v nedeľu 15.januára 2023 od rána do 13:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do západu slnka. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú povzbudzovať aj slovenských reprezentantov v behu na lyžiach.

Informácie o konaní podujatia nám poskytol Matúš Jančík, riaditeľ pretekov


     

strana 1 2 3 4 5