REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 11.12.2023 | Matus Jancik | Čítané 796x | 0 príspevkov v diskusii
Jubilejný 50. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach odštartuje pohár ZSL aj FIS Slavic Cup
Obmedzenia na tratiach pre verejnosť

Preteky o Tatranský pohár bývali v minulosti najväčším zimným lyžiarskym podujatím vo Vysokých Tatrách. Ich význam narástol najmä po vytvorení severských súťaží o Svetové a Kontinentálne poháre. Tradičným termínom Tatranského pohára býval v minulosti tretí marcový víkend, čo viedlo aj k tomu, že prvé finálové súťaže všetkých Svetových pohárov sa konali práve v športovom areáli na Štrbskom Plese. Súčasná generácia usporiadateľov zo Športového klubu Štrba nadviazala na históriu tohto významného podujatia v roku 2013, kedy usporiadali 40. ročník a vrátili toto podujatie do kalendára medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS. Pravidelne sú preteky úvodným kolom kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a rovnako tomu bude aj túto sezónu.

>> Informácie pre tímy / Info for teams na stránke www.skstrba.sk

V sobotu 16. decembra 2023 sa opäť predstavia pretekári z okolitých európskych krajín v disciplíne šprint voľnou technikou na 1,4 km dlhom okruhu. Ráno o 9:30 hod. odštartuje kvalifikácia mužov a žien a o 11:00 odštartujú finálové rozbehy. V nedeľu 17. decembra 2023 o 9:30 hod. odštartujú ženy preteky s intervalovým štartom na 10 km klasickou technikou. O hodinu neskôr v rovnakej disciplíne budú súťažiť muži a nedeľné preteky budú zároveň prvým kolom pohára Zväzu slovenského lyžovania v behu na lyžiach dorastu a dospelých a nominačnými pretekmi na Zimné olympijské hry mládeže 2024 v Gangwone (Južná Kórea). Preteky sú určené pre pretekárov, ktorí majú licenciu FIS. Vstup pre divákov je bezplatný a aj tieto preteky prispejú k tomu, že trate pre tréningy aj verejnosť budú od tohto podujatia pripravené na vysokej úrovni pre všetkých lyžiarov.

Na bežeckých lyžiarskych tratiach na Štrbskom Plese počas víkendu bude aj niekoľko obmedzení pre športujúcu verejnosť. V piatok 15. decembra 2023 bude šprintérsky okruh a štadión zatvorený po 14:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 16. decembra 2023 budú trate uzatvorené od rána do 14:00 a v nedeľu 17. decembra 2023 od rána do 13:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do západu slnka. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú povzbudzovať aj slovenských reprezentantov v behu na lyžiach.

Dlhodobo sa organizátori zo Športového klubu Štrba snažia ponúknuť lyžiarskej verejnosti preteky, na ktorých sa môžu zúčastniť všetci fanúšikovia bežeckého lyžovania bez ohľadu na ich vek a schopnosti. V nedeľu 11. februára 2024 sa na Štrbskom Plese uskutoční jubilejný 10. ročník verejných pretekov v behu na lyžiach Štrbské bežky, ktoré sú pod záštitou hudobnej skupiny No Name. Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Domáci klub zo Štrby na Štrbskom Plese organizuje aj marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach.




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár